Отиди на
Форум "Наука"

Безглутенов пазар за милиарди


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Знаете ли, че преди 2007 година никой не го е интересувал за глутена в хляба, пастата, сладите? Не просто никой не се е интересувал, а почти никой не е знаел какво е глутен. Дори в момента хората, които рекламират този начин на хранене не знаят какво е глутен. През 2008 година се случва нещо епохално – Опра обявява, че ще проведе триседмична безглутенова диета , което популяризира тази нова култура. Малко по-късно в пекарна в Денвър започва да се продава първият безглутенов хляб. През 2010 година хората полудяват по безглутеновата сватбена торта на Челси Клинтън Днес безглутеновата индустрия намира пазар за милиарди по цял свят. Но има ли някаква причина да ядем храни без глутен?

Глутенът е съставен от два протеина открити основно в пшеницата и други зърнени култури. Тези два протеина наречени глиадин и глутенин взети заедно образуват глутен – подпомага изхранването на растителните ембриони, а в храната играе ролята на сгъстител. Много прилича на лепило, именно глутенът придава тази еластичност на тестото.

Науката и псевдонауката зад безглутеновата истерия

През 2011 година проф. Питър Гибс(професор по гастроентерология) публикува проучване, в което разкрива, че глутенът причинява гастроинтестинални разтройства у пациенти с Цьолиакия – автоимунно заболяване причинено от глутен. Но това проучване не дава отговори какво би причинило глутенова непоносимост у хора без цьолиакия. Авторът повтаря проучването, като този път премахва от диета на тестовите обекти всички странични дразнители или алергени, които биха могли да компрометират проучването – лактоза, някои консерванти като бензоат, пропионат, нитрити, сулфити и въглехидрати, които трудно се абсорбират.

В новия експеримент участват 37 тестови обекта, които не страдат от цьолиакия, но при които безглутеновата диета е подействала положително. Две седмици са хранени с храни без глутен или без споменатите по-горе дразнители. След това хората са хранени с допълнително 16 грама глутен (високоглутенова диета), 2 грама глутен и 14 грама млечен протеин (нискоглутенова диета) или само 16 грама млечен протеин (плацебо). Всеки е преминал през трите типа диети, за да си служи като собствена контрола.

Получените резултати са били изключително странни и показват, че пациентите съобщават, че страдат от гастроинтестинално разтройство, но без това да е причинено от някакъв дразнител. Или с други думи този ефект е психологически – хората си внушават, че изпитват тежко болестно състояние, което е причинено от глутена в диетата. Oчевидно глутенът води до неприятни физиологични ефекти само при хора, които страдат от цьолиакия.

Пазарът на безглутенови продукти

Интересен е фактът, че безглутеновата мода, която завладя света, тръгна от САЩ, а там според статистически прогнози 1 на всеки 133 страда от цьолиакия. Това означава, че останалите 122 човек нямат причина да не консумират продукти с глутен.

Притеснително е, че много от потребителите се самодиагностицират, че страдат от глутенова непоносимост. Други смятат, че като цяло подобни продукти са по-здравословни или просто може да отслабнеш с тях. В САЩ 25% пазаруват безглутенови продукти, защото смятат, че са по-здравословни. 19% смятат, че с подобни продукти могат да контролират теглото си. 18% са видели, че техен близък има положителен ефект от подобна диета и са решили да пробват. 17% смятат, че подобни продукти имат по-високо качество, а 16% смятат, че са с ниско количество на въглехидрати. Само и единствено грешни схващания поради недостатъчно осведоменост.

Пазарът за безглутенови продукти расте и това се вижда не само от финансовите резултати. Хората са луднали по тях и то без да си дават сметка защо. Ако преди време безглутеновите продукти са се броели на пръсти, те постепенно са заемали малко пространство в магазините, а днес вече има специализирани магазини за тях. Според компанията за маркетингови проучвания Mintel , до 2016 година приходите от продукти без глутен ще достигнат над 15 млрд. $.

