Отиди на
Форум "Наука"

Кемтрейлс или водните пари в празните глави


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Това е една от любимите ми теми и същевременно с това много благодатна сред конспиралниците. Конспиралник, да не се бърка с конспиратор, е особен вид симпатяга, който е начетен по всякакви теми: извънземен разум, ходенето до Луната, неходенето до Луната, сиви, черни, бели, зелени, HAARP, 11/9, JFK, ваксини, маи, 2012, ГМО, шистов газ…и естествено авиация и предполагаемите следи оставяни от самолетите наричани от тях кемтрейлс или химически следи. Характерна черта за всеки конспиралник е, че му липсва подходящото образование да обсъжда която и да е от тези теми. За сметка на това е много речовит и често добре аргументираните му мнения се състоят само и единствено от клипове в ютюб или линкове към отвратително грозни и мигащи сайтове, често хостнати някъде по безплатните платформи.

Работата стана сериозна след като и БТВ се намеси, а както знаем каквото се каже по БТВ е истина. Част1:

http://www.youtube.com/watch?v=SBM2czeA2HY&feature=related

(от там може да проследите и останалите части ако имате 30 мин за губене, ама наистина губене).

Малко теория

Ще се опитам да го държа максимално по темата и опростено без да се отклонявам, макар че ме сърби да линкна един доклад, който правих в университета преди няколко години. Та процеса на вътрешно горене, който се извършва в самолетните двигатели е добре известен. От едната страна влиза въздух и се смесва с горивото в горивната камера, където стават една камара магии. От другата страна излизат съставки, които могат да се разделят на няколко категории:

Вода – без нея не само не можем да живеем, но без нея като краен продукт не може и процеса на вътрешно горене. Главната съставка на инверсионните следи.

Въглероден Диоксид – лошият чичко отговорен за глобалното затопляне, но нямащ общо с днешната тема

Азотни окиси – азота намиращ се във въздуха се комбинира с част от кислорода при високите температури в горивната камера. Азотните окиси са опасни за природата много, но също нямат общо с темата за инверсионните следи.

Съединения на сярата – друга ключова съставка. Всички горива съдържат малко или много сяра, по-скоро малко защото допустимите нива поне за самолетните горива бяха намалени – не знам как е при другите.

Сажди – да, като от на баба ви печката с кюнци. Малки въглеродни частички, чиито емисии също намаляха значително спрямо 60-те години на миналият век, когато самолетите излитаха с пушилката на развален парен локомотив.

Други – много е важно човек да сложи винаги „други“ за нещата, които е забравил или нямат значение. Трябва да сме изчерпателни.

Водната пара напуска двигателя и ако атмосферата е наситена до предел ще се получи пренасищане. Съответно парата ще иска да кондензира. Същото става и като си варите вода на котлона и затворите капака – парата няма къде да избяга, въздуха вътре се пренасища и кондензира по стените на тенджерата. Та водната пара търси ядра върху които да се отдели. На помощ и се притичва комбинация от въглеродните частички в саждите, които си взаимодействат със серните окиси. Самите сажди не биха се справили добре без помощта на серните окиси, серните окиси сами по себе си също не са добри, но комбинацията от двете е Чък Нориса на кондензационните ядра. Поради ниските температури горе на високо току що кондензиралата върху сярна киселина и въглерод вода моментално замръзва, което причинява следите, които виждаме зад самолетите при определени случаи.

Толкова аграрно и каруцарски го написах, че ако ме чуе някой професор церемониално ще ми резне студентската карта с ножица, както си режат кредитните карти на разглезените дъщери американците. Но надявам се е ясно. Важното е да запомним кои са факторите, които играят на формата на следите:

Тип на двигателя: колко ефективен е в изгаряне на горивото, какъв конкретен модел е, на какъв режим работи в момента. Дори типа самолет има значение за начина по който потоците от двигателя и тези от крилата се смесват

Горивото: съдържание на сяра и други. Спазват се определени рамки на състава на горивото, но не са фиксирани и могат да варират.

Състояние на атмосферата: в конкретната част на деня, в конкретния месец, на конкретната височина. С конкретна температура и насищане.

Т.е. факторите, които влияят на формирането и вида на следите са УЖАСНО МНОГО.

