Отиди на
Форум "Наука"

Германски филм за убийствата по българските граници


Recommended Posts

  • Потребител

Снощи телевизия RTL излъчи документалния филм „Забравените. Смърт там, където други отиват в отпуск" на режисьорите Фрая Клир и Андреас Куно Рихтер (вижте филма в сайта rtl-now.rtl.de - на немски език).

Героите на филма са младежи от ГДР, които през 60-те, 70-те и 80-те години се опитвали да избягат в Западна Германия през границите на България.

Проучването на архивите на тайната полиция ЩАЗИ в ГДР и на Държавна сигурност в София все още не е завършило, но досега за периода 1961-1989 г. са установени опити за бягство на над 3000 младежи от ГДР. Те се опитали през Странджа, Родопите и западната ни граница да напуснат големия затвор в "социалистическия лагер".

Повечето не знаели за оградите от бодлива тел, прострели се на стотици километри по българските граници. Не били наясно с агентурната мрежа в граничната зона и със заповедите, издавани за граничарите.

Малцина успели, повечето били хващани от агентите на ДС в селата край границата, разпитвали ги в Главно следствено управление, престоявали няколко седмици в Софийския централен затвор и след това ги изпращали в ГДР. Там ги осъждали на 18 до 24 месеца затвор.

В България за заловен нарушител доносниците от граничната зона са получавали награди от 20-30 лв.

Преди три години обаче разследване на авторитетното списание "Шпигел" установи, че бившата ГДР е плащала на България 2 000 лв. за всеки неин гражданин, убит при опит да избяга на Запад.

19 младежи от ГДР са убити на границата, но продължава проучването на още няколко вероятни случая с неустановена самоличност на жертвите. Други са били ранени и осакатени.

Офицерите в Гранични войски стриктно изпълнявали нарежданията, получени от Политбюро на ЦК на БКП и от военното министерство - да поддържат сред редовите граничари атмосфера на омраза към "изменниците на социалистическата родина". На 18-20 годишните български младежи било заповядано да стрелят срещу свои връстници.

Всеки, който допуснел "безнаказано нарушение" на границата, бил наказван за тежко провинение, а ликвидирането на бегълците се награждавало с 10-15 дни отпуск.

Документалният филм разказва за едно успешно бягство през ГКПП "Капитан Андреево"през 1974 г. Тогава берлинчанинът Михаел Шулц и съпругата му влизат в района на КПП-то заедно с голямата навалица турски гастарбайтери. На колата си били сложили фалшива табелка за западногерманска регистрация и след което я изоставили успели да се промъкнат зад бариерата.

Доротея и Михаел Прокш, брат и сестра от Дрезден, нямали този късмет. През 1983 г. те преодоляли телената ограда край връх Ком на път за Югославия, но не подозирали, че има сигнализация, която вдига тревога в заставата. Били заловени и прекарали по година и половина в затвор в ГДР.

Томас Мюлер, 21 годишен младеж от Лайпциг достигнал незабелязан през септември 1981 г. телената стена край Резово, но скоро бил заловен от граничари. След като офицерът го накарал да вдигне ръцете си, един войник прерязал краката му с автоматен откос.

Единият крак на Томас бил ампутиран в болницата в Бургас... През април т.г. той пристигнал отново там, за да се срещне с лекарите и сестрата, които са спасили живота му...

През март 1980 г. Андреас Щютцер и Детлеф Хайнер от Лайпциг, 19-годишни, достигнали телената ограда при село Бръщен, община Сатовча. Заловени били и вдигнали ръце, а тогава командирът на заставата ги разстрелял. Хората в селото видяли как телата били довлечени с мулета.

Споменът за този случай и за жестокото, ненаказано и до ден днешен убийство на Андреас и Детлеф е жив в паметта на местните хора от Бръщен, Ваклиново и Сатовча. Всички знаят кой е убиецът.

Авторите на германския филм напомнят, че българското Министерство на вътрешните работи и днес предпочита да подържа комунистичската лъжа, че бегълците през границите м годините на тоталитарния режим са били "бандити".

