Отиди на
Форум "Наука"

Ново надцарство в биологията - това на гигантските мимивируси


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Гигантските мимивируси имат собствена антивирусна система

1456924866_7_559x*.jpg

Гигантските мимивируси се защитават от чужди организми с помощта на система, подобна на CRISPR (нашумялият напоследък метод юза генно редактиране), откриха френски изследователи от университета в Екс-Марсилия.

Учените заявяват, че наличието на активна имунна система у мимивирусите позволява се отделят в ново надцарство на организмите, наред с еукариотите (всички организми с клетки с ядра, включително многоклетъчните), бактериите и археите, съобщи Nature.

Мимивирусите са толкова големи, че се виждат с обикновен оптичен микроскоп. Размерът им е около 0,5 микрометра, за първи път те са забелязани през 1992 г., когато са проучвани заразени амеби във водонапорна кула. При това геномът на мимивируса е по-голям от този на самите бактерии.

За разлика от вирусите, мимивирусите притежават гени за производство на аминокиселини и сложни протеини - от тях са направени протеиновите нишки, подобни на камшичета. Подробното проучване на сложния геном на мимивируса все още продължава

Мимивирусите заемат междинно положение между вируси и микроби, мимикриращ (имитиращ) последните, от където идва и името му.

Френските биолози са открили през 2008 година, че както прокариотите (бактериите) и мимивирусите са подложени на вирусни атаки от т. нар. вирофаги. През 2014 г. същата група от учени установява, че един вирофаг, наречен Zamilon, засяга само определени видове мимивируси, но не и други. След поражението мимивирусът губи способността си да прави свои копия.

Учените предположили, че тези инфекции са довели до образуването на защитната система на мимивирусите от типа CRISPR.

CRISPR при прокариотите представлява база данни ота къси ДНК фрагменти, които съответстват на фагите и други вредители. Когато чуждата ДНК, чийто съобветстващ образец е наличен в базата данни от подписи, атакува клетката, то срещу нарушителя се изпращат специализирани ензими "Cas" и те разкъсват неговата ДНК на части. Между другото, тенологията CRISPR се използва от генетиците като начин за модифициране на генома. 

1456924956_1_559x*.jpg

За да проверят своята теория, френските генетици анализират геномите на 60 копия мимивируси. Те търсят последователности, които съответстват на генома на вирофага Zamilon, т.е., подписи в антивирусната им система. Оказало се, че такива подписи има в генома на мимивирусите, устойчиви на инфекции. След това изследователите намират гените, които кодират съответните ензими. Накрая за окончателна проверка учените блокират тези гени, след което мимивирусът се инфектира с вирофага. Така доказват съществуването на имунна система в мимивируса. Наричат я MIMIVIRE.

http://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/Novo-nadtcarstvo-v-biologiiata-tova-na-gigantskite-mimivirusi_39426.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Нещо не ми е ясно, но приемам, че съм забравил биологията.

Защо ги наричат вируси тогава? Явно е живо, щом може да бъде заразено с фаг.

Кой произвежда фагите, заразеният мемивирус ли? Или заразената клетка от заразения мемивирус?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

това са сравнително наскоро открити организми, но интересното е, че явно са някаква преходна форма между вирус и бактерия. Или по-скоро е еволюирал вирус, който сам може да произвежда компонентите си. Но му липсват органелите, характерни за прокариотите, затова е обособен в надцарство: 

http://www.nature.com/scitable/topicpage/discovery-of-the-giant-mimivirus-14402410

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това си е един грамадански вирус, със значително по-голям геном (т.е. по-широкият набор от гени му позволява да транскрибира много повече белтъци от другите вируси). Но според мен не може да бъде класифициран като междинно звено - полу-вирус или полу-бактерия, понеже няма рибозом. Демек не може самостоятелно да транскрибира белтъци и му е необходим гостоприемник (както е при всички вируси). 

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...