Отиди на
Форум "Наука"

1946 г. Сталин и Тито се скарват


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

.. тогава, а не чак през 1948 г.

Сталин инициира поставяне на въпроса от българска страна за съдбата на трудещите се в Македония. ВМРО, под надзора на ДС и леко прочистено от някой дал фира в началото на събитията, се активизира. Българската армия или още не се е прибрала от Клагенфурт, или се струпва в Пиринско и чака. Вътре в Македония избухва гражданска война, или по-точно въстание срещу Тито. Югославия и България вкарват войски. Зачпова военен конфликт, който завършва, мисля, няма съмнение за всеки как. Започват тежки международни преговори, катализиращи подкрепата на запада за Тито.

Възможно ли би било вкарване на английски войски в Югославия? В Албания 100%. Български и английски войски застават някъде в Албанските планини на тамошен Чек пойнт Чарли. Съветската армия, която е в България, заема Македония.

Примамен от възможността да докопа Албанския адриатически бряг, Сталин държи на своето. В Македония гърми, а и намира естествени корени сред хората, пробългарската пропаганда, със комунистическите средства за това. Българските патриотични сили, смазвани поначало от 1944 г., приемат новата власт и застават зад нея. Много царски офицери остават в армията. Политическото противопоставяне вътре в страната е забравено - щом ще е социализъм, щом Русия ни помага да се обединим, какво може да има който и да било националистически елемент в БГ срещу това?

Конференцията или каквото там се образува, не позволява Сталин да излезе в Албания. Постига се компромис, при който Сталин запазва, чрез България, Македония, като разчита, че лесно при определена ситуация Албания би била прегазена. В Албания комунистите биват репресирани от диктаторски марионетен режим, поставен от запада. В България автономистите /то пък колко ли ще са останали от тях в такава ситуация :post-70473-1124971712: /са в Белене, а Лев Главинчев - пише показания в ГУЛАГ - :sneaky2: .

България следва съветския курс, но вече обединена. Репресии върху несъгласните започват по-късно. Много герои от войната отиват и те в Белене, но пъм много други приемат новата власт. Социалистическият път тръгва по законите си, но - с Македония.

Какво мислите?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, ама в момента, в който Тито предава Сталин, балканската федерация отива на кино, както стана това през 1948 г.

Албания си е негова, ама не съвсем. Тя неслучайно веднага се залепи за Китай. Въобще Албания остава толкова застреляна и изоставена от всички точно поради македонския клин, който е вбит между съветския блок и Адриатическо море.

А за проблема с пропагандата не се бой - Сталин и комунистите са в състояние да изкарат каквото си поискат -

"българският народ, най-накрая, след вековни борби и след поражението на тежките несправедливости на Балканската война, успя и постигна, с решаващата помощ на СССР, националното си обединение. Това, което българската буржоазия, народните угнетители на българския трудещ се, пропиляха в три войни, днес, с обединените усилия на народа, Партията, народната войска и братската, безкористна помощ на великите народи на СССР и лично на вожда и учителя на световните народи великият Сталин, успя! Защо, другари? Защото трудещите се на България, обединени от Охрид до Силистра, тръгват по светлия път на социализъма и комунизъма. Само те успяха да постигнат обединението ни, само те ще ни изведат към светлия път на новия живот и към пълната победа на комунистическия строй у нас. Ура, другарки и другари!"

И готово.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност докато беше Сталин, Албания беше със СССР, но когато Хрушчов идва на власт и сталинизма се заклеймява, тогава Албания излиза от Варшавския договор, защото Енвер Ходжа си е сталинист отвсякъде, както и далечния му колега Мао.

Колкото до влизането на българо-съветски войски в Македония и Албания не съм сигурен дали толкова рано след края на крайно изтощителната ВСВ Сталин би дръзнал да потегли в тази посока, да не забравяме и че все още няма атомна бомба и американците го държат в шах. А ако ше се отказва от Албания за сметка на Македония пак няма смисъл, защото така или иначе няма да му дадат въпросния излаз на Адриатика.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, Албания е сталинистка, обаче Сталин няма как да стигне до нея, затова и не се интересува хич от тях. Но ако получи шанса през Македония да излезе на Адриатика...... тогава баницата става много апетитна ответднъж.

Или поне да се приближи, пък като му дойде времето трудещия се народ на Албания ще покани братската българосъветска дружба да го освободи от западния гнет.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За цяла Югославия би било по-трудно, западът ще скача повече. Докато долу за някакъв си юг там - защо пък не. Но, разбира се, такава възможност има, макар и малка. Мащабът на противопоставянето би бил по-сериозен.

Ако бяхме единна държава, нещата щяха да са ясни - Македония е до Родопите, Бъллгария е между Дунав и Пловдив. Пълно разделение, наложено с насилие и пропаганда.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сталин не би играл на дребно. За какво му е Македония (че и то българска) или даже Югославия (като желае поне Европа ;))? А и то в 46-та. Общо взето тогава си е мътно и кърваво и Сталин разчита, че където влезат 34-ките "насаждат" комунизъм "безвъзвратно" ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

През 46-та Европа вече е арена на противостояние със САЩ. През 1940 г. е арена на няколко регионални сили, но след войната вече не. Така, че придвижването трябва да е стъпка по стъпка, а не "если завтра война".

Що пък да не се приближи до Адриатика повече чрез верните му българи?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През 46-та Европа вече е арена на противостояние със САЩ. През 1940 г. е арена на няколко регионални сили, но след войната вече не. Така, че придвижването трябва да е стъпка по стъпка, а не "если завтра война".

Що пък да не се приближи до Адриатика повече чрез верните му българи?

България е бита карта в евентуална сталинска стратегия за установяване на

просъветска административна власт към Западните Балкани по простата причина

- влизането във Тристранния пакт със фашистка Германия, Япония и Италия

окончателно е разклатило доверието на населението от тези региони към България.

borishitlerui3.jpg

Всъщност такъв опит вече е правен от българските власти

под опеката на друг господар, но неуспешно;

obqvaokupaciqpm6.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ххехе, че населението на тия облатси не е имало абсолютно нищо против това. А и Сталин въобще не го интересува какво мисли някакво си население, само че в този случай интересите му биха съвпаднали с интересите на последното на 100%.

Ти май бая те тресе македонизма наистина, бай Еньо....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...