Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Потребител

Някой знае ли по подробна информация за ето тази машинария Ем Дриве. Пише  цитирам: 

Quote

Този двигател произвежда малка тяга, употребявайки само електрическа енергия, която може да се достави от слънчеви панели, ядрен реактор или друг източник. Но това е в разрез с някои от основните закони на физиката, тъй като за работата си двигателят не се нуждае от гориво.

 Според мен се нуждае от външен източник на енергия като, слънчев панел, ядрен реактор или химическо гориво. По интригуващо е обаче принципа му на задвижване, явно не използва тяга образувала се по реактивният принцип. И всъщност какви принципи или закони на физиката са нарушени при този вид двигател ?

Spoiler

 

 

Редактирано от Joro-01
Променено е Заглавието от "Em Drive" на "И отново Em Drive", за да се избегне дублаж на заглавия
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Има тема, точно така се казва, във физика или космически науки.. Ползвай търсачката на сайта, щото може да те лъжа. Каквото се знае е там, има и наши догадки как работи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 10 минути, Joro-01 said:

 

Клик.. 

Отговори ми да знам кога да махна темата

Не можах да намеря нищо по въпросната тема във физика раздел. Но ето намерих едно вероятно вярно обяснение на този ефект поне от досегашната научна представа. http://nauka.offnews.bg/news/Fizika_14/Poleti-sas-svrahsvetlinna-skorost-Dvigateliat-na-Alkubier_8361.html

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 13 минути, Joro-01 said:

 

Клик.. 

Отговори ми да знам кога да махна темата

Не можах да намеря нищо по въпросната тема във физика раздел. Но ето намерих едно вероятно вярно обяснение на този ефект поне от досегашната научна представа. http://nauka.offnews.bg/news/Fizika_14/Poleti-sas-svrahsvetlinna-skorost-Dvigateliat-na-Alkubier_8361.html

 

А да, сега го намерих, нов съм и още не съм запознат с опциите :) наистина нарушава ли се законът за запазване на импулса, мисля че не, защото енергията на микровълните се преобразува в кинетична енергия на апарата. Но все още нищо не се знае със подробности.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Добре с твое съгласие, по-късно ще махна от тука повтарящата се тема. Чети сега там..

И коментирай там

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Поласкан съм, че си избрал поверения ми раздел, но на този етап, този дигател е по-скоро за раздел "Физика".

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Потребител

Явно фотоните (електромагнитните вълни) използват себе си за опорна точка, и по този начин предават импулса си само в едната посока на кутията. Вероятно при големи можности на въпросният двигател ще се появяват и виртуални частици, вследствие от взаимодействието на фотоните със себе си (негативната интерференция- фотон със фотон се гасят, ама законът за запазване на енергията, гласи че енергия нито се създава нито се губи) така че " угасената енергия" ще извади виртуални частици, ефекта на Унру. И понеже енергията на виртуалните частици ще е по малка от праговата за възникване на реални, не се наблюдава излъчване от  Em Drive извън кутията му.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Най-новата е тук:

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nevazmozhniiat-dvigatel-EmDrajv-poluchi-patent-video_60888.html

Невъзможният двигател ЕмДрайв получи патент (видео)

Обновен до версия 2.0, се очаква да бъде няколко пъти по-мощен от предишните версии

1477146558_2_559x*.jpg

Макар и "невъзможен", ЕмДрайв - нов вид ракетен двигател, който генерира тяга без гориво - през май издържа успешно 10-седмично изследване на НАСА, а изобретателят Гуидо Фета (Guido Fetta) получи одобрение да тества своя версия в космоса.

Сега Службата за интелектуална собственост на Великобритания регистрира патент за второ поколение ЕмДрайв - работа на изобретателя на устройството Роджър Шоуйър (Roger Shawyer).

"Процесът на патентоване е много важен процес, това не е като академичната партньорска проверка, където всеки се крие зад анонимен преглед, всичко е на открито", заяви Шоуйър пред International Business Times.

"Това е правилен, професионален начин за установяване на собствеността на приоритета, извършен от професионалистите в Патентното ведомство, и за да публикуват моята заявка за патент, те трябваше първо да извършат задълбочено проучване във физиката, за да установят, че изобретението не противоречи на законите на физиката" - коментира изобретателят.

Шоуйър създаде първият ЕмДрайв - и много спорове, заедно с него - през 1999 г. , а предположенията, че такъв двигател може да работи, са оспорвани и досега. 

1430287790_3_559x*.jpg

Схема: emdrive.com

И скептиците имат основание. Устройството изглежда, че нарушава един от най-фундаменталните закони на физиката, третия закон на Нютон: когато едно тяло упражнява сила върху друго, то второто действа върху първото със сила, равна по големина и обратна по посока - или правилото "всяко действие има равно противодействие". Това е законът, който ни предпазва от идеята да духаме в платната на лодката, в която стоим и да очакваме да се понесе напред.

