Отиди на
Форум "Наука"

"Бозонът на Хигс или как се ражда масата" - лекция на доц. д-р Леандър Литов


Recommended Posts

  • Администратор

На 26 февруари 2014 г. в 19.00 часа в аудитория 224 (зала „Америка за България“) на Ректората на Софийския университет „Св. Кл. Oхридски“ ще се проведе първата от три последователни лекции по физика за работата в ЦЕРН на доц. д-р Леандър Литов. Темата на лекцията ще бъде „Бозонът на Хигс или как се ражда масата“. Събитието е част от цикъла лекции на Висшия институт за изследвания „Балкански-Паница“.

post-6-0-38815800-1363703521_thumb.png

Доц. д-р Леандър Литов

Завършва специалност „Физика на ядрото и елементарните частици“ във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ през 1980 г. Работи в продължение на 10 години в Обединения институт за ядрени изследвания гр. Дубна. От 1990 г. преподава в СУ „Св. Кл. Охридски”, където чете лекции в областта на квантовата физика и физиката на елементарните частици. Ръководител е на магистърската програма по „Физика на ядрото и елементарните частици” и е координатор на бакалавърската програма по „Медицинска физика”. Ръководител е на катедра „Атомна физика“ през периода 2007 – 2012 г.

Научните му интереси са в областта на теоретична и експериментална физика на елементарните частици, разработване на детектори на йонизиращи лъчения, високопроизводителни компютърни изчисления и биофизика.

Провежда изследвания на Серпуховския ускорител и от 1992 г. на ускорителния комплекс в ЦЕРН. Член е на колаборацията CMS от основаването й и е ръководител на колектива от Софийския университет, участващ в изследванията, провеждани на Големия адронен колайдер.

Автор и съавтор е на над 400 научни публикации. Носител е на ред международни и национални награди. Член е на различни научни съвети и бордове, председател на борда на Институтите на RPC CMS колаборацията, член на Европейската комисия за бъдещи ускорители ECFA и на Съвета на ЦЕРН.

Бозонът на Хигс или как се ражда масата

Физиката на елементарните частици се опитва да отговори на два фундаментални въпроса: кои са основните съставящи на материята и кои са силите, управляващи тяхното поведение. Отговорът, който даваме днес на тези въпроси, се нарича Стандартен модел на силните и електрослабите взаимодействия. В него имаше един сериозен нерешен проблем – не беше ясен механизмът, чрез който частиците придобиват маса. След кратък увод в Стандартния модел и механизма на спонтанно нарушение на симетрията доц. д-р Леандър Литов ще представи експерименталните изследвания, провеждани на Големия адронен колайдер в ЦЕРН. Специално внимание ще бъде отделено на откритието на нова частица, имаща свойства, близки до тези на предсказания в рамките на Стандартния модел бозон на Хигс.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

не, просто се отива на мястото в уречения час...и слушаш уникалния доц. Литов

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...