Отиди на
Форум "Наука"

Правителството на Константин Муравиев


Recommended Posts

  • Потребител

През лятото на 1944 г. с оглед настъплението на Червената армия в Румъния българските управници се ориентират към скъсване на съюза с Нацистка Германия . На 2 септември е съставено правителство начело с Константин Муравиев . В него влизат представители на демократичната прозападна опозиция . Правителството вижда своята задача в незабавното скъсване на отношенията с Третия райх и преминаването на страната на Антихитлеристката коалиция . Програмата му предвижда възстановяване на Търновската конституция и демократичните права и свободи на гражданите , прекратяване на войната с Англия и САЩ , изтегляне на окупационния корпус от Югославия и Гърция , мирни отношения със Съветския съюз , разтуряне на профашистките организации . Фактически , това е първото демократично правителство след 19 май 1934 г. Ето съставът на кабинета :

министерство име партия

минисър-председател Константин Муравиев БЗНС Врабча 1

външни работи и изповедания Константин Муравиев БЗНС Врабча 1

вътрешни работи и народно здраве Вергил Димов БЗНС Врабча 1

народно просвещение Борис Павлов (упр.) Демократическа партия

финанси Александър Гиргинов Народен блок

правосъдие Борис Павлов Демократическа партия

война Иван Маринов военен

търговия,промишленост и труд Александър Гиргинов (упр.) Народен блок

земеделие и държавни имоти Христо Попов независим

обществени сгради,пътища и благоустройство Борис Колчев (упр.) независим

железници,пощи и телеграфи Борис Колчев независим

министър без портфейл Никола Мушанов Демократическа партия

министър без портфейл Атанас Буров Демократическа партия

На 5 септември 1944 г. се провежда заседание на правителството .

Болшинството от министрите поискаха да се обяви веднага война на Германия .Имахме всички законни основания , а и върховните интереси на държавата повеляваха това
, пише Муравиев в спомените си ,, Събития и Хора " . Но военният министър ген. Иван Маринов смята , че трябва да се изчака . В тази връзка съществува хипотеза , че той е бил съветски агент и целенасочено е провалил решението да се обяви веднага война на Германия , за да има СССР повод да обяви война на България и да навлезе в нейна територия . В крайна сметка се взима решение , че България ще влезе в състояние на война с Германия на 8 септември в 16 часа . На 5 септември Съветският съюз обявява война на България, а на 8 септември Червената армия навлиза в България ... Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Иван Маринов е предател.В най черния смисъл на думата.Забавя обявяването на война на Германия защото няма друга причина СССР да окупира България.Приема в кабинета си съвсем открито съветски офицери дори след формалното обявяване на войната от Москва.Разбира се сериозна вина са имали и Муравиев и регентите които са виждали всичко това но не са предприели нищо.Не знам дали 1393 г. някой е пуснал турците в Търново но през 1944 г. генерал Иван Маринов прави точно това с руснаците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам дали е предател, но и с обявена война на Германия и без нея - пак щяхме да сме окупирани от СССР. Сферите на влияние вече са уточнени, а в Ялта малко по-късно узаконени.

Редактирано от Михов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ген. Иван Маринов по всяка вероятност е съветски агент. Но не мисля, че някой, Муравиев или който и да било, би могъл да претоврати нещо. И да беше веднага обявена война на Германия, съветското правителство щеше да реагира така:

"Закъсняло подмазване - българската буржоазия лицемерно се опитва да избегне народният гняв" - на България щеше да бъде обявена война отново, като обявяването на война на Германия щеше да се омаловажи и после подходящите хора щяха да се убедят или принудят да заявят, че това е било само тактически ход. Колко му е арестуваният Муравиев да подпише документ с дата отпреди няколко дни, че това е само хитрост.

БКП и ОФ щяха да раздуят кампания за разобличаване на подлият ход на буржоазията и това е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам дали е предател, но и с обявена война на Германия и без нея - пак щяхме да сме окупирани от СССР. Сферите на влияние вече са уточнени, а в Ялта малко по-късно узаконени.

Ами да, то е като въпроса дето задали на радио Ереван как трябвало да си легне булката през първата брачна нощ - гола или с нощница. Отговорили им "гола или с ношница, все ще го отнесе" :laugh:

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами да, то е като въпроса дето задали на радио Ереван как трябвало да си легне булката през първата брачна нощ - гола или с нощница. Отговорили им "гола или с ношница, все ще го отнесе" :laugh:

Много добър пример , но понякога е добре някой неща да се правят , въпреки очевидната им безсмисленост - в конкретния случай булката да стисне краката от кумова срама поне в началото :tooth:

Очевидно е обаче , че за разлика от други народи ние не сме готови на такива жестове...особено като става въпрос за Русия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...