Отиди на
Форум "Наука"

Ядрен синтез с магнитно удържане


Joro-01

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Тук ще става въпрос само за магнитното удържане. Всякакви други концепции базирани на ядрени микроексплозии инициирани от лазери или снопове ускорени частици ги оставяме за по-натам.

Накратко - името показва - магнитното поле служи да удържи високотемпературната плазма на разстояние от стените на реактора. Защо да се удържа плазмата? Едно често срешано обяснение гласи че няма материал, който да издържи на 50 000 000 °С. Така е. В действителност при контакт на плазмата със съда, плазмата ще се охлади и ще изчезнат необходимите условия за синтез.

Как се осъществява магнитното удържане? Електромагнити /по-точно само навивки/, често от свръхпроводник, вакуумната камера /реакторът всъщност е това/ върху която са навити обикновено е с тороидална форма. Геометричното тяло тор, /тороид, torus/ мисля не е нужно да се обяснява във форум по физика. Е ок, геврек. Тази форма е нй-подходяща, в случай, че искаме безконечно магнитно поле - тоест затвовени индукционни лини - с посока но без полюси. Заредените частици /от които се състои плазмата/ ще се завихрят около най-плътните индукционни линии. Тоест - в тороида ще имаме още един концентричен тороид от плазма, който е по-скоро плазмен шнур. Ясно е, че камера с цилиндрична форма е непригодна, защото плазмата ще е в контакт с основите на цилиндъра.

Съществуват две-три концепции датиращи от средата на миналия век - ТОКАМАК, СТЕЛАРАТОР /stella - лат. звезда/, и сфератор - доста нежизнеспособна и нерационална но ще и отделим ред-два.

Първата - Токамак е руска разработка - абревиатура от Тороидальная Камера Магнитньiми Катушками - Тороидолна комера с магнитни бобини. Тороидалната камера в случая е работи като свързана накъсо вторична намотка на трансформатор. Опасва матнитопровод. Други бобини /първичната намотка всъщност/ индуцират ток в плазмаения шнур. Това се прави по две причини:

- Кръговите токове загряват плазмата до необх. за реакцията температура;

- И създават свое /полоидално/ магнитно поле, което заедно с външнното удържа и уплътнява плазмата;

Чисто конструктивно този вид реактор може да се направи и без магнитопроводна сърцевина. Просто трябва да се разпалажат по подходящ начин свъхпроводящи навивики /магнити;

stellarator - Пак тороидална камера... Е, почти. Да си представим тороид с елиптично сечение. А сега да си представим, че го срязваме, усукваме и пак го съединяваме. Я по-добре да го нарисувам или да пейстна снимка...

Тази причудлива форма е продиктувана от обстоятелството, че тук плазмата се удържа само от външно магнитно поле. Спиралата всъщност следва дрейфа на частиците /спиралните им траектории около инд. линии/. По този начин става възможно удържането с по-слабо поле. Не е без значение при положение, че полетата неободими за тези съоръжения са на границата на технологичните възможности. От тук обаче следва и сложната форма на камерата и намотките.

Сфератор - както споменах, нерационална и неособено умна идея. Камерата на реактора има форма на слескан сфероид, вертикален проводник съединява полюсите му, около него левитира свръхпроводящ пръстен /в горещата плазма, трябва да има нещо охладено почти до абсолютната нула/, плазмата не е във форвата на шнур, а приблизително концентричен на пръстена тороид. Всъщност колкото и да е странно, тази недомислица е направена, (http://www.membrana.ru/particle/1983) само дето никъде не се вижда че се казва така.

Не съм проследявал защо. По-долното видео за който не му се чете "мембраната"

Подроббности за устройствата явно ще има в друга тема или коментарите, само да кажа че реакторът в ITER е тип ТОКАМАК. Картинките са само на стеларатори, понеже Токамаците са някак по-популярни.

post-7686-081152200 1333754906_thumb.gif

post-7686-083422900 1333754919_thumb.gif

post-7686-045623900 1333754989_thumb.jpg

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...