И все пак, устройството ЕмДрайв в общи линии прави точно това - духа в собственото си платно и се движи напред. Той разчита на електромагнитни вълни, създавайки тяга от подскачащи насам-натам фотони в затворен метален конус. Микровълновото излъчване упражнява налягане върху отражателя. Заради формата на отражателната камера налягането на частта с по-голям диаметър е по-високо от частта с по-малък диаметър и се ускорява напред. Което, според третия закон, не е възможно - фотоните подскачащи вътре трябва да упражняват еднакво налягане в двата края, унищожавайки ускорението.

1477146968_1_559x*.jpg

Схема: emdrive.com

При липса на вещество като реактивно гориво, което да изгаря и се изхвърля, не би трябвало да се генерира тяга.

Но през 2014 г., когато сътрудници на НАСА за първи път тестват устройството и виждат, че работи, съобщават, че:

"Резултатите от тестовете показват, че конструкцията на резонансния корпус RF, който е уникален като електрически двигател, произвежда сила, която не се дължи на никое класическо електромагнитно явление и следователно потенциално демонстрира взаимодействие с виртуалната плазма на квантовия вакуум."

Което може да се преведе като "не сме напълно сигурни защо, но работи". 

От тогава няколко други изследвания потвърдиха, че констатациите на НАСА са верни. Нешо повече, тестовете показаха не само, че EмДрайв устройството може да произведе тяга, но и че може да даде много повече от нея, толкова, че да има потенциала да захрани цял космически кораб.

Използването на такъв двигател ще има огромно предимство като замени конвенционалните двигатели на тежки и обемисти горива, нещо, което силно ограничава нашата мобилност в Слънчевата система. Както заяви  водещият изследовател на лабораториите Eagleworks на НАСА Харолд Уайт (Harold White) един задвижван от ЕмДрайв полет до Марс полет ще трае само 70 дни - по-малко от половината от времето, необходимоот съвременните двигатели.

Последният патент на Шоуйър е публично достояние. Той описва новата конструкция, която включва една-единствена плоска свръхпроводяща плоча в единия край, покрита с непроводяща плоча с различна форма. Ето схема на веригата за управление.

1477149559_9_559x*.jpgИзображение: Shawyer et al, 2016.

Шоуйър заяви, че тази конструкция свежда до минимум вътрешния Доплеров ефект (промяната в дължината на вълната или честота на вълната възприемана от наблюдател, движещ се по отношение на източника - това е същият процес, при който издаваният звук от автомобил се чува по различен начин, когато с голяма скорост се приближава или отдалечава) , което намалява производствените разходи.

"Това е доста важно, тъй като дава възможност лесно да се произвеждат тези неща, а ние искаме да произвеждаме хиляди от тях", добави той.

"Патентът прави изграждането на жизнеспособен свръхпроводящ двигател по-лесно и той ще произвежда много тяга."


Може да получите достъп до пълната версия на патента тук.

IBT съобщава, че Шоуйър работи с неназована британска космическа компания за разработка на второ поколение ЕмДрайв. Шоуйър заяви, че новото устройство ще произвежда с много порядъци повече тяга, отколкото тази, която всеки досега е наблюдавана от тестовите екипи.

...

 

Има и видео.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
On 2.03.2016 г. at 19:43, Joro-01 said:

Има тема, точно така се казва, във физика или космически науки.. Ползвай търсачката на сайта, щото може да те лъжа. Каквото се знае е там, има и наши догадки как работи.

В "космически науки" - стр. 2

Там са и мненията ни:)

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Викито дава следните обяснения:

Mechanism and hypotheses[edit]

There are no known physical mechanisms for such thrusters to work. They have been studied because two inventors claimed to have working models, however those models have not worked in public and those inventors have also no proposed physical mechanisms for their function. Various attempts have been made to explain theoretically why some experiments might conceivably detect thrust.

Device structure[edit]

All these devices use a magnetron to produce microwaves that are directed into a metallic, fully enclosed conically tapered high Q resonant cavity. They have a greater area at one end of the device and a dielectric resonator in front of the narrower end. They require an electrical power source to run the magnetron, but no other propellant.