Търговците виждат огромните възможности за печалба и използват абсурдни начини, за да отхапят парче от нея. Продукти, които традиционно не съдържат глутен се рекламират, че са безглутенови. Множество алкохолни компании например пуснаха безглутенова водка. Други подобни продукти са безглутенови ядки, пуканки, картофен чипс, оризови ядки. Дори хранителната верига Била пусна в България реклама на безглутеинова шунка.

А най-тъжното е, че присъствието на “БЕЗ ГЛУТЕН” на етикета на продукта веднага покачва неговата цена. Така в България има специализирани магазини, в които продават обикновени, но безглутенови бисквити за 6.55 лв за 175 грама. Сода бикарбонат без глутен -3.79 лв за 200 грама. Оризови протеинови барчета без глутен (оризът не съдържа глутен) за по 3.49 лв. Безглутенова бира – 6.93 лв за 500 мл. Безглутенова ванилова захар – 1.53 лв за 8 грама. Безглутенова мая (дрожди без глутен…) – 0.77 лв за 11 г.

Трябва ли ви сода без глутен?

Източник: No Effects of Gluten in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity After Dietary Reduction of Fermentable, Poorly Absorbed, Short-Chain Carbohydrates

http://6nine.net/2015/08/21/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8/#more-1575

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Важното е народът да се лови и да дава луди пари за глупости. Създаваш изкуствен проблем и предлагаш точно твоя продукт за решаването му.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Уви нещата са хем смешни, хем трагични. Защото хора, които могат да се хванат на такава ловка пазарна манипулация, могат да се хванат на всяка друга...

Отделно как всичко това представлява не пазара а изнасилване на пазара а това вече нито е "демокхратично", както казваше Костов, нито пък е обществено безопасно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Познавам човек, който страда от цьолиакия. Храните в България, които може да понася, всъщност са доста ограничени. При положение, че в хранителната индустрия навсякъде се ръга глутен като стабилизатор. А и не може да пие бира.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чувах за такъв и аз. Но това си е рядко заболяване и една читава здравн система би следвало да разработи добра диета за това. Но да се вдивява масата и да се плаща повече за храна без тая съставка по съображения, невързани със заболяване .....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ето една показателна статия написана 'по канона' - с употребата на популярни маркетингови похвати от типа на: 'баба ви може да не е имала проблем с глутена, ама е живяла във други времена и се е хранела здравословно'. Като аргуметни, авторката споделя 'личен опит' и бълва общи разсъждения, изпадайки в чести лирически отклонения, но не дава нито едно сериозно доказателство за вредата от глутена. Но разбира се хората са готови на всичко, за да припечелят, ръсейки заблуди на килограм /а обикновено има кой да им се връзва/:

http://www.jenatadnes.com/hrana-za-tialoto-i-dushata/zdravoslovni-zabludi-a-baba-mi-kato-tsyal-jivot-e-yala-hlyab/

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, чето у нас си имаме сумати собствени подобни истерии. Какво е чудото с нитратите, десетилетия се мрънкаха. А за маркетинга у нас преди се рекламираше олио без холестерол. Тоя път ги изпреварихме американците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чувах за такъв и аз. Но това си е рядко заболяване и една читава здравн система би следвало да разработи добра диета за това. Но да се вдивява масата и да се плаща повече за храна без тая съставка по съображения, невързани със заболяване .....

Да, заболяването е рядко, но не е свръхрядко, не е на 1 на милион души. Проблемът е, че за българското здравеопазване такива редки заболявания се оказват непреодолими препятствия. За означаване на състава на храните, вкл. алергените, се сетихме съвсем късно, а и контролът по храните е много занижен.
Това с надценката е същата щуротия като при биозеленчуците, които се отглеждат в мега биооранжерии и в тях няма нищо био, понеже са индустриална стока. Глутенът е поредната мода в надпреварата как да сваля много кила (без усилия), да си дигна уелнеса и да изглеждам готин. Ще отшуми и на негово място ще се появи нова мода (a в България суеверието властва и съветите за илачи се подават от уста на уста - погледнете само какви самолечения при рак се рекламират из нета).
Лошото е, че по проблемите на болните никой не взима отношение.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Друг доходоносен бизнес са т. нар. продукти 'без ГМО', демек без модифицирано ДНК:

