Отиди на
Форум "Наука"

Още за икономиката на социализма


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

За запознатите не е ново, но може младежта да се просвети допълнително. Само ще цитирам откъс от спомените на съветския генерал Григоренко. Наистина, става дума за първите години след войната, но все пак..Авторът постъпва на работа във Военната академия като преподавател и разказва за бита си:

Писането на статии и разработката на задания имаха и материален стимул. За тях се плащаха хонорари. А за мене това не беше маловабно. Семейството ми беше от 9 човека, 5 сина, двама родители, жена ми и аз, почти у всички карти за издръжка*, на които се полагаха само около 450 гр. хляб и повече нищо. Трябваше да се донапазарува това - онова от пазара, поне картофи, и от търговските магазини**. А в магазините цените бяха десетократно по-високи от купоните. Една заплата не стигаше за такива покупки. Та се налагаше да доработвам, а за това трябваше време.

Време трябваше и за опашките: за своята разгладка (във Военторг-ът***) и за пазаруване в търговските магазини. И на двете места, на нас, полковниците ни продаваха без ред. Но работата е там, че понякога се създаваха опашки от полковници. И не малки. И ето как минаваше работния ден - от занятията със слушателите и изпълнението н други служебни задължение, стоене на опашки в търговските магазини и военторга. За дисертацията и за допълнителната ми работа оставаше, разбира се, само нощта.

Това беше страшно тежко време. Със задна дата казвам: "Добре, че го преживяхме". Ако бях приел назначението в 52-ра армия, с жена ми и децата щяхме да отидем във военно градче и материално да бъдем осигурени даже предостатъчно. Нямаше да знаем никакви опашки. Нямаше да знаем, че безпомощните старци, дори да имаха пари, не можеха да отидат в търговските магазини, натъпкани с море от хора буквално, където в тъпканицата осакатяваха и задушаваха даже силни и млади мъже. Живеейки във военното градче не бихе изпробвали този тежък живот, но и не бихме видяли как живеят простите съветски граждани. На това е пресметната съветската корпоративна система. Човек, който принадлежи към определен слой, труди се само с хората от този слой, живее сред тях, ходи в магазините само с тях......

*книжка с купони за снабдяване с най-необходимото;

** "търговски магазин" - т.е. магазин за свободна продажба на наличните в него стоки;

*** специална мрежа от магазини само за военни;

Напомням - макар и да е веднага след война, но авторът е полковник от Военната академия на СССР. А понятието Търговски магазин трябва много, много дълго да се обяснява на непознаващите социализма - в определени периоди на последния свободната търговия в държавнте магазини е ограничена. Всъщност почти винаги е ограничена, но различно в различните периоди - при съветския военен комунизъм от 1917-1922 г. почти нищо не може да се продава свободно. По-късно при НЕП - почти всичко се продава свободно и дори частно. След 1930 г. отново се въвежда административно разпределение на стоките и купони за основните храни. Те се отменят частично в края на 1936 г., после обаче идва войната.

Та в тази административна система за разпределяне на стоките, магазинът не е място, където стоката се купува, а място, в което отиваш да си я вземеш ако имаш право. Може и да плащаш, но главното е да имаш право. А вече търговски магазин - това е там, където свободно купуваш каквото е вътре.

Излиза, че за елементарни неща съветският полковник трябва да чака на опашка с други полковници и че без допълнителните хонорари той не ноже да си купи картофи...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Последното мнение на Невски е преместено в темата за икономиката на САЩ, която се разшири изобщо за запада. Там му е мястото, тази тук не е за това.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Недей да лъжеш хората, светлото бутилирано беше 32ст., а наливната по капанчета беше 60ст., а заплатата на младия специалист беше (вдигната) 189 лв. и малко стотинки, ама като напишеш 1 плътно до 9 и врътнеш отдолу 8-цата (като знака за безкрайност), а стотинките, като чертички под завъртяната 8-ца :). Забранено за лица под 18-сет ;)!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не те знам колко ти е било светло като си пил светлото, но бургаското наливно беше 15 ст,обикновеното 20 ст. специалното 25ст, луксозното 35 ст. Това само за сведение.Погледни все пак датата на дъската

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много добре видях датата на дъската 81-ва година. Верно 85-та имаше повишение на цените, но за цигарите. Но наливно за 15ст. през 81-ва не е вярно, та даже да е бургаско, не ме карай ся да търся, че мача тече ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да кажем че съветския съюз е една разорена от войната държава в която хора са умирали от глад?