МВР не е пожелало да окаже каквото и да е съдействие на екипа на телевизия Ер Те ЕЛ при снимането на филма.

Но местните хора от Бръщен, помнейки ужасната смърт на невинните младежи, са подпомогнали работата на германския филмов екип и са организирали възпоменание край река Доспат.

Във филма участват и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. За тях снимачните дни се оказват един от онези уроци по история, каквито Министерството на образованието, младежта и науката не допуска в българските училища., подчертават авторите на германския филм.

И добавят: "Може би защото тези, които издаваха заповедите за убийствата по границите на комунизма, все още са влиятелни във властта..."

Немските документалисти смятат, че осмислянето на тоталитарния режим в България изобщо не е започнало.

Само съвестта на хората от Бръщен и искреността на учениците от Пловдив ги окуражават, че и тук паметта ще надделее.

"Шпигел" няколко пъти поставя въпроса, защо смъртта на бегълците от ГДР през българската граница преди падането на Берлинската стена остава безнаказана.

Филмът е посветен на 50-тата годишнина от издигането на Берлинската стена и е финансиран от Федералната фондация за осмисляне на комунистическата диктатура, както и от католическата църква. Предстои разпространението му в германските училища в помощ на преподавателите по история.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4020311

На мен лично ми става тъжно като видя с какви очи ни гледат хората от "нормалната" Европа. Не е незаслужено обаче. По проблематиката почти не се говори у нас. Нормално - то за убитите българи никой не говори и не търси сметка, че за някакви германци ли?

И така - какво е за вас станалото? "Престъпление", "нормално, такива са били времената", "защита на родните граници от диверсанти"...?

Всъщност проблемът не е това, което е вършено, останалите комунистически режими в Европа също вършиха ужасни неща, проблемът е в осмислянето постфактум, в моралните категории и ценности на обществото.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 188
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребители
Споменът за този случай и за жестокото, ненаказано и до ден днешен убийство на Андреас и Детлеф е жив в паметта на местните хора от Бръщен, Ваклиново и Сатовча. Всички знаят кой е убиецът.

Опасявам се, че и на някои хора от ГДР главите им са все още пълни със социализъм. Въпросните потърпевши що не са направили революция в ГДР, ами са бягали от родината си? А, не им се мряло, а искали да живеят по-добре. И авентуално да го направят за сметка на граничарите, които ще отнесат наказанието, че са ги пуснали да минат през границата. да, социалистическата държава е голям затвор с телени мрежи за собствените си граждани. Но създателите на филма атакуват не режима, а потърпевшите. Защото граничарите са отивали да служат в джандемите със същото желание, с което заловените германски келешчета са отивали в Софийския централен.

Въобще става дума за един типично социалистически филм - критикува се не толкова самата система, колкото "врагът с партиен билет". В соца бъкаше от такива идиотизми. Примерно според Маркс и Енгелс базата определяла надстройката, ама според нашите комунисти се оказа, че българите нямали необходимото съзнание, за да изградят базата. За дефицита в магазините примерно нападките бяха не срещу бъгавата "планова икономика", а заради "опашкарите" - сиреч тези, дето предизвиквали дефицит като се презапасявали. Сещате се, че ако социалистическите магазини не бяха в перманентен дефицит, това, че някой се е презапасил нямаше да е проблем. В ГДР примерно, като се присъединиха, магазините им се напълниха със стъки като във ФРГ - няколко дни чудо и се опразваха щандовете и след това магазините вече си бяха тъй пълни, както в запазната половина. А и у нас стана така - сега в магазините има всякаква стока, а не само празни рафтове. Та както се вижда не са виновни "опашкарите", дефекта е в комунизма. И от този дефект страда и филма.

Та в случая герменските келешчета вместо да бягат да си бяха направили революцията в Германия, а не да искат нашите граничари да обират пешкира заради тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ОК, разбирам какво искаш да кажеш.

Обаче в Германия също съдиха ГДР граничарите, стреляли по бегълците. Всъщност не знам, аз съм давал караул, но по друго време и не на границата и е просто несравнимо. Ако някой е бил граничар да каже има ли начин да се изклинчи някак си. Примерно като видиш, че не може да го заловиш, да не стреляш "на месо". Не знам...

