Отиди на
Форум "Наука"

Ранните години на цар Калоян


Recommended Posts

  • Потребител

Цар Калоян е един от най-силните наши монарси. Управлява много добре и страната още повече издига международния си престиж. Печели важни битки, но е убит, когато най-малко е очаквано... Да мина по същество.

За ранните години на Калоян, да си призная, не ми е известно много. Затова реших да се допитам до вас, съфорумци. Има ли някакви предположения дали Калоян е имал много голяма роля във въстанието на Асен и Петър? Ще предложа и виждане, което може би е изказвано и преди - възможно ли е Калоян, като заложник в Константинопол, да е имал някаква малка роля в преврата срещу братята си. Много ми е странно как Каляон и Иванко се разбират за общи действия срещу Византийската империя.

Има ли някакви основания за подобни предположения?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Предполага се, че Калоян е роден ок. 1168-1169 г. За първи път името му се среща в историческите извори по повод подписването на Ловешкия мирен договор през 1187 г. Една от клаузите на този договор предвиждала Калоян да бъде изпратен в Константинопол като гарант, че българите ще спазват мира с Византия. Той живял във византийската столица ок. 2 г. - достатъчно дълго време, за да намрази византийците, сред които минали едни от най-тежките години в живота му. Дълго след това жителите на Константинопол сочели къщата, в която най-малкият от тримата братя живеел като изгнаник. Към края на 1189 г. той най-сетне успял да се изплъзне от пазачите си и да се завърне в България. Не е известно дали някой му е помогнал. Братята му го държали близо до себе си, за да се обучи в сферата на държавните дела. За съжаление и двамата загинали, убити от заговорници. Първо бил убит Асен, после - и Петър. Калоян изпреварил опита на заговорниците да узурпират българския престол и бил коронясан за цар.

Има ли някакви предположения дали Калоян е имал много голяма роля във въстанието на Асен и Петър?

При огледа на черепа на цар Калоян антрополозите забелязали следи от рана в тилната част, която според тях той получил в младежките си години. При опипване на вътрешната част на черепната кухина бил напипан ръб, който силно притискал мозъка му, а това водело до неописуеми болки, които на моменти го докарвали до умопомрачение. Вероятно в такъв момент той е заповядал плененият Балдуин (Бодуен) да бъде убит.

Възможно е да е участвал в някое сражение с византийците, по време на което да е бил ударен по задната част на главата с боздуган, камък или щит. Не е невъзможно да е получил удара и по време на бягството си от Константинопол - в схватка с тези, които са го охранявали. Възможно е и да е паднал от коня си, не непременно - по време на сражение. Също е възможно да е получил нараняването и при обсадата на Варна, но тогава е бил вече на 34 г. А поне през средновековието тази възраст не се е считала за младежка. Следователно би трябвало да е бил наранен преди 1202 г. През 1186 г. е бил на 18 г. Вероятно е получил нараняването по това време.

Пламене, надушвам следващия ти въпрос: а дали Калоян не е бил ранен при обсадата на Ловеч и не е бил пратен в Константинопол на лечение?

В изворите няма данни за това кога е бил ранен, а казахме, че според договора от 1187 г., премествайки се в Константинопол, той е гарантирал с живота си, че братята му няма да направят някоя "глупост" спрямо Империята.

Ще предложа и виждане, което може би е изказвано и преди - възможно ли е Калоян, като заложник в Константинопол, да е имал някаква малка роля в преврат срещу братята си.

Не ми е известно историческите извори да намекват за такава възможност.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Има едно латинско сведение че Калоян 20 години е воювал срещу ромеите.Така че вероятно е взел участие във въстанието още от самото начало.Има едно много интересно изследване на един учител от Добрич / Веселин Игнатов/ че именно Калоян е командвал българските войски през кампанията от 1190 г.Беше локализирал и мястото на битката което се нарича "Калоянка".

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Между другото в Бориловия синодик ясно се казва че Калоян е спечелил много победи над гърци и франки.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Ресавски, май Калоян е бил силният човек във въстанието на братята, въпреки младостта си. Но защо един такъв добър военачалник би отишъл като заложник в Константинопол? Тази силна роля обяснява защо ромеите са го искали за заложник по Ловешкия мир. Но, Ресавски, през 1190 година Калоян не е ли заложник във византийската столица?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...