Отиди на
Форум "Наука"

В-к"Сега": Георги Димитров остава най-известният българин


Recommended Posts

  • Потребители

Много пъти е ставало дума, че някои от медиите, вкл. и в-к "Сега" удивително напомнят епохата на в-к "Работническо дело" и в-к "Отечествен фронт".

Георги Димитров остава най-известният българин

Защо автора е лепнал такова заглавие на статията изобщо не става ясно от текста:

Поне според съобщенията в средствата за масово осведомяване 130-ата годишнина от рождението бе отбелязана сякаш най-активно в Пловдив и Пловдивско. С изключение на проф. Искра Баева, историците на най-новото време се снишаваха през целия юни по въпроса. Никаква научна изява не беше отбелязана ни в музеите, ни в научните институти. (Моля за извинение, ако съм пропуснал някое събитие въпреки старателното ровене в мрежата.)

Авторът все пак в един момент е зацепил, че нещо се губи момента с "най-известният", даже клони вече към "малко известен", тъй че е сложено пояснение:

Ако дълго време преглеждате, даже няма нужда да четете нищо повече от заглавията на чуждестранни исторически трудове, няма как да не установите, че България се споменава предимно по три повода (хронологически) - делото на светите братя Кирил и Методий и съдбата на техните най-близки ученици в България, движението на богомилите, продължава да се разработва научно и личността на Георги Димитров - участието му в Лайпцигския процес (1933 г.) и дейността му като генерален секретар на изпълнителния комитет на Коминтерна в периода 1934-1943 г. главно.

Питате се дали в такава квалитетна статия не би трябвало да има заглавията на въпросните чуждестранни исторически трудове? Ами няма ги. Но както е казано в откъса, стига да видите и заглавията. А пък като нямате и заглавията да видите, ами вЕрвайте на автора на статията:

Димитров има не само безусловна световна известност. В доста дълъг период той е олицетворение на борбата с фашизма, символ на комунистическите идеи.

По-скоро Джон Атанасов има безусловна световна известност, но той не е дори споменат в статията.

В коментарите някои са възразили, че Стоичков бил по-известен. Тутакси са дадени препоръки да смени чуждестранните си познати, а младото поколение е обвинено в пълно невежество, щом може да не знае за др. Димитров. Но истината е, че за Г. Димитров не се сещат вече много и в самата България, пък какво остава в чужбина. А не се сещат, защото няма за какво. А има българи, които са известни и в България и в чужбина - Стоичков, Бербатов, Стилян Петров, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Силви Вартан, Джон Атанасов и още много други. И за разлика от предателя Димитров, то някои от тях са направили и нещо за страната си.

А автора на статията копнее празниците посветени на Димитров да са направо национални:

Истина е, че отбелязването на кръглите годишнини на историческите личности е, за да се направят идеите, противоречията и животът им достояние предимно на младите българи. Така става ясно, че тая задача е държавна предимно. Програмата за кои да е чествания се съставя с помощта на държавните органи - президент, правителство, обществени организации, ако има. В разглеждания случай обаче щеше да е нелепо да очакваме точно

Други пък копнеят в България да има истински медии, истински герои и истински празници. Но така е в епохата на упадъчния социализъм: комунистите все още държат медийните лостове и отчаяно се опитват с тях да върнат времето назад.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...В коментарите някои са възразили, че Стоичков бил по-известен. Тутакси са дадени препоръки да смени чуждестранните си познати, а младото поколение е обвинено в пълно невежество, щом може да не знае за др. Димитров. Но истината е, че за Г. Димитров не се сещат вече много и в самата България, пък какво остава в чужбина. А не се сещат, защото няма за какво. А има българи, които са известни и в България и в чужбина - Стоичков, Бербатов, Стилян Петров, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Силви Вартан, Джон Атанасов и още много други. И за разлика от предателя Димитров, то някои от тях са направили и нещо за страната си.

Естествено, че в кичозното ни съвремие чалгарите и шоумените /включително в спорта и политиката/ ще бъдат по-известни от идеолозите /макар и на комунизма

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За голяма част от днешната младеж лицето Георги Димитров не е известно дори и като историческа личност. За младежта той е известен само с това, че е известен. Ама кога е живял, ама какъв е бил. Някои знаят, че е бил съден в Германия, ама - за какво, от кого?!... Пълна мъгла.

Обаче авторът признава, че

"Дори за част от по-възрастните личността на Георги Димитров остава непозната."

И сега от вестника искат да реабилитират този национален предател, тази "подлога", този "папмерс" на СССР.

Заглавието не е довършено. Трябва да бъде "Г. Д. остава най-известният българин в паметта на комунистите и на техните наследници". или "Г. Д. остава най-известният българин в паметта на червените папмерси и техните наследници". Естествено... За тях историята преди създаването на КПСС и БКП не съществува. За тях не съществува нищо преди и извън "историята" тези две партии. Естествено, че няма по-светла, по-известна и по-заслужила историческа личност, родена в България. Те са "на всеки километър - до края на света", както се пее в една тяхна песен.