Може би съдя от сегашна гледна точка, но аз човек не бих убил, само заради едното наказание и за едната отпуска.

При всички положения, у нас никой не потърси сметка на командващите през комунистическия период Гранични войски заради убитите хора - българи, немци, вероятно и други. Никой за нищо не потърси сметка.

Що се отнася до гедерманците, те се опитаха да свалят режима - 1953 г. Не стана заради съветските войски. Но хората опитаха.

Въпросът е друг - защо тази част от новата ни история е табу? Може ли някой да посочи сериозни проучвания?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Лично съм чувал за един от последните случаи, станал в края на 80-тте години край Петрич. Във всички случаи убийствата са били непредизвикани. Никой не е нападал граничарите, а са се опитвали да излязат.

Комунизъм....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Опасявам се, че и на някои хора от ГДР главите им са все още пълни със социализъм. Въпросните потърпевши що не са направили революция в ГДР, ами са бягали от родината си? А, не им се мряло, а искали да живеят по-добре. И авентуално да го направят за сметка на граничарите, които ще отнесат наказанието, че са ги пуснали да минат през границата. да, социалистическата държава е голям затвор с телени мрежи за собствените си граждани. Но създателите на филма атакуват не режима, а потърпевшите. Защото граничарите са отивали да служат в джандемите със същото желание, с което заловените германски келешчета са отивали в Софийския централен.

Никой не обвинява толкова войниците граничари, освен когато се касае за съвсем ясно престъпление, както е описаният случай със двамата в селото.

Мисля, че си в грешка - никой не може да бъде упрекнат за това, че иска да живее в Западна Германия. ГДР не е родина на никого, който не иска да е неин гражданин. Човек има свободи, които са му естествено присъщи и никой не може да му ги ограничава по този начин.

А това, че нашите са станали съучастници на това - комунизъм, това е. Все ей такива дилеми ще забърка.

ПП

Какви пък толкова наказания ще отнесе войската, хайде сег. И освен това, в кои случаи се употребява оръжие? Дори и по тогавашния закон. Имаха кучета, имаха кльон, радиовръзка. Спокойно са могли да ги хванат.

Бас държа, че в повечето случаи просто им е паднал случай и са гръмнали, разни "отворковци", с каквито е пълна всяка казарма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най-добре е някой съфорумец, служил като граничар по времето на социализма, да разкаже каква е била ситуацията по границите, защото ми се струва, че в повечето случаи граничарите са действали по устав, така че нямаме никакво право да ги обвиняваме.

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И затова трябва да ги избият нашите ли? Те немците си знаят за тях си и светът знае. За това, което е ставало тука, а вероятно и в други соцстрани - какво пък толкова, минали са всички давности, трябва да се знае.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И затова трябва да ги избият нашите ли? Те немците си знаят за тях си и светът знае. За това, което е ставало тука, а вероятно и в други соцстрани - какво пък толкова, минали са всички давности, трябва да се знае.

Ами те трябва да се радват, че изобщо им позволиха да имат държава, при това две държави, ГДР и ФРГ, а реално трябваше да ги накажат много по-сериозно за тия две световни войни, които разпалиха, при това умряха десетки милиони невинни хора, а не няколко разглезени източногермански хипарчета.

Какво общо има този пост с темата?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами те трябва да се радват, че изобщо им позволиха да имат държава, при това две държави, ГДР и ФРГ, а реално трябваше да ги накажат много по-сериозно за тия две световни войни, които разпалиха, при това умряха десетки милиони невинни хора, а не няколко разглезени източногермански хипарчета.

И съюзниците им и съюзниците им и тях така да ги накажат изобщо да нямат държави!

Именно това направиха победителите след ПСВ наказаха ни толкова жестоко, че единствения изход бе нова и по-страшна война. Затова вече след ВСВ бе измислен евросъюза - не да се мразят и наказват европейците, а за да станат всички едно.

