Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 9 минути, ramus said:

Защото сте човек, като всички други. Не ми е работа да знам в какво точно вярвате.

Не ми е работа и да знам например кога и защо сте излъгали, но много добре и двамата знаем че всички лъжем - и аз, и вие, и всеки друг. 

Така е и с вярването и вярванията, (така е с харесването и обичането, с омразата, вината, страховете или срама). Не ми е работа да ви знам обектите на вярване и вярванията ви, защото нито ви познавам, нито ще ми ги доверите. 

И да ги знам, и да не - те се отнасят само до вас. Но когато вие самия не ги знаете..... аз мога само да ги изследвам през наблюдения на аспектите на битието ви, където те се отразяват... И да ги изведа, ок, но ще си е само за мен си, а не за вас. 

Допълнително е важно да се има предвид - че да ги знаете... е едно. Но да ги познавате - е съвсем друго нещо.  

Става дума за вяра в свръхестествени неща. Защо смяташ, че всички вярват в такива неща?

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 17 минути, Изчезнал said:

Вярващият във въображаеми същества като богове, тролове, елфи, дядо Коледа и др. трябва да докаже тяхното съществуване ако иска да бъде приеман насериозно.

МММ - не е точно така.  :) 

За Вярващият във всичко изброено то за него си е "сериозно". Той ги преживява като "истински" и за неговото си вътрешно отражение "това си е истина".

РАзбирате ли - налице е определен атавистичен модел, който може да се опише кратко така: ПРЕЖИВЯВАМ, значи че живея. Онова, което преживявам, значи че е живота МИ". С други думи - "щом нещо го преживявам, значи че то съществува както го преживявам и е ИСТИНСКОто".  

Това е налице при всички хора, без изключение. Ние носим тия атавизми, защото сме основани като психична конструкция на тях, още след раждането си. Разликата между хората е, кой, доколко е ограничен "само в това". Някои го израстват и го надмогват като задаващо когнитивния му хоризонт. Други - зациклят и остават на този етап. 

Има и други зависимости, но виждам че става твърде сложно и слагам лимити в описанията и обясненията си. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 7 минути, Изчезнал said:

Атеистът не приема съществуването на бог или богове.

Вярващият във въображаеми същества като богове, тролове, елфи, дядо Коледа и др. трябва да докаже тяхното съществуване ако иска да бъде приеман насериозно.

Дали човек ще вярва,че Земята и Космоса имат свой Творец или ще вярва,че са плод на случайна научна закономерност – и в двата случая е нужна вяра. Даже смея да твърдя,че във втория случай доста повече вяра. 

Религията и Политиката или свещеникът и политикът никога няма да могат да се разберат. (Затова Църквата и Държавата са разделени,за да не направят страшни поразии...). За свещеника парите са от Момона и са олицетворение на материалното богатство и алчността. И не е възможно да служиш едновременно на Бог и на Момона. За политика обаче парите са въплъщение на реалността и средство за постигане на цели. Религията съществува изцяло напук на Политиката. В което няма нищо лошо.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 5 минути, deaf said:

и в двата случая е нужна вяра. Даже смея да твърдя,че във втория случай доста повече вяра. 

Не, напълно погрешни са ви представите. И да твърдите, и да не - това е откровен фейк. 

Вие дори не можете да направите разлика между "вярвам" и "приемам нещо като предположение". :) Хем го описах по-горе, но вие просто не четете, а само тренирате в ченълинг.

Спирам и да ви го обяснявам - вие си знаете вашето си и то за вас си е най-важно каквото си е. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 48 минути, scaner said:

Просто казано: партията иска гласа ти, а институционализираната религия - душата ти.

Аз пък винаги съм си мислил че и двете искат парите ни.

Преди 49 минути, scaner said:

Накратко: религията е политическа партия, която е добавила "вечността" в програмата си, за да направи подчинението по-ефективно. Но вярата е това, което остава, когато човек напусне и двете. :) 

Тогава да го кажем че религията е партия на 2000 години.😇  Но смятам че все пак трябва да правим разлика между религия и институционализирана религия. И вярата е фактора който превръща субективното възприятие в субективна реалност.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.