Отиди на
Форум "Наука"

аварите в българия


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

“...Докато българите се водели по своя стар закон, трудно било някой да ги победи, защото нито оръжията, нито подкупите и хитростите помагали срещу тях. Но когато държавата им се разширила, защото към нея се присъединили доста много съседни племена, у някои хора започнал да се проявява стремеж да се обогатяват с хитрост и лукавост и да се издигат не по доблест, а по произход.

По онова време рухнала от своите пороци и от чуждите врагове една голяма държава – Аварският каганат. Тогава царувал Крум – победителят на Никифор. И понеже канът знаел, че това, което станало с аварите, може да се случи и с България, решил да изнесе на своите боляри малък урок. Извел пред тях пленени от него авари и ги запитал: “От какво мислите, че погина вашият предводител и целият ви народ?” Те отговорили: “Понеже взаимните клевети се умножиха и погубиха по-смелите и по-умните; и още понеже насилниците и крадците станаха съобщници на съдиите; също така и от пиянството. Освен това и от подкупничеството, също и от търговията. Защото всички станаха търговци и се мамеха помежду си. И от това произлезе нашата гибел.”

Така предават разговора на Крум византийските летописци, а ето какво направил той след това: “Като чул думите им, обърнал се към всички българи и им заповядал да спазват следните закони: Ако някой обвини някого, да не бъде слушан преди да бъде вързан и разпитан. И ако се окаже, че той клевети и лъже да бъде убит. Не се позволява да се дава храна на онзи, който краде. Или ако някой се осмели да направи това, имотите му да бъдат отнети. Заповядал също да се строшават краката на крадците и да се изкоренят всички лозя. На всеки който проси, да не се дава малко, но да бъде достатъчно задоволен, за да си създаде имот и да не изпадне пак в нужда.”

Тези разпоредби Крум направил, за да може всеки българин да живее не от измама и клевета, нито от кражба или просия, а единствено от своя труд. А също, за да не могат по-слабите хора да разсипват своя живот и имот чрез пиянство, както направили някога аварите. Чрез всичко това Крум укрепил българското царство и показал на българите по какъв начин трябва да ръководят себе си, за да бъдат винаги силни и богати. “

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По-скоро българите са били в аварския хаганат. Една част пред 30-те г. на VІІ в. се отцепват начело с Кубрат и Алциок. Последните са присъединени, когато след разпада на хаганата Крум пръсъединява част от територияна му към бълт. държава. Дори казват, че и самия Крум бил от тези българи, които живели в подчинение на аварския хаган.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Доколкото знам дори се води спор под чия власт са били българите,аварска или тюркска.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хан Крум е родоначалник на нова династия, тази на Борис I - Михаил, Симеон I и Петър I, Борис II...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аварите също са тюрки, така че и в двата случая - под тюркска. До преди Велика българия - в Западно тюркския хаганат, след разрушаването й - в Хазарския хаганат, а панонските българи в Аварския хаганат.

Хубаво е да се уточни, че Аварския хаганат (една от най-силните държави в Европа) не се разпада, нито пък Карл Велики го унищожава, той превзема владенията на аварите на запад от Дунав правейки гранична марка на Франкската империя. Хаганатът обаче продължава да съществува. И Крум не го е доунищожил просто, водели са се поредица от свирепи войни на север между българи и авари, не по-малко грандиозни и кървави от тези срещу Византия, имало е поне 4 големи похода на Крум в Трансилвания и Панония докато разгроми напълно даржавата на аварите, просто за тях не е писано почти нищо.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...