Отиди на
Форум "Наука"

ДС и БПЦ


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Днес в новините изскочиха доста заглавия, посветени на топлите връзки между две институции - Държавна Сигурност и православната ни Църква. Ето някои от най-интересните сред тях:

- Синодът на шестаците

- Църквата на Шесто управление на ДС

- Православната ни Църква - филиал на ДС

- 11 от 15-те митрополити на БПЦ са били сътрудници на ДС

- Висшият клир на БПЦ - с двата крака в ДС

- Главният мюфтия - агент на ДС, а патриархът - не

- Митрополити на БПЦ са били сътрудници на Първо и/или на Шесто управление на ДС

- Владиците "пеели" на ДС само срещу коняк и бонбони

- Бъдещият избор на нов български патрирх ще се окаже заплетен казус

- Българският патриарх Максим - правило или изключение - относно сътрудничеството на висшия ни клир на ДС?

И така, кои са 11-те "черни овци" сред митрополитите на БПЦ, които са били привлечени като сътрудници на Първо, Второ, Трето, Шесто и Осмо управление на ДС?

Това са:

- Варненският и Великопреславски митрополит Кирил - секретен сътрудник и агент към Трето главно управление и Шесто главно управление на ДС с псевдоними Ковачев и Владислав.

- Старозагорският митрополит Галактион, агент на МВР – Враца – ДС и Първо, Трето и Шесто управление на ДС с псевдоним Мишо. Той произведе в архонт Слави Бинев от партия "Атака".

- Видинският митрополит Дометиан ( към Първо, Трето и Шесто упр. на ДС; псевдонимът му е Добрев)

- Плевенският митрополит Игнатий (той е работил за Първо, Трето и Шесто главно управление с псевдоними Пенев и Германски),

- Сливенският митрополит Йоаникий (той е работил за Първо, Трето и Шесто главно управление с псевдоним Кирилиевич),

- Великотърновският митрополит Григорий (той е работил за Първо, Трето и Шесто главно управление с псевдоним Ваньо),

- Врачанският митрополик Калиник (той е работил за Трето и Шесто главно управление с псевдоними Рилски и Велко),

- Неврокопският митрополит Натанаил (той е бил сътрудник на Първо главно с псевдоним Благоев)

- Русенският митрополит Неофит (агент на Първо, Трето и Шесто управление на ДС с псевдоним Симеонов)

Митрополитите, чиито епархии са в чужбина, също са с установена принадлежност.

- Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф (работил като агент и секретен сътрудник на Първо, Трето и Шесто управление на ДС под псевдонимите Николов и Зографов.).

- Западноевропейският и средноевропейски митрополит Симеон (агент и секретен сътрудник към Първо, Второ, Трето и Осмо управление на ДС с псевдоними Христов и Торис.)

В списъка НЕ фигурират само трима висши духовници:

- Ловчанският митрополит Гавриил,

- Доростолският митрополит Амвросий и

- Пловдивският митрополит Николай.

Прави впечатление и липсата на патриарх Максим в списъка, за когото също през годините са били тиражирани множество слухове, че е щатен служител или - поне сътрудник - на ДС, че под расото си носи камуфлажни дрехи и пистолет и др. под. Все пак, не е съвсем сигурно, дали наистина не е бил вербуван или окументите за вербовката му са били унищожени. С оглед на случилото се сред "главите" на други вероизповедания, съмненията остават.

Единадесет от петнадесет. Бройката на агентите на бившата Държавна сигурност във висшия етаж на Българската православна църква е твърде голяма дори за илюзиите на най-наивните. Tази все по-самокомпрометираща се институция трябва да даде адекватни отговори на купища въпроси: Защо БПЦ се разцепи на четири синода? Защо най-големият собственик на имоти в България управлява тях и финансите си по-непрозрачно и от най-находчивия измамник? Защо позициите й са тотално неадекватни към нуждите на обществото? Защо някои митрополити са постоянен обект на скандали, свързани с имоти, коли, пари или - и трите? Защо българското духовенство и до ден днешен не успява да влезе в ролята на противотежест за дефектите на светската власт, нито - да отговори на нуждите на своите миряни? Липсват данни, че патриархът е сътрудник на ДС. А има ли данни, че е духовник? И още много. Остава съмнението, че Господ е българин и управлява света от централата на ДС. Няма лошо - от името на Държавна сигурност Той и духовните ни водачи са се грижели за сигурността в държавата... Вършили са богоугодни дела - борили са се срещу агентите на Сатаната! Чрез контрол на входа и изхода на Духовната академия ДС си е гарантирала влияние в епархиите в страната. Целта е била омаломощаване на Църквата.

