Отиди на
Форум "Наука"

Прибори за нощно виждане


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Прибори за нощно виждане

Всички сме ги чували, някои са виждали, други ползвали.

Какво предсталяват? Името ясно казва. За какво се ползват - военни цели, лов, нощни снимки..

Първо - биват два вида - активни и пасивни. Първите използват фар - източник на ИЧ светлина, вторите - не.

Пасивните от своя страна могат да работят с ИЧ или чрез усилване на слаба /остатъчна/ видима светлина - звезди, луна и др. Термовизията мисля да я оставя за друг път, иначе може да се ползва и за нощно виждане, и определено е пасивна.

Устройство - с навлезлите вече цифрови технологии е по-лесно и евтино - ползва един вид цифрова камера - CCD матрица /чипът върху който се еспонира изображението/ и LCD екран. Разликата от обикновената камера е, че пред CCD не е поставен инфрачервен филтър, който при "обикновените" камери спира ИЧ лъчи, да не влошават качеството на изображението. Тоест, с известни познания, прецизност, чиста среда и шанс 50:50 може да се превърне WEB камера в такава за нощно виждане. Защо 50:50? Горе долу това е процентът на камерите, /а вече може и по-неблагоприятен/ при които ИЧ филтърът е отделно стъкълце, а не слой от матрицата.

За цифровите камери - без тези манипулации може да се види, че са чувствителни към ИЧ - светнете в обекива с някое дистанционно. ИЧ диод ще изглежда, че свети бяло. Миже и друг опит - включете стъклокерамичен котлон (не индукционен!) в тъмна кухня и гледайте през камера /става на GSM/. На екрана ще видите малко по-рано светването на котлона.

Преди цифровите технологии, обаче /както и сега се предпочитат/ - ползват се фотоелектронни преобразуватели. НакраткоЕлектровакуумен прибор - тръба. Предната стена върху която се експонира изображението е фотокатод - стъкло покрито отвътре /чрез разпрашване/ с алкален метал. Следват електронни лещи - фокусиращи и ускоряващи електроди и екран - задната стъклена стена, покрита с луминофор. За по-ясно драснах и една картинка, Не, че в нета не е пълно с подобни...

Принцип: Проектираният в-ху фотокатода образ предизвиква различен по сила фотоефект в различно осветените участъци от фотокатода. Отделените електрони се ускоряват и фокусират от електрическо поле и попадат в-ху екрана, където ускорените електрони предизвикват светене в луминофора - образът става видим. Фотоелектронният преобразувател повторно обръща образа.

Това е принципната схема на вакуумният прибор, малки разлики в устройството определят дали е активен или пасивен. при активните се позва източник но ИЧ светлина. Сега за това се ползват ИЧ светодиоди /виждали сме ги по охранителните камери/, не много рационално но може с лазер, в танковете е фар покрит с ебонитов лист (хубаво е ако се ползва фар, жичката на лампата да не е напълно загряла), ако си го правите вкъщи с лампа, вместо ебонитов лист може да се ползва фотографски филм.

post-7686-044062200 1329128133_thumb.png

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Инженерни науки

И един начин феновете да си направят евтино очила за нощно виждане.. Цените ще са други в БГ, но пак ще дойде по евтино.

http://download.instructables.com/EOY/Z44I/HGIEW1S5/DIY-Infrared-Night-Vision-Device.pdf?Expires=1368993732&Signature=d3XnItQ-14a7Kw3TJh7l7Bm0s5ZeLuscJhdA3q0yOFzyNExYRXTmoGHCGhwJNLfug6rwF9ffZvF-FIjwYsUi424I1FI8jpcKHos-z7FsJarNkW0IRHqB4Z4-V2MrBZxX7cVWClACnpLDjAA4g6Z6X7~OFGG3mGNqv8Mo9YjPwLg_&Key-Pair-Id=APKAI44RD4FFAGO7EV3A

Не би трябвало, но ако по някаква причина поиска регистрация - http://www.instructables.com/id/DIY-Infrared-Night-Vision-Device/



Накратко, намират се малка камера /WEB, примерно/ няколко инча LCD екран, доста - 20-тина инфрачервени светодиоди, акумулаторна батерия, малко сръчност и познания по електроника - ползва се интегрална схема стабилизатор на напрежение //, мисля че тук ще се казва 78L05 или нещо от сорта.дето мяса на транзистор.. Да и пласмасарията /корпуса/ трябва да се направи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...