Отиди на
Форум "Наука"

Очертанията на икономическата катастрофа в цифри


Recommended Posts

 • Потребители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/25/1095099_nsi_mladej_da_si_nameri_rabota_i_da_se_zadurji_-/

Липсата на работни места и съкращенията се отразяват много по-тежко на младежите, отколкото на хората, на които им остават няколко години до пенсия. За 12 месеца броят на заетите до 24 години е намалял с близо 30 хил. За същото време по-малко от 7 хил. души между 55 и 64 години са били освободени, като част от тях са се пенсионирали.

Това показва сравнението на данните на Националния статистически институт (НСИ) за работната сила през първите тримесечия на 2011 г. и 2010 г.

Едва 18.4% от младежите са заети, въпреки че в това число влизат и тези, които през периода януари-март са работили дори и само един час срещу заплащане. Според специалистите по човешки ресурси липсата на трудови навици и на лоялност към работодателя са сред основните пречки пред младите хора в опитите им да си намерят работа.

Друго обяснение е, че младежите имат много по-високи изисквания към заплащането, докато възрастните се съгласяват да работят и срещу минимално възнаграждение само и само да натрупат необходимия стаж за пенсия.

Препятствие пред намирането на първа работа е и това, че много малка част от студентите в България карат стажове по време на следването. Според данни на НСИ едва един от всеки четирима младежи е работил, преди да завърши. Друг тревожен факт е, че 20% от българите между 15 и 34 години не са успели да започнат работа след дипломирането си.

Близо 40% от младежите, които са се справили с тази задача, са били одобрени от работодателите само благодарение на съдействието на роднини и познати. При съкращения във фирмите обаче те първи си тръгват с мотива, че са млади, нямат семейства и по-лесно ще се оправят, обясниха специалисти по човешки ресурси.

Данните на НСИ показват още, че работещите у нас намаляват за поредно тримесечие - със 120 хил. души спрямо януари-март на 2010 г. През първите три месеца от тази година безработните са стигнали почти 400 хил., или 12% от икономически активното население.

Според Агенцията по заетостта, която брои само регистрираните в бюрата по труда, безработицата у нас през март е била 9.5%. Разликата идва от методиката, по която двете институции мерят показателя. НСИ провежда анкети и така "хваща" и хората, които са били съкратени от сивата икономика.

За тежката ситуация на пазара на труда говори и фактът, че все повече хора не могат да намерят работа повече от година. Техният брой вече е над 208 хил., което е с близо 50% повече спрямо година по-рано.

Проблемът в числа

2.890 млн. души са заети

1.727 млн. в трудоспособна възраст не работят

418 хил. са работещите между 55 и 64 години

164 хил. са заетите младежи до 24 години

256 хил. са обезкуражени, че няма да намерят работа

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Авторите на горното нямат добра идея какво значи икономическа катастрофа и хвърлят терминология на вятъра. Това е, защото очевидно не помнят 1996-та или 1990 година.

Икономически проблем е едно, катастрофа е друго.

Онзи ден минах по магистрала Люлин и да ви кажа, 20 км. нямах впечатлението, че има икономическа катастрофа или че съм в България. (преходът оттам към София е шокиращ, обаче).

За изборите ли почваме да се подгряваме с тия статии, или да?

И въобще, стилът е излишно катастрофичен. Пониятие като гробищни хроники, относно икономиката на страната, може да се ползва за периоди като Ваймарската република, но чак пък за днешния. "Не таких переживали", казват руснаците.

Но като му пуснеш на наистина затруднения в икономическо отношение българин едни такива катастрофи, и той няма да иде да гласува, ужасен, стреснат и шокиран. Което е и целта на тия писания.

Те тепърва се почват от тях ще има изобилие. Както и от много други неща, които ще да смущават душевния мир.

(пп Лошото е, че тия неща нямат общо с реална критика към властта, а име мегдан за такава - най-вече насочена към нуждата от по-голяма активност и задълбочаване на свободата в икономиката. )

Засега нещата са стабилизирани "отгоре", по върховете корупция няма, проектите, които са започнати се довършват, и то добре, за разлика от предшествениците (спомнете си само скандалите с магистрала "Тракия"). Обаче отдоли разни тарикатчета си продължават номерцата, липсва ефикасен съд и администрацията е прекалено активна в бюрократичните пречки на бизнеса.