Аз лично познавах човек и то офицер, който е застрелял беглец на турската граница. Бе пенсиониран след промените, дори е имало и някакво разследване по случая.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И съюзниците им и съюзниците им и тях така да ги накажат изобщо да нямат държави!

Точно това е настоявал Чърчил специално за България, по време на срещата в Ялта, но благодарение на Сталин ние оцеляваме като държава, защото плановете му са били да се създаде общност от колкото се може повече социалистически държави.

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно това е настоявал Чърчил специално за България, по време на срещата в Ялта, но благодарение на Сталин ние оцеляваме като държава, защото плановете му са били да се създаде общност от колкото се може повече социалистически държави.

А дали ако бяхме в сферата на западно влияние нямаше да е обратното, Сталин да иска да ни разпарчети, а Чърчил да ни защитава? Щото всъщност и двамата си пазят сферата на влияние, а не от любов или омраза към нас.

Ако ние оставахме в западната сфера, а Румъния в източната, какво ли щеше да е мнението на Сталин за Южна Добруджа а?

По онова време всички органи на властта им е набивано, че бегълците са врагове и шпиони - българите са в България, в чужбина са враговете. Служещите в гранични войски са специално подбирани, не всеки войник е ставал за там. И мисля граничните патрули са повече от един човек.

Редактирано от stinka (Rom)
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зитко, айде стига с глупостите за Сталин. Знаем, че е велик! :laugh:

И това дали Германия трябва или не трябва да бъде "наказана" няма нищо общо с темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Че гарманците във филма са пофантазирали - не ще и съмнение. Те сами признават, че не им е оказано съдействие от бълг. власти, т.е не се видели документи. Какво е станало знаят умрелите и граничарите. Последните едва ли са разказали точно това, за което се говори във филма. Та какво остава - а, да, фантазирането може да допълни всичко.

Границата е охраняван обект и преминаването й си е нападение на поста. Вярно, че сега сме много толерантни и когато някой изнасили и убие някоя баба в дома й, си казваме - ежедневие, но ако се случи собственика да убие нападателя - те тогава вече е голямо убийство. Кучета, кльон ... наряда, който обикаля са двама души и като изкочи нещо от дърветата хич не е толкова весело. То в по-спокойно време мине се на мине на съвсем спокоен обект наряда гръмваше някое магаре изкочило при поста, пък сега някак много лесно съдим за момчетата, дето се гръмнали някой немски келеш дето е отишъл там, дето не му е работа. Като иска свободно да пътува, да си прескочи Берлинската стена и няма да има проблеми с бълг. граничари. А като не е станало веднъж, да се бяха пробвали пък втори път да се обединят. Да, ама не им стискало да се опълчат на властта в собствената си държава, а искат нашите граничари да го направят заради техния кеф. Вместо да са бягали, да са правили митинги в Германия. Поне е нямало да ги съди военен съд.

Човек има свободи, които са му естествено присъщи и никой не може да му ги ограничава по този начин.

Ми да им прантим на германците ромите, дето ни ги върна Саркози. Те предполагам на драго сърце ще заменят Франция с Германия. Или само германците имат присъщи свободи? Що не направиха филм, в който да искат да тикнат Саркози в затвора заради депортирането?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, не мисля, че си прав.

Даже никак.

Първо, как германците да направят нещо, когато българските власти не ми оказват съдействие. При това, забележете, годината не е 1991, а 2011! Защо? От какво ги е страх? В самата България това е тема табу - историците не я изследват, политиците не говорят за нея, писателите - също.

В България сме царе да мажем, да се снишим, да протакаме, докато бурята отмине. По време на социализма го правихме щом в Москва се сменеше вятъра, сега 21 години продължаваме да го правим. Затова ни и рисуват като турска тоалетна, пардон кенеф. Ами такова сме си. Няма к`во да се лъжем. Така и не можахме достойно да се разделим с миналото.

Какво става на практика, ако в България решим да потърсим отговорност, дори морална?

