Отиди на
Форум "Наука"

Дръстърските aлани


Recommended Posts

  • Потребител

Струва ми се, че тези мои любими дръстърски aлани заслужават отново да бъдат споменати и възнаградени с една чисто нова тема. Не само - защото все още чакаме техните надписи да бъдат преведени на чувашки, монголски, тунгуски, енвекски (и тюркски естествено :)), а най-вече като поредното напомняне, че Добревизмът е шило, което в торба просто не може да стои. :tooth::tooth::tooth: След ирански погребални обичаи, зороастрийски храмове, огнепоклонници, и какво ли още не ... дойде ред и на поредния гвоздей в ковчега на Прабългарската палеостъкмистика, известна в някои среди и като лингвистика. За едни ден на истината, за други judgement day

Та да си дойдем на думата. Тук преди време се беше разразил лют дебат за АСО-то на Дръстърските Алани. Гледахме погребалните надписи на "Зенти и Анзи Асо Е" и се чудехме, това асо дали е пепел, кости или тленни останки. Появиха се и забавни предположения, че не става въпрос за никакво АСО, ами за АШО. И както се случва често в Прабългаристиката винаги всичко забавно ни се връща, ама тъпкано.

Оня ден забелязах, че уики-то е посветило цяла статия на тема - значението на АШО-то в Зороастрийската религия, и бързам да ви я препратя. Оказва се, че Асо-то в надгробните надписи може и да не е просто традиционния обект на гробищарските науки :tooth: , а се касае за една сложна и многосемантична религиозна концепция, която абе пак взе, че направи сечено на правоверните крепители на Тюрко-Алтайските фантасмагории.

Asha

И едно конспектче,

1 Etymology

2 Meaning

2.1 As "truth"

2.2 As "existence"

2.3 As "right working"

2.4 In comparison to Vedic usage

3 Fire as the agent of Truth

4 In eschatology and soteriology

5 In relationship to the other Amesha Spentas

6 In divine epithets

6.1 Of Ahura Mazda

6.2 Of other divinities

Fire is the physical creation that is the domain of Aša and in which the Amesha Spenta of "Best Truth" (Asha Vahishta) is immanent. Fire is "grandly conceived as a force informing all the other Amesha Spentas, giving them warmth and the spark of life."

Аз откога разправях, че всички трябва да тръгнете на кръжоци по Зороастризъм, ама вие се ослушвате и не та не. На ви сега една Тангра, и още 100 тенгрии на голо.

Другари, да ни е честито поредното спукване на балона на евразийкото пасионарство и Прабългарската етноноосфера :tooth: рапортува вашият омилен товариш и идеолог на прабългаризма Лев Гумилев (За пореден път напомням, че и самата дума товариш е с доказан Прабългарски хуно-тюркски произход :tooth:)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И понеже споменах Добревизма, е редно да ви предоставя и задача за домашно упражнение ( бъдещ въпрос от кандидат-студенткси изпит по история) .

Открийте Прабългарите на картата :tooth: И моля без подсказване.

post-5528-012875000 1302157921_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Туранагата се кефи над побездения враг.Само че нали знаеш какъв е аргумента - дръстърските "алани" са ираноезичен остров в прабългарското тюркоезично море.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

В най лошия случай вторична и частична иранизация на изконните тюркобългари.Тя впрочем Науката отдавна се е произнесла категорично че хората на Аспарух са си тюрки така че дебатът е излишен.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Как така пък ще са тюрки? И на какво отгоре ираноезични острови? Взели, че кацнали отнякъде да си правят острови? :))

Нее, няма начин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За съжаление ашото е поредния спукал се балон, защото в аланския (осетински) език и в други средноирански езици същото това ашо звучи като ард, и го има дори в ранносредновековната топономия. Това може да се провери във всеки стандартен учебник по сравнително иранско езикознание.

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Игнорирам подигравателиня тон на Туранагата. Иначе за прекрасната карта - благодаря!

Така, ако говориш за алани, то думата "асо" няма нищо общо с "тленни останки" а означава в осетинско - възраст, години живот, изобщо величина на нещо, размер. Става дума за част от поминателен надпис, връзка с дигорското dziаntæ – почести, славя и вече посоченото asæ – размер, величина, т.е. „с опредени (големи?) почести”.