Европарите все още не стигат до тези, до които трябва, защото на средно ниво чиновниците са или некомпетентни, или корумпирани.

Това обаче е далече от ужасяващите картини, нарисувани по-горе.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Истината е, че сития на гладния не вярва.

Нищо, че гладните са вече много повече от преди.

Нациите се бореха да се множат и имат работници, разцвет от там и т.н.

Сега уж се вайкаме, че намаляваме, но всъщност явно се радваме, щом и тези малко не можем да впрегнем в работа.

Едно хубаво се чува наскоро, което споменавам тук във форума често, че трябва да се произвежда храна. Дано успеят да го направят, това е истината за нашата земя.

Има си места за курорти има и за ниви. Малко са по-малко за соларни централи, че се хаби ценна площ, но тук таме има замърсени райони, където това е възможно (и без това за друго не стават)

Бяхме в сред първите места по качествени храни, време е да се опомним.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Това е много популистично, да знаеш, първото, което го казваш.

Останалото е много точно.

В момента светът е в огромна стопанска криза. Такива като България поради това, поради факта, че са малки, както и поради неадекватно и корумпирано управление отпреди, са с още по-големи проблеми. Парите свършват, няма пари. Това се дължи на световните стопански процеси, както и на затварянето на много бизнеси у нас, които се крепяха на цените на имотите, банковите кредити, различни видове търговия и много по-малко от необходимото производство.

Сиреч - алъш вериш и кражба, а, и строителство, това бяха двигателите на българската икономика. Всички те рухнаха. Това стана и защото повечето от тях бяха един голям балон. Когато от един продукт правиш печалба от 30-0 до 500%, има нещо много гнило в това, това е дисбалансиран пазар.

След като дойде пък кризата, всички субекти се научиха на един банален, нахален и ефикасен тарикатлък - не плащат задълженията си. Нямам, криза е, това е.

Оттук маса бизнеси, които бяха малки, но реални, вторично се затвориха, потреблението спадна, заплатите също, има уволнени и съкратени хора, всички стиснаха кесиите и пазят парите.

Последните, т.е. парите, свършиха, няма достатъчно.

В тия условия сегашното правителство прави каквото трябва, но трябва да прави още много. На тази плоскост критиката е възможна и би била основателна. Но апокалиптични картини за тотален крах, това може да бъде само предизоборни черни трилъри и нищо друго.

Вие, г-да,искате в условията на световна криза тука да тече мед и масло ли??

В такава ситуация би било идеално да стане рестарт и преформулиране на системата, но това е голяма реформа, и не само стопанска, но и политическа и културна. Ако тя стане, тези кризи винаги са шанс за ново начало за цял народ, защото има известно разместване на пластовете. Засега това не става, обаче.

Кой би могъл да го направи???

Ако хората се оттеглят от политиката, ще останат силите с твърд електорат, т.е. миналата Тройна коалиция. Ако смятате, че тя може да го направи това, което е нужно - ОК.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Последните, т.е. парите, свършиха, няма достатъчно.

Е, как така "свършиха"? Къде отидоха?

Поразителен е самият израз - "Парите свършиха" или "Няма пари", когато той е произнасян от държавник. Той не е там, за да ни каже, че парите са свършили, а за да намери пари!

Свършили парите! Ами тогава, не се обяснявай, а отивай да намериш! Затова си ТАМ.

Ако съответният господин (или госпожа) не може да намери пари, решението е много просто - подава оставка и идва друг, който може. Елементарно е.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Благодаря за коментара

искате в условията на световна криза тука да тече мед и масло ли??

Точно тези 2 продукта няма никакъв проблем да "текат" (произвеждат) в условия на криза. И колко много още. Точно там е проблема, че чак сега се заговори за това.За сега "тече" вноса повече. Това трябва да е заложено и в националната сигурност (пълната самоиздръжка) Както днес за нея решиха да внасяме и ядрено гориво и от САЩ. Да има алтернативен източник.

Аз не съм политическа фигура и много пъти съм го споменавал в този форум, но имам много идеи, а много неща ме дразнят, като гледам, как може да се направят, а не се.

Та нито има за какво да трупам рейтинг (или на друг), нито за какво да събарям на някой неговия.

