Отиди на
Форум "Наука"

Ние сме направени от звезди


Recommended Posts

  • Администратор

human_stardust

През 1973 година Карл Сейгън пише "Ние сме направени от звезден материал", защото всичко във Вселената е създадено преди милиарди години от огромни червени звезди, а това включва почти всички елементи от нашето тяло.

Всички елементи освен водорода и хелия са създадени в звездите, а както знаем всеки човек е съставен от около 53% вода, което означава, че ние сме съставени само  от 38% звезден материал.

Учените стигат до извода, че не сме създадени изцяло от звездите, но със сигурност сме създадени някъде далече в космоса.

heic1509a_BAN_Hubble-1024x767.jpg

http://www.chitatel.net/star-staff/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, това не е съвсем така.

Сейгън има предвид всички хим. елементи - създават се в еволюцията на звездите - отделните етапи раждат различни елементи, от леките към по-тежките.

Най-важното е, че останалите хим.елементи - извън човек, извън "живото" - създават условно постоянните полета на фона на електромагнитните трептения. В този фон може да съществува разумен живот - всичко е ужасно нужно.

(И има една особеност - атомите са тъждествени (еднакви по физични свойства), а не еднакви, не едни и същи, в цялата вселена. Онези атоми на елементи, които са били получени отдавна в звездите - не са точно същите от които сме направени. И за Земята се отнася - не дишаме атоми и молекули, които са дишали динозаврите. Тая грешка беше допусната и от Н. Тайсън в поредицата Космос.)

http://www.nauchensviat.eu/himia/himichen-systav-chovech-tialo.html

Химичен състав на човешкото тяло

 

 

h6.jpg
 
 
 
Това е елементарния химичен състав на средностатистическото възрастнo човешко тяло. Водата е най-изобилнoто химично съединение в живите човешки клетки, като съставлява 65-90% от всяка клетка. Всяка водна молекула се състои от два водородни атома, свързани към един кислороден атом, но масата на всеки кислороден атом е много по-висока от комбинираната маса на водорода. Всички органични съединения съдържат въглерод, поради факта че въглерода е вторият най-често срещан елемент в организма. Шест елемента съставляват 99% от масата на човешкото тяло: кислород, въглерод, водород, азот, калций и фосфор. Въпреки че алуминия и силиция са в изобилие в земната кора, те се съдържат в много малки количества в човешкото тяло.
 
Елементите в човешкото тяло
 

Eлемент

Процент от масата

Кислород

65

Въглерод

18

Водород

10

Азот

3

Калции

1.5

Фосфор

1.2

Калий

0.2

Сяра

0.2

Хлор

0.2

Сода

0.1

Maгнезий

0.05

Желязо, Кобалт, Мед, Цинк, Йод

<0.05 всеки

Селен, Флуор

<0.01 всеки

 

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 28.05.2016 г. at 11:42, Малоум 2 said:

. Онези атоми на елементи, които са били получени отдавна в звездите - не са точно същите от които сме направени. И за Земята се отнася - не дишаме атоми и молекули, които са дишали динозаврите. Тая грешка беше допусната и от Н. Тайсън в поредицата Космос.)

И какво им е различното на онези атоми произведени от звездите преди милиарди години ?

Link to comment
Share on other sites

Трябва по дълъг период, например около предполагаемото зараждане живота на Земята. Какво да е по различното, изотопно например , а и самата Вселена е била леко по различна , което може да носи значителни разлики.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, Гагов said:

И какво им е различното на онези атоми произведени от звездите преди милиарди години ?

 

Различни са условията, в които съществуват.

Един протон се образува с честота 10^(23) Hz. Един електрон - с честота 10^(18) Hz  В зависимост от взаимодействията с околните им полета (обменни фотони за връзка) имат характеристики, които не "виждаме" (приблизителни за измерване - обем, вътрешна структура, форма при конкретно взаимодействие - знае се "облак на вероятности"). Няма как да твърдим, че са едни и същи, щото претърпяват множество "превръщания", докато се достигне до "днешно" равновесно състояние на фона на ЕМП на Земята.

Затова частиците се считат за тъждествени (физичните им характеристики  съответстват на откритите физични закони), но не могат да бъдат "същите" във времето.

 

(пп И ние не сме "същите" във времето!:)   Няма точно повтарящи се условия при превръщанията, значи не се повтарят връзките, не се копират точно същите макромолекули, които са ни нужни да съществуваме в изменчива среда – затова остаряваме )

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...