Отиди на
Форум "Наука"

Неграмотните българи са 112 778 д.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Неграмотните у нас са 112 778. От първостепенна важност са осигуряването на достъп до висококачествени и достъпни курсове за ограмотяване на възрастни.
Това е записано в проекта за стратегия за повишаване на грамотността (2014-2020).
За всеки пети 15-годишен четенето е губене на време. Учениците предпочитат да четат списания (62%) и вестници (57%). Значително по-малко са тези, които обичат художествена (34%) и научна (30%) литература.
Една от слабостите на системата на предучилищното възпитание и подготовка е липсата на механизъм за измерване на постиженията на децата. Затова трябвало да се осигури "инструментариум за диагностика на училищна грамотност, особенно за езиковото развитие". Ранното установяване на езиковите затруднения щяло да накара учителите да помогнат и така преходът от предучилищна възраст към 1-и клас ще е по-плавен.
Учениците от прогимназиалните и гимназиалните класове всяка година в рамките на двата срока ще подготвят портфолио за нивото на грамотност. През декември всяка година пък министерството на образованието ще организира онлайн състезание "България пише".
В стратегията за развитие на висшето образование пък е записано, че ще се прекратява утвърждаването на прием за професионални направления с най-ниски резултати. Мрежата ни от 51 висши училища надвишавала значително средните показатели на редица съпоставими като население и територия страни от ЕС.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

30% от учениците предпочитат да четат научна литература! Аз бих казал, че това е изключително висок процент и само може да се радват. Определено не е негативен пример. Разбира се зависи какво се разбира под научна литература.

п.п. Историк, същата критика като и в другата тема. Не е ли едно от правилата на форума да не се пускат теми само с линк(или копиран текст от линка, което е същото, само спестява едно кликване с мишката)?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Не разбира се. Това са децата на братята роми, които не смятат образованието за благо и правят всичко възможно да се откопчат. Задължиха ромчетата да посещават учелище, под заплаха че ще им спрат детските, но това че ходят на училище, не значи че научават нещо.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

никакъв шанс. Дори в Римската империя е имало неграмонти;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Неграмотните у нас са 112 778......

Тази информация очевидно е объркана(грешна) и/или непълна;

/само децата до 7 годишна възраст са 3-4 пъти повече/

Ето малко повече информация по темата

Битката с неграмотността на учениците ще започне най-рано през 2017 г., обявява в днешния си брой „Сега“ в заглавие под главата на вестника. В публикацията се изтъква, че 39.4% от българските ученици на 15 г. са под критичното ниво на четене според последното международно изследване PISA 2012. Припомнят се и данни на НСИ, от които сатава ясно, че общият брой на неграмотните деца у нас е 112 778. Освен това 81 000 граждани никога не са посещавали училище.

„В навечерието на новата учебна година в системата на образованието се появи поредната стратегия, която обещава да бори ключови проблеми с общи приказки и вече съществуващи инициативи“, се изтъква в публикацията на „Сега“.

Става дума за неграмотните деца-ученици (не е ясно колко са неграмотните възрастни), но ключовото тук е че има една огромна маса слабограмотни/почти неграмотни ученици и възрастни..

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

По лошото е, че те не са интегрирани в обществото въобще и още по важното НЕ желаят да се интегрират. За тях съвременното общество на западната цивилизация (от която и ние сме част) е напълно чуждо. Те не са и не желаят да станат част от него.

Подобни проблеми прочее има в целия западен свят, включително САЩ и Европа, и дори те не са го разрешили.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...