Виж и "Анзи зера итзи асо е" - Ако сравним с осетински, ще видим че там присъстват всички тези думи: „анзи” – в дигорски anzi – година, „зера” – дигорски zærua, zæruæ, иронски zærond – възраст, старост, „итзи” – в иронски ittzыg, дигорски idtæg – много, „асо” – дигорски asæ – размер, величина, период от време, „е” – дигорски æj - спом.гл. „съм” 3л.ед.ч. Или виждаме че се получава явно част от поминателен надпис, показващ че някой е доживял достопочтенна възраст, букв. „…година старост много размер е”, т.е. „в…..годината на преклонна възраст е (или доживял)…”.

„Охси чит ма гиле”. На осетински "ахsi čitt ma gаlеu" - „почитай с добро и не скверни” !

-------------------

Към Перкуна - думата "асс" - истина си съществува при аланите. Дала е имената Аса, Ациаг, самоназванието им аси! Ард означава не истина а "клетва"! Имената Артабан, Арташир, Артавазд и пр.

Редактирано от Щекн Ичр
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А според мен става въпрос за кръжок от тюркоезични прабългари изучаващи ирански езици:))))

А най-точно казано това е бил Зороастрийския клуб в Туранската Академия на Науките впоследствие развила се в познатата ни Дръстърска Патриаршия. Колегите гробищари отдавна са открили и къде са се провеждали сбирките на този клуб, но за съжаление местонахождението на капището е станало известно и на други заинтересувани лица, с подобен афганистански произход :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За съжаление ашото е поредния спукал се балон, защото в аланския (осетински) език и в други средноирански езици същото това ашо звучи като ард, и го има дори в ранносредновековната топономия. Това може да се провери във всеки стандартен учебник по сравнително иранско езикознание.

Ха така, баш това чаках и да чуя. :tooth: Видяхте ли им сега сметката на Дръстърските Алани :biggrin::biggrin::biggrin: Язък, съсипа теорията за Аланския езиков остров в Тюрккското Прабългарско море. И сега какво правим... щом не може да са били лингвистически Алани тия в Дръстъро. Професор Добрев ще се поболее...

Вие лингвистите сте много заспали, докато загреете на къде духа вятъра дори и Албанските реотани ше изгорят.

От самата статия във викито много ясно се разбира, че ашо-то е формата от авестата, и която съответства на староперсийската форма арта, която очевидно се налага в целия ареал на Ахеменидска и Сасанидска Персия, така че много ясно, че тази форма ще доминира в топонимията. Нищо обаче не пречи в някакви забутани и безписмени Централно и Средно Азиатски Ирански езици да се е запазила изходната форма от Авестата с АША. Езикът на Аланите обаче явно не е бил от тази група и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се изключи при превода на Дръстърските надписи. Другите средноазиатски ирански езици, в които формата на думата е АРТА също трябва да се изключат. Ако няма оцелял Средно Азиатски Ирански език, в който да е запазена авестийската форма АША, ами значи всички тези езици са отмрели бед да оставят потомство ... нещо което за Прабългарският език ние отдавна си го знаем, така че нищо ново под слънцето.

И да резюмираме: Дръстърските Алани не са били Алани :tooth: то и без това такива долихокранни животни и техните могили не са намирани тъдява.

Тогава какви са били? Някакви други Зороастрийски бозайници ще да са били - на два реда надпис освен Зенд и АША успели да сложат... тц тц тц. Какво още трябваше да напишат за да "клекнете" - Зент-и-Авеста ли? :tooth::tooth::tooth:

The use of the expression Zend-Avesta to refer to the Avesta in general is a misunderstanding of the phrase Zand-i-Avesta (which literally means "interpretation of the Avesta").

Ама айде стига с тия кръжоци по Зороастрийско моделиране. Дайте да ги видим правилните Монголски и Тунгуски преводи на тия Алански надписи. Мудрак къде спи? Нема време, нема време.

Редактирано от turanaga_san
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И понеже споменах Добревизма, е редно да ви предоставя и задача за домашно упражнение ( бъдещ въпрос от кандидат-студенткси изпит по история) .

