Отиди на
Форум "Наука"

Лешоядите в България

goshawk

Recommended Posts

• 8 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте! Предполагам, голяма част от вас се интересуват от развитието на въпроса с египетските лешояди от Гърция и България. Последната информация, която четох е, че чрез специални чипове и техника се следи тяхното местонахождение и по последни данни, те вече са достигнали до местата за зимуване. Тук най-подробно е описана техниката, която е използвана, както и подробности около пътя и съдбата на лешоядите.

• Модератор Биология

Да, миграцията на египетските лешояди върви с "пълна пара".

Най - общо крайната дестинация е Афарския триъгълник, където птиците ще прекарат няколко месеца.

Тези които доживеят ще се завърнат по нашите земи напролет, прелитайки същия маршрут.

• Потребител

Според мен, ключово за успешната миграция е добрата подготовка и преценка на лешоядите преди преминаването им над обширните водни пространства и Сахара. Дали би било възможно да се създадат някакви центрове, непосредствено преди тези опасни участъци и с помощта на координацията чрез новите технологии, лешоядите да бъдат "подготвяни" за прелетяването им?

• Потребител

Лешоядите в България според мен нямат достатъчно естествена хранителна база, за да се развива популацията нормално. С оглед на това проектите за интродуциране на белоглавия лешояд.... абе пълна измислица са и да се изкрват пари от проекти.

Ако хората, които работят по проектите не ходат да събират умрели животни, тези лешоядчета ще си умрат от глад.

• Модератор Биология

@ekaterina

Не може да се правят подобни неща!

Къде остава естествения отбор на приспособимите?

Както казваш, изграждането на такива помощни центрове, на възлови места е крайно не допустимо, защото това означава още много пари да потънат някъде и по - важното има голяма вероятност от частично опитомяване на птиците или привикването им с хората - най - желателните резултати!

@Черния вълк

Да, определено си много прав.

Каузите и проектите са добри, но ...

но се управляват от хора гонещи преди всичко лични интереси!

Много тъжен факт!

• 1 месец по късно...
  • Потребител

Аз имам близки приятели, които работеха точно в проектите за лешоядите (затова знам това-онова) и съм сигурен, че те не са имали личен интерес. Разбира се, НАД тях има други хора, които не познавам - най-вероятно наистина може да има такива интереси.

• Глобален Модератор

Лешоядите в България според мен нямат достатъчно естествена хранителна база, за да се развива популацията нормално. С оглед на това проектите за интродуциране на белоглавия лешояд.... абе пълна измислица са и да се изкрват пари от проекти.

Ако хората, които работят по проектите не ходат да събират умрели животни, тези лешоядчета ще си умрат от глад.

Аз ходих да видя лешоядите по течението на Арда в началото на лятото на 2012 година . Успях да разговарям с хората, които се грижат за тях. Те споделиха с мен, че изхранването то им е много сериозен проблем. Основната им храна се състои от трупове на магарета, но за съжаление броят на умрелите магарета е крайно недостатъчен.

• Глобален Модератор

На стария път между Сливен и Нова Загора има една местност, в която сащисан открих десетки скелети на домашни животни, или нелегален екарисаж, или пък са крадени и са обезкостявани там... Дали са дошли лешояди? Но то пък явно не е оставено месо въобще...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!