Hypotheses[edit]

Noise and experimental error[edit]

The simplest explanation is that any thrust detected is due to experimental error or noise. In all of the experiments set up, a very large amount of energy is going into generating a tiny amount of thrust. Even the smallest stray signal – for instance from thermal or magnetic effects – could produce what looks like a thrust of that size. These experiments require more shielding from their environment than any of the experiments as of 2015 were able to provide, as each of those experimenters has noted. The strongest early result, from Yang's group in Xian, was later reported to be caused by a large experimental error.[8]

Measurement error[edit]

A similar explanation is that imprecisions in measurement, variation in measurement, or publication bias, have led to occasional positive observations with no statistical significance.[16] For instance, those who have tried running such experiments have only written up in detail the experimental runs where they believe to have at least some positive result. This is often a factor with experiments that have large variation, small studies and sample sizes, and few replications.[37]

Radiation pressure[edit]

Shawyer claims that the drive is not reactionless, and instead that thrust is caused by a radiation pressure imbalance between the two faces of the cavity caused by the action of group velocity in different frames of reference within the framework of special relativity.[35] He has self-published non-peer-reviewed papers describing how he believes the drive works: "[t]his force difference is supported by inspection of the classical Lorentz force equation F = q(E + νB). (1) If ν is replaced with the group velocity νg of the electromagnetic wave, then equation 1 illustrates that if vg1 is greater than vg2, then Fg1 should be expected to be greater than Fg2." This statement makes two assumptions that Shawyer does not substantiate and that may explain the discrepancy between his predictions and those of conventional physics. For example he assumes that radiation pressure is the result of the Lorentz force acting on charged particles in the reflecting material. This is analyzed by Rothman and Boughn[38] who point out that the standard theory of radiation pressure is more complicated than this simplified analysis suggests.

Virtual plasma[edit]

Harold G. "Sonny" White, who investigates field propulsion at Eagleworks, NASA's Advanced Propulsion Physics Laboratory, speculated that such resonant cavities may operate by creating a virtual plasma toroid that could realize net thrust using magnetohydrodynamic forces acting upon quantum vacuum fluctuations.[39] Likewise, the paper describing the Eagleworks tests refer to a possible interaction with a so-called "quantum vacuum virtual plasma".[40]

This reference has been criticized by mathematical physicists John Baez and Sean M. Carroll because in the standard description of vacuum fluctuations, virtual particles do not behave as a plasma; furthermore, because the quantum vacuum has no "rest frame", there is nothing to push against, so it can't be used for propulsion.[20][41][42]

Quantized inertia[edit]

A paper in EPL by Mike McCulloch, a Lecturer in Geomatics at Plymouth University, claims that the EmDrive's thrust can be predicted using McCulloch's controversial theory of quantization of inertia (MiHsC).[43] McCulloch hypothesizes that inertia arises from an effect predicted by general relativity called Unruh radiation, that an accelerating object experiences black body radiation. Thus inertia is the pressure the Unruh radiation exerts on an accelerating body. At very small accelerations, Unruh wavelengths become so large they can no longer fit in the observable universe. When this happens, inertia is quantized. He claimed observational evidence for this in the form of the otherwise unexplained jumps in momentum observed in some spacecraft as they fly past Earth toward other planets.[44][45][46][47][48] While this model allows the device to create thrust without breaking Newton's third law, it assumes that Unruh radiation is real, and requires the speed of light to change within the microwave cavity. This change in the speed of light is contrary to the central tenet of special relativity.[49] Unlike other hypotheses used to explain the device, McCulloch's hypothesis is testable and McCulloch has suggested building a cavity where the length of the cavity is the same as the diameter of the small end, to cause the Unruh radiation to fit better in the small end, resulting in a reversal of thrust.[47]

True reactionless drive[edit]

This would be the most unlikely result of all. These are considered impossible for many reasons; most reactionless drives are a form of perpetual motion machine. If thrust were produced without expelling momentum from the system in the opposite direction, the lack of momentum expulsion would make the device not only propellant-free, but a "reactionless" drive in the sense that it violates Newton's Third Law and the conservation of momentum. Any such drive would require a new undiscovered physical law, which somehow had not been observed under any other conditions. The experimenters listed above do not believe the drives are reactionless, and are trying to test one of the previous hypotheses.

Сега ще добавя и още една хипотеза:

  Твърдението:  , fully enclosed conically tapered high Q resonant cavity може да се оспори - широкото дъно е хванато с болтове, не е херметично заварено. Значи има процеп през който изтичат микровълни. Те достигат околните предмети и подобно на котвата на асинхронния двигател привличат установката към себе си. Може да изпробвате нехерметичността за микровълни като поставите един джиесем в консервна кутия и поставите капака. Това трябва да е фарадеев кафез и като позвъните телефонът да не реагира. За ваше учудване той ще звъни чак докато не притриете капака хубаво и по време на звъненето да го затискате силно :) 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 18 часа, Exhemus said:

Още една хипотеза:    Това е блъф за ловене на руски и китайски шпиони. :) 

Да бе блъф, казал дървенякът щото не вярвал че от метал може да се построи нещо :058:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...