А, и без да е разорен от война, в СССР хората умират от глад. Гладомор му се вика. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И какъв е смисъла от тази тема? Да кажем че съветския съюз е една разорена от войната държава в която хора са умирали от глад? Ами че това и преди го знаехме без да са необходими мемуари.

Тя Германия е още по-разорена от войната и то във всичките си провинции за разлика от СССР, но приема плана Маршал (западната част). А това е предложено и на СССР и даже има първоначален интерес (от Молотов разбира се, не от Сталин, за което е скастрен жестоко и временно изпада в немилост).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много е заавно, че когато се показват цените от социализма не се говори и за заплатите и пенсиите. А пенсиите бяха 60лв., заплатите 180лв. и при тоя размер белия хляб беше 40ст., добруджата 35ст., а типовия го водеха за диабетици и беше на субсидираната цена от 25ст. Овчето сирене беше 3.40лв, а кравето 2.60лв. За месото ми е трудно да кажа, защото единственото месо на витрините освен салам "кучешка радост" бяха умрелите от глад мухи.

Много стоки често отсъстваха от пазара и дори се бяха появили такива поговорки: "Изчезна като черния пипер", "Какво сте се струпали тука, да не са пуснали банани?" (сиреч няма нищо за гледане, разотивайте се, тъй като банани се пускаха само преди Нова години и след няколкочасово висене на опашка можеше да се купят до 2кг). Олиото също беше от т.нар. "дефицитни продукти".

Разбира се имаше много продукти, които бяха виждани само по телевизията на западен филм като например киви, манго, папая, ананас, авокадо, броколи, аспержи, артишок, пащърнак и още много други продукти.

За номенклатурчиците и чужденците - две привилигировани касти в социалистическото общество имаще специални магазини "Кореком". Само там можеше те да купуват, а простосмърните да гледат как изглеждат уиски, вносни цигари като Малборо и Ротманс, шоколадови яйца и тоблерони, дънки и още много други неща, които днешните хора приемат за даденост.

Спомням си когато след обединението на Германия баха заредели магазините на територията на бивщата ГДР - първо имаше огромни опашки, защото хората мислеха, че това ще изчезне и магазините бързо се опразваха. След три дни чудото свърши и ситуацията стана като сега у нас - минаваш в магазина край уискита, маркови цигари, шоколади и въобще не гледащ на тях като недостижима мечта. Като на скъпи стоки, които няма да си ги купуваш всеки ден - да, но не и като на нещо недостижимо.

И като стана дума за бирата, да направя кратко описание как изглеждаше популарния тип заведение "Скара-бира". Пода: циментови плочки или мозайка. За килим даже ни и помисляйте. Стените - боядисан талашит, тук-таме очупен. Тавана - ламарина. За сядане дървени пейки или столове от талашит и метални тръби - при всички случаи не помнят нито годините си, нито са наясно вече какъв точно цвят имат, разбира се доста очупени. Масите - винкел и талашит; състояние - като на столовете. Музикално оформление - радоточка. Обслужване - заведението е на самообслужване. Отопление - 1 калорифер за цялата зала (нали все пак алкохола сгрява). Климатик - нема такова животно през социализма. Вентилация - вентилатор в дупка в стената (като тези дето сега се слагат в баните). Прозорци дето да се отварят обикновено няма, често няма и такиве, дето да не могат да се отварят. Та като се говори за цените на бирата по заведенията, то става дума за този масов лукс.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Климатик - нема такова животно през социализма. Вентилация - вентилатор в дупка в стената (като тези дето сега се слагат в баните).

А сега много работодатели да не са си счупили ръцете да слагат климатици?

