Отиди на
Форум "Наука"

Франкското кралство без Карл Велики


Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Докато съм още на форумна вълна, да взема да пусна и една алтернативка. А именно, как би еволюирало Франкското кралство, ако Карл Велики не се беше раждал или беше един кротък и миролюбив владетел.

Пускам една карта на империята му. Със синьо е Франкското кралство преди Карл (до 758 г.), с оранжево са завоеванията му, с жълто са зависимите или временно присъединени територии.

post-4986-0-88738500-1416763064_thumb.jp

Да си представим, че към 814 г., когато умира Карл и към 840 г., когато умира синът му Людовик Благочестиви и империята се разпада, Франкското кралство е само със синия цвят. Според мен ограничаването му в рамките до 758 г. е щяло да предотврати разпадането на държавата след 840 г.

Спрямо гало-римския етнически масив германският не е равен като географска тежест. Като демографска пък съвсем, доколкото Галия е била по-населена от германоезичните територии чак до ХІХ век.

Във Франкското кралство е нямало да има и италиански и итало-лангобардски територии и етнически масив, което е щяло да свали от врата на Франкското кралство още един етно-сепаратистки воденичен камък след 814-840 г.

Накратко, ако Франкското кралство беше запазило границите си, населявани предимно с гало-римско романоезично население (и франкско,) с не толкова големи германоезични етнически анклави и без италианските си земи, вероятно е щяло да избегне разпадането си и да продължи съществуването си и занапред като огромна европейска държава, политически център на Запада.

При такова алтернативно развитие възниква въпросът и дали изобщо е щяло да възникне средновековна Германия във вида, в който я познаваме, а не няколко германоезични държавици на невлизащите в границите на Франкското кралство територии.

Остава и открит въпросът каква би била съдбата на Лангобардското кралство в Италия. Дали просъществуването му и занапред е щяло да доведе да формирането на сравнително централизирана ранноиталианска държава. Чието съществуване е щяло да попречи на обособяването на италианските търговски градове-републики с всички произтичащи от това последици за икономиката и културата на Запада, в това число и евентуално силно забавяне на Ренесанса или Ренесанс с други културни характеристики.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Според мен особено съществена причина за сполучливото териториално разширение на държавата при Карл Велики, както и за имперския й статус, е смъртта на Карломан. Без нея най-вероятно страната щеше да бъде ангажирана основно с вътрешни проблеми.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Частното ми мнение е, че франките са щели да овладеят (временно) Германия дори без Карл или поколение след него. И че градовете на Италия биха се обособили дори при лангобардски крале.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Зависи, ако имаше друг крал с други амбиции, или поне постоянно бунтуващата се Саксония да не му е приоритет Германия можеше и да не бъде овладяна.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Саксония рано или късно би станала приоритет на всеки франкски крал, който може да си го позволи. Причините са две: първо, Айнхард отбелязва, че повечето от границата е в равно поле и от двете страни непрекъснато се правят набези, тоест животът е постоянно неспокоен, а от това следват загуби за краля. И второ, саксите са езичници и франкските епископи искат закрила не само за своите църкви, но и за мисионерите, постоянно пътуващи из Саксония с риск за живота си.

Отделно от това, мисля, че феодалният разпад на франкското кралство би се случил дори без териториалните разширения от времето на Карл. Още при Меровингите (а и в младостта на самия Карл) е имало множество вътрешни поделби. Самият Карл е готов да подели империята си, а синът му направо го прави, то си е част от обичаите на франките. Отслабването на кралската власт, поставена в ръцете на много крале, засилва графовете и те стават относително самостоятелни. Това е било може би неизбежно, без значение със или без завоевания.

Може би тъкмо завоеванията на Карл, които в дългосрочен план позволяват ограничаването на кралете до трима (един за Германия, един за Италия и, общо взето, един за Германия), а с това - и постепенното възстановяване на монархията във Франция. Представете си, ако без разширението на владенията Каролингите се бяха нароили като крале, а не като графове из самата Франция през десети век. Можеше и днес да има независими една от друга Бургундия, Аквитания, Бретан и малка Франция (може би дори без Нормандия).