Малко Офтопик: Аз лично даже мразя партийността, а искам общ парламент (тогава вместо да си мерят гагите ще работят), да не казвам, че е редно да се кандидатства с приемен изпит, че все пак там трябва да са по-умни от кандидат студенти да речем, (може би, както за европарламента). И ще спре изпирането и пилеенето на милиони за партийни избори и други там партийни разходи, но това си е друга тема.

Точно условията на криза дават Шанс за реформа и измъкване от нечии интереси. Много добър повод.

Като пример, както кучето като огладнее къса синджира, така и тука, смяна на условията при неподходяща среда.

Но не ми е работа на мен да се занимавам с това и някой много правилно ще ми каже, какъв си ти, че даваш акъл. Никой и не ме пита.

:bigwink:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, как така "свършиха"? Къде отидоха?

Поразителен е самият израз - "Парите свършиха" или "Няма пари", когато той е произнасян от държавник. Той не е там, за да ни каже, че парите са свършили, а за да намери пари!

Свършили парите! Ами тогава, не се обяснявай, а отивай да намериш! Затова си ТАМ.

Ако съответният господин (или госпожа) не може да намери пари, решението е много просто - подава оставка и идва друг, който може. Елементарно е.

Парите свършиха в световен мащаб, Хърсе, и не се търкалят тук и там, че да се намират. Цялата световна икономическа система забуксува. В такава ситуация "пари се намират", като се преструктурират и намаляват разходите, като се търсят начини за повишаване на приходите. И то не само в държавния бюджет, ами в цялата икономика. Това става с големи държавни проекти, най-добре за инфраструктура, със снижаване на данъците, с облегчаване на отдените субекти, с рестарт на системата.

Тук доста неща се правят, но може още. "Иди намери пари: - това си е жив социализъм. Днес ще намериш, като ги вземеш отнякъде. Ами утре? Растежът трябва да е стабилен, а не временен.

Оставки, нали? Еми да - за да дойде кой? Предните? Днес, в кризата? Да дооправят консултанстките хонорари за разни камъни и др. подобни? :sneaky2:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Аз лично даже мразя партийността, а искам общ парламент

Но не ми е работа на мен да се занимавам с това и някой много правилно ще ми каже, какъв си ти, че даваш акъл. Никой и не ме пита.

:bigwink:

Това не е оф топик. Точно партийността може да бъде една от пречките за икономиката....

Защо да не ти е работа, тука е форум за мнения ;)

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Потребител

В момента мисля че икономиката се управлява от неадекватна ценностна система.

Много правилно казано!

Това е отговора на проблема, а не липса или наличие на пари.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Парите са официално разменно средство.

Проблема не мисля че е в количеството, а как се управляват. А в управлението не влизат само таксите и лихвения процент.

Икономическата политика включва много неща и количеството на парите не е от най-значимите.

В момента мисля че икономиката се управлява от неадекватна ценностна система.

Имаме такава индустриална мощ, че може да работим един ден в седмицата. Но икаме прекалено много глупости и прекалено много претенции (узаконени като права).

Абсолютно съм съгласен! Проблемът е точно в ценностната система и в политическите модели. Технологията е съвсем напреднала в сравнение с т.нар. по старата терминология "производствени отношения". Ако продължим да следваме старата терминология ;) на това му се викаше революционна ситуация. Аз бих го нарекъл "потенциал за промяна"...

Много правилно казано!

Това е отговора на проблема, а не липса или наличие на пари.

Конкретната проблематика е свързана и с такава липса, но си прав - причините са в тази посока, за която говориш.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Е, как така "свършиха"? Къде отидоха?

Поразителен е самият израз - "Парите свършиха" или "Няма пари", когато той е произнасян от държавник. Той не е там, за да ни каже, че парите са свършили, а за да намери пари!

Свършили парите! Ами тогава, не се обяснявай, а отивай да намериш! Затова си ТАМ.

Ако съответният господин (или госпожа) не може да намери пари, решението е много просто - подава оставка и идва друг, който може. Елементарно е.