И тези наглеци ни четат морал, говорят ни за Господ-Бог, обявяват за еретици и анатемосват баба Ванга и Петър Дънов, певицата Мадона и Хари Потър и съдят майките, искащи да си родят дете in vitro!...

Сред пасторите на три протестантски вероизповедания НЕ са били открити сътрудници на ДС

- Българска Лутеранска Църква

- Българската евангелска Църква

- Евангелска методистка епископална Църква в България

В средите на Римо-Католическата Църква откриваме:

- епископът на Софийско-пловдовската епархия Георги Йовчев

Да видим как стои въпросът сред Висшия мюсюлмански духовен съвет...

Като сътрудници на ДС във Второ, Четвърто и/или Единадесето управление или пък - в местни поделения на МВР виждаме няколко души, а именно:

- Мустафа Алиш Хаджи (главен мюфтия от 2006 г.)

- Недим Генджев (председател на Мюсюлманския духовен съвет)

- Искрен Добруджалиев

- Насуф Насуф

- Шефкет Хаджи

- Осман Исмаилов

- Ридван (или Ръдван) Къдьов

Това показват резултатите от проверката на Комисията за досиетата за имената сътрудниците на бившата ДС сред висшите духовници. Проверките продължават и сред по-ниските етажи на духовенството, уточняват от Комисията по досиетата.

Рекордно високата принадлежност към бившите служби - 73% от висшия клир, обяснява и защо в последните месеци представителите на Светия синод шумно се обявиха против проверката на комисията и дори обмисляха да поискат помощ от президента Георги Първанов, който да я предотврати.

http://www.btv.bg/sh...hestatsite.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Срамота, да му се не види. Не че се изненадвам, но на фона на всички честни вярващи в страната е направо вбесяващо, че ръководството на Църквата се състои от лица с доста съмнителен морал.

В България има две православия. Едното е това на Синода, на зилотството, подлъгвано от циници. Другото е това на "Християнство и култура", на Калин Янакиев и на издателство "Омофор". Предпочитам второто. С първото не искам да имам нищо общо.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трябвало е БПЦ да я кръстят направо "Българско православно разузнаване" :) мен това никак не ме учудва, също и за двамата мюфтии. Учудва ме как баш патриарха излезе чист като сълза от тоя скандал, струва ми се, че неговата документация нарочно я е хванала липсата. Все пак той е единствения патриарх, който е бил избиран през соц-а, абсурд е тогава властта да допусне случаен духовник до този пост.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не виждам нищо чудно - това беше публична тайна. По социалистическо време имаше вицове за пистолетите под расата, така, че въобще не се учудвам. Дори приятно ме изненадва факта, че е вършена и работа в полза на България и посегателствата върху българската историческа кауза, например.

След първоначалната тотална атака срещу църквата в Русия, като една от националните институции, ВКПб и особено Сталин възприемат друга политика - ВСВ и изправянето на народа пред огромни проблеми го налагат, защото се оказва, че с червените знамена само войската не й се воюва и е нужно, както в най-критичните моменти, народно обединение. Поради което църквата се възражда в известен смисъл и дори по улиците на Москва и Ленинград се правят молебени.

Само че, в едно тоталитарно общество не може да има обществена институция без контрол. Е, как става контрола? Ми като се вербуват началниците на институцията и като се контролира тя официално чрез Дирекция по изповеданията при Министерския съвет. Това си е просто засилен цезаропапизъм в ново издание.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трябвало е БПЦ да я кръстят направо "Българско православно разузнаване" :) мен това никак не ме учудва, също и за двамата мюфтии. Учудва ме как баш патриарха излезе чист като сълза от тоя скандал, струва ми се, че неговата документация нарочно я е хванала липсата. Все пак той е единствения патриарх, който е бил избиран през соц-а, абсурд е тогава властта да допусне случаен духовник до този пост.

