Отиди на
Форум "Наука"

Анализ на карта


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте приятели историци,

Малко помощ относно една карта scan0001.bmp Както се вижда това е операция "Барбароса", само не мога да разбера как да попълня легендата. Малко помощ ?

Поздрави !

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Черните стрелки бележат настъплението на групите армии по плана "Барбароса", което е реализирано през 1941г. Белите са също част от този план - действията след завземането на Киев и Москва.

Според мен обаче има грешка: стрелката, водеща от Киев до Сталинград би трябвало да е черна, защото тази част от настъплението е реализирана (1942), а тези, които водят на североизток и югоизток от Москва - не са и би трябвало да си останат бели (т.е. - неизпълнени планови операции)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сериозно го е закъсало българското образование напоследък :lac:

Действително стрелките на изток от Москва и тази до Сталинград не трябва да са в един цвят, защото настъплението до сталинград е осъществено, а това от Москва нататък - не е.



Иначе отговорите трябва да са така:

А) Картата изобразява германската офанзива от 1941г.

Б) :
- Черните стрелки може да се каже, че са осъществената част от плана "Барбароса" до към септември 1941 г. - до тогава вече вермахта е достигнал Киев, Москва и Ленинград

- Белите стрелки показват какво трябва да бъде по-нататъшното развитие на офанзивния план. Маршрутът до Сталинград е достигнат, този от Москва на Изток - не е.

В) Трябва да се подчертае Сталинград, защото се смята че битката за този град е повратният момент във войната. Макар че и за това може да се поспори, немците са спряни пред Москва преди Сталинград, а всеобщото отстъпление на групите армии "Център" и "Юг", започва чак след боевете на Курската "огнена" дъга.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сериозно го е закъсало българското образование напоследък :lac:

Мен ли визирате ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вие представител на българското образование ли сте?

Разбира се че не :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Дааа, българското образование сериозно е закъсало мислеше си бай Иван, докато изтриваше от оградата думата хой.

Това е плана барбароса преди войната. Черните стрелки са 1 етап, а белите втория. Планът е провален през зимата на 1941 в битката при Москва. Тогава почват споровете, през 42 да ударят отново Москва или на юг към Украйна. Хитлер решава, че украинската пшеница и бакинския нефт са по важни за продължаване на войната от Москва и така се стига до Сталинград.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Че са по-важни, по-важни са. Но с тази корекция в плана се срива концепцията на блицкрига, губи се инерцията му, войските се пръсват, снабдителните линии се разтягат и оттук нататък победата става все по блед-мираж.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...