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да. Макар, че от друга страна, за по-скромен човек, който иска спокойствие... имаше го в изобилие. Това не бива да се премълчава.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ех Ангеле... ние не ги помним тия неща. Аз щото си не спомням, как за нас децата имаше само лимонада, и нищо друго, марципан кума лиса, шоколад сакън, на 2 години веднъж. Хляб, ако идеш овреме на хлебарницата, щото като свърши... Баща ми беше шофиор, та бензин крадваше и имаше. Ходил е за каса бира от Карлово до Пловдив, Казанлък, Стара Загора, даже до Плевен! Понеже работеше в дапа, знаеше в кой магазин какво има, а и имаше телефоните им. Отива значи в пощата (вуйчо ми, който беше партиен член чака 10 години, ние не дочакахме, при все, че молбата за телефон е била подадена 1982), и започва да звъни. Разбира, че в Казанлък имат бира, в Пловдив салам, в Калояново черен пипер, в Михилци олио и прочее, естествено моли да му оставят, защото тая стока се разграбва моментално, мята се на колата и обикаля. Та така. Аз не помня как през 80 те с 300 зора, с връзки (на майка ми брат и работеше там началник на охраната)купихме от Сопот завода газов котлон с бутилка...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде стига с тези опашати лъжи. В хладилника на баба ми имаше винаги поне една щафета салам, а другия ми дядо беше голям любител на пушената скумрия, която също така не липсваше от техния хладилник. Хората не са гладували както се опитваш да изкараш. Например прословутия салам кучешка радост беше доста по-добър от най-качествените сегашни наденици. Рибните консерви се смятаха не за екзотика а за стандартния обяд който един работник винаги може да си вземе за броени стотинки.

В мнението ти има една много интересна насока. На практика тогавашните най-ниски заплати стигаха на хората да живеят повече от прилично. Но тогава не бяхме част от потребителско общество и не беше нужно да парадираш винаги с последния модел смартфон, да караш джип и да живееш в скъпо предградие, за да кажеш че живееш добре. Така че бабите и дядовците ми са живели добре със заплатите които са изкарвали на полето. Е гледаха си кози за да имат винаги прясно сирене (не разбирам каква е тази любов към прясното сирене, истинското сирене трябва да е зряло но те така го обичаха), правиха си лютеница макар че заводската беше по-добра от домашната тогава и не като да не струваше по-евтино от суровините за домашната, а можеше да се купи на едро в кашони без да се редиш за всеки буркан в магазина и тнт. Така че дори и най-бедните не гладуваха и се храниха с много по-качествена храна от сега. Това е истината, останалото са манипулации.

Ооо, баба ти е имала хладилник! Бравос и каква марка? Че моите две нямаха. а едната беше почти номенклатура, делегат на 5-тия конгрес на БКП, лична позната на Червенков, срещала се със Сталин и Мао. Имаше 'мухарник'(за тези дето не знаят това е еднин кафез ограден плътно със стоманена мрежа за да нямат достъп мухите), където си държеше месото. А маслото беше в една паница с вода. За кои години говорим приятелю? Аз за 70-те (сега) тогава хладилниците бяха не точно екзотика, но особено по селата ги имаше малко, а да не говорим за телевизорите ;), не че ги нямаше, ама какви бяха! Добре, че от Чехия си донесохме и хладилник (мой набор, а до преди 20 години си работеше) и телевизор (него не си спомням до кога издържа). Хладилника беше чешки.

Никой тук не казва, че хората са гладували (с изключение на теб, но за времената преди ТКЗС-тата, което наистина е не манипулация, а направо глупост). Прословутата кучешка радост съвсем не беше по-добра от най-добрите сегашни наденици. Не зная какви наденици ядеш, но има и добри, а най-важното, избор има. Ако не щеш наденици, които няма начин да не са обработени химически - вземи си месо. А тогаз как стоеше въпроса с месото? Прасенца нещо не е ли гледала баба ти? Щото няма ли прасенце няма и месце поне не колкото искаш и каквото искаш. Не зная какво против имаш рибните консерви? Тогава признавам си не съм хапвал и не мога да кажа, но сега (е докато бях в БГ де) ставаха. Аз много обичам и то точно консерви! В БГ са евтини, сега в чешко тоже, а вкуса е подобен. Т.е. има си и хубави и не толкоз, но това вече е въпрос на вкус.