Един държавник, лесно може да ти намери пари, но това не е решение на проблемите! От къде ли? Ами там където се правят, банкнотния и монетния двор на Българска народна банка. Обаче тези пари не се раздават туко така безвъзмездно! А колкото повече печата БНБ, толкова повече кризата ще се задълбае (инфлация+стагнация= стагфлация т.е. най-голямото икономическо чудовище). Парите не са свършили, но те намалят поради липсата на доходи(от работа и други). Парите трябва да са отражение на икономическата активност(реалния бизнес). Когато той се разширява и става полезен за нас и за хората в чужбина, тогава държавата и обществото ще просперира в доходи и т.н. За първите 3 месеца на 2011г. дела на суверенния дълг в БВП на България се е понижил с няколко процента(забравих точно колко, но малко до 10-тина)спрямо дела на същия през първото тримесечие на 2010г. това е по изявление на С.Дянков. Като специалистите отчитат това явление постигнато само и единствено благодарение на увеличението на положителния търговски баланс на страната(износ-внос). Разбирате ли, че само подобрения износ не може да ни "измъкне" от кризата. Няма как да стане. Изискват се помощи и стимули на различни български производства, които са с перспектива! Леко повишаване на митата на силноконкурентни(евтини и некачествени) чужди стоки и услуги, които понякога даже разоряват българския производител. По този начин ще се намали вноса на определени такива стоки и допълнително ще се подпомогне производството! Има някой производства, които въобще не съществуват поради пълна липса на пазар и държавна помощ! Това е безобразие... Ако всеки от вас е учил поне малко икономика, поне само първите страници на, който и да е икономически учебник там ще сте видели и прочели едно определение, което започва така икономиката е преобразуване на оскъдни ресурси в блага(стоки и услуги), тяхната преработка, доставка, търговия и потребление и т.н. нещо такова беше нали? Замисляли ли сте защо процеса започва с процес на преобразуване на оскъдните ресурси в блага? Ами много просто, ако няма производство, няма да има и нищо друго! Всичко е навързано и взаимосвързано. Не омаловажавам другите сектори и процеси в икономиката(всяко едно такова подценяване води до криза!), но производството е основа, гръбначен стълб на всичко останало. Икономиката пишат в учебниците трябва да реши три фундаментални въпроса: Какво да се произвежда? Как да се произвежда? За кого да се произвежда?! :good: Аз си мисля, че у нас управляващите още не са открили отговора на трите въпроса и не са взети мерки за откриването и подпомагането им. Без производство няма финанси, няма маркетинг, няма логистика, няма счетоводство!!

П.П. Парите не са разменно средство!!!Това е само една от функциите на парите!

Парите или това, което повечето хора разбират под думата пари са "парични знаци". Парите всъщност представляват вяра, доверие в универсален еквивалент. Когато изгубим това доверие в тях, настъпва паника и хаос. Най-добрите специалисти, които трябва да управляват и ръководят държавата са хора с много задълбочени познания по икономикс(стопанство), политика и умения за преговори, социология и НЕ на последно място психология. Вече за конкретни позиции изискващи определени технически познания, е ясно, че трябват техници, но не бива техници, инженери и каквито и да било други хора да управляват страната. Идеята на капитализмът(демокрацията) е всеки да получава според заслугите си към обществото!

Редактирано от georgimalinov
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Икономиката пишат в учебниците трябва да реши три фундаментални въпроса: Какво да се произвежда? Как да се произвежда? За кого да се произвежда?! :good: Аз си мисля, че у нас управляващите още не са открили отговора на трите въпроса и не са взети мерки за откриването и подпомагането им. Без производство няма финанси, няма маркетинг, няма логистика, няма счетоводство!!

Сигурен съм, че знаят много добре какво правят управниците - досегашните финансови министри( техните екипи ) и ресорните министри( техните екипи ) са били до един специалисти. За премиерите е нужно да бъдат силни представителни фигури, с координиращи функции. Всички финансови министри( без Велчев )на прехода, са били кадри на УНъСъСъ - тези три въпроса са ги минали задължително още в първият учебник - Основи на ......На Прима виста имаме специалистите, имаме силните координиращи фигури, имаме ограничените( но достатъчни ресуурси )има и квалифицирана работна ръка, и ентусиазъм и и и и всичко трябва да е наред. Но не е - има нещо гнило- зависещо от съпричастност към партии, обръчи, групировки, картелни формирования,, частни интереси...... и така опираме отново до морала в управлението - Някой беше казал че е повреден чипът.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

П.П. Парите не са разменно средство!!!Това е само една от функциите на парите!