Часовият, застрелял момчетата ще каже, че не е виновен, така го карат офицерите и е изпълнявал заповеди; началникът на караула ще каже, че така го карат отгоре и че е изпълнявал заповеди, началникът на заставата ще каже, че така го карат отгоре и че е изпълнявал заповеди; Добри Джуров и той ще каже, че такива са били времената и е изпълнявал заповеди на политическото ръководство на страната; накрая самият бай Тошо ще се оправдае с времената и че не е имало какво да се направи, щото от Москва така искат. Само невинни!

То затова и по делата за извергите от концлагерите нищо не се получи. Защото в България всички по презумпция са невинни. Цялата страна осеяна с концлагери, но виновни няма! Та така, грухтим си доволно в кочинката, докато накрая чужденците не ни развалят рахатлъка! Ето ги тия лоши немци, келеши недни, през наш`та граница решили да минават, че и филми правят години по-късно! Ай да му се не види! Попсуваме, попсуваме, поцъкаме с език и накрая се връщаме там, където ни нарисува чешкият художник (дето толкова го плюхме, ама тя истината боли!).

Аз наистина не мога да разбера щом немците в самата Германия са решили, че има виновни по техните идентични случаи, защо ние "умниците" все сме с невинни? Сигурно щото сме по-умни! :tooth:

И тук не става въпрос само за убитите германски момчета, не забравяйте колко български момчета бяха застреляни по границите! Момчета, вероятно наивни, авантюристи, в разцвета на силите си, на които единствената вина беше, че искаха да излязат навън...

Смъртни случаи - бол, виновни - хич!

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А дали ако бяхме в сферата на западно влияние нямаше да е обратното, Сталин да иска да ни разпарчети, а Чърчил да ни защитава? Щото всъщност и двамата си пазят сферата на влияние, а не от любов или омраза към нас.

Ако ние оставахме в западната сфера, а Румъния в източната, какво ли щеше да е мнението на Сталин за Южна Добруджа а?

Стинка, има едно клише, че в историята няма "ако", така че няма смисъл да коментираме такива фантасмагории.

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не виждам причина да ни се вменява колективно чувство за вина. Малко са ни другите проблеми, че и това. Който е виновен да си бере гайлето. Нека не забравяме също и че ценностите по ония времена бяха други.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Военните са действали по заповед, освен в някои от случаите евентуално, в който са си позволили волности.

Давността за каквато и да е отговорност е изтекла.

Оттук нататък въпросът има историческо измерение за епохата, в която са живяли и немци и българи.

Ниакакво чувство за колективна вина не може да има.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А може, може :biggrin: Виж , точно на германците им го вмениха най-накрая чуството за колективна вина.

Но да оставим настрана ,,германските келеши"(боже мили , що за изказ :doh: ). Да оставим настрана и 1953 г. - ний тука каква борба водихме през това време.

Нашите жертви , които бяха пребивани като кучета по лагерите и ги ядоха прасетата , каква справедливост получиха...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако давността е минала за граничарите, тя не е минала за Саркози. Защо не направят филм, в който да искат Саркози да бъде снет от президенския пост и да бъде тикнат в затвора задето репатрира ромите? Нали си говорим за човешкото право за свободно придвижване? Ама едно е като се прави политика и да се насърчават младежи от ГДР с риск за живота си да минават границата. Значи нашите граничари лоши, че ловили немските келеши и ги тиквали в затвора. Ами защо тези, които все пак са успявали ФРГ не ги е репатрирала като Саркози нашите роми? Да, ама авторите мълчат. И това прави постъпката им нагла и долна. Защо се ровят в далечното минало, което хубаво или лошо не можем да променим, но угоднически мълчат, че същото става и днес? Защото им отърва, нали? Интереса клати феса.

Затова ни и рисуват като турска тоалетна, пардон кенеф.

Ми рисуват ни, щото всеки се изхожда, а ние го забърсваме. Направили швабите филче и ние с радост лижем там дето са се изходили и плюем по тези, дето са рискували живота си за да са сигурни границите ни. Нещата не са толкова прости, но швабите просто гледат къде да излеят малко помия, за да си направят шоуто. Ако ги беше еня за човешките права щяха да правят филми за гастарбейтерите - те работят нелегално, което ще рече, че им се плаща мизерно и живеят в мизерни условия, но от това печелят германските граждани, защото си имат евтина работна ръка. Защо не направиха филм срещу Буш или Клинтън, че нападнаха независими държави и убиваха мирни граждани? Защото бият през пръстите. Друго си е да се чукне по България и то по някой обикновен човек.