Какво знаеш ти за най-ниските заплати? И какво значи да живеят прилично? Да живея не да преживяват! Със 60 лв. можеш ли да си купиш хладилник, телевизор и пералня (на запад по това време средностатистическото семейство имаше)? Можеше, ама друк път! Да предположим, че някак си си събрал, ами като няма в магазина, а даже и да има връзки трябват, особено за по-качествената стока (под по-качествена се разбираше чешка, полса или ге-де-рейска, да не си помисли някой, че става въпрос за Интезит или Самсунг ;)). А по- късно със 120 или 180? Аре да не ставам циничен, че помня сума ти лафове от едно време. За колите няма да приказвам ;). БТВ, в хладилника на баба ти до щафета салам и скумрийката бананчета имаше ли? Или кока-кола? Аре швепс? Надали, освен ако не е имала мнооого дебели връзки (това за кока-колата, банани освен за Нова Година и с връзки не мож' намери). Сега сигурно ще пишеш, че кока-колата и бананите не са били нужни за да живеят прилично? Да не са нужни за преживяване 9т.е. и без тях може), но прилично има различни значения за различните хора.

Хахаха, колко селяни са могли да си купят на едро лютеница? Че и граждани де. И какво ще я правят? Ще я складират в коридора на гарсониерката (това за гражданите). А и да вложат парте в кашон каквото и да е това аз лично не зная някой да го е направил!

Ще завърша с един популярен виц от онова време (началото на 80-те, а не на 70-те).

Та отишъл един гражданин в ЦУМ (тези дето не знаят това беше най-големия магазин по соц ввремето, естествено в София), за да търси тоалетна хартия (Боже мой, тоалетната хартия беше дефицитна!). И тъй като дефицитните стоки се даваха с разни разрешителни, документи и т.н. и с разни други изисквания, накрая казва на продавачката - " Другарко! Ето ми бидето, ето ми мостра от плочките в тоалетната, ето ми и г*за, моля ви дайте ми две рула с тоалетна хартия! Хммм сега си спомням, че и дамските превръзки бяха дефицитни. никога няма да забравя как една колежка беше закъсала на една бригада (и то в село, абе ужас) и помоли една гъркиня (и те идваха с нас, май заради прекарването ;)), та гъркинята вика добре, какъв вид? Нашето момиче падна, тя не знаеше, че в нормалния свят няма само един вид.

Та Ангеле кой манипулира?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Хайде да кажа и за хубавите страни. Знаеш къде ще работиш като завършиш и за какви пари. Работа БОЛ, безработица няма. Знаеш кое колко струва, и можеш да правиш планове за години напред.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде да кажа и за хубавите страни. Знаеш къде ще работиш като завършиш и за какви пари. Работа БОЛ, безработица няма. Знаеш кое колко струва, и можеш да правиш планове за години напред.

Това обаче не е вярно, поне не във всички сфери. Винаги дава за пример една лекция на акад. Шелудко, който си беше ако не истински дисидент, то много близо до това. Та в края на '85-та той ни изнесе всъпителната лекция при влизането в ХФ на СУ. Накратко каза нещо подобно - "Момчета и момичета, вие сте 60 човека в тази специалност, държавата обаче има нужда само от 10 човека. Не си мислете обаче, че най-добрите и най-кадърните ще продължат. Не, няма такова нещо. Ще продължат само връзкарите. От останалите, колежките ще станат учителки, а колегите, ако искат някакви пари ще отидат да хвърлят с лопатите сяра в МОК "Медет" или пак ще станат учители, разбира се ако продължат с химия, щото могат да станат и бармани и таксикари".

..........

Добре, за всеки се отрежда работа след като завърши, няма безработица, но я има и поговорката "вие ни лъжете, че ни плащате, ние ви лъжем, че ви работим". До колко ефективността на работата е била на ниво не се знае, или всъщност се знае... В началото комунизма навсякъде разчита на огромния ентусиазъм на хората, върви и пропаганда еди кой си колко пъти е преизпълнил нормата си, но минава известно време и повечето хора осъзнават, че работят за тоя дето духа, добрия живот така и не идва, само обещания, от там и идва краха на комунизма, който беше чисто икономически крах, поне според мен, а уж там се предполага, че комунягите би трябвало да са най-силни...