Изминали са точно 5 години от началото на поредицата "Истинската история" във в. "Сега". Това беше и е възможно най-вече заради значителния читателски интерес. Защото вестниците излизат заради читателите си.

Като знаем чии икономически и идеологически интереси обслужва този вестник, веднага трябва да ни светне една червена лампичка - ясно е за чия версия на историята, за чия истина става дума. Дори не е нужно да сме чели нещо от тази поредица.

Ето един букет от част от коментарите под самата статия:

"Най-известният българин" - човекът, който проведе комунизацията на България по съветски модел и който създаде изкуствена македонска нация в пределите на родината си, който даде автономия на Пиринска Македония и Кърджалийско по поръчение на Сталин. Георги Тарабата не е известен на никого, даже вече и в България е забравен. И така трябва да бъде!... То с какво ли може да бъде запомнен, освен - с едновремешните комунистически заклинания?! Жалка фигура, изиграла твърде пагубна роля в нашата история. Да не говорим, че като се връща в България след около 22 години емиграция в СССР, вече е забравил родния си език! Значи не само не е говорил, но не е и мислил на него! Тоя може да се нареди само до Осама бин Ладен или Кимон Георгиев. Много обидно е да бъде слаган наравно с Кирил и Методий, с Паисий, с Левски, Ботев, Вазов... "Другарят" Г. Д. е срам, позор и нещастие за България.

Без коментар!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ама вие сте интересни хора, с какво е виновен Георги Димитров, че е най-известен. какво се сърдите на него.....проучване е направено, хората са си казали мнението, сърдете се на тях.

освет това кой е казал, че някой трябва да бъде известен с добро. аз не знам да има някой по-известен от хитлер и сталин например......

извинявам се много, щауфенберг има много по-големи заслуги от хитлер, но малцина в германия знаят кой е щауфенберг.

абе аман от политизиране значи. преди да надуете гайдите трябва малко да се мисли.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Точно! Не става въпрос добър или лош, а известен или неизвестен. То обикновено доброто се забравя, а злото държи влага цял живот. Иначе човекът си имал такива разбирания и си ги защитавал, не като сегашните фурнаджийски лопати - днес така, утре иначе, щото вятърът си сменил посоката.

Само речта му на Лайпцигския процес е достатъчна да остане в историята - добър, лош - наш си е.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук ще да се съглася - аман от политизиране.От тъпо комуноидно и русолюбско политизиране.

Който иска да чества национални предатели , да си празнува и да не занимава останалите с това.

p.s.пък така прословутата реч от Лайпцигския процес, може да си я татуирате... на некои места и да си я четете преди лягане.

Редактирано от ДеДо Либен
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дедото май не я чел или се срамува че е българин /или пък се засяга на фашист/

Димитров: аз се отнасям сериозно към съда и не мога да оставя без възражение всичко което се каза тук . Мен ме обиждаха как ли не, това за мен е безразлично, но във връзка с мен наричаха и българския народ "див и варварски". Наричаха ме "тъмен балкански субект", "див българин" .Вярно е че българския фашизъм е див и варварски. Но Българския народ който е бил 500 години под чуждо иго,без да загуби своя език и националност, нашата работническа класа и селячество, които се борят против фашизма, за комунизъм - такъв народ не може да бъде див и варварски. Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз ви питам господин председател: в коя страна фашистите не са диваци и варвари?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук ще да се съглася - аман от политизиране.От тъпо комуноидно и русолюбско политизиране.

Който иска да чества национални предатели , да си празнува и да не занимава останалите с това.

p.s.пък така прословутата реч от Лайпцигския процес, може да си я татуирате... на некои места и да си я четете преди лягане.

ти да си видял някой да чества нещо?

тука става въпрос за анкета, не за чествания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ти да си видял някой да чества нещо?

тука става въпрос за анкета, не за чествания.

А неее, доколкото знам в Димитровград си го честват :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми да го честват, свободна държава сме.

:good: ...ама питаш ли Дедото какво му е, ако живее в Димитровград :tooth:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е , и? Като добавим и Карл , който говорил на немски само с конете си , би трябвало да се получи нещо толкова патриотично , че да изпаднем в умиление може би.

Националните предатели трябва да бъдат оставени на забравата.Чествайте си ги , обичайте си ги , но не ни занимавайте с тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Що, бе, обективизъм е. Македонецът Г.Димитров даде заповед за насилствената македонизация на Пирин. Остави останалото, може да се приеме за политическо виждане. Но това да правиш насила от българите македонци, това е 100% национално предателство.

Г.Димитров не е защитник на българския народ, а защитник на немската комунистическа партия в Лайпциг. Не бъркайте "защитата със ситуацията", ако ползвам един извествен виц.