Парите или това, което повечето хора разбират под думата пари са "парични знаци". Парите всъщност представляват вяра, доверие в универсален еквивалент. Когато изгубим това доверие в тях, настъпва паника и хаос. Най-добрите специалисти, които трябва да управляват и ръководят държавата са хора с много задълбочени познания по икономикс(стопанство), политика и умения за преговори, социология и НЕ на последно място психология. Вече за конкретни позиции изискващи определени технически познания, е ясно, че трябват техници, но не бива техници, инженери и каквито и да било други хора да управляват страната. Идеята на капитализмът(демокрацията) е всеки да получава според заслугите си към обществото!

най-кратко - парите са функция на пазара.

Хората ги интересува кога са повече парите - когато се произвежда и се пласират благата на външни пазари за валута , т.е.по-добрият вариант е когато вносът на стоки и услуги е по-малък от износът - колкото е по- голяма разликата, толкова повече пари влизат в държавата. В момента България има дефицит по външнотърговската сметка, нищо че последната година регистрира ръст в износа( спрямо миналата година ). Няма да настъпят промени като с магическа пръчица, но по - важното е да се поддържа правилния курс в дългосрочен план.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Сигурен съм, че знаят много добре какво правят управниците - досегашните финансови министри( техните екипи ) и ресорните министри( техните екипи ) са били до един специалисти. За премиерите е нужно да бъдат силни представителни фигури, с координиращи функции. Всички финансови министри( без Велчев )на прехода, са били кадри на УНъСъСъ - тези три въпроса са ги минали задължително още в първият учебник - Основи на ......На Прима виста имаме специалистите, имаме силните координиращи фигури, имаме ограничените( но достатъчни ресуурси )има и квалифицирана работна ръка, и ентусиазъм и и и и всичко трябва да е наред. Но не е - има нещо гнило- зависещо от съпричастност към партии, обръчи, групировки, картелни формирования,, частни интереси...... и така опираме отново до морала в управлението - Някой беше казал че е повреден чипът.

Това, че са били кадри на УнъСъСъ прави ли ги изконни специалисти? Твърдно не мисля така...Едно е да си минал въпросите от учебниците, друго е да си запомнил, че това са принципи просто, които като се нарушат и виждате ли какво става? Фаворизиране на третичния сектор, нима всеки 3-ти млад човек не иска да стане маркетолог, ПР и реклама, HR специалист, банкер, и т.н и т.н.? Защо е така, защото всеки знае, че там има повече пари, има далавери и чрез връзки могат да стигнат далеко... Защо българските села обезлюдяват? Защо всички отиват към града? Ами много просто на село няма работа, няма препитание, никой не иска да стане предприемач! Тези хора задвижват икономиката на страната. Всички бягат стремглаво през глава към града или навън... нямаше да е така ако имаше работа и ако от земеделие, растениевъдство и животновъдство се изкарваха добри пари. Засилените процеси на урбанизация ще доведат до цялостно обезлюдяване на селата след години и тогава ще има движение в обратната посока.

Освен това да си завършил УНСС не те прави гуру в икономиката. Има специалисти с по над 30 години стаж, в големи организации и компании и пак не могат да направят адекватна прогноза и да дадат правилен насочващ път. Няма как да знаеш със сигурност дали дадена мярка ще даде ефект преди да си я пробвал.

Относно въпроса с къртелите и групировките, има ли активна Анти-тръстова и анти-монополна огранизация в страната? Коя е тя и защо за нея не се коментира и не се дискутира въобще или много малко в медиите?

Какъв морал, като всеки във властта лъже, маже само и само да открадне повече!

Относно парите този път ще съм кратък: Знаете ли колко е реалната цена на една 100-доларова банкнота? Няма да ви мъча, ще ви кажа 13 цента!! Толкова струва изработката и отпечатването и. Някой от вас ще кажат: "Ами това какво значение има?" Има и то голямо. Така наречение "златен стандарт" отдавна падна, което значи че паричните знаци, са вече едни хартийки, едно доверие и нищо повече. Затова и икономическите закони вече се измениха и да спестяваш пари вече е едно голямо безумие.

Редактирано от georgimalinov
Link to comment
Share on other sites

 • 5 седмици по-късно...
 • Потребител

Клипчето разобличава същноста на сегашната криза.

как е било до златният стандарт и после.

Шорош в своите публикации вече в 2000 години пише, че ужасно е нараснал бизнисът на виртуалната валута. Докато реалната икономика годишно растеше 3-4% глобално, дотогава търговиятя с пари 1000%....

Креманистиката превзела власта над икономията....