Нивото на патриарха е по-високо не е нужно да е агент.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трябвало е БПЦ да я кръстят направо "Българско православно разузнаване" :)

:good::biggrin: това е доста по-точно, отколкото дори изглежда на пръв поглед.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Когато става дума за българските ДС-носници винаги съм очаквал най-лошото и въпреки това истината винаги е надхвърляла очакванията ми.

За съжаление държавата и нацията вече се задушават от желязната прегръдка на ДС. Октопода ДС е обхванал не само Светия ДСинод, но всички звена на държавната власт и ключови позиции в това, което е останало от икономиката ни.

Измежду доносниците и кадрите на УБО са голяма част от ръководните кадри на страната - президентите агент Гоце и агент Виктор, министър-председателя агент Дунав, личния охранител на Тато Бойко Борисов ...

Това е милата родна картинка на най-бедната държава в ЕС:

Институция Решение №

Агенция по геодезия, картография и кадастър Решение № 236

Агенция за икономически анализи и прогнози Решение № 121

Агенция „Митници” Решение № 185

Агенция за приватизация Решение № 100

Агенция за социално подпомагане Решение № 184

Агенция за хората с увреждания Решение № 169

Агенция за ядрено регулиране Решение № 108

Администрация на президента Решение № 8, Решение № 9, Решение № 225

БАН Решение № 110 и Решение № 222

БНБ Решение № 71

БНР Решение № 56

БНТ Решение № 54, Решение № 55, Решение № 57, Решение № 183

БТА Решение № 50,

ВАК Решение № 230

Висш съдебен съвет Решение № 6; Решение № 28

ДАНС Решение № 173

Държавна агенция „Архиви” Решение № 37

Държавна агенция за бежанците Решение № 38, Решение № 40, Решение № 49

Държавна агенция за българите в чужбина Решение № 37, Решение № 232

Държавна агенция по горите Решение № 47

Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” Решение № 45

Държавна агенция за информационни технологии и съобщения Решение № 35

Държавна агенция за младежта и спорта Решение № 37

Държавна агенция за метрология и технически надзор Решение № 61

Държавна агенция по туризъм Решение № 53

Държавна комисия за енергийно и водно регулиране Решение № 35

Държавна комисия по сигурността на информацията Решение № 35

Държавна комисия по стоковите борси и тържищата Решение № 37

Държавна комисия по хазарта Решение № 59

Държавен фонд „Земеделие” Решение № 161

Електронни медии Решение № 72

ИА „Борба с градушките” Решение № 167

ИА „Военни клубове и военно почивно дело” Решение № 211

ИА по лозата и виното Решение № 160

ИА „Национален филмов център Решение № 154

ИА по селекция и репродукция в животновъдството Решение № 166

ИА по сортоизпитване, апробация и семеконтрол Решение № 188

ИА по рибарство и аквакултури Решение № 158

ИА по хидромелиорации Решение № 165

Кандидати за Европейския парламент Решение № 1; Решение № 2; Решение № 64

Конституционен съд Решение № 4

КТ „Подкрепа” Решение № 23, Решение № 29

Комисия за защита на конкуренцията Решение № 52,

Комисия за регулиране на съобщенията Решение № 60

Комисия за защита на потребителите Решение № 109

Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Решение № 145

Комисия за защита на личните данни Решение № 159

Комисия за защита от дискриминация Решение № 168

Местни избори 2007 Решение № 18, Решение № 19, Решение № 20, Решение № 21, Решение № 22, Решение № 32, Решение № 33, Решение № 34

Местни избори 2008 Решение № 24, Решение № 36, Решение № 39, Решение № 42, Решение № 48