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ако имахме медиивъл феодален акселерейтър можеше и да стане тва с роенето на кралете, но не и в реалната алтернативна история ;)

Мисълта ми беше, че ако Карл се заеме с други проблеми и остави Саксонския проблем за наследниците си, то Саксония можеше да получи глътка въздух, да се обедини около Виндихук, свещената колона да не бъде отсечена и вече като се разпадне Франкската държава, Саксония да бъде стабилен противовес на Източно франкската отломка.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

След което след време Саксония да заеме ролята на франките? Рано или късно щеше да получи християнството и тя?

Макар, че такива процеси като създаването на франкската държава не зависят само от един Карл...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Самото франкско кралство вече отдавна си е било създадено, Карл само го наследява и разширява :) Инак "кралският акселератор" ;) си го е имало, просто империята е имала временен късмет, че към 814 е останал само един жив син на господаря.

Но ако примерно към 780 беше починал не Карломан, а брат му, нещата можеше и временно да се получат както в сценария на Лорда - с една силна, самостоятелна, за известно време все още езическа Саксония (подобна на България при Телериг, да речем). Видукинд в ролята на мощен езически крал звучи метълски вдъхновяващо. Но в крайна сметка и Саксония, и Дания пак биха се покръстили, просто щеше да стане по-бавно.


Аварската държава може би щеше да оцелее поне още век, което би било интересно.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да, оцеляването на Аварската държава би се оказало ключово за развитието на България и Балканите в следващия един или дори два века. Защото без ресурсите и земите на източна Авария България едва ли щеше да преживее бурния си възход през ІХ век.

Малко (не съвсем) ОТ.

Изглежда, че франкското политическо пространство след смъртта на Людовик Благочестиви чак до края ІХ век няма съзнанието за истински и необратим разпад на империята. Сещам се за интригите на западния крал Карл ІІ Плешиви срещу брат му Людовик Немски за овладяване и контрола върху франкското наследство и как през 875 г. Карл е обявен за император. Сещам се и как Карл Дебели, който пък е син на Людовик Немски, успява дори временно да възстанови Франкската империя през 881 г., присъединявайки Западна Франкия (Франция) към Източна Франкия (Германия). Тоест през целия ІХ век потомците на Карл Велики и Людовик Благочестиви гледат на постимперското пространство като на бащиния, която е разделена между синове и внуци по стария меровингски и ранен каролингски модел. Това, че нашите медиевисти, доколкото изобщо темата ги вълнува, са сложили един пирон на датата 840 г. и са рекли, че тогава се е разпаднала Франкската империя, е техен проблем, породен от ограниченото им виждане на историята като поредица от събития и дати, а не като процеси с бавен ефект.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

В тази времева линия е интересно и как биха се развили отношенията между Рим и Константинопол. Отказ на алтернативния владетел от намеса в отношенията между Рим и лангобардите би имал съвсем различни последици за връзките на папството с ИРИ.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Допускам, че рано или късно лангобардите биха станали католици (по това време поне догматически същото като православни) и може би биха запазили по-сериозен контрол над вътрешността на Италия, превръщайки се в търпим съсед на Папството.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Нещо не е наред с тези лангобарди. Излизат на сцената, когато арианството е в отстъпление и упадък. И интересно откъде са го прихванали, след като готите са били към 560 година в Италия и далечна Испания.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

дългобради ретарди. Те и франките излизат последни на сцената, ама какво кралство правят;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

С изключение на франките, всички германски народи, които са приели християнството, са го изповядвали в неговата арианска форма. Под влиянието (военният натиск) на православните франки от север, и на православните римляни от юг, например готите в Испания стават православни. По-късно и лангобардите в Италия изоставят арианството и приемат православието. По тях времена все още нямаме римо-католицизъм (в днешната му форма). Християнските народи (и племена) на Запад са или православни (каквито са били папата и неговите епископи), или са ариани.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...