Твърдения на кемтрейлсолози

Много ми е трудно, чувствам се като циганче на улица с прясно поставени шахти – не знам от къде да захвана. Все пак ще се опитам да адресирам най-често повтаряните дезинформации, а съм сигурен че един хубав ден когато армията кеймтрелсолози намери поста, ще ми напомни ако съм пропуснал нещо.

1. Нормалните следи остават кратко в небето и се разнасят след не повече от половин час, кемтрейлс седят с часове и се разстилат като пелена.

Гореобясненият процес освен, че е характерен за инверсионните следи е подобен и на този, по който се формират съвсем прозаичните нормални облаци. Знаете, че има различни типове: дъждовни, купесто-дъждовни и не ги помня останалите. Някой ако има телефона на Минчо Празников да звънне да го пита. Та както естествените облаци имат много варианти, така и изкуствено създадените също имат в зависимост от условията при които са създадени. Не случайно онези думички отгоре са с червено и болднати – наистина има ужасно много фактори и променливи, които участват във формирането на следите.

Поведението с разпръскването пък е типично за Cirrus clouds, убягва ми българското наименование в момента. В допълнение, още от зората на реактивната ера има репорти за доста дълготрайни следи, че дори и от преди това – освен ако първата задача на ЦРУ след братята Райт не е била да ни напръска усещате, че аргумента е невалиден.

2. Да но видях два самолета по едно и също време, единия оставяше следа другия не.

Ако сте вникнали внимателно в писаното горе и пак намесвам болднатите и червени думички ще разберете, че това е най-нормалното нещо на света. Дори ще е живо чудо, ако два самолета един след друг оставят точно еднакви следи. Тези, които виждате най-вероятно летят на различна височина, в различна фаза на полета са, различни самолети са и различно гориво са заредили. Ако следите са им еднакви си пожелайте нещо, защото по-рядко ще видите падаща звезда. Ето снимка от един научен експеримент да докаже, че по-ефективните и модерни двигатели имат по-голям шанс да произведат инверсионни следи:

contrailhq7.jpg

Научен експеримент A340/B707

В ляво е Airbus А340 – сравнително модерен, в дясно е Boeing B707 – ретро като ЗАЗ-а на дядо ви. В случая по-модерният е по-цапащ, заради повишената ефективност на двигателя.

Може този, който видимо не оставя следи да е вече във фаза снижение, където двигателите почти не работят, а другия да е на максимална мощност…това дори всичките останали фактори да съвпадат. Безумен аргумент, наистина.

3. Правят го за да контролират броя на популацията.

Ударихме 7 милиарда наскоро?!?!?!

facepalm.jpg

4. Видях снимка на граждански самолет оборудван в кабината с бидони с течност свързани в инсталация. Няма какво да правят освен да ни пръскат.

Типично за конспиралника е някъде по пътя да му изчезва причинно следствената връзка. Щом е така, и не знам какво е това, значи е онака. Трепач. Можете да видите доста от въпросните снимки в airliners.net. Ето примери: 1 и 2.

Употребата на бидоните е за сертифициране. Центъра на тежестта се влияе много от начина, по който са разположени пътниците в самолета. Не е необходимо да сте авио инженери за да прецените, че ако всички се струпат на задните редове а отпред е празно може да има проблеми с баланса. За това се правят и тия тестове с буренцата като течност се прелива постоянно между тях със цел да се симулират различни натоварвания. Еърбъс и Боинг трябва да докажат, че при всякакви варианти на разположение самолета ще е стабилен и няма да губи контрол. Който е летял с Ryanair може да е забелязал как понякога първите три и последни три реда са блокирани. Понеже Ryanair летят със по-малко куфари в багажното от колкото е предвидено, често това влияе на баланса на самолета – за това и екипажа държи пътниците в средата на кабината, за да са по-близо до центъра на тежестта на самолета.

5. Селскостопанските самолети пръскат, значи съществува технология и дадености да ни пръскат и гражданските и военни самолети, значи сигурно го правят.

Майка ви също има технология и дадености за проститутка, но не значи че е такава.

6. Защо често са като мрежи, само до преди няколко години ги нямаше въобще особено над България?

Самолетите летят във въздушни коридори. Това че не са ограничени коридорите с мантинела и полицаи на Църна Маца не значи че не съществуват. Та като мине самолет и остави следа, и да речем духа източен вятър след час като мине още един и остави и той следа, първата вече е издухана на изток. Минава трети самолет на пряко и ето ти решетка.