Местни избори 2009 Решение № 58, Решение № 89, Решение № 96,

Местни избори 2010 Решение № 114, Решение № 123

Министерски съвет Решение № 25

Министри и заместник-министри Решение № 44, Решение № 101

МВР Решение № 116, Решение № 117, Решение № 122, Решение № 125, Решение № 126, Решение № 128, Решение № 129, Решение № 131, Решение № 136, Решение № 137, Решение № 143, Решение № 146, Решение № 147, Решение № 152, Решение № 153, Решение № 195, Решение № 199, Решение № 204, Решение № 235

МВнР Решение № 175, Решение № 176, Решение № 198

Министерството на отбраната Решение № 180

Министерството на физическото възпитание и спорта Решение № 213

Министерството на финансите Решение № 221

Народно събрание Решение № 14, Решение № 15, Решение № 69, Решение № 70

Национален статистически институт Решение № 43

Национална агенция за оценяване и акредитация Решение № 107

Национален институт за помирение и арбитраж Решение № 178

НАП Решение № 134

НЗОК Решение № 104

НОИ Решение № 78

НСО Решение № 127 и Решение № 163

Областни управители Решение № 149

Община Банско Решение № 226

Община Белица Решение № 239

Община Гоце Делчев Решение № 231

Община Гърмен Решение № 206

Община Кресна Решение № 207

Община Разлог Решение № 212

Община Сатовча Решение № 217

Община Струмяни Решение № 214

Община Хаджидимово Решение № 224

Община Якоруда Решение № 229

Партия „Никола Петков” Решение № 13

Печатни издания Решение № 105, Решение № 111 и Решение № 201

Политически кабинети Решение № 177

Правителства Решение № 183

Президент и вицепрезидент Решение № 7

Прокурори и военни следователи Решение № 65

"Работилница за книжнина Васил Станилов" ООД - вестник "Про &Анти" Решение № 115

СЕМ Решение № 50,

Следователи и дознатели Решение № 95

Служба „Военна полиция” Решение № 144

Сметната палата Решение № 74

Социологически агенции Решение № 196

Съдии Решение № 41,

Регионални печатни издания Решение № 162 и Решение № 181

ЦИК с Указ на президента № 233/01.08.2007 г. Решение № 17

ЦИК за Европейски парламент Решение № 62

ЦИК за Народно събрание с Указ на президента № 111/28.04.2009 г. Решение № 63

Ако историята се движи не от Божия промисъл, а се развива съобразно схващанията на диалекническия материализъм, то изглежда ни предстои това:

Същите българи унищожили аварите. Попита Крем (Крум) аварските пленници: "От какво, мислите, че загина началникът (архонтът) ви и всичкият народ?" И те отговорили: "От това, че се умножиха взаимните обвинения, загинаха по-храбрите и по-умните; после несправедливите и крадците станаха съучастници със съдиите; после от пиянството, защото, като се умножи виното, всички станаха пияници; после - от подкупничеството; после - от търговията, защото всички като станаха търговци, взаимно се мамеха. И наистина погибел произлезе от това".

И като стана дума за търговия, то прочутия агент Мишо се оказа, че не само раздавал архонтски титли, ами и въртял търговия с трупове! Дето се вика, не само се грижел за душите на паството си докато са били живи, като казаното от тях по време на изповед отивало право от неговите уши в архивите на ДС, ами е намерил начин и като се разделят с душата да изтъргува смъртното им тяло.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е те и невербуваните доносници са се бутали един през друг да докладват за комшията, така че не е и било нужно църковният агент да го докладва. Народопсихологията винаги е включвала клюки, зли езици и клевета. А през соц-а когато се знае, че властта официално и открито се вслушва във всичко това - гледай какво става. :vertag:

Нивото на патриарха е по-високо не е нужно да е агент.

Е ква е тая логика? Значи само духовниците на най-ниско ниво трябва да са агенти за нагоре не е нужно? Нали и в БПЦ нещата се контролират от горе надолу като във всяка друга йерархия.

