Отиди на
Форум "Наука"

Княз Борис I и неговите синове


Recommended Posts

  • Потребител

Искам да разбера повече конкретно за сина на княз Борис - Гаврил. Някаде срещнах, че Борис е имал четвърти син Яков. За Яков не открих нищо, дори не съм сигурен, че в хрониките за тази епоха IX-Xв. е имало нещо споменато за личност с име Яков.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

За съжаление за синовете на Цар Борис се знае малко,ама съвсем малко.

За Гаврил се знае че подкрепял баща си и участвал в преврата като помощник на Симеон.По сетнешната му съдба е неизвестна,но може да се предполага че е останал в сянката на брат си Цар Симеон.

За Яков се знае че е умрял млад,предполага се от болест.

Освен тях цар Борис е имал най малко 2 дъщери,едната от тях-Ана станала монахиня,за другата не се знае нищо.

За съжаление не успях да изкопая данни от дебелите книги и карам по памет,но известнвото е толкова малко че най много да ти извадя още кой хронист и кога ги споменава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За дъщеря му Ана се споменава в преписката към Чивидалското евангелие (867). Става ясно, че е съпруга на оглу таркан и сампсис Симеон. При архелогически разкопки в Преслав е открит нейният гроб с двуезичен надгробен надпис (на старобългарски и гръцки), който гласи: "През месец октомври в деветия ден почина раба божия Ана". От надписа също се разбира, че Ана е била ктитор на две църкви.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
За дъщеря му Ана се споменава в преписката към Чивидалското евангелие (867).
Там са споменати и синовете му, като Яков и Гаврил май единствено. Може само косвено да се предположи, чуе са доживяли до възкачването на Симеон, защото Борис казва, че ако и той тръгнел към езичеството щял да свали и него, което предполага, че навярно поне 1 е бил жив и е взел страната на християните.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Май забравихте да споменете нещо доста важно - Симеон е третия по възраст син на Борис. Избират обаче него за престолонаследник и то при положение, че вече е станал духовно лице и подготвен за глава на църквата, това иде да рече, че вече нещо се е било случило с втория брат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, а също княз Борис изпраща Симеон (третия си син) да учи в Константинопол в Магнаурската школа, където освоява византийските науки и култура. Креманския епископ Лиутиранд отбелязва, че самите византийци го наричат “елшаргос” (полугръг), едно високо признание от горделивите гърци.

Скоро Симеон изоставя научните занимания, приема монашеска схима и става следовник на монаха Арсений. Най-вероятно той прави това под въздействието на княз Борис, който го готви за църковен глава на българите. За да направи такава промяна в плановете си и вместо Гаврил, на престола чрез преврата извършен от Борис да се качи така дълго готвения за църковен глава Симеон, значи Гаврил или е бил вече мъртъв или възгледите му не са се нравели на княз Борис.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Казва се че Симен позготвил преврата срещу брат си по заръка на баща си,ако се не лъжа в заговора е имало и други синове.Не забравяйте че по това време има закон владетелят да се наследява САМО И ЕДИНСТВЕНО от синът си.Владимир явно е имал синове,защото ,не забравяйте именно заради Симеон е променен закона така че владетеля вече да бъде наследяван и от брат си.В този смисъл не е задължително Гаврил да е бил мъртъв,тъй като при този нов закон правен специално за един човек старшинството едвали ли е било нужно да се спазва (особено ако Гаврил се е отказал от трона доброволно).Някой хронист (не помня кой) бе казал нещо от родът че след свалянето на Владимир Борис макар да не бил цар правел каквото си иска в държавата.

И той наистина изобщо не спазва законите.Издава закон специално за един човек и за конкретна ситуация и се отказва от трона още приживе (единствен случай в нашата история).

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Да е имало ясен закон за престолонаследието в този период - едва ли. Никой източник не говори за наличието на такъв закон, а и предаването на властта между Маламир и Пресиян не потвърждава подобна идея. От друга страна всички гадания за съдбата на Гавраил и Яков след приписката в Чивидалското евангелие са повече или по-малко импровизации - данни за тях просто липсват, така че всякакви предположения са възможни, но никаква сигурност няма.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...