Отиди на
Форум "Наука"

Магнитна индукция


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

1.Опит на Ампер

Магнитното поле се създава от постоянни магнити и действа със сила на други постоянни магнити. Опитът на Оерстед показва, че магнитно поле се създава и при протичане на електричен ток. Логично е да се предположи, че магнитното поле действа със сила и на проводник, по който тече ток. Това предположение е потвърдено експериментално през 1820 г. от Ампер, който изследва действието на магнитното поле върху проводник с ток, като използва следната опитна постановка. В магнитното поле на постоянен магнит се поставя проводник от мед или алуминий (вещество, което не е постоянен магнит), който се включва към източник на постоянно напрежение посредством прекъсвач (ключ). Обикновено в магнитното поле се намира само част от проводника с определена дължина, която ще бележим с L. Ако по проводника не тече ток, върху него не действа сила. Когато затворим веригата и по нея протече ток, върху проводника действа сила и той се отклонява от първоначалното си положение. Опитите показват, че силата винаги е перпендикулярна на посоката на тока. Големината и е правопропорционална на големината на тока и дължината на проводника (F = I*L), и зависи от ориентацията на проводника в магнитното поле. Съществува положение на проводника, при което силата е максимална (Fmax).

2.Магнитна индукция

Аналогично на интензитета, който характеризира електростатичното поле, можем да въведем величи­на, характеризираща магнитното поле. От опита на Ампер следва, че максималната сила Fмах, с която магнитно поле действа на проводник, е правопропорционална на големината на тока и на дължината на проводника : Fmax = I * L .

Увеличаването на тока или на дължината на проводника води до правопропорционално увеличение на силата. Тогава отношението записано в горната формула не зависи от силата и произведението на тока и дължината на проводника. Това отношение е постоянна величина, която характеризира магнитното поле на дадено място и се на­рича магнитна индукция. (За да се характеризира магнитното поле във всяка точка, трябва дължината на проводника да бъде достатъчно малка.)

Големината на магнитната индукция В в дадена точки на магнитното поле е равна на отношението между максималната сила, с която полето действа на част от проводник с дължина l, по който тече ток I, и произведението I*L:

Единицата за магнитна индукция в SI е тесла (Т).

Както интензитетът на електростатичното поле, магнитната индукция има големина и посока.

Посоката на магнитната индукция е винаги перпендикулярна па посоката на силата, която действа върху проводника, и се определя по правилото на дясната ръка.

3.Линии на магнитната индукция (индукционни линии)

Подобно на силовите линии, които дават нагледна представа за електростатичното поле, представа за магнитното поле можем да добием с помощта на магнитни индукционни линии.

Индукционните линии са мислени линии, към които магнитната индукция е допирателна във всяка точка.

Индукционните линии имат посоката на магнитната индукция и следните свойства:

Индукционните линии са затворени — нямат начало и край.

Индукционните линии не могат да се пресичат и са непрекъснати.

Гъстотата на индукционните линии е пропорционална на големината на магнитната индукция.

Там, където индукционните линии са по-нагъсто, по-близо една до друга, магнитната индукция на по­лето е по-голяма. Второто и третото свойство са аналогични на онези за силовите линии на електростатичното поле, но първото свойство не е. Електричните силови линии имат начало и край, а магнитните индукционни линии са затворени.

Лесно можем да наблюдаваме разпределението на индукционните линии в магнитно поле, като наръсим железни стърготини върху картон, поставен над постоянен магнит или около проводник с ток. Железните стърготини играят ролята на миниатюрни магнитни стрелки, които се ориентират по индукционните линии. Посоката им вън от магнита е от северния (N) към южния (S) му полюс. Близо до полюсите индукционните линии са по-нагъсто и следователно там магнитната индукция е голяма.

Ако индукционните линии са успоредни помежду си, магнитната индукция във всички точки е една и съща и полето е еднородно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубаво е да има такива статии и нека никой не си мисли, че просто искам да оплювам горния автор. Липсата на физическо образование обаче, прозира на много места. Това не е важно. Важното е, че така се създават грешни/объркващи/двусмислени представи у читателя.

е правопропорционална на големината на тока и на дължината на проводника : Fmax = I * L .

Увеличаването на тока или на дължината на проводника води до правопропорционално увеличение на силата. Тогава отношението записано в горната формула не зависи от силата и произведението на тока и дължината на проводника. Това отношение е постоянна величина, която характеризира магнитното поле на дадено място и се на­рича магнитна индукция.

Обърнете внимание по горе: пише че силата е правопропорционална на... а от формулата се вижда че е РАВНА на ...

После - за какво отношение в горната формула се говори, като в тази формула няма никакво отношение ?

Общо взето магнитното поле не се характеризира в "място" а в точка. Освен ако не е еднородно, но това вече е частен случай.

Не се казва "електростатично", а електрично поле.

Близо до полюсите индукционните линии са по-нагъсто и следователно там магнитната индукция е голяма.

Тука пък каруцата е пред коня.

Правилният израз е че магнитната индукция е по-голяма и затова индукционните линии се рисуват по-нагъсто, а не обратното. Магнитната индукция е физична величина, а индукционните линии - въображаеми линии които ни дават някакъв нагледен графичен израз за нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виж сега ако ти изкаш напиши нещо по-добро .И го пусни в списанието .Това тук е само за информация в която всички могат да допълнят или отрекът .

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

Не стана ясно, ако през неподвижен проводник, поставен в постоянно магнитно поле, перпендикулярно на силовите линий, се пусне постояннен ток - ще има ли магнитна индукция?

Стружките от опита се ориентират по посока на магнитния поток. Правете разлика между магнитен поток и магнитна индукция. Тези силови линий са само една фикция. Самото поле е непрекъснато.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

не знам дали тая тема е стара обаче все пак ще пиша че ми трябва спешно една задача по физика ако някои може да я реши да пише :) ето и задачата

По хоризонтално разположен прав проводник с дължина 40 см и маса 8 грама

тече прав ток.С големина 5 ампера.Колко е големината на индукцията на магнитното поле в което трябва да се постави проводника така че силата на тежестта да уравновесява силата на Ампер.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...