Никак даже не е добре да се отрежда работа и това е свързано именно с ефективността. А отдавна се знае, че по времето на соц-а работата не е била ефективна, иначе защо соц-а се сгромоляса. Да не говорим за малка и зависима (енергийно и суровинно) България, да вземем СССР. Та там имаше всичко. Всъщност къде ли не се е сгромолясал соц-а? В началото комунизма навсякъде разчита на огромния ентусиазъм на хората, върви и пропаганда еди кой си колко пъти е преизпълнил нормата си.... Това разбира се не е вярно. Не че не е имало ентусиасъм, но само в определени среди и в определени моменти. Комунизма както пишеш ти или совиет соца както го наричам аз е наложен с кръв и то много кръв и то повечето невинна в СССР и в началото и след това. В другите страни не е имало толкова кръв, но е наложен със съветските щикове (по точно танкове). А нормите са наистина измислени. За да изпълни Стаханов нормите (май 11 обикновенни бяха) са изключвали сгъстения въздух от компресорите на цялата смяна. Нещо повече, при почивка на френски миньори в СССР се оказва, че те ей така, на шега са преизпълнили нормата на най-добрата съветска бригада. Но това се е знаели в СССР. Знаело се е, че Стахановци и знатните тъкачки са просто необходим пълнеж, необходима нова работническа знат, които да служат като знаме, а всъщност повече са пирували на банкетите отколкото истински да бачкат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нима да искаш да си вземеш кола веднага, спокойно и когато ти скимне, е хедонизъм? А дънки? А видео? А цветен телевизор? А да не си в панелка?

Какъв хедонизъм има в това, това са основни достижения на индустриалната цивилизация!!!

Ангеле, дефицитите на основни стоки идваха не от военните нужди, а от социалистическата безстопанственост, разхитителност и тотален непукизъм!

И наистина, защо му е на един монопол, каквото по същество представляваше един социалистически стопански отрасъл, да се старае да угажда на купувачите? Че те и без друго няма да купят нищо друго, освен това, което им предлага той!

Шепата технократи, с които Тодор Живков безуспешно се опитва да балансира тоталния социалистически разгром, успяват да позакрепят системата, проявявайки чудеса от управленски умения! Който и да било от тях да беше работил в западна компания, чудо щеше да направи. Ама в социалистическата държава, която не е друго освен една единствена компания, има идеолози, има мафиози, а в западните компании, поне по онова време, нямаше. Едните догматици, другите тарикати!

И всичко на гърба на потребителя. Частичен възход беше това, и нетраен. На гърба на СССР беше и в мига, в който спряха кранчето, направо се оакаха всичките социалистически икономически механизми.

Няма да заправя, през 1981 г. Кеворкян показа огромна опашка за книгата Богат-беден на Ъринг Стоун или кой беше не го помня. Днес се търкаля на всеки ъгъл по частните книжарници.

Беше поканил началникът на Книгоразпространение да разкаже що така и онзи безпримерен наглец половин час изнесе на българския народ, по единствената целодневна тогава телевизионна програма, сиреч Първа програма на единствената Българска телевизия какво е, моля ви се, маркетинг!!!!!

Ще кажете - ама като виждат, че се търси, що не издадат още? Наивници:) Социализмът изобщо не работеше така! Има план, има други книги, включени в плана, няма валута за хартия.... пък и защо му е на оня шопар по ТВ да се главоболи с това...

Ще повисят на опашката и за който стигне - стигне и аре. Що се отнася до др. ръководител и всички негови и на книжарките му роднини, те щяха да дойдат след работно време и да си я вземат тази книга изпод щанда, което тогава се наричаше как??

"Втория начин".

Не, нямаше да е без пари. Шяха да си я платят. Но достъпът до нея щеше да е привилегия, която масата потребители, желаЮши да се запознаят с приключенията на Рудолф Джордах, нямаха.

И това за едно книжле. Ами цимента, ами колите, ами жилищата... Ами!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хайде стига с тези опашати лъжи. В хладилника на баба ми имаше винаги поне една щафета салам, а другия ми дядо беше голям любител на пушената скумрия, която също така не липсваше от техния хладилник. Хората не са гладували както се опитваш да изкараш. Например прословутия салам кучешка радост беше доста по-добър от най-качествените сегашни наденици. Рибните консерви се смятаха не за екзотика а за стандартния обяд който един работник винаги може да си вземе за броени стотинки.