Открийте Прабългарите на картата :tooth: И моля без подсказване.

post-5528-012875000 1302157921_thumb.jpg

Що не казвате нищо за картата? Какво не ви харесва? Сложили сме ви за всички по нещо - и Тюрки има, и Хуни има, и Саки, и Гръцките Боили на Александрос Мегас - Яваните? Какво повече искате???

Монголци не можахме да докараме, но на по-следващите Индийски карти обещаваме,че ще обозначим и Тадж-Махал - короната на Монголите. :tooth: Никой няма да бъде пропуснат.

От вас се иска единствено да се примирите с истината за нашия Арийско-Циганско-Афганистански произход. У Факултето отдавна са възприели тази нова но единствено вярна и доказана теория. Така че щете не щете скоро ще ви върнем към корените. :tooth: Стига сте ламтели за чужди Европейски земи и култури. Кръгом и който откъдето е дошъл. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От самата статия във викито много ясно се разбира, че ашо-то е формата от авестата, и която съответства на староперсийската форма арта, която очевидно се налага в целия ареал на Ахеменидска и Сасанидска Персия, така че много ясно, че тази форма ще доминира в топонимията. Нищо обаче не пречи в някакви забутани и безписмени Централно и Средно Азиатски Ирански езици да се е запазила изходната форма от Авестата с АША. Езикът на Аланите обаче явно не е бил от тази група и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се изключи при превода на Дръстърските надписи. Другите средноазиатски ирански езици, в които формата на думата е АРТА също трябва да се изключат. Ако няма оцелял Средно Азиатски Ирански език, в който да е запазена авестийската форма АША, ами значи всички тези езици са отмрели бед да оставят потомство ... нещо което за Прабългарският език ние отдавна си го знаем, така че нищо ново под слънцето.

И да резюмираме: Дръстърските Алани не са били Алани :tooth: то и без това такива долихокранни животни и техните могили не са намирани тъдява.

Тогава какви са били? Някакви други Зороастрийски бозайници ще да са били - на два реда надпис освен Зенд и АША успели да сложат... тц тц тц. Какво още трябваше да напишат за да "клекнете" - Зент-и-Авеста ли? :tooth::tooth::tooth:

The use of the expression Zend-Avesta to refer to the Avesta in general is a misunderstanding of the phrase Zand-i-Avesta (which literally means "interpretation of the Avesta").

Ама айде стига с тия кръжоци по Зороастрийско моделиране. Дайте да ги видим правилните Монголски и Тунгуски преводи на тия Алански надписи. Мудрак къде спи? Нема време, нема време.

Отново си в грешка приятелю. Формата аша е вторична спрямо арта-. Не си прочел уикито докрая. така че недей да търсиш несъществуващи езици в Средна Азия, където да е запазена авестийската форма. Ако ще дириш живи авестийски форми в съвременните езици, може да се захванеш на първо място с персийския език, а не с други ирански езици в Средна Азия. лек ден и приятно търсене!

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ама айде стига с тия кръжоци по Зороастрийско моделиране. Дайте да ги видим правилните Монголски и Тунгуски преводи на тия Алански надписи. Мудрак къде спи? Нема време, нема време.

Ето ти превода на проф. Ив.Добрев :

Каменен надпис от околностите на Силистра на гръцка графика и южнодунавски прабългарски диалект от ІХ в.:

ΟΧΣΙ ΤΖΙΤΜΑ ΓΙΛΕ - Охши, не отивай в града!

Базирайки се на този превод, аз преди време лансирах хипотезата, че прабългарите са употребявали каменни телеграми - за съжаление тази хипотеза все още не е приета в научните среди, въпреки своята очевадна логичност :post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Отново си в грешка приятелю. Формата аша е вторична спрямо арта-. Не си прочел уикито докрая. така че недей да търсиш несъществуващи езици в Средна Азия, където да е запазена авестийската форма. Ако ще дириш живи авестийски форми в съвременните езици, може да се захванеш на първо място с персийския език, а не с други ирански езици в Средна Азия. лек ден и приятно търсене!