И не всички са били невинни. Съветската армия е можело въобще да не влиза в България - България и СССР не са били във война до септември 1944г., тъй че ако САЩ и Англия бяха по-сговорчиви при опитите България да излезе от войната и е бил сключен мир преди това е можело да не сме в Източния блок. Виновните са тези, дето са си гледали интереса и са оставили България на Сталин. Това е политически неудобната истина. Но е много лесно помията да се изсепе върху няколко войника, които просто са правили това, което трябва.

Въпросът има и друга страна. Има и убити граничари, но създателите на филма премълчават това. И те са убити от точно такива като техните "герои". Единствено военната служба на граничарите и в мирно време си е като на война - застрелваш или те застрелват и трето положение няма. Каквото са търсили германските келеши, това са и намерили. Не търсете морал във филма, това е нещо съвсем непознато на създателите му.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Галахаде, аналогията е тотално неуместна. Ама наистина. Къде са тези, които са си за репатрииране, къде са тия, дето са застреляни, защото просто са искали да идат в Западна Германия!

Да видим, кои граничари са убити, кога и от кого?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А може, може :biggrin: Виж , точно на германците им го вмениха най-накрая чуството за колективна вина.

Но да оставим настрана ,,германските келеши"(боже мили , що за изказ :doh: ). Да оставим настрана и 1953 г. - ний тука каква борба водихме през това време.

Нашите жертви , които бяха пребивани като кучета по лагерите и ги ядоха прасетата , каква справедливост получиха...

Може, но не бива.

Не бих упрекнал някого защо не е водил някаква борба. Никаква справедливост не получиха, естествено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Галахаде, аналогията е тотално неуместна. Ама наистина. Къде са тези, които са си за репатрииране, къде са тия, дето са застреляни, защото просто са искали да идат в Западна Германия!

Е, нали си говорихме за правото на хората свободно да се придвижват? Или то принадлежи на германските, но не и на българските граждани? Освен това "депортираните" не са нападали охраняван обект (като границата) нито са оказвали съпротива на органите на власта за да бъдат депортирани. Просто за българите важи едно право, а за германците - друго.

А за загиналите граничари - ТУК. Хората са направили цял форум.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, обаче германците са напускали една територия. Ако западногерманците ги връщаха по някаква причина, тогава имаше място за аналогия.

Да не говорим, че от това да те върнат от една държава и да ти платят дори 500 евро за това, до това да те гръмнат, докато искаш да напуснеш..

А и да сравниш немец, който иска да иде в Западна Германия с български ром, отишъл във Франция значи, че леко бъркаш етнографията и

географията.

ПП

И какво са нападали?? Нападали браздата в опит да минат.

Понякога наистина се чудя......

ППП

И колко от тях са нападнати от западногерманци??

Абе хора, вие наистина ли не разбирате че сме се о..али и слава богу, че мина давността..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми рисуват ни, щото всеки се изхожда, а ние го забърсваме. Направили швабите филче и ние с радост лижем там дето са се изходили и плюем по тези, дето са рискували живота си за да са сигурни границите ни.

Галахад, изумяваш ме! То не просто аналогията ти е неуместна, всичко ти е неуместно!!!

ОК, добре да поразсъждаваме.

Всички знаят какъв "пич" бе Иван Славков. Гоуем титан! И всеки знаеше колко струва. Обаче българските журналисти, дето уж са наясно с всичко, нищо не направиха. Появиха се накрая едни пичове от Би Би Си и го разобличиха! Естествено, пак не се размина без оплаквачки! Ама той бил пич, ама той ни оправил телевизията, ама бил ...... Накратко: направили ингилизите филмче и според някои ние с радост лижем там дето са се изходили и плюем по тези, дето са рискували кариерата си, за да е сигурен футболът/спортът/телевизията ни! :tooth:

Разбира се, всеки подсъзнателно е усещал какво става по забравените от Бога домове за деца с увреждания (нека не се бъркат с тия по по-големите градове, населени с "нормални" деца), обаче появиха се едни пичове от Би Би Си и ги разобличиха, поне този в Могилино! ...направили ингилизите филмче и според някои ние с радост лижем там дето са се изходили...