В мнението ти има една много интересна насока. На практика тогавашните най-ниски заплати стигаха на хората да живеят повече от прилично. Но тогава не бяхме част от потребителско общество и не беше нужно да парадираш винаги с последния модел смартфон, да караш джип и да живееш в скъпо предградие, за да кажеш че живееш добре. Така че бабите и дядовците ми са живели добре със заплатите които са изкарвали на полето. Е гледаха си кози за да имат винаги прясно сирене (не разбирам каква е тази любов към прясното сирене, истинското сирене трябва да е зряло но те така го обичаха), правиха си лютеница макар че заводската беше по-добра от домашната тогава и не като да не струваше по-евтино от суровините за домашната, а можеше да се купи на едро в кашони без да се редиш за всеки буркан в магазина и тнт. Така че дори и най-бедните не гладуваха и се храниха с много по-качествена храна от сега. Това е истината, останалото са манипулации.

:tooth: Значи щом в хладилника на баба ти е имало шпеков салам, т.е. имало е за тебе, майната им на останалите, че за тях е нямало. Ами че то днес в хладилниците на някои бивши отговорни другари има черен хайвер, омари, скъпо шампанско и скъпо уиски. Но значи ли това, че целият днешен български народ живее в лукс?

По принцип в София имаше през повечето време ред стоки, които за останалата страна бяха недостъпни. Хората от цялата страна мъкнеха на стотици километри олио, черен пипер и какви ли не още основни за бита стоки. Който е имал салам в хладилника е бил или донесен от близки от София, или купон от "под щанда" (типичен наш израз от соцпериода, отговарящ на популярната дефиниция от СССР, че там стоките в магизина не се купували, а се доставяли, т.е. получаваш стоката само ако продавача ти е близък или примерно платиш сиренето на 5лв).

Дали се е гладувало? След прочутия глад в Поволжието от епохата на Сталин в мирно време не е имало "голодовка" от такъв мащаб. Но близки до военновременните мирни социалистически години е имало - тогава вместо с купони като войната стоките се продаваха с талони. Талоните са си същото като купоните, но имаха друго име за да не се прави асоциация, че след дълги години социълизъм един народ стига до същия хал, който би имал след проъдлжителна и изтощителна война.

Е, мишки не се ядяха. За котките и кучетата не мога да кажа същото. Решаването на пробламе с бездомните кучета по онова време се обясняваше с докараните от братски Виетнам строителни работници. Изчезването на котките пък се обясняваше, че било заради кожите, а наличието на миши крака в каймата със случайно попаднала мишка. Но пък като изчезнаха котките на пазара се появи макар в доста ограничени количества заешко месо. Дали е било заешко или котешко - как да разберат хора, дето не са опитвали нито от едното, нито от другото?

За качеството на храните. Имаше една поговорка за поръчка в ресторант: "Донесете две салати от нитрати". Чернобилските плодове и зеленчуци бяха допълнителен бонус-изненада. Сиреч мерки се взеха едва когато се видя, че хората масово са разбрали от западните радоистанции и са започнали да избягват съотвентине храни.

Някой беше казал да не бъркаме социализма с комунизма. Какво обаче е комунизъм - не беше ли "социализъм + електрификация"? А какво е български комунизъм - социализъм + режим на тока.

Виц:

След като българите гръмнали патата в знак на покаяние започнали на всеки два часа да палят свещи. :tooth: (сиреч в края на 20в. в социалистичаска България 2ч. имаше ток, следващите 2ч. нямаше).

Та това е реалният социализъм - ниски заплати, празни магазини, режим на тока, презадоволени номенклатурчици.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А то е че щом в хладилниците на обикновени работници на полето (най-нископлатената прослойка) е било пълно със шпеков салам, швепс и тнт. качествени храни, значи твърденията за недостиг на храни са една примитивна манипулация.

И как точно ще са пълни хладилниците след като са празни рафтовете на магазините? Още не е минало едно поколение от началото на упадъчния социализъм, тъй че проебладаващата част от населението на България помни и празните магазини и празните хладилници. Е, има и едно малцинство, което тогава имаше пълни хладилници, а сега редовно си купува най-скъп последен модел кола, защото все още България се управлява от старата комунистическа номенклатура, чрез тяхната лична прислуга (бодигардове, шофьори, секретарки).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нима да искаш да си вземеш кола веднага, спокойно и когато ти скимне, е хедонизъм? А дънки? А видео? А цветен телевизор? А да не си в панелка?