Е аз не съм казвал че АША е първичната форма (Прото Индо-Европейския корен на думата е посочен) , а просто че е засвидетелствана така в един отдавна изчезнал Ирански език, докато в староперсийски формата е била друга. Кое е първично и кое вторично, какво значение има в случая? Все тая. Да не би да знаем каква е била формата на тази дума при Сарматите или Антите? Очевидно не е била и славянската форма прав/права/право. Иначе си прав, че не дочетох всичко до края, стана ми скучно пък и нали сам знаеш колко вярвам на метода на лингвистичния анализ и синтез. Правилото е такъв материал да се чете по диагонал :tooth: И без това статистически погледнато винаги почти всичко, да не кажа 90%, се оказва въздух под налягане.

Това за диренето на Авестисйки форми обаче не трябваше да го споменаваш :tooth:, защото ме налегна еретичната мисъл, че Дръстърските Алани Зороастрийци са чели някаква пропагандна Авестийска литература и са се объркали да напишат АША вместо тяхната собствена дума АРТА. Ах, малко въздух за Аланите ;) Все пак Тюркоезичните Алани не са били специалисти по древна Иранистика за да знаят, че формата Аша е Авестийски фалшификат :tooth:

Сега повелете с Алтайските Хуно-Тюркски преводи ... "Анзо си обу чорапа на който Зент му беше окачил бодил за да излезе от града бед да стъпва накриво". Част от болезнените откровенията на Заратуштра. Подпис Боил-Жупана Шун от рода Говнар Бахтиар.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето ти превода на проф. Ив.Добрев :

Базирайки се на този превод, аз преди време лансирах хипотезата, че прабългарите са употребявали каменни телеграми - за съжаление тази хипотеза все още не е приета в научните среди, въпреки своята очевадна логичност :post-20645-1121105496:

Чакай малко, той професорът се е объркал нещо - искал е да каже Южнодунавски Алански диалект. Северно Дунавските диалекти са били съвсем различни. И понеже Севера и Юга не са можели да се разбират, затова са започнали да водят всички преоговори на Славянски. ;) и дотук с Авестата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Туранага сан можеш ли да направиш лека справка с тия нещица -

-азбука на Етикос Истрос

Някои смятат , че писмото на Етикус е леко преработана согдийска и пехлевийска (партянска) писменост .

  • post-7900-031200600%201300304123_thumb.jpg

-Дръстърски алани-

Зенти асо е

Анзи зера итзи асо е

Между другото май ще излезе прав св. Паисий Хилендарски, като пише , че Максимин Тракиеца е българин, след като майка му е аланка .:bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аланите били долигокранни е теория нолажена от съветската наука. Но осетинците са досущ брахикаранни като нас. И господа руско-съветските антрополози за да се измъкнат от положението почнаха да обясняват как охотно аланските юнаци си взимали красиви грузинки и така се променила формата на главите в поколенията. Много малко вероятно.

Просто аланите не са били хомогенна маса. А сарматите и късните сармати от дека са и бугарите, са предимно брахикранни. Така че колко са били Дръстърските алани или сармати - (?) И дали това не са управляващата прослойка от рода Дуло/дуласи/двали + внъндурите (оногундури)с които са си дружки още в Кавказ, в Балкария и Дигория? Че оставили и аланоезични надписи и върху севещенните съдинки на главен военен тюрковъд на Булгаристан - Дорев-ефенди? Че и в Мурфатлар драскали на гадния си нетюркски език!

----------------

Относно картата - Махабхарата е твърде късен текст, затова фигурират народи от различни епохи.

Редактирано от Щекн Ичр
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аланите били долигокранни е теория нолажена от съветската наука. Но осетинците са досущ брахикаранни като нас. И господа руско-съветските антрополози за да се измъкнат от положението почнаха да обясняват как охотно аланските юнаци си взимали красиви грузинки и така се променила формата на главите в поколенията. Много малко вероятно.

Просто аланите не са били хомогенна маса. А сарматите и късните сармати от дека са и бугарите, са предимно брахикранни. Така че колко са били Дръстърските алани или сармати - (?) И дали това не са управляващата прослойка от рода Дуло/дуласи/двали + внъндурите (оногундури)с които са си дружки още в Кавказ, в Балкария и Дигория? Че оставили и аланоезични надписи и върху свещените съдинки на главен военен тюрковъд на Булгаристан - Дорев-ефенди? Че и в Мурфатлар драскали на гадния си нетюркски език!

----------------

Относно картата - Махабхарата е твърде късен текст, затова фигурират народи от различни епохи.