Причината да ги има толкова много в днешно време, е че започна да се лети много в днешно време. Защо толкова простият и елементарен отговор им убягва на конспиралниците? Проверете статистически броят на пътниците на летище София, вижте и статистически данни за брой пътници в последните 10-15 години, вижте и моментното състояние на трафика над Европа. Сайта е Flightradar24.com и е добра играчка.

flradar.jpg

7. Има високо извън нормите съдържание на барий и алуминий в почвата, няма откъде да дойде освен отгоре.

И акъла е така, няма откъде да дойде освен отгоре. Няма нито едно изследване показало извънредни нива на алуминий и барий. Има едно клипче разпространявано със пламък в очите, където някъкъв си пич направил уникален научен експеримент като събирал дъждовна вода в отрязана пластмасова бутилка. Като изключим колко пародийно е да включиш в едно изречение термини като барий и алуминий заедно с пластмасова бутилка закачена на ограда…оказа се, че човека не е прочел правилно репорта от изследването и е изгубил една нула някъде по пътя от порядъка на измерванията. Това не е от значение.

BumperSticker.jpg

Световният мозъчен елит поддържа теорията - американците с пикапите. Снимката очевидно е пипана дигитално, но ме кефи.

От значение обаче е друго, че конспиралниците много обичат да изместват темата в поне няколко различни посоки и единствения начин да им се отговори на тъпотиите е да се събере целия научен институт на БАН накуп. Мен могат да ме питат до безумие по самолетните въпроси – няма проблем. Ма като сменят на барий, алуминий и влиянието им върху хората почвам да буксувам. Някой пък химик сигурно ще запече върху самолетните детайли и горната снимка с буретата. Като им обориш един аргумент, веднага следва друг и като не си запознат по темата било то йоносфера, фотонни пояси, гама величини, етерни ледове, електронни микро-мега-мулти лъчения и не знам си още какви термини, които не съм съвсем убеден че съществуват извън Стар Трек, веднага се възприемат че те са прави. Има един култов клип на Ali G с Бъз Олдрин(вторият човек на луната), където го пита как ще отговори на конспиралниците, които мислят че Луната не съществува. Ето го, сарказма е уникален.

За спор със конспиралник също са необходими нерви като стоманени релси. Много добре е описано в един друг блог – наръчник на шарлатанина. Прочетете го, заслужава си. Има и един човек, който изцяло се е посветил да ги оборва – завиждам му много на ентусиазма и енергията. Ето го неговият блог – честно казано, каквото и да напиша по темата ще бледнее пред неговата дълбочина на аргументите. Стига до там да рови източници от преди 100 години, а всеки опит на конспиралник да спори със него често приключва с реплика отстрана на същия: „Кажи кой ти плаща да го правиш и поддържаш тоя сайт?“. Висшата форма на безсилие.

Да отбележа – нямам нищо против нормалното човешко любопитство, само така човек може да направи солиден и аргументиран избор – когато успее да провери всички гледни точки и за себе си да прецени кое е правилно и кое не. Много от феновете на кемтрейлс групите просто за дезинформирани хора, които вярват автоматично на подадените им клипове и линкове, защото са доверчиви или нямат необходимото време/познания. Всъщност ги пиша тези неща точно за тях, защото гледната точка на скептично настроените към конспирацията, и тези които имат съответните познания и образование да докажат несъстоятелността и сякаш липсва.

Български кемтрейлс групи във фейсбук имат 7000 фена, аз се чудя каква награда да дам като събера 100. Някои зарибяват с ютюб и сайтове, които от мигане могат да ти докарат епилепсия, други се гърчим една камара години да учим нещо. Но все пак един човек да отърва от конспиралническите лапи – мисията ми е изпълнена.

P.S. Не ми вярвайте и на мен, може да съм платен от властите. Но не от Н.В. Бойко, а от истинските власти, тия за които знаят само посветените. Боже, прибери си вересиите.

http://www.aerohroniki.com/2012/01/26/%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D1%81-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Боксуваш със сенки....

Ад 1. Много от тези въпроси са генерирани и поддържани от властите. Например за да заличат експериментите с летящите "чинии" измислят УФО тата....

Ад 2. Много от сега дейстащите НАУКИ взимат курс благодарение на гениалните, нови гледни на ЛАИЦИ в даденият отрасъл.....