И за тая съм писал, че в 2008 година в европа осребриха част от натрупаните американски задължения.

Това пъшкаме сега.....

:post-70473-1124971712: :post-70473-1124971712: :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

В Италия, обаче, същият общински служител, за същата работа получава не 400 лева заплата, а малко повече - около 2000 евро.

За извършеният обем работа ли става дума или за самата длъжност на която е общинския служител, със своите отговорности и компетенции?

При подобно сравнение ми изплува в главата примерът за "богатите" и "бедните" банки : - пример парична транзакция

"Богата банка" - офис с една каса,интериор на офиса - семпъл, един касиер_счетоводител, обслужване на клиент за 1 мин., издаване на бордеро в 5-6 реда. Обслужване от един човек.

"Бедна банка" - офис с 2(1) каси с по един касиер и двама(един) счетоводителя,интериор на офиса - пищен, обслужване от счетоводител и касиер - 4-5 мин., издаване на бордеро - 2 листа формат А4

Ако плащаш на един общински чиновник 400 лева заплата - един човек, който работи от зори до мрак всеки ден и изцяло зависи от общината (държавата), няма как този човек да потребява достатъчно, за да стимулира местното производство и да създаде "доходи от работа и други" на други хора.

Принципно е така. В момента важи ограничение от ЕС за 9% инфлация на годишна база. М3 в страната не може да нараства повече от този процент. Тоест няма резон да се печатат пари.

BGL няма златно покритие, но в същото време има валутен резерв, който нараства със всяка година.

Погледнато от този ъгъл, в средносрочен(20г.) и дългосрочен период(40-50г.) е много важно да не се кривне от пътя - нарастването на богатството на населението е бавен процес.

Редактирано от БатеВаньо
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Затрудняваш ме ;)

В България се работи много - но ефективността от работата каква е може да се поспори. Това предполагам си личи.

Не изпадаш ли в подробности относно вал. резерв? - тенденцията му е за нарастване.

Всяка съвременна държава разполага с безброй лостове за увеличаване на парите в обръщение и без да печата нищо.

Чисто технически как става без печатане.

Ако имаш предвид дългови облигации, ДЦК, заеми - те също изискват печат.

Ех сега да имах една машина, че да си напечатам, ама здраво да напечатам, без милост.

Първо трябва да се зададе въпросът: - Какво точно бат` Ване сака да има - цветни хартийки със стойност или шума без стойност за да си ги лепи но хербария или да ги ползва в тоалетната.

Сега сериозно - не забравяйте какво се случи само преди 12 години.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Писах по-горе, че ме затрудняваш защото : нахвърляш хаотична информация, без да конкретизираш твоята теза - какво точно защитаваш? От думите ти излиза, че спокойно можем да запратим "благополучието на бг народ" в раздел Загадки и Мистерии.

Как така няма как ефективността да е различна?

Различието се генерира в управленските решения и организационните умения на висшестоящия. Също така, от изповядваните трудови ценности - най-общо казано. Има разлика между ценностите на балканите ( в частност България ) и ценностите на запад от Белград. - за ефективността дадох блестящ пример в тази или друга тема с " богатите и бедни банки ".

Пишеш нещо и за заплатите - не се досещам какво искаш да кажеш, но ще изложа моето скромно мнение:

Според мен подходът за замразяване на заплатите от страна на правителството е задушаващ и е игра на дребно. Напълно нормално е индексацията на заплатите да върви ръка за ръка с годишната инфлация, че и отгоре - за да се наблюдава ръст в покупателната възможност на населението, за да има възможност да се обърне внимание на по-висшите ценности на самият човек. Все още в БГ се обръща внимание само на растящите цени на продукти, енергия, а никой не говори за цената на труда ( приема се като даденост )

Тук на ход са синдикатите - въпреки че показват импотентност, все някак си трябва да заработят.

Редактирано от БатеВаньо
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Според мен подходът за замразяване на заплатите от страна на правителството е задушаващ и е игра на дребно. Напълно нормално е индексацията на заплатите да върви ръка за ръка с годишната инфлация, че и отгоре - за да се наблюдава ръст в покупателната възможност на населението, за да има възможност да се обърне внимание на по-висшите ценности на самият човек. Все още в БГ се обръща внимание само на растящите цени на продукти, енергия, а никой не говори за цената на труда ( приема се като даденост )

Тук на ход са синдикатите - въпреки че показват импотентност, все някак си трябва да заработят.