Интересно е наистина ли е опитал да премине към Тито след 1948 г. или не...

И освен това, не е с нищо "известен" днес. То Тодор Живков вече не е известен, какво остава за Г.Д.

Тия известности са измислици на в-к Сега, та няма и какво толкова да ги тиражираме. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ми питай 15 годишните:)

Не, не ми се иска, иска ми се всички да знаят българската история и в този смисъл всички лидери да са "известни". Но не са.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ама вие сте интересни хора, с какво е виновен Георги Димитров, че е най-известен. какво се сърдите на него.....проучване е направено, хората са си казали мнението, сърдете се на тях.

А каква е тази анкета, къде е и кой е участвал в нея? Колко е представителна за България и за света? Някаква червена бабичка с напреднало старческо слабоумие заради характерна за това състояние диагноза те помни какво е правила преди 5мин., но помни др. Димитров - и това го прави най-известния българин?

Точно! Не става въпрос добър или лош, а известен или неизвестен. То обикновено доброто се забравя, а злото държи влага цял живот. Иначе човекът си имал такива разбирания и си ги защитавал, не като сегашните фурнаджийски лопати - днес така, утре иначе, щото вятърът си сменил посоката.

Само речта му на Лайпцигския процес е достатъчна да остане в историята - добър, лош - наш си е.

А защо не беше дръпнал една такава реч и срещу сталинските репресии? Или срещу подялбата на Полша от Хитлер и Сталин? И дали може да кажем за такъв тип: "Бедни ми Димитров, защо не умря при отбраната на въст. столица Фердинанд?

15 годишните нищо не знаят.

Знаят английски. Могат да работят с компютър и могат да ползват огромния интернет-ресурс за първокласна научна литература. Пътували са из много държави и са видели много неща, които социалистическите комсомолчи и пионерчета не бяха виждали на картинка.

А какво не знаят? А да - не знаят кой е др. Димитров, не знаят че Партията е непогрешима и й е отредено да води народа до края на света (макар че то с такъв водач може и бързо да се стигне до там).

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

не знаят че Партията е непогрешима и й е отредено да води народа до края на света (макар че :good:то с такъв водач може и бързо да се стигне до там).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По-скоро Джон Атанасов има безусловна световна известност, но той не е дори споменат в статията.

Твърде вероятно причината да не е споменат да е, защото не е българин.

Няма нужда да заприличваме на едни наши съседи, които обявяват за свои всички що-годе известни личности в световната история.

Е , и? Като добавим и Карл , който говорил на немски само с конете си , би трябвало да се получи нещо толкова патриотично , че да изпаднем в умиление може би.

Националните предатели трябва да бъдат оставени на забравата.Чествайте си ги , обичайте си ги , но не ни занимавайте с тях.

Лошо е да се забравя историята. "Помненето" само на великите моменти и "забравянето" на не чак толкова приятните рядко води до нещо положително.

А Карл е владеел доста езици, имал е отделен език за всеки отделен случай, казал е "на испански говоря с бог, на италиански - с жените, на френски - с мъжете, а на немски - с коня си", родният му език е фламандски...съвсем не е бил някакъв дивак, не го подценявайте

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, така е. А виж как Г.Димитров е използвал думите му ;) Да, то не е зле да се знае историята, ама цялата ;) Не тази, която в-к Сега се опитва да внушава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А каква е тази анкета, къде е и кой е участвал в нея? Колко е представителна за България и за света? Някаква червена бабичка с напреднало старческо слабоумие заради характерна за това състояние диагноза те помни какво е правила преди 5мин., но помни др. Димитров - и това го прави най-известния българин?

тези въпроси не ги отнасяй към мен, а към организаторите. Впрочем, съмнявам че че са червени бабички, те пари да четат в-к Сега нямат.

А защо не беше дръпнал една такава реч и срещу сталинските репресии? Или срещу подялбата на Полша от Хитлер и Сталин? И дали може да кажем за такъв тип: "Бедни ми Димитров, защо не умря при отбраната на въст. столица Фердинанд?

брей какви са тези сталински репресии? доколкото знам, те стават публични за членовете на ЦК на КПСС на 20 конгрес, това е 20 години след речта на Г. Димитров. Какви безумия говориш?

Знаят английски. Могат да работят с компютър и могат да ползват огромния интернет-ресурс за първокласна научна литература. Пътували са из много държави и са видели много неща, които социалистическите комсомолчи и пионерчета не бяха виждали на картинка.

да бе....знаят друг път. знаят само как се сваля порно от нета. Днешните 15 годишни са напълно неграмотни идиотчета. С малки изключения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, така е. А виж как Г.Димитров е използвал думите му ;) Да, то не е зле да се знае историята, ама цялата ;) Не тази, която в-к Сега се опитва да внушава.

не внушава никаква история. Прави анкета.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...