Ад. 3. Много от канонизираните гениални личности са си изкарвали добри парички от практикувне в разните отрасли на паранауките, например Кеплер в астрологията, Нютон в алхимията и т.н.т.

Така, за джоб пара и Ти можеш да измислиш нещо за което баламите плащат.:-)))

И сега не е другояче....

За точка 2. Два примера.

Първият. През ВСВ в унгарският политехнически университет се появяват предснавителе на гермаската фирма произвеждаща двигатели за месершмит самолети, търсейки курсанти по обща механика. Тогавашният Лектор с изненада констатире това когато се знае, че те разполагат с най-квалифицираните инжинери за времето.

Отговорът им бил интересен.

-Дар но те са заразани с авиационните решения на проблемите, а на нас са нужни такива, които наново задават основни въпроси и имат други гледни точки....

Вторият

СССР губейки съзтезанието по техника от САЩ по въпроса на подводниците, някой незнам кой дава едно гениално решение.

Корпусът на най- новото поколение на подводниците да се разработи от института по- авиатика, същто и на торпедата....С това се получава подводница която поне с 10 15 години е пред американците по-скорост, и торпеда които могът с близо МАК1 да се движат под водата....Едно не можаха, да разработят-откраднат технологията на перките благодарение на които американските подводници могат съвсем безшумно да се движат.

:post-70473-1124971712::post-70473-1124971712::post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Всяка "теория на конспирацията" трябва да се проверява поотделно,спрямо фактите.

Не може да се разсъждава така-"Щом тази е невярна,значи и другата не е".

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Въглероден Диоксид – лошият чичко отговорен за глобалното затопляне

Данните не показват ли обратното? 100 години след глобално затопляне (те се редуват с ледниковите епохи) се покачва въглеродният оксид. Нали затова Ал Гор спечели с филма си "Неудобната истина" Нобелова награда за мир, а не наука :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ад. 3. Много от канонизираните гениални личности са си изкарвали добри парички от практикувне в разните отрасли на паранауките, например Кеплер в астрологията, Нютон в алхимията и т.н.т.

Какви парички е изкарвал Нютон от алхимия?

За времето на тези личности науката в съвременния си вид е била още в своето начало, така че не може да се говори и за паранауки по това време.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Романе, ти си бетер скучен от агент Скъли. Тя поне накрая почна да идва на акъля на агент Мълдър, а ти ще си останеш позитивистично дърво, въпреки всичките опити на горкия Фружин да те очовечи. :tooth::tooth::tooth:

Чорба от тиква за теб само! :tooth:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Нямам какво да възразя на Романа, освен малко пренебрежителния тон. Хората са притеснени и си обясняват притесненията. Моя принцип е да се обяснява.

Иначе напълно съм съгласен с обясненията му за следите. Видимото е основно водна пара. Както и парата от двигателя на жигулката като е по-студено. И общо взето, каквото излиза от жигулката, това ще излиза и от реактивния двигател. Щото горивата са различни, но не чак толкоз. Другото е, че реактивните двигатели горят литри в секунда и съответно оставят доста повече пара. И поради аеродинамичноста си, не разбърникват въздуха толкова колкото един автомобил напр. Ако бяха с форма на жигула, следите щяха да се разсейват доста по-бързо.

Както и да е. Капитана всъщност е прав, че самолетите МОГАТ да се ползват за пръскане на химикали (и пари също, като Бернаки с хеликоптера). Но това ще са правителствени разработки, не е за всеки работа. И следите ще са последното нещо, което ще видим (не защото ще умрем, а защото за следите ще са взети мерки, ако преценят)

Но метеоролога с израза си, че се пръскало вода в двигателите... ми аз не знам за такова нещо. Самолетите се зареждат с гориво за двигателите и вода за пътниците (да пият). Това, че подобрявала горенето и пр. са идеи, но няма серийни самолети да им се пръска вода.

Щеше да е по-добре да обясни за наситеност на водни пари, точка на оросяване и пр.

Добре, че нямам телевизор.

Малко ОТ.

Виждал съм (предполагам и вие) две нива на облаци и това в ниския диапазон. И питах "как става". Било различни маси въздух с различна влажност - кондензират на различна височина/температура.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

само толкова ли можете? Искам още празни глави в темата! :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

само толкова ли можете? Искам още празни глави в темата! :biggrin:

Ти се хилиш, но нещата са трагични. Маса хора възприемат като 100%това истина разни напълно нелепи теории, вярват в тях, популяризират ги и т.н.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

***

Самолетите се зареждат с гориво за двигателите и вода за пътниците (да пият). Добре, че нямам телевизор.

