Отиди на
Форум "Наука"

Княз Стефан Богориди


Bogoris

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

Докато търсех информация в нета за Стефан Богориди попаднах съвсем случайно на следната книга:

http://www.history.ac.uk/reviews/review/1312

Книгата е издадена през 2011 г. и е нещо като опит за анализ на политическата обстановка и състоянието на Османската империя през ХІХ век. Все още не съм успял да прочета книгата, така че може това описание да не е съвсем точно, но основното е, че анализът се базира върху биографията на Стефан Богориди (който желае мога да му изпратя pdf копие на изданието на английски език по мейл).

В предговора към книгата се обръща внимание, че личността на Стефан Богориди е останала в сянката на историческите изследвания, независимо че е свързана с бурните промени в империята през ХІХ век и създаването на балканските държави. В тази връзка ще се радвам ако някой сподели други източници за живота на Богориди, тъй като аз лично съм чел единствено една книга-сборник с биографии на Богориди от различни автрои (Раковски, П.Р. Славейков и др.), но освен това като че ли в България няма каквото и да е било подробно изследване върху него или издадени някакви негови (или на неговите роднини) мемоари, кореспонденция и т.н. В същото време неговата личност и живот са изключително интересни и ако не са в основата, то поне силно повлияват върху цялата епоха на Възраждането.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Добре дошъл:)

Действително Богориди, Гаврил Кръстевич и други висши османски сановници, като Илия Цанов, например, са останали встрани от историческото внимание в България, особено през социализма. Това е заради повърхностната им преценка като колаборационисти.

Имаме "млади" и "стари" в национално освободителното движение, но имаме и българи на турска служба, на които се дължи едно адекватно и обективно проучване.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За съжаление макар под знака на светските и духовни князе Богориди да минава един златен век от бълг. история, те неизбежно присъстват във връзка със събитията, но за тях се пише малко. Причините са различни. През ТБЦ Богориди са нещо като конкуренция на династията Сакс-Кобург, тъй че царстващия род не е имал особено желание да им се вдигат акциите. След това пък иде епохата на народните пастири от работническо-селски произход, които се борят срещу всички с титли и дипломи.

А родът Богориди това са Софроний Врачански, внукът му Стефан Богориди, който е баща на княз Николай Конаки-Богориди, настойник на Раковски и Г. Кръстевич и покровител на Иларион Макариополски. Всеки от тези хора поставя началото на развитието на някакъв обществен процес: Раковски - на организираното нац.-освобод. движение, Иларион - на борбата за независима църква (самия екзархийски храм в Цариград е направен на място подарено от княз Стефан и е кръстен на негово име, а във фермана, с който е разрешен строежът му е употребено български народ), а при княз Николай е създадена Болградската гимназия.

От по-популярните и по-достъпни книги, където се говори малко повечко за княз Стефан бих споменал "Бълг. Великден" от Т. Жечев. Иначе в соц. литературата Богориди се описваше накратко като: високопоставен турски чиновник от турски произход. Това общо взето е като да се опише Левски като "Разпопен дякон, който е бил обесен от турците", а Г. Димитров като "Алкохолик, родом от с. Ковачевци, който починал в СССР" (де този късмет само с това да му се изчерпваше биографията).

А преди Богориди ... има един анекдот за султан Махмуд, че като попитал едно българче какъв е и откъде е, падишахът веднага се сетил кое е селото, но бил много изненадан, че в държавата му имало и такъв народ. Майтап, майтап, ама както казах бълг. народ е споменат във фермана за изграждане на храма "Свети Стефан" - до тогава си е бил в кюпа на "рум-милет".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...