Какъв хедонизъм има в това, това са основни достижения на индустриалната цивилизация!!!

И сега болшинството сме в панелки въпреки въжделенията, и сега голяма част от работодателите не слагат климатици, в обществения транспорт да не говорим.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма значение колко пълни или празни бяха рафтовете!

Свобода нямаше, дами и господа ....

До Горубляне не ни пускаха без открит лист.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

икономиката на соца в БГ вариант има само една особеност - 90% от икономиката се контролира от държавата ...

тази особеност се постига чрез 2 подособености:

а) собствеността върху предприятията е държавна

б) алокацията на ресурсите се контролира централизирано чрез планове

такъв тип икономики имат следните основени недостатъци - поради липсва на вариабилност в цените винаги същестуват дефицити, поради централизираната плановост алокацията на ресурсите е изкривена, а поради уравнивиловка населението няма стимул да работи добре

такъв тип икономики имат следните предимства - централизираните програми на държавата осигуряват свеобщ достъп на населението до здравни услуги, жилища, детски градини и почивки на населението, безработицата се поддържа ниска както и цените на някой базови стоки т.ч. да няма гладни ...

всичко, което пишете са подробности и споровете ви са безмислени ...

когато соцът приключи се обособиха 3 групи - печелившите, тези които не са нито от печелившите, нито от губещите и губещите

а) групата на печелившите (10% от населението, млади и концентрирани в големите градове), това са хората, които успяха да създадат успешен бизнес, да си намерят високоплатена работа или да заминат в чужбина на високоплатена работа, към тях могат да се добавят едрите реститути

б) групата която не може да се каже дали е спечелила от прехода - това са хората, които имат пари да преживяват, но които това, че магазините са пълни и можеш да си купиш кола и апартамент на момента не ги грее особено - те просто не могат да си позволят да си купят нова кола или апартамент, по соца може да се е чакало за апартамент 10г. и после да се е изплащал още 10г. сега се изплаща 30г. при много по-високи от соц лихвите ... към тази група добавям емигрантите, които ходят на сезонна или нископлатена работа - парите им стигат да преживяват, но не и да си построят нова къща и да си купят нова кола

в) групата на загубилите (около 20-25% от населението) - това са най-вече възрастните с ниски пенсии, живеещи в селата и малките градове, незнаещи езици и извън пазара на труда, работниците в затворените мегапредприятия, които не можаха да се адаптират към новите условия, могат да бъдат добавени към тази група ... единственият шанс за тях да имат по-добър живот е да им вдигнат пенсиите, което няма как да стане

като погледнете разпределението по-горе, става ясно, защо масово българинът е нещастен ...

през 90те, а дори и преди приемането на БГ в ЕС, повечето хора се надяваха да се доберат до успелите 10% и повечето не успяха ...

айде сега може да продължите с хладилниците и цените на бирата през 1981г.

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само допълни, че печелившите в мнозинството си се оказаха свързани с миналите върхушки и силови структури... И че правят всичко възможно да изградят олигархичен, корупционен и картелен тип пазарно стопанство.

Същите те.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

да добавя, че най-големите фирми и при тъговските вериги, горивата и при храни и напитки са частни и нямат нищо общо с БГ олигарсите, повечето от които са чужди

при храни и напитки най-големите фирми са Кока-Кола и Нестле

при търговските верики - Метро, Била, Кауфланд, Фантастико, Лидл, Пикадили, Алди, Пени Маркет

при горивата Лукойл, Еко, ОМВ, Шел, Ромпетрол

в най-големите сектори на услугите - ремонти на жилища, ремонти на ел. инсталации, климатици, коли и водопровод няма абсолютно никаква концентрация и картели, дори и жилищното строителство се изпълнява от 100ци фирми

в телекомуникациите - Глобул е изцяло гръцка собственост на компанията майка, в Мтел и Виваком са на чужди собственици

ЧЕЗ е чужда и частна неолигархична собственост и т.н и т.н.

спрете вече с тия имагинерни комунистически олигарси

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Каквато средата - такива и играчите. И немските застрахователи се държат като българскте в БГ когато са.

А средата не я създаде баба ми, а точно местните фактори.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...