Отиди на
Форум "Наука"

Защо е невъзможно това да е латински?


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте. Благодаря на всеки, който отдели време да прочете това. Аз не разбирам латински, но възможно ли е думите tirem, vicem, citem, altom, sextem, imas(e), toutum, sum(som) ora altem, te qu citem, di lum(a) tirem, vere ni ale(m), грешно изписани и грешно разделени от мен, да имат смисъл и на латински (освен на "таен прабългарски език", използван в Именник на българските владетели).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравей! Не е невъзможно, защото няма категорично и еднозначно тълкуване на тези думи от именника. Има хипотези. Ако успееш да намериш походящи латински думи и изрази и да им дадеш някакво логично обяснение, може да създадеш своя хипотеза за именника и евентуално за прабългарския календар. :)

 

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Напълно невъзможно е да са латински думи, тъй като повечето от термините си имат много точни съответствия в един източен език.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това не прави невъзможно да имат подобни и на друг език. Но отговорът на тоя въпрос е единствено и само от компетентността на добре запознатите с латинския ... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Научната представа за именника се променя от идеята за случайно вмъкнат фрагмент към тезата, че именникът  е част от текстовете още от създаването им:

https://www.academia.edu/6062260/Архивският_хронограф_и_Летописец_елински_и_римски_I_редакция._Старобългарска_литература_39_40_2008_104_131._The_Archivski_Chronograph_and_Elinskij_Letopisets_I_recension_?auto=download

вероятно това ще доведе и до нови  теории за прабългарския календар.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Приликата при звученето на някои думи съвсем не означава, че това са същите думи.

Относно календара, облеклото, титлите и имената на прабългарите има аварско и тюркско влияние, но при анализите на тези паметници се изпуска, че има и византийско - напр. датиране по индикта и дори византийски титли/длъжности като кесаря Тервел. Това не е нещо необичайно. Днес също навлизат доста чужди думи и имена като напр. президент, омбудсман, Ричард Груев и др. под.

Иначе Именника както се вижда и от местоположението му в сборниците си е от типа на Бревиария на патриарх Никифор и познатите от по-късно време примерно сръбски родослови. Най-вероятно Именника  е бил по-дълъг и е стигал до Борис или Симеон, но на руска почва са изоставили изписването му до края заради доста големия набор от непознати думи. Тогава не са били известни надписите от ПБЦ и доста от думите не е било ясно какво означават.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...