Отиди на
Форум "Наука"

Създаване на произведения на изкуството от бактерии


kall

Recommended Posts

  • Потребител

Става въпрос за ежегоден конкурс, провеждан от Американското микробиологическо общество- "Agar Art Contest". В него участват учени и хора на изкуството, които създават своите произведения, използвайки бактериални култури в хранителна среда. Съвсем спокойно може да кажем за тези творби, че са "отгледани с труд и внимание". Или да ги неречем "изкуство в чинийка на Петри":-) 

https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2015/10/25/art-with-microbes/

http://www.livescience.com/52549-microbiology-agar-art-competition.html

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • Потребители
800px-FPbeachTsien.jpg
 
Създаването на произведения на изкуството с помощта на бактерии е завладяваща и развиваща се сфера, намираща се на пресечната точка на науката и изкуството. Известна още като биоарт или микробиологично изкуство, тази практика включва използването на живи бактерии като средство за създаване на изображения, дизайни или скулптури.

Процесът може да варира, но обикновено включва следните стъпки:

  1. Избор на бактерии: Художникът избира видове бактерии, които притежават желаните характеристики, като например цвят, форма или скорост на растеж.
  2. Приготвяне на хранителна среда: Създава се среда, богата на хранителни вещества, в която бактериите могат да се размножават. Агар-агарът, получен от водорасли, е често срещана основа.
  3. Инокулиране: Бактериите се внасят в хранителната среда в определени модели или дизайни.
  4. Инкубация: Средата се инкубира при контролирани условия, позволявайки на бактериите да се размножават и да образуват видими шарки.
  5. Фиксиране: След като се постигне желаният вид, растежът на бактериите се спира чрез фиксиране с химикал или изсушаване.

Бактериалното изкуство може да се приема по различни начини. Някои го виждат като форма на научна визуализация, представяща красотата и сложността на микробиологичния свят. Други го ценят като уникална художествена форма, разширяваща границите на традиционните медии.

Независимо от гледната точка, несъмнено е, че бактериалното изкуство е интригуваща и провокираща размисъл дисциплина, която ни кара да преосмислим връзката между науката и творчеството.

Ето няколко примера за художници, работещи с бактериално изкуство:

  • Сюзан Лий: Американска художничка, известна със своите произведения, които изследват темите за растежа, разпадането и трансформацията. Тя използва различни бактерии, за да създаде цветни и сложни шарки.
  • Габриеле Джулиани: Италиански художник, който създава фотореалистични изображения с помощта на бактерии. Неговите творби често изобразяват портрети или пейзажи.
  • Маргарита Киселкова: Българска художничка, която използва бактерии, за да създаде интерактивни инсталации. Нейните произведения реагират на човешкото присъствие или промени в околната среда.

Повече тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Microbial_art

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...