И аз така си мисля от бая време насам.... Нашата икономика е ориентирана изцяло в полза на бизнеса, не и на доходите и покупателната способност. Най-евтината стока в БГ е труда, защото хората в БГ най-лесно се оставят да бъдат мамени, баламосвани и вдивявани.

Синдикатите нищо няма да направят - те ще влязат в действие само и единствено ако ще се наложи да се дестабилизира някоя реформаторска стъпка. Такива са те у нас.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За да са такива доходите си има обективни причини. Бизнесът ни просто е слаб. Примерно в София заплатите са два пъти по-високи от останалата част от страната, нали не си мислите, че софийските работодатели са по-отговорни, по-добрички, по-социално ориентирани? Не, те просто могат да си позволят това. Работодателите в провинцията също искат да задържат способните хора, но не могат да си го позволят, така като софийските пък не могат да си позволят да спрат изтичането на техните най-способни в чужбина.

Цената на труда в България е толкова ниска, защото производителността на труда е ниска. А е ниска по ред причини, вина за което има както обективната обстановка в България, така и лошият мениджмънт от страна на бизнеса, така и качествата на работната сила.

Всъщност един от най-сериозните проблеми пред чуждестранните инвеститори в страната (особено в провинцията) е подборът на качествени кадри. Такива просто липсват. Но това далеч не проблем само на чуждестранните инвеститори - и най-малките бг фирми страдат от това.

Така че, както всяко нещо, проблемът е многопластов. Най-лесно е да бъдат обвинени лошите работодатели, ама истината е, че наемният труд също не е цвете за мирисане.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А, има си хас да е цвете. Тук не става дума да се обвинява всеки работодател, особено т.нар. дребен и среден бизнес (който в България е "нормалния" бизнес).

Но не може да не прави впечатление, че в българския пазар всички стоки са на или над европейските цени, а труда - не.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Но не може да не прави впечатление, че в българския пазар всички стоки са на или над европейските цени, а труда - не.

Ами зависи за кои стоки говорим. И услуги, разбира се. Примерно цената на една подстрижка, като и прическа е несравнимо по-евтина, отколкото в Европа. Същото важи за масажи, цени в заведения и т.н. Примерно няма как цената на една кола или телевизор да е много по-различна/ниска от международната.

А, че действат картелни монополни споразумения, също е факт. Именно затова в друга тема казах, че не ми пука за блоковете на АЕЦ-а. За мен цената няма да падне, независимо затворени ли са или не блоковете.

Обаче всъщност навсякъде има спекула. Ние просто сме твърде бедни. Цената на бензина или тока не са толкова високи, колкото ние сме твърде бедни...

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И аз така си мисля от бая време насам.... Нашата икономика е ориентирана изцяло в полза на бизнеса, не и на доходите и покупателната способност. Най-евтината стока в БГ е труда, защото хората в БГ най-лесно се оставят да бъдат мамени, баламосвани и вдивявани.

Синдикатите нищо няма да направят - те ще влязат в действие само и единствено ако ще се наложи да се дестабилизира някоя реформаторска стъпка.

Много правилни констатации, КГ125.

Чудесно е, че има все още оптимисти след две десетилетия прилагне на "Проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България" подготвен от Фондацията на Националната Камара на САЩ за Народна Република България с любезното съдействие на мистър Ричард Ран и мистър Роналд Ът:

http://www.youtube.com/watch?v=aSOrqdYYvcQ

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Мистър Ричард Ран и мистър Роналд Ът са много гадни копелета! :tooth:

Без тях щяхме да сме земен рай, ама на! :tooth:

Айде наздраве, че тия глупости ми идват в повече! :drinks_cheers:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Още не смеят да ни кажат истината....

Всеки лъжи до колкото се може по да цицкат народите да плащат и плащат. Днес гледах една жена с бебето си. Началото на месеца сме и има 5000 форинта за ядене и масрафи. Другото за банката защото преди е взела наем в швейцарски франка. А това значи, че заплащането се е удвоило......

Но ако признаят катастрофата, банките биха принудени да глътнат част от загубите си....

Не им се ще.

Само след много страдание, хаос и кръв ще стане....

http://www.youtube.com/watch?v=V31-06ZAw54&feature=related

:))::)): :)):

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...