Отиди на
Форум "Наука"

Намериха нов календар на маите. Краят на света се отлага!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Археолози от САЩ се похвалиха с неочакван удар – най-древния астрономически календар на маите.

Археолози намериха в Гватемала най-древния астрономически календар на маите. Това със сигурност ще е находката на живота на специалистите. Календарът е от IX век. Това, което го прави още по-ценен за широката общественост и по-скоро – за фаталистите е, че края на света не е предвиден през 2012 година!

Този календар отлага свършека на светаСензационното съобщение вече е публикувано в списанията Сайънс (Science) и Нешънъл джиографик (National Geographic).

Археолозите се натъкнали на календара при разкопки в района Ксултун и представлява издялани върху каменна стена глифи (знаци).

„Това е церемониален календар за 260 дни, слънчев за 365 дни, 584-дневния цикъл на Венера и 780-дневния на Марс, докато други календари следват фазите на Луната.", съобщава археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет, който ръководи експедицията.

Маите са изобразили и лунните фази. Най-важното заключение на специалистите е, че официално няма никакви доказателства, че календарите на маите прекъсват летоброенето или че краят на света съвпада с годината 2012.

Дейвид Стюарт, културолог от Тексаския университет в Остин, е разчел глифите.

На една от запазените стени са изобразени три мъжки фигури, седнали и облечени изцяло в черно, с изключение на белия набедреник. Мъжете, които не е ясно дали са жреци или управници, носят медальони около врата, разказват архоелозите.

„Древните маи предричали, че Светът ще продължи и че след 7 000 години нещата ще са точно такива, каквито са сега. Днес търсим знаци, че светът ще свърши, докато маите, напротив, са търсили потвърждение, че нищо няма да се промени. Онова, което виждаме, е просто краят на един от календарните цикли на маите.", уточнява ръководителят на археолозите. Стенните надписи са първите от изкуството на маите открити в къща, подчертава Дейвид Стюарт, преподавател по култура на Централна Америка в Тексаския университет в Аустин, който е разчел глифите.

"Най–вълнуващото в това откритие е, че маите се доверявали на тези изчисления на календарните цикли върху стените стотици години преди вписването им в книгите, които са архивите на тази предколумбова цивилизация изтрита в голямата си част от испанските завоеватели – конкистадорите", обяснява Антъни Ейвъни, преподавател по астрономия и антропология в щата Ню Йорк. "За първи път намираме това, което може да се нарече анали, запазени в надпис, чието предназначение е да бъде официалната история на обществото на маите", допълва Уилям Сатурно. Една от запазените стени на стаята показва три мъжки фигури, седнали и облечени изцяло в черно, с изключение на белия набедреник. Те носят медальони около врата.

В Ксултун има 56 сгради, върху площ от 31 кв. км., където са живели хиляди маи. Откриването му датира отпреди сто години, когато работници от Гватемала се натъкнали на руините му. Мястото е картографирано през 1920 година, след това по-подробно през 1970 г. Къщата, съдържаща стенните календари е открита през 2010 година от екипа на Сатурно.

Краят на човечеството не наближава. Такъв е изводът и на германски експерт, който твърди, че декодирана от него плочка на маите, съдържаща позоваване на годината 2012 г., не означава край на света, а - преход към нова епоха.

Гронемайер е проучил каменна плочка, открита преди години при разкопки в Тортугеро, в мексиканския щат Табаско. Текстът на нея е бил издълбан преди 1300 г. Камъкът се е напукал и краят на надписа е почти нечетлив.

Според учения надписът описва завръщането на тайнствения бог на маите Болон Йокте в края на 13-ия период от 400 години, еквивалентен на 21 декември 2012 г. 13 е свещено число за маите. В датата няма нищо апокалиптично, подчертава Гронемайер.

С края на своята календарна система маите ни подсказват, че идва коренна промяна на съзнанието. Те говорят много за събуждането на човешкия дух след дълъг период на духовна пустота и упадък, особено в последните 7 интензивни години от 2005 до 2012-а.

http://www.razkritia...BC%D0%B0%D0%B8/

http://www.tvevropa....ment/view/63463

http://www.novini.bg...00-%D0%B3-.

html http://novinar.bg/ne...kxNjsxMw==.

html http://www.standartn...ini-148309.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Този календар отлага свършека на светаСензационното съобщение вече е публикувано в списанията Сайънс (Science) и Нешънъл джиографик (National Geographic).

Joke?

2012. 04. 01.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ова и аз го беф издрапал нейде у паранауките /фружино да кае дека йе/:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Този календар отлага свършека на света

Най-важното заключение на специалистите е, че официално няма никакви доказателства, че календарите на маите прекъсват летоброенето или че краят на света съвпада с годината 2012.

Вчера четох статията но ми убягнаха теази два сюжета.

Историк, благодаря че публикува да се осетя, след второ четене.

Отлага

и, че е 2012.

Отлага е дума която се използва в краткосрочен период, за колко дена става въпрос?

Т.е. не се отрича, а се отлага. Много е важно!

И второто, че няма да е 2012, е това не означава, че няма да стане, може да са сбъркали с 10 тина дена и да е 2013г.

Нали?

Яд ме е, като чета такива статии, гръмко написани, а висящи на един косъм.

Опитали се да кажат нещо, а казали друго.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ова и аз го беф издрапал нейде у паранауките /фружино да кае дека йе/:)

Между другото това с паранауката е такава пародия, че е както при паранауката за онова време, че земята се върти в онова общество, но тя пък се въртяла.

Е докажи, че не е за паранаука, за онова време подобна информация.

Е докажи, че това наречено паранаука не е същото, като онова случило се, за онова време.

Едно нещо убягва, думата Наука, че тя позволвава развитие, а не закостенялост.

(не е конкретно към теб, просто сега прочетох думата отново и направих аналогия, пък пишем във форум за Наука все пак)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Археолози от САЩ се похвалиха с неочакван удар – най-древния астрономически календар на маите.

Всичко хубаво, само дето нашите журналисти превеждайки чужди статии прилагат снимки, които нямат нищо общо с оригиналните в статията. Не знам кой "умник" е изтипосал снимка на ацтекски календар в статия за календара на маите, но тя е сложена във всички връзки постнати от уважаемия Историк. Все едно при статия за църквата Св. Александър Невски да се сложи снимка на Томбул джамия. Ето ви и снимка на намерения календар:

mayacalendar5.jpg

и още няколко снимки на фреските с фигури

mayacalendar2.jpg

mayacalendar3.jpg

Earliest Known Painting of Maya Astronomical Calendar Discovered

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Както е видно, аз не съм превеждал оригиналната статия за сайта, а копирах тук текстовете от нашите медии. Нямам представа доколко добре и доколко цялостно са превели оригинала.

Но пък е интересно и бих могъл да я преведа и аз - да видим какво ще излезе.

Понякога искали да кажат едно, а казали друго или пък това е вярно, но не е така. Получават се такива феномени при лош превод. В един случай преводачът не познава добре езика, от който превежда, в друг случай не познава езика, на който превежда, в трети случай не владее съответната научна терминология.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Според учения надписът описва завръщането на тайнствения бог на маите Болон Йокте в края на 13-ия период от 400 години, еквивалентен на 21 декември 2012 г.

Само дано не стане като "миналият път" при предишното "завръщане на бога", че тогава за индианците си е било направо апокалипсис.

Cortes.JPG

:tooth:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...