п.п. кратка справка показва, че в периода 1950 - 1955 г. бъдещият ни патриарх е пребивавал в СССР официално като "предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия". След завръщането си започва бързо да се издига нагоре, когато патриарх Кирил умира, той е назначен за наместник-председател на Светия синод, това незнам дали е станало с гласуване, май не е, щото по принцип се счита че такъв наместник е най-старшия от митрополитите, а тогава (1971 г.) едва ли Максим е бил най-старшия и освен това той изведнъж заема този пост точно след смъртта на патриарха - доста нагласено изглежда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А едно време се чудехме, откъде властите разбират на другия ден кой е ходил на църква :laugh:

По-скоро кои от отрядниците дето са патрулирали пред входа са бляли по преминаващите девойки и са допуснали някой да се промъкне в църквата. Народната власт не само санкционираше стореното, но взимаше и превантивни мерки да няма достъп до "опиума за народа". ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е те и невербуваните доносници са се бутали един през друг да докладват за комшията, така че не е и било нужно църковният агент да го докладва. Народопсихологията винаги е включвала клюки, зли езици и клевета. А през соц-а когато се знае, че властта официално и открито се вслушва във всичко това - гледай какво става. :vertag:

Е ква е тая логика? Значи само духовниците на най-ниско ниво трябва да са агенти за нагоре не е нужно? Нали и в БПЦ нещата се контролират от горе надолу като във всяка друга йерархия.

п.п. кратка справка показва, че в периода 1950 - 1955 г. бъдещият ни патриарх е пребивавал в СССР официално като "предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия". След завръщането си започва бързо да се издига нагоре, когато патриарх Кирил умира, той е назначен за наместник-председател на Светия синод, това незнам дали е станало с гласуване, май не е, щото по принцип се счита че такъв наместник е най-старшия от митрополитите, а тогава (1971 г.) едва ли Максим е бил най-старшия и освен това той изведнъж заема този пост точно след смъртта на патриарха - доста нагласено изглежда.

Ами така, де, на по-високо ниво е :))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По ми е интересно какво ще последва ако въобще? Ще има ли (според различните случаи) възмездие като деституции, бан, или какво? Ще се разбишка ли прогнилата институция за сметка на здрава такава? Ще се търси ли отговорност на задкулисните политически кукловеди?

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Колкото и за политиците имаше. Отделно доколкото знам за митрополитите би трябвало църковен съд да го реши - и такъв орган сме имали, чрез него БПЦ решава вътрешните си проблеми, но той е практически недействащ от много отдавна, просто членовете на клира сами успяват да се разбират и по-точно договарят по между си без помощта на този орган. Така че според мен въпросните митрополити бивши агенти все някак ще се разберат помежду си да не се банват от БПЦ :biggrin:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Страхувам се, че Warlord ще се окаже прав. Кофти. Ама ние сме си виновни - от апатия и мекодушие всеки може да ни клати безнаказано - тогава винаги ще има кой.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Все пак той е единственият патриарх, който е бил избиран през соца...
Не е единственият. Преди него е патриарх Кирил. Сто на сто има и патриарси, избирани през соца в Русия, Сърбия, Румъния и Грузия. Ако и арменците ги броим за нещо като православни - то и при тях.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да сега като проверих и Кирил е избран през соца и отново след като се завръща от посещение в Москва ;) За ддругите патриаршии незнам, но предполагам, че по подобен начин са процедирали по това време.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Направо ви се чудя, уж сте големи хора, пък толкова наивни. Отдавна се говореше за това, но все пак е добре когато го има черно на бяло. Какво ще стане ли? Тук пак проявявате наивитет. Някой ще кажат "Такива бяха времената", други ще обясняват че са дисиденти, и значи така е станало, иначе те никога за никого не са донасяли, трети яростно ще отричат. Накрая ще стане като с агент Гоце, тоест нищо няма да стане. Никой няма да подаде оставка, никой няма да се извини, няма да се разкае...

Абе тя темата не е толкова религиозна, колкото политическа, може би, мястото и не е тук.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Днес по БиТВ казаха за владиците, че са работили за страната като видни разузнавачи на "духовния фронт". Изкараха ги герои. Ама те не искали да докладват, ама ДС ги е натопила, ама досиетата им били изфабрикувани и така нататък... Които сред тях не са били герои, са били жертви на системата. Така извъртяха нещата.

Като контрапункт има едно вестникарско заглавие, в което се казва, че "11-те владици предадоха Господа".

