Отиди на
Форум "Наука"

Българската армия си е българската армия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Говоря за духа и качествата на хората. За това, че армията е сведена до половин корпус на практика, спор няма.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Говоря за духа и качествата на хората. За това, че армията е сведена до половин корпус на практика, спор няма.

И ти мислиш че съвр.български военни имат дух! Човече на кой свят живееш! :crazy_pilot:

Каквото е обществото такива са му и структурите! Военният дух се възпитава, като това възпитание почва още от семейството! Къдети ти възпитание в патриотизъм, в съвремието ни да си патриот е смешно, ретроградно и гротестно, според идеолозите на новото време на "прехода"!

Висшите етажи на БА - корумпирани гешефтари, розови мерцедеси и пр. Нисшите етажи: войници на заплата и на гурбет в Афганистан, офицери - чиновници които гледат на устискат 25 години за да се сдобият с пенсия и 20 заплати! После стават пазачи, по-интелегентните си намират и други професии! Това е съвр.БА, останалото са илюзии!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А ТИ от къде знаеш? В момента си в БА или имаш много познати, на всички позиции, които си споменал?

Ми сподели каквито и да е факти.

Аз отдавна не поддържам контакти с редовите (нямам такива познати), но при старшите офицери имам няколко контакта. Не спестяват кирливите ризи (както за таз "войничка" в Ирак декларирала над 20 кила злато при връщането си, или за присъствието на български солджъри на "талибан пазаря" в Афганистан изприщила както и НАТО-вското командване, така и местните вождове), но за духа и подготовката лоши думи не казват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

............. но за дужа и подготовката лоши думи не казват.

Това за "духа и подготовката" направо ме срази. Военните не живеят на друга планета. Какъвто е духът в цялостната среда, където живеят те и семействата им, такъв ще бъде и техния "дух".

Какъв дух трябва да имат, когато всеки ден четат пресата за такива неща от ежедневието като Маджо, далавери, убийства, наркотици, курви, и т. н. И не само четат, ами ги и виждат?!

Относно подготовката им - нямам идея. Повечето военни училища едва кретат. Специално това в Долна Митрополия от линка на КГ 125 е отдавна опято и погребано.

Там няма съвременна техника и, както виждаме, няма условия да поддръжката на такава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам предвид, че това не се коментира в отрицателен смисъл. Т.е. като питам ми се отговаря: духа не е по-различен от "преди" (или може да не се бием в гърдите, ама ако не дай Боже стане нещо сме на линия), става въпрос не за пропаганда, а за това дето мислят (това разбира се е доста субективно).

По отношение на подготовката, споменават, че даже е по-добра, но само в някои части. Няма да се лъжем във ВВС е трагично, както и в доста механизирани части (ами не сме във "Варшавския договор", където изразходвахме гориво "даром" и всички части имаха по два лагера и две учения годишно).

Но все пак темата е не за БА (има такава), а по-скоро за някакви постижения в момента. Поне аз така разбирам автора на темата.

Иначе теми за "плюене" дал Господ!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имам предвид, че това не се коментира в отрицателен смисъл.

Разбирам те много добре. Твоите познати са почтени хора. Между военните има не малко такива.

Те очевидно се придържат към старата славянска поговорка: "За покойниците или добро или нищо............"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами 12 години от живота ми минаха в армията, 2 в социалистическата, останалите в периода на т.нар. преход, така че имам доста по-ясен поглед, Митак.

Каква подготовка, като в писледните години от офицерската ми служба се извъртяха няколко набора войници (тогава служеха по 1 г.) които не бяха и помирисвали военно-полево занятие. До 97-99 г. все още имаше "полеви садмици" какот им казвахме. Сега чувам от познати - още на служба, че изобщо са спрени всякакви полеви занятия - няма бензин и нафта, няма ресурси.

Имам познато който искара академията и сега е в КСВ - автомобилист, положението с автомобилния парк е отчайващо - само стари съветски машини, тук-таме някоя западна натовска кола - втора употреба.

Ще ти кажа също че около 2000 година лейтинанти на 1-2 години служба се уволняваха принудително, поради кадрови промени, съкращения на щатове, съкращения на поделения.

Какъв дух искаш от наемник - че те отиват на работа, на сигурна заплата и ако меже едно воаяжче до Афганистан, че да закърпят положението (със всички рискове от това разбира се, талибаните не се майтапят).

Един мой познат бивш старшина, който живее в близост до военно поделение (във военен блок) от терасата си е наблюдавал следобеден развод на наряда. Дежурният офицер гологлав без шапка с кафе в ръка и от време на време говорящ по джиесема е провеждал развода. При това този старшина е служил като артелчик в "кеч" на авиополк - "кралсикте елитни части" съставени предимно от мангали, където нямаше никаква строева дисциплина на времето и и това което е видял му е направило впечатление....!

Ще ви кажа че също преди 12 години, един генерал, командващ род войски, караше командира на поделението ми, да му събира капачки от буркани, че жена му да правела компоти!? Друг пък (полковник, наследил генерала) като дойде в поделението да ни съкращава, после пита командира, някоя от военните служителки не става ли...не пуска ли по лесно, че да се уреди човека за вечерта че трябваше да преспат и да си тръгнат към София на другия ден!

Така че да не правим някакви илюзии и сравнения с миналото, няма никаква приемственост дори и със соц.армията, която също имаше много слабости!

А за патриотзъм, мотивация, и т.н. е смешно да се говори в съвр.време.

Каквото е обществото - такива са всички негови институции. Живеем в разкапващо се жалко общество без ценности, освен една - мангизите, такава ни е и армийката!

Днес България на практика няма въоръжени сили....това е истината. С гащи ниско долу при нозе, въоръжени с туба вазелин в ръката! :vertag:

Редактирано от Щекн Ичр
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За съжаление, 90-тте години, особено началото им, бяха период на страхотен разпад на българската армия. Това беше част от процеса на разпад на българската държавност и в много голяма степен беше подтикван. И да, от това, което чувам, наистина атмосферата е била твърде неприятна, особено рухването след 1989 г. Дотогава БНА, макар да страдаше от разни проблеми, беше сравнително съхранена институция.

Но не мисля, че от професионалист не може да се очаква дух. Дух може да се очаква от всеки. От това, което се случва при участието извън България, пък и вътре (ето ви конкретния пример с поведението на двамата пилоти), може да се направи извода, че проблемите са другаде (в количествата и в остарялото въоръжение според мен), но не в духа (е, казвам го общо погледнато, отвън като гражданин).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Духът се възпитава...в момента БА не знаят защо изобщо съществуват. Това което се втълпява е...да сътрудничат на партньорите им от НАТО ... и нищо повече, това национализъм, патриотизъм...вече не съществува.

Втора няма олганизация, няма приемственост...непрекъснато се местят и унищожават поделения (т.е. военни части), рушат се колективи създавани 30-40 години, късат се традициите, няма е сигурността в институцията армия която се чувстваше преди. Всеки е за малко, я да направи няяколко мисийки и да си купи апартамент, я да направи колкото години му остават до пенсията. Никой не мисли да остави нещо след себе си.

Дух може и да има но при единици. Масата е напълно апатична!

Редактирано от Щекн Ичр
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...