Отиди на
Форум "Наука"

Мляко / Млечни продукти


Recommended Posts

  • Потребител

Понякога сиренето бри е твърдо, едно такова малко като тебешир. Просто не е узряло. Оставете го няколко дни да узрее и после го яжте. И сега се чудя дали раклет го боядисват? Защото е оранжево сирене, а такъв цвят надали може да се получи само от преработката. Може би го боядисват?

Да. В Германия е разрешено да се боядисват млечните продукти - затова и немското краве масло често е по-жълто от нашето, което от време ва време изглежда белезникаво, едно такова грозно на моменти. Цветът зависи от храненето на кравите. И немците са си решили въпроса кардинално като добавят бои, които да им стандартизират продукта на цвят. Да изглежда по-апетитен и примамлив за консумиране. Подозирам, че и във Франция и Англия е същото положението...

В България е забранено боядисването на кравето масло и на кашкавала.

Белезникавото краве масло е грозно, но не е признак за ниско качество. Лично аз бих предпочел да консумирам масло без боя. Да, ще кажете, че боята е каротин, провитамин А, но то тоя каротин не е извлек от моркови, а рожба на химическата индустрия. Рацемична смес с ниска физиологична активност, да не кажа нулева.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Френските сирена и (кашкавали) са над над 350 вида. Най-известните от тях са следните:

29 au lait de vache - от краве сирене

Abondance
Beaufort
Bleu d’Auvergne
Bleu de Gex
Bleu des Causses
Bleu du Vercors
Brie de Meaux
Brie de Melun
Camembert de Normandie
Cantal
Chaource
Comté
Epoisses de Bourgogne
Fourme d’Ambert
Fourme de Montbrison
Gruyère
Laguiole
Langres
Livarot
Maroilles
Mont d’Or
Morbier
Munster
Neufchâtel
Pont l’Evêque
Reblochon
Saint Nectaire
Salers
Tome des Bauges

14 au lait de chèvre - от козе мляко

Banon
Chabichou du Poitou
Charolais
Chevrotin des Aravis
Crottin de Chavignol
Mâconnais
Pélardon
Picodon
Pouligny Saint Pierre
Rigotte de Condrieu
Rocamadour
Selles sur Cher
Ste Maure de Touraine
Valençay

3 au lait de brebis - от овче мляко

Brocciu (chèvre ou brebis)
Ossau Iraty
Roquefort

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някъде десетина-петнайсетина са били сирената, нищо че не сме ги виждали. Аз за тях научих от учебника. Дори имаше някакво съветско сирене. Крема сирене забравихте. Синьо сирене Троян и разни други.

Дунавията е от любимите ми сирена. А казваха, че му добавяли свинска мас, да станело мазно. Смешки.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето един много подробен списък на френските сирена - подредени по азбучен ред:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_fromages_fran%C3%A7ais



Ето и списък на френските сирена по региони:

http://franck.landais.free.fr/cheeses.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моцарелата е много хубаво сирене от биволско мляко, но не търпи охлаждане. Затова истинска моцарела - в Неапол.

Охлаждането много променя вкуса - до неузнаваемост. Затова ако мислите, че моцарелата няма вкус, сте хванали грешна моцарела :-)

Един италианец преди години изкупи повече от половината буфали в България, за да ги отведе в южна Италия да му правят моцарела... Меком бяха пуснали някакъв суджук с биволско месо, което се чудех откъде взимат, при положение, че в България паднахме под минимума за запазване на биволовъдството като подотрасъл. Внос от Индия се оказа :-)

Ама те и не слагат много биволско месо.

Малко спам от моя страна...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...