---

Ако искате да проверите дали сте принадлежали към ДС (или искате да проверите това за другиго), можете да го направите в сайта на комисията по досиетата:

http://www.comdos.bg...B8%D1%86%D0%B0/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Направо ви се чудя, уж сте големи хора, пък толкова наивни. Отдавна се говореше за това, но все пак е добре когато го има черно на бяло. Какво ще стане ли? Тук пак проявявате наивитет. Някой ще кажат "Такива бяха времената", други ще обясняват че са дисиденти, и значи така е станало, иначе те никога за никого не са донасяли, трети яростно ще отричат. Накрая ще стане като с агент Гоце, тоест нищо няма да стане. Никой няма да подаде оставка, никой няма да се извини, няма да се разкае...

Абе тя темата не е толкова религиозна, колкото политическа, може би, мястото и не е тук.

Ето, те отгоре знаят, че отдолу „знаят” и се получава именно това, което всеки очаква – измитане на позора под килима на примирението и, о наглост, ще ги изкарат мъченици на строя. Хак да ни е, като сме инертно и мекодушно общество. Да се издигне стена на позора и да се гравират имената им в името на историята и истината! Както и за сегашни и от миналото полит. и други дейци. Едно активно обществено порицание ще има ефект не само на справедливо назидание, но и предупреждении към сегашните и бъдещи измекяри които разрушават държавата ни. Амин.

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
А едно време се чудехме, откъде властите разбират на другия ден кой е ходил на църква

Те и ангелите господни са имали задължение да записват и докладват кой ходи на църква. Както се вижда от стенописа в Рилския манастир, имената на тези които са излизали от църквата, преди да свърши службата, са били задрасквани от първоначалния списък. После по някакъв начин това, което е оставало, явно е давано, освен на Бог, но и на партийния секретар.

post-2642-050557900 1326969351_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Препоръчвам филма "Живота на другите": http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lives_of_Others на тези, които не са го гледали - много е добър. Там агент на Щази подслушва приятелите си и ги топи. По някое време разбира някои неща и настъпва поврат в мисленето му. След промяната, бръсне стените на сградите с подвита опашка, но и прави нещо да изкупи деянията си.

За съжаление у нас такава развръзка с покаяние изглежда невъзможна. Обикновения честен човек пак ще си бръсне стените с подвида, а палачите му ще крачат гордо запасани с власт, ще му се хилят цинично и го потупват по рамото.

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе дядо Калиник си го каза "Всяка власт си е от Бога", та защо да не са КДС-ари. Добре, че Хитлер не се е пръкнал у българско, владиците щяха да членуват ако не в Гестапо то поне в СС. По отношение на Максим нали не се е родил Патриарх. Няма (според мен) никакъв начин всичките му 'дружки' от тогаз да са от службите, а баш патиарха да не е. Най вероятно всичко е потулено и то отдавна. Но това не е никаква новина, отдавна се знаеше, както се знае, че нищо няма да се промени. Дядо Николай защо не вземе отношение? Той поне е доказано 'чист', ама не, бори се той Патриарх да става, а ако заклейми доносниците в БПЦ няма да стане.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Препоръчвам филма "Живота на другите": http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lives_of_Others на тези, които не са го гледали - много е добър. Там агент на Щази подслушва приятелите си и ги топи. По някое време разбира някои неща и настъпва поврат в мисленето му. След промяната, бръсне стените на сградите с подвита опашка, но и прави нещо да изкупи деянията си.

За съжаление у нас такава развръзка с покаяние изглежда невъзможна. Обикновения честен човек пак ще си бръсне стените с подвида, а палачите му ще крачат гордо запасани с власт, ще му се хилят цинично и го потупват по рамото.

Бравоо, кви сладникави истории разказваш?

Вълк козината мени ли си?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Би трябвало да се свика църковно-народен събор и доносническите митрополити и епископи да бъдат низложени, тъй като са заели постовете си с помощта на държавната власт. Но много ме съмнява да се случи. Ако българите се бяха отървали от политиците-доносници и бизнесмените-доносници сега нямаше да сме най-бедната държава в ЕС.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...