Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

• Потребител
Публикува (edited)

Може ли да дадете някаква информация за зли папи като папа Александър 6 (Родриго Борджия), аз съм чел за някои от тях, но не ми беше достатъчна информацията.

Редактирано от Mr.Shades
  • Потребител
Публикува
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

На мене най-любим ми е случая когато един морски разбойник върлуващ до преди това из Средиземно море успява да стане папа - Балтазаре Коса (1410-1415г.), под името Йоан ХХІІІ, в последствие обявен за "антипапа". Само част от обвиненията към него са за пиратство, убийства, содомии, кръвосмешение.

едит: сега видях, че вече е споменат, изглежда не само аз съм му фен :)

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува (edited)

Да си представим сега ефектите, ако тук на това фото беше виден водач на някоя от другите големи религии ;)

Редактирано от КГ125
  • Потребител
Публикува

Да си представим сега ефектите, ако тук на това фото беше виден водач на някоя от другите големи религии ;)

Ами то е ясно - фетва за автора на колажа (ама не да го галят, ами да му резнат главата) и призиви за перманентен джихад срещу оскревнителните неверници.

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

Ето една стара, твърде твърде любопитна снимчица на сегашният папа подвизаващ се днес като Бенедикт ХVІ във Ватикана. Тук пък се подвизава като 14 годишният Йозеф Ратцингер в Хитлер Югенд ;)

post-28-088406400 1323890910_thumb.jpg

Редактирано от Warlord
  • Глобален Модератор
Публикува

Тук е в одежди на помощник на свещеника май. Можело ли е да е в хитлерюгенд и в католическата църква едновременно??????????

• Глобален Модератор
Публикува

В нета е пълно с плява по този въпрос. Папи пирати, развратници, сатанисти, че даже и папеси. Чичко гугъл ще ти изрови всичко.

• Потребители
Публикува

Папа Стефан VІ (VІІ) заради организирания Трупен процес срещу папа Формоза (този, който Борис искал за архиепископ на България). Покойният Формоза бил изваден от гроба, скелетът му бил облечен в папски дрехи и бил изправен пред съда. След това му отрязали пръстите с които благославял, а скелетът бил заровен първо в гробището за чужденци, а после хвърлено в Тибър. Това предизвикало силно възмущение, папа Стефан бил хвърлен в затвора, където бил удушен.

Jean_Paul_Laurens_Le_Pape_Formose_et_Etienne_VII_1870.jpg

• Глобален Модератор
Публикува (edited)

От 1940 г. нататък става задължително за всеки младеж навършил 14 г. да постъпва в Хитлерюгенд, без значение дали е свещеник (нацистите междувпрочем нямат никакви проблеми нито с католическата църква нито с протестантската, има доста снимки на които духовници отдават поздрав "Хайл Хитлер" ;)), та даже е минал и военен курс за зенитчик. :)):

Всичко това разбира се по никакъв начин поне според мен не уронва престижа му и не може да се сравнява с извергите от Средновековието.

п.п. това с папесата не е доказано, макар че е имало силни подозрения, ама то клюки всякакви ;)

Редактирано от Warlord
  • Потребител
Публикува

Папа Стефан VІ (VІІ) заради организирания Трупен процес срещу папа Формоза (този, който Борис искал за архиепископ на България). Покойният Формоза бил изваден от гроба, скелетът му бил облечен в папски дрехи и бил изправен пред съда. След това му отрязали пръстите с които благославял, а скелетът бил заровен първо в гробището за чужденци, а после хвърлено в Тибър. Това предизвикало силно възмущение, папа Стефан бил хвърлен в затвора, където бил удушен.

Jean_Paul_Laurens_Le_Pape_Formose_et_Etienne_VII_1870.jpg

За този случай знам, но все пак мерси!

Интересна картинка.