Съгласен! :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аланите били долигокранни е теория нолажена от съветската наука. Но осетинците са досущ брахикаранни като нас. И господа руско-съветските антрополози за да се измъкнат от положението почнаха да обясняват как охотно аланските юнаци си взимали красиви грузинки и така се променила формата на главите в поколенията. Много малко вероятно.

Просто аланите не са били хомогенна маса. А сарматите и късните сармати от дека са и бугарите, са предимно брахикранни. Така че колко са били Дръстърските алани или сармати - (?) И дали това не са управляващата прослойка от рода Дуло/дуласи/двали + внъндурите (оногундури)с които са си дружки още в Кавказ, в Балкария и Дигория? Че оставили и аланоезични надписи и върху севещенните съдинки на главен военен тюрковъд на Булгаристан - Дорев-ефенди? Че и в Мурфатлар драскали на гадния си нетюркски език!

----------------

Относно картата - Махабхарата е твърде късен текст, затова фигурират народи от различни епохи.

Е то пък все едно Българите са били хомогенна маса. Осетинците са една шепа хора, само луд може да тръгне да търси антрологична идентичност на един малък съвременен народ с някакви племена отпреди 1000 и кусур години. Много ясно че от долихокранните алани нищо не е останало. Очевидно е , че главите им са се изменили, следвайки развоя и големите промени в Аланския език :tooth:

Е колко е късна тая Махабхарата? Като гледам списъците на царствата трябва да е някъде във времената след Ал Мак и Ал Хон Вал Хон :) Кой век им даваш? :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е колко е късна тая Махабхарата? Като гледам списъците на царствата трябва да е някъде във времената след Ал Мак и Ал Хон Вал Хон Кой век им даваш?

----------------------------------

6-8 в. Ефталитското време, спор няма!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е то пък все едно Българите са били хомогенна маса. Осетинците са една шепа хора, само луд може да тръгне да търси антрологична идентичност на един малък съвременен народ с някакви племена отпреди 1000 и кусур години. Много ясно че от долихокранните алани нищо не е останало. Очевидно е , че главите им са се изменили, следвайки развоя и големите промени в Аланския език :tooth:

Е колко е късна тая Махабхарата? Като гледам списъците на царствата трябва да е някъде във времената след Ал Мак и Ал Хон Вал Хон :) Кой век им даваш? :tooth:

Махабхарата е индийски епос,писан в продължение на векове-най старите глави на епоса визират един период от 9-8 век,а по новите стигат до 4-3 век пр.н.е.

http://www.sacred-texts.com/hin/m12/m12b009.htm

http://www.slideshare.net/guest18ac65/mahabharata-218047

Редактирано от rasate
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Махабхарата е индийски епос,писан в продължение на векове-най старите глави на епоса визират един период от 9-8 век,а по новите стигат до 4-3 век пр.н.е.

http://www.sacred-texts.com/hin/m12/m12b009.htm

http://www.slideshare.net/guest18ac65/mahabharata-218047

тогава за какви Хони може да се пише в този епос? Или тия Хони нямат нищо общо с Хуните или Ефталитите, или тоя епос е бил осъвременяван периодично :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

тогава за какви Хони може да се пише в този епос? Или тия Хони нямат нищо общо с Хуните или Ефталитите, или тоя епос е бил осъвременяван периодично :)

Основно историята за Средна Азия се основава на догадки,предположения и хипотези поради ограничения изворен материал.Не взимай всичко за чиста монета поради това.

А Хоните сигурно са съществували и преди посоченият от теб период. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

тогава за какви Хони може да се пише в този епос? Или тия Хони нямат нищо общо с Хуните или Ефталитите, или тоя епос е бил осъвременяван периодично :)

Именно, осъвременяван е периодично. И кое е старо, кое ново, е трудно да се каже. Та и тия бахлики не ги знаем за някакво старо бактрийско население ли се отнасят или пък по-късно - юеджи, ефталити... :hmmm:

А че хоните не са хуни, то не е нещо ново. Още в Авестата се говори за хиаона, тормозещи авестийска Бактрия от североизток. Тохари ли са били, ираноезични ли, не е ясно, но хуни(хунну, сюнну) не са. Може би точно във въпросните хони е заровен пъзелът на прабългарите, а не в бактрийците-балхари на бат' Пешо Добрев. ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...