Отиди на
Форум "Наука"

Чудото на слънцето и пророчествата от Фатима


Recommended Posts

  • Модератор антропология

На 13 октомври 1917 година в района на фатима, португалия, се случва събитие, наречено чудото на слънцето. Събитието е наблюдавано от между 40 и 100 хиляди души. Автентични снимки от събитието:

Художествено пресъздаване на събитието :

Пред очите на свидетелите слънцето започва да се движи в зиг-заг и да "танцува". Изглежда така, сякаш се втурва към земята и после се връща обратно; цветът и размерът му се мени, а слънцето се върти бързо около себе си. Сравнително подробно описание на събитието: http://en.wikipedia.org/wiki/Miracle_of_the_Sun

Чудото на слънцето е с предистория - хилядите хора са се събрали, за да го видят, тъй като събитието е предсказано от три деца - Якинта, Луша и Франциско (не съм сигурен за транслитерацията на имената); невръстни овчарчета от региона; В предходната седмица децата имат видение - http://en.wikipedia.org/wiki/Our_Lady_of_F%C3%A1tima

женски образ, който децата възприемат като Света Дева Мария и като "Lady" . Референцията, която видението прави за себе си, е Lady of the Rosary, което е синонимна референция. Видението прави три предсказания за бъдещето на света; първите две са свързани с възхода на комунизма и втората световна война; според официалната версия на католическата църква, третото е свързано с асасинацията на Папа Йоан Павел Втори. Смисълът на третото пророчество е обект на спор и многобройна критика. Lady of the Rosary свързва бъдещето на света със съдбата на Русия и поисква - или предупреждава, че бъдещето зависи от това дали Русия ще бъде върната към християнството. Предупреждението е обект на спорове и разнообразни интерпретации. За да удостовери истинността на думите си и че те ще бъдат чути, Lady of the Rosary казва на овчарчетата че на 13 Октомври 1917-та ще даде знак на хората чрез слънцето. Десетките хиляди свидетели са се събрали именно за да видят дали наистина ще се случи нещо със слънцето или разказът на децата е мистификация. чудото на слънцето е описано от стотици хора - между тях и хора на науката. За характера му, естествено, няма единодушие, но изглежда, че събитието не се вписва в съвременните концепции на метеорологията и физиката и е по-скоро уникално събитие, което в никакъв случай не го превръща автоматично в чудо, защото науката има един чудесен трик, с който се справя с чудеса. По дефиниция, щом едно събитие се случи, то е изява на природен закон, който е бил непознат до този момент. И с чудото на слънцето така. Без изрично да е чудо, както чудото на слънцето, така и предсказанието за мястото и времето на случването му са изключителна мистерия без лесно обяснение в рамките на съвременното научното знание.

Събитието от Фатима има дълбок и разтърсващ ефект върху католическата църква и оказва влияние върху политиката и позициите й през 20 век. Първоначалната позиция е, че третото пророчество "никога няма да бъде обявено", което предизвиква спекулации, че е свързано с края на света; по-късно църквата си променя мнението и през 2000-та г. обнародва текста на пророчеството; текстът и интерпретацията предизвикват гняв и спорове от Португалия до Италия, тъй като отделни пасажи от пророчеството са разкривани преди това от католически кардинали; пасажите отсъстват от обнародвания текст на пророчеството, което води до обвинения, че обнародваното през 2000 г. не е истинският текст на третото пророчество.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Lady of the Rosary ще да е "Св. Богородица на броеницата" (зер нашата Богородичка е по-свята от вашата, както казваше добрият католик Швейк). Католическата общност със сигурност е жизнена, щом още й се случват такива неща; което не пречи те да ми се струват по-скоро странни.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Да, събитието е странно. Описания от свидетели:

hen, suddenly, one heard a clamor, a cry of anguish breaking from all the people. The sun, whirling wildly, seemed all at once to loosen itself from the firmament and, blood red, advance threateningly upon the earth as if to crush us with its huge and fiery weight. The sensation during those moments was truly terrible. […] All the phenomena which I have described were observed by me in a calm and serene state of mind without any emotional disturbance. It is for others to interpret and explain them. Finally, I must declare that never, before or after October 13 [1917], have I observed similar atmospheric or solar phenomena.” – Dr. Jose Maria de Almeida Garrett
“The sun, at one moment surrounded with scarlet flame, at another aureoled in yellow and deep purple, seemed to be in an exceedingly swift and whirling movement, at times appearing to be loosened from the sky and to be approaching the earth, strongly radiating heat.” – Dr. Domingos Pinto Coelho, writing for the newspaper Ordem
“I feel incapable of describing what I saw. I looked fixedly at the sun, which seemed pale and did not hurt my eyes. Looking like a ball of snow, revolving on itself, it suddenly seemed to come down in a zig-zag, menacing the earth. Terrified, I ran and hid myself among the people, who were weeping and expecting the end of the world at any moment.” – Rev. Joaquim Lourenço, describing his boyhood experience in Alburitel"
Гравити, да, има 10-ки опити за научна интерпретанция на случая. А може би дори стотици.
Случаят с виденията е раздут от лявата португалска преса, която с дни тръби за предстоящото "разобличаване на мистификацията" като нарочно търси публичност и публика за събитието, за да го превърне в своеобразна кауза. Мнозина от хората, които се появяват на събитието не са приятелски настроени, нито предразположени да видят чудо. Напротив, те са отишли там да изнасят сказки по атеизъм и научен комунизъм след "разобличаването". Вместо сказки по научен комунизъм бягат като зайци, в колективен ужас, на, такова, зиг-заг, защото изглежда така сякаш слънцето пада върху земята. Паниката и колективния ужас са видими от описанията, заради това ги постнах.
Случят е странен, и вярващи и атеисти са еднакво изплашени. не е лесно да се обясни еднозначно точността на предсказанието на мястото и часа на събитието от страна на овчарчетата, както и много други детайли от събитието.
Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КГ, ако си направиш труда и не те е гнус да почетеш 'атеистични и комунистически' (разбирай немистични статии, които анализират обективно/критично "феномена", a и въобще няма нужда да са десетки, камо ли стотици) ще видиш, че всичкото е натъкмена афера в един неслучаен контекст, място и време. Значи освен история и политика, имаме психология, физика и офталмика, но не и астрономия. Останалото са религиозни локуми за раздел теология.