• Глобален Модератор
Публикува

От 1940 г. нататък става задължително за всеки младеж навършил 14 г. да постъпва в Хитлерюгенд, без значение дали е свещеник (нацистите междувпрочем нямат никакви проблеми нито с католическата църква нито с протестантската, има доста снимки на които духовници отдават поздрав "Хайл Хитлер" ;)), та даже е минал и военен курс за зенитчик. :)):

Всичко това разбира се по никакъв начин поне според мен не уронва престижа му и не може да се сравнява с извергите от Средновековието.

п.п. това с папесата не е доказано, макар че е имало силни подозрения, ама то клюки всякакви ;)

Kъм този момент мисля, че не е бил свещеник а някакъв помощник. Свещениците не знам да са подлежали на военна служба.

• Глобален Модератор
Публикува

Всъщност какво се чудите - папската институция има история като всяка друга институция - с тъмни и светли моменти.

Какво да кажем за онзи папа Леон I, който излиза пред портите на Рим и връша Атила с войската му...

• Глобален Модератор
Публикува

Какво да кажем за онзи папа Леон I, който излиза пред портите на Рим и връша Атила с войската му...

It's a very good legend:)

• Потребител
Публикува

Ако търсиш зли папи, книгата която ти трябва е "Свещеният вертеп" на Лео Тексил. Тя е дебела - към 500 страници, защото общо взето на всички папи е намерен някакъв косур. Без съвременните, защото самата книга е доста стара.

За споменатия Лъв(Леон)І Лео Таксил пише, че "този отец се прославил с това, че издал една крайно безнравствена була, узаонил правото на бащите да продават дъщерите си за наложници на когото си искат."

ЛъвI преследвал и изтезавал безмилостно опонентите си. Описани са разправиите му с Иларий Арлски заради епископа Целидоний, обвинен в убийството на съпруга на своята любовница и още няколко. Иларий Арлски го осъдил и свалил , а ЛъвI го въстановил и отлъчил Иларий.

За Атила обяснението е просто. " Папа Лъв му дръпнал една вдъхновена реч, която за повече убенителност била подкрепена със солидна сума. Атила справедливо оценил откупа, взел даровете и се пръждосал."

• Потребители
Публикува

За Атила нещата са прости - идвал края на сезона за походи, а папата се отправил срещу него не с желязо, а със злато, което се оказало при тези обстоятелства много по-убедително. Разбира се ако Атила не се е бил споминал, то папската риторика едва ли е щяла да спаси Рим.

А като броим злите папи как ви се вижда прдешиния Йоан Павел ІІ. Той страдаше от фанатичен антикомунизъм и антирусизъм (което си е нормално за поляк). Това обаче го хвърли в другата крайност и той подкрепяше антикомунистически режими дори и тогава, когато бяха същата стока, като комунистическите, че и по-лошо. Лошата репутация на сегашния папа не малко се дължи на онова, дето е правел при предишния. А Йоан Павел ІІ определено не беше сред най-ревностните привърженици на свободната мисъл.

• Потребител
Публикува

За света той е велик и обичан, но ние, българите май нямахме късмет с папа Йоан Павел ІІ.

Като дойде в България се надявах, че ще ни оневини за атентата, но приказките му бяха само най-общо любезни, според мен.

• Потребители
Публикува

Бях фен на покойния Йоан-Павел и още повече съм фен на Бенедикт. Далеч са от представата за "зли папи". Аз като чуя "зъл папа" си прадставям някакъв разхайтен средновековен изрод с примитивни нрави или налудничав, или жесток, абе изобщо - патологичен случай. Някого като Александър VI, наистина.

• Потребител
Публикува

Мда, Борджия верно си е бил зъл. Или пък може би историята в случая е подвеждаща, подобно на изобразителното изкуство. Ето Григорий XI изглежда определено зъл на най-известния му портрет, а е бил пич, идеалист, дори наивен, което го прави още по-симпатичен.

• Потребител
Публикува

Че той изрично каза, че не вярва в българската връзка. Какво повече?

Там е работата, че той изрично и лично нищо не каза по въпроса,защото макар напредналата си възраст тогава , все пак можеше да говори. Казаното беше тълкуване на президента Първанов. Аз следях с голямо внимание посещението на папата.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!