И с напитки се зареждат, не само с вода.. :)

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Сега като се замисля, се чудя защо ли на никой не му е хрумнала гениалната идея че самолетите просто се освобождават от отработените напитки сервирани по време на полета. :) Е да, тогава облаците биха имали малко по-жълт отенък, но това са незначителни подробности за всеки уважаващ себе си любител на конспиративни теории. :)

Сини, сини са от дезинфекционният химикал с който обмиват обработените напитки и храни в тоалетната....

И има когато във вид на син лед пада върху човеците. Например на Ray Erickson му "бомбардираха" яхтата от самолета на АА авиокомпания...

:smokeing::smokeing::smokeing:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Е хайде сега, сини. Въобще не звучи добре да са сини, жълти е по-интересно. ;) Иначе това за синия лед го потвърдиха в mythbusters.

:good:

http://www.youtube.com/watch?v=OMF4etqjH20&feature=relmfu

:punk::punk::punk:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Извинявайте за спама, обърках се че сме в раздела за паранауки. :)

Сега сериозно, някой има ли съвременна информация относно опитите за контролна климата? Не коментирам харп глупостите и разни конспиративни теории, а за реалната наука. Това което аз знам е че чрез разпръскване на зародиши в преситения с водни пари въздух се създават условия за кондензиране на водни капки, които под действие на тежестта си слизат в по-долни въздушни слоеве, където под въздействие на повишената температура се изпаряват. Това което съм чел е нещо много старо и грубо казано се използва за унищожаване на потенциалните условия за градушки, или въобще за унищожаване на облаци. Въпроса е дали съществува съвременен по-контролируем вариант, чрез който да се създават стабилни облаци носещи нормален дъжд, вместо преситените пари да се кондензират наведнъж, да се изсипят на едно място и да го наводнят.

HAARPМоята връзка

И да има (сигурно има) няма да ни го вържат на носа. Ами с всички възможни средства ще се стараят да го сложат в отдела пара науки и конспирационни теории. Даже и разни филми ще спонзориран за да заблудят обществата.

Едно знам, най-мощните компютери не в армията, ами в метерологията се експлоатират....

:post-70473-1124971712: :post-70473-1124971712: :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • Глобален Модератор

Снимка, на която добре личи как всъщност се формират "злокобните химически решетки", които вярващите в кемтрейлс много често представят за доказателство:

261402_532203556791866_836940927_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Потребител

аз бих си поговорил с удоволствие за 11/9, за ваксините, за ГМО...

Не мога да повярвам, че човек с такава прецизна логика като автора на тази тема, ще повярва на целия безумен театър, който поднесоха хАмериканците по повод 11/9 ....

И не мога да повярвам, че автора предпочита да яде ГМО-продукти, които нямат никакъв вкус, пардон, имат чудесен вкус на хартия, пластмаса и още нещо...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Какво общо имат ГМО или 11.09 с темата? Айде да не спамиш наизуст.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да видим какво общо имат с темата - всичко това - ГМО, 11.09, ваксините, кемтрейлите - е сложено под общ знаменател от теб в графата "конспирации" - прочети си първия пост по темата, ако си го забравил.

И ако не ти се говори по тези теми, ще те разбера - явно не ти плащат да разпердушинваш и другите конспиративни теории :D

Просто ми направи впечатление с логика и разумни аргументи, и реших, че може да ми бъде приятно да науча нещо ново по тези теми в конструктивен спор с начетен съперник.

А иначе - извинявай, ако наистина си го възприел като спам - можеш да отвориш нова тема, където да продължим...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Мдам, още една празна глава, пълна с водни пари. Иначе ми плащат хиляди левове, грижа не бери.:))))

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Се траяска Романяска :) Да си жив и здрав, Романе, позивитизмът си отива, време е за кашпировщини. Може да направим пари, ако измислим наистина нова, ама особено дебилна конспиративна теория.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

това е идеята. С оглед че има толкова лапнишарани по света, грехота е направо да не се възползваш от невежеството им;)

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Не вынесла душа поэта
Позора мелочных обид,
Восстал он против мнений света


Один как прежде... и убит!:)))

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...