А защо нашите мушмороци нищо не правят? На този въпрос какво ще ми отговориш? Или направили някои си филмче и според някои ние с радост лижем там дето са се изходили...

Значи тия ингилизи и немци са мнооого, ама мноооого гадни копеленца! Как смеят въобще да ни казват, че у нас са убивали по границите, че не си го признаваме (мисля, че кристално ясно си личи по коментарите), че Иван Славков не е Олимпиец и телевизионер №1, и домовете не са земен рай... Абе и те бият негрите!

Щеше да е смешно, ако не беше жалко! :(

И не всички са били невинни.

Да, имаше едно време едно предаване - "Пионерия". Там редовно имаше деца-"герои", помогнали за разкриването на диверсанти. Виновни бяха до един! :tooth:

Въпросът има и друга страна. Има и убити граничари, но създателите на филма премълчават това. И те са убити от точно такива като техните "герои". Единствено военната служба на граничарите и в мирно време си е като на война - застрелваш или те застрелват и трето положение няма. Каквото са търсили германските келеши, това са и намерили. Не търсете морал във филма, това е нещо съвсем непознато на създателите му.

Това, което казваш е жалко!

Има една разказ - "Подвигът на римския мост" за един героизиран граничар от най-тъмните години - Вергил Ваклинов, чети си го, препрочитай си го, а ако намериш и нещо повече в него, ашколсун! Намерил си пътя...

Нека почиват в мир българските граничари от този период, ама струва ми се, че тук се говори за съвсем друго...

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
А и да сравниш немец, който иска да иде в Западна Германия с български ром, отишъл във Франция значи, че леко бъркаш етнографията и географията

Сиреч до тук бяхме с водевила за човешките права - всеки можел свободно да се движи, ама то не било същото, щото едните влизали, пък другите излизали, пък едните били роми, пък другите германци ...

А никой не заслужава повече куршума от германците на нашата граница. Точно родителите, а ако не те, техните баби и дядовци са гласували за Хитлер. Защото той идва на власт с избори - за него са гласували родителите или бабите и дядовците. България е станала съюзник на Германия, защото е била оставена съвсем сама да се оправя с 300 000 германска армия. Ако германците не бяха избрали Хитлер и той не беше нападнал България (защото ни е убедил не с 3 парламентьора, а с 300 000 армия), нямаше да сме в зоната на СССР и границите ни щяха да са като турските. Нито сме им калесвали армията, нито сме им калесвали келешите на нашата граница. Получили са точно това, което са търсили.

Накратко: направили ингилизите филмче и според някои ние с радост лижем там дето са се изходили и плюем по тези, дето са рискували кариерата си, за да е сигурен футболът/спортът/телевизията ни!

Айде сега, рискували кариерата си? И как точно? Ако работодателят им е щял да ги уволни, просто нямаше да допусне да бъде пуснат записа. Но пък имаше подобен запис за Васа Ганчева - човек с големи връзки в телевизията, благодарение на които екипът, който я беше заснел как си иска парици можеше да остане без работа.

обаче появиха се едни пичове от Би Би Си и ги разобличиха, поне този в Могилино! ...направили ингилизите филмче и според някои ние с радост лижем там дето са се изходили...

Имаше и един филм "Баклава". Колко е бил способен създателят му като кинотворец е едно, но пък това, за което става дума във филма си е вярно.

Но ние сме си тоалетната на Европа - щом иде нещо отвън с радост го облизваме, пък ако ще и да е изхождане. Когато го направи някой българин, просто не го забелязваме. Днес на почит у нас не са героите, а памперсите. Това е жалката картинка.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...