Отиди на
Форум "Наука"

Средновековното оръжие с Клим Жуков


Frujin Assen

Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Представям ви две филмчета с руския историк Клим Жуков в които той показва и разказва за средновековното оръжие. Пожелавам ви приятно гледане и дано обогатите знанията си. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мене ми беше интересно да ислушам. Миналата година бях на много интересна експозиция посветена на Викигите в един замък в Австрия, там ставаше дума за "каролингските мечове" . Предполагам предаването е за хора които се интересуват от история като любители но не са специалисти. Сигурно специалистите ще намерят спорни моменти и евентуални грешки, но е познавателно и интересно.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Осветли ни де, а то така думите ти увисват, стана ми интересно.Прочее този сложносъставен лък дето показва не е ли същия митичен прабългарски лък.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Композитни лъкове има от зората на историята по всички региони на света, това че ние сме си ги кръстили "прабългарски", говори и за това колко ние самите разбираме от лъкове и история :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Прабългарски лък е име измислено от някакви незапознати хора. При това лъка на прабългарите е бил от по-архаичния тип, с челна снадка, а по-късно се разпространява с V-образна, който се смята за по-модерен.

Първо да видим какво значи сложно-съставен (композитен) лък. Тук класификациите малко се разминават, но да не задълбаваме. 

Това е лък, който се състои от няколко дървени детайла, които се слепват, рог и сухожилия. Усилени лъкове е имало още от неолита, но са били с цял кибит, а основната част (ядро, дръжка, сии) от отделни детайли се явява по-късно.

Ядрото се състои от две части, свързани с въпросната снадка, по средата дръжка, от двата края се лепят сии (сийя или касан), отзад рог (на корема), отпред сухожилия (на гърба) и костените пластини, които се лепят по сиите и дръжката и могат да са с различен брой и разположение (фронтални, странични) според вида на лъка. И много туткал (както се казва, добрия лък се състои най-вече от лепило :animatedwink:).

Тук се виждат лъкове, изработени от колегата Sea raven (надявам се и той да се включи в темата). В средата има части на на лък, който не е сглобен и се виждат отделните детайли.

sea_raven.jpg

Тук е един лък, правен от якой от унгарските майстори в залепен вид, плюс илюстрации как се монтират сиите. После естествено се правят намотки (бандажи) по снадките.

siyah1.jpg siyah2.jpg torok.jpg 

Уважаемият Жуков не обясни правилно как се стрела с този лък, а и твърденията му за силата не са верни.

Азиатският боен лък не е със сила на опън само 30 кг. (всъщност е прието в цял свят да се мерят с паунди/либри), повечко е, т.е. е напълно съпоставим примерно с английския лонгбоу, който за военни цели варири 80-120 либ. И не се опъва по-лесно, нито позволява по-бърза стрелба. 

Сложно-съставният лък възниква за конна стрелба и (лично мнение) липса на добри дървета за селф-боу.

 

 

Редактирано от Black Wolf
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...