Отиди на
Форум "Наука"

Галиполски сърби


Recommended Posts

  • Потребител

Случайно попаднах на тази статия в уикипедия

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8

За пръв път чувам за тези галиполски сърби.Единствената литература свързана с тази тема която намирам е "О говору галипољских Срба" на известния сръбски лингвист Павле Ивић.В интернет не откривам нищо нито на български нито на сръбски.

Какви са тези сърби,как е самоназванието им(сърби ли се наричат,защото гледам в нашето уики пише,че са "припознати" като сърби от сърбите през 20ти век).

Според Ивич са преселници от Поморавието и Централна Сърбия.Говора им се смята за произхождащ от смедеревско-вършецкия говор който пък е наложен като самостоятелен диаелект точно от Павле Ивич,някои лингвисти го смятат за част от старощокавските Косово-ресавски говори(колко са старощокавски е друга тема).

Как се връзва това с твърдението на някои български учени,че косовско-ресавските говори са преходни и че населението на тези земи е ново появило се след преселенията от 16-17 век.В Уикипедията се споменава за преселението на българи от белградско и северното поморавие в района на Цариград по времето на Сюлейман Великолепни като единственото сведение за преселение на християни от този район към Цариград.И друг път съм срещал споменаване на това преселение,но незнам нищо конкретно и бих бил благодарен ако някой даде информация за конкретен извор по темата.

Смята се,че повечето от въпросните галиполски сърби са заселени в Пехчево,Р.Македония през ПСВ.

В сръбското уики има нещо любопитно.Сред това население е била разпространена поговорката "който копае гроб другиго,сам пада в него" която на сръбски звучи по следния начин:

„Ко другоме јаму копа, сам у њу падне“

а на говора на въпросното галиполско население така:

„Ко копа туђ гроп, он сам падне у гробу.“

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ти сам си даваш отговора, става дума за българско население. Дори е имало и село Белград (българи-патриаршисти) до Истамбул, ликвидирано през 1913 г.

Естествено че сърбите лъжат, както винаги, всичко е сръбско и всички на Балканите са сърби...!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...