11954677_986074708080494_341847515226966

На графиката се вижда колко бързо нараства пазарът на продуктите, които са обявени, че не съдържат ГМО. Всъщност тази ниша е толкова примамлива, че много компании обявяват своите продукти, които по принцип не съдържат ДНК като продукти без ГМО... Така например американската Evolution Salt Co. е пуснала на пазара СОЛ без ГМО. Собствениците на компанията естествено знаят, че в солта няма ДНК, но ако етикетът й съдържа надпис "Без ГМО" е по-вероятно някой да забележи техния продукт от многото. Така той се откроява от останалите и се предпочита... Успешен маркетинг срещу потребителите, които не мислят или са бягали системно от часовете по биология и химия.

Но по-интересното е, че в САЩ има само 8 култури, които са модифицирани - соя, царевица, люцерна, папая, рапица, памук, захарна тръстика, тиква. Някои от тези култури са технически /т. е. не се използват в хранително-вкусовата промишленост/, а други претърпяват дълбока преработка, при която едва ли трябва да ви притеснява точно качеството на ДНК... На фона на ограничения ГМО асортимент трябва да се спомене и фактът, че все още няма нито едно научно проучване за каквито и да е здравословни рискове от подобни растения.

Въпреки всичко това се създават множество НПО-та, които срещу скромна или не толкова скромна такса могат да ви кажат дали един продукт съдържа ГМО и да го оценят по някаква тяхна скала. Качеството на "анализа" не е гарантиран.

Та така една зелена култура се превръща в пазар за милиарди $ или €.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е нищо, в Германия по пазарите се продават плодове и зеленчуци без гени.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

това ми напомня за суеверията в началото на 20-ти век, когато особено популярни били радиоактивните продукти, защото се вярвало че... енергизират и тонизират:

https://daggerstab.wordpress.com/2007/06/27/h-p-h-i-m-c/

Бая народ е 'светил' после нощем. За съжаление няма статистика колко лековерни са си отишли от ракови заболявания, поради тази 'мода'. Но тълпата робува на заблуди, които са умело подклаждани и раздувани от опитни маркетолози. В края на краищата не е луд този, който яде баницата...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, нормално, щом има и олио без холестерол, що да няма и сода без глутен :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ум царувар ум робува, ум патки пасе.....

Иначе изтритият, беше фрагмент от филмът по новелата на Храбал за Капричо от бирената фабрика. Точно когато мъжът демонстрира най-новото изобритениер лекуване на мигрен с помоща на високо напрежение.....Ама който незнае.....

Впрочем кемотерапията не ели нещо подобно??? От колко години макар и хврълени трилиони, медицината в борбата срещу рака и сека за сега друго незнае освен да реже и трови с радиация.... :elvis: :elvis: :elvis:

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нямам намерение да спамя, но много от тези "глупости" били одобрени, практикувани от официалното лекуване....

Не само глутена но и палео диетата дойде на мода в тези времена. Тук един аеробик тренер Норби, стана милиардер с това, че почна да продава и доставя в къщи без глутениовир ястия произведени по палео рецепти....

http://www.update.sk/

:elvis::elvis::elvis:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Но да се върнем към 'глутеновия проблем' с ето това интересно изследване:

2/3 Of "Gluten Sensitive" People Can't Tell The Difference Between Foods With Gluten And Foods Without Gluten

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/gluten-sensitive-individuals-struggle-discern-gluten-containing-gluten-free

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Спекулация и маркетингов трик са и повечето 'organic' храни. Една нелоша статия за модерната напоследък масова заблуда:

Органик храните са по-полезни и по-вкусни или как лъжем сами себе си:

http://nauka.offnews.bg/news/a_3/a_18954.html?preview=ok

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Деградация, пълен упадък. Ужасно е просто. Цели маси от хора потънали във всевъзможни заблуди, вършещи всевъзможни безумия и водещи безумен начин на живот.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

бих казал - невежество, породено от потребителска скука, която пък се дължи на дългогодишното насърчаване на консуматорския модел /естествено на пазара всяка фирма си пробутва боклуците, опаковани в атрактивни лозунги/. С нетърпение чакам новите рекламни тенденции, че тези вече малко или много се поизчерпаха.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...