ПП иначе темата/явлението/ е интересна, предвид, че касае редица науки/бранша.

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Както Глишев вече намекна, събитието е двусмислено и от теологическа гледна точка. Много двусмислено.

И аз, и гравити даодхме хиперлинк към една и съща статия в уикипедия, където са изложение поне 10 *различаващи се една от друга* научни интерпретации, без нито една, която да обхване всички особености на случая.Еднозначно и задоволитено обяснение няма - всичките са с някакъв дефект.Събитието не изглежда да е от областта на астрономията, (никоя обсерватория не е забелязала особена слънчева активност) няблюдавано е в периметър от около 40 км. около Фатима, вкл. от хора, забелязали го случайно. Събитието има внезапно начало и по важно, внезапен край, което не е в полза на офтамологично обяснение. Колективна психоза отпада, защото явлението е наблюдавано и от хора, които не са били част от тълпата, нито са го очаквали, и са го забелязали по случайност. Метеорологично обяснение - Слънчево Куче не обяснява защо образът на слънцето се движи. И т.н. Нито едно *задоволително* обяснение. Теологичното обяснение също е проблемно, междувпрочем, и не всички го възприемат еднозначно, ако изобщо. Якинта и Франциско почиват малко по-късно, през епидемията от инфлуенца от 1919-20 г,, съвсем невръстни. След видението животът им е кратък и много труден и си отиват невръстни. Остатъкът на живота им преминава в самопричиненo страдание, детски опит да спасят света според интерпретацията, която са направили от разговора си с Lady of the Rosary. Ефектът от разговора върху тях е много силен. Трудна за тълкуване история от всяка гледна точка.

Сега за спора върху третото пророчество от Фатима. Ватиканът обявява, че смята да го държи във вечна тайна, както и да е, кардинали - и папи споменават публично части от него:

Pius XII:
I am worried by the Blessed Virgin’s messages to
little Lucia of Fatima. This persistence of Mary about
the dangers which menace the Church is a divine
warning against the suicide of altering the faith, in her
liturgy, her theology and her soul…. I hear all around
me innovators who wish to dismantle the Sacred
Chapel, destroy the universal flame of the Church,
reject her ornaments and make her feel remorse for
her historical past"
Самата Луша : "Sister Lucia said she could not give “details” of the Third
Secret, she did say this to Father Fuentes:
Tell them, Father, that many times the Most Holy
Virgin told my cousins Francisco and Jacinta, as well
as myself, that many nations will disappear from the face
of the earth. She said that Russia will be the instrument
of chastisement chosen by Heaven to punish the
whole world if we do not beforehand obtain the
conversion of that poor nation…."
"There is a diabolical disorientation invading the world
and misleading souls…. [T]he devil has succeeded
in infiltrating evil under the cover of good, and
the blind are beginning to guide others…. And the
worst is that he has succeeded in leading into error
and deceiving souls having a heavy responsibility
through the place which they occupy… They are
blind men leading other blind men… [They] let
themselves be dominated"

Cardinal Luigi Ciappi,: “In the Third Secret it is foretold, among
other things, that the great apostasy in the Church begins at the
top.” - и т.н., останалото може да бъде намерено из интернет. В обнародвания от ватикана текст на пророчеството през 2000 г. няма нищо от горното, което води до обвнинения, че Ватиканът така и не е публикувал пълния текст на пророчеството. Събитието е прието по скоро резервирано и предпазливо от католическите теолози, враждебно от протестантските теолози и с много резерви от ортодоксалните. Никой не обявява недвусмислено за чудо на чудесата - нито атеисти, нито теолози; при теолозите, една от причините е, ако не греша, че не се предполага да има повече публични откровения от новозаветния кодекс нататък, а другата е, че в някои от исканията на Lady of Rosary виждат известно отклонение от ролята на Христос в християнската теология, което настройва протестантските теолози враждебно а мнозина от теолозите от останалите деноминации, да ко кажем така, предпазливо в оценката си на събитието.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Твърдения, които "неутрализират" научните обяснения обикновено издишат силно отткъм надеждни свидетелства. Някои си остават голи декларации, наложили се в историята/разказа по силата на повторението им и като необходима спойка на митологемата. Например това, че явлението е забелязано в обсег от много километри. Никой достоверен източник не подкрепя това твърдение. И т.н.

Секрет 2 е разсекретен и писан не в 1917 а 1942 и де факто "предсказвал" миналото.

Любопитен (меко казано) е и случая с 3я секрет, но ето статийка по въпроса (на френски) - клик.

Иначе феномена не може да се обясни едностранчиво естествено и това важи при всички масовите психози. Но генезисът му в случая, би могъл според мен.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...