Отиди на
Форум "Наука"

Италианската армия през Втората световна война - от хрониките и снимките


Recommended Posts

 • Потребители

406850f89e5ea2dfd111dad0dc608fd9.jpg

 

Италианска  "Сахариана" в Северна Африка - AS42 “Sahariana”   .

Крайните мнения за италианската армия са субективни. Италия не разполага с такива големи колонии и природни ресурси за разлика от другите Велики колониални сили и трябва да разчита на точното им  разпределение сред различните видове сили - сухопътни войски, флот и ВВС. В тази тема ще се разгледат и някои митове за италианското командване, морал и бойни действия.

Въпреки това италианската промишленост и военна мисъл създава много интересни и практични образци на военна техника, чието качество и практичност е признато от всички воюващи страни.

Предлагам в тази тема да бъдат обсъждани, както въоръжението, техниката и качеството на италианската армия през В.С.В. , така и униформи, снаряжение и състав запечатани от фотосите и обективите .

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ималианците са били много добри инженери и са създали много интересни проекти. Като например "мини подводница" чрез която атакуват англ. флот в В М База  в Александрия. 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

5b924a31c993a1dfd511f7701f904cb7.jpg

Забележете, колко туби за бензин или/ и вода са нареждали на машините, които са изпълнявали роля и на "допълнителна" броня.

300px-AS37_cassonato.jpg

Италиански лек камион - SPA AS.37 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Дългогодишни митове и легенди за "слабостта" на  италианското командване, морал, бойна техника  и бойни действия

Има няколко дълготрайни митове за италианците във Втората световна война, които до голяма степен са създадени от английско-американско-немското братство. В моето изследване се вижда, че много англо-американски историци просто са взели немски омаломощителни, предубеждения за техните партньори от Оста - италианците - с номинална стойност и сърце. Например документите "Ромел" и много от докладите и спомените от редица германски генерали като Кейтел и Кесеринг (които направиха кратка бележка, че италианците са "обучени повече за показване, отколкото за действие"), генерал фон Тома Който написал на Хитлер, че италианските войски са били безполезни, че "един британски войник е по-добър от 12 италианци"), на адмирал Рейдер и много други, са били възприети от англо-американските историци като евангелска истина. Всъщност цялата германска йерархия държеше почти на човек толкова обезсърчаващи убеждения за италианците. Самият Роммел донесъл в Северна Африка такива  лични вярвания  . Както един писател обяснява: " Сред германците било широко разпространено вярването, че италианците са слаби, мързеливи, страхливи и военно некомпетентни." Мисля, че това последно изявление почти обобщава това. С такъв съюзник, който няма нужда от врагове!

 
Разбира се, както всички знаем за Comando Supremo и всеки, който има смисъл на разузнаване, всичко това е глупост и нонсенс. Но през 30-те и 40-те години на миналия век политическата коректност и мултикултурната толерантност едва ли съществувала и със сигурност не и в германското висше командване, където са почти всички добри прусаци: ефикасни, директни, прословути, привързани към вярата главорези. Вярванията обаче умират трудноо. Още днес мнозина германци все още вярват, че италианците са "слаби, мързеливи, страхливи и военно некомпетентни".
И тъй като много историци от англосаксонски произход споделят или са споделили такива расистки настроения, кои са те да спорят с германците, техните "расови братовчеди"?
Тъжно е, но това е, което е. За щастие в края на тунела има известна светлина от някои части: професор Ричард Кариера от Катедрата по история на Кралския военен колеж в Канада." В последната си статия "Някои разсъждения за борбата срещу силата на италианската армия в Северна Африка, 1940-1943" (война в историята, 2015, том 22: 4 503-528), той твърди, че след бедствието на операция "Компас", италианското командване и обучение значително се подобриха. Това беше стръмна крива на учене, но в общи линии италианците успяха. Италианците със сигурност успяха да подобрят резултатите си, като се поучили от грешките си по-бързо от руснаците, които напротив, изискваха няколко бедствия и близо един милион затворници, преди да започнат Да се научат от техните. Италианците нямаха лукса на времето и пространството - но се подобриха.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Италианците са произвеждали по немски лиценз и "халф-трак" ( хибрид полугъсеница- полуколело), който е бил много подходящ за пустинните терени в Африка. 300px-Sd.Kfz._7_Krauss-Maffei_pic1.JPG

Италианското име е - Бреда 61.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

64f26067a96e136fc7a3f35f32783ede.jpg

Cannone da 149/40 Modello 35

149 мм артилерийско оръдие Модел 35 ( произв. от 1935г.). Много сериозно оръдие, в битката при Ел-Аламайн на няколко пъти с него , италианските дивизиони спират настъплението на английските танкове.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Дааа, да бяха го ударили само на производсто щеше да има повече полза от тях. 

Техниката е добрa!

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Οκазва се, че италианците са използвали едно много мощно оръдие - Cannon 102/35 Model 1914 , което си е морско оръдие , създадено още през 1914г., но използвано в сухоземен вариант и през В.С.В.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannon_102/35_Model_1914

 

fiat634_da102-35_1.jpg
Британски войник пред изоставено оръдие АК Да 102/35, което е качено на камион Фиат 634 Н и вероятно е използвано и принадлежащо към 6-та мобилна батарея от 132  Бронирана Дивизия "Ariete", битката при Ел Аламайн , Ноември 1942.

 По времето на 1-вата битка при Бир ел Гоби няколко  оръдия от същия тип, които са били позицирани, унищожават не по-малко от 22 танка и бронирани коли от 22-ра бронирана бригада ( 7-ма британска дивизия, по-късно прегрупирана към 1-ва дивизия, 8-ма армия) .

Благодарение, вероятно най-вече на тези оръдия британците не успяват да пробият италианските линии и контраатакувани от  ген. Ромел са разгромени по времето на операция "Кръстоносец" .

330px-Clandestine_Immigration_and_Naval_

Стационарен вариант на оръдието - Cannon 102/35 Model 1914

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Мощните 149 мм оръдия - batteria%20possente.jpg

Кой смее да влезе в обхвата на огъня на могъщите 149/40? Кой  смел танк или пехотинци, който се желаят да движат в долината на смъртта? Това не са техните владения, никой не е в безопасност от гнева на мощните оръдия!
Оръдието 149/40 е едно от най-добрите артилерийски оръдия на WW2. По време на битката при Ел Аламейн, ръководени от експертите, артилеристите защитават секторите си до последния снаряд . Когато танковете на врага започнаха да идват твърде близо до артилерийския огън, екипажите им започнали да откриват огън на "прямую наводку"  с опустошителни размери . На база на този си опти,  италианците са решили да построят самоходно оръдие Semovente da 149/40

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Знам , че за Италия 1 и 2 Световни войни са много важни за обединяването на страната като един общ народ. Италия е една от страните където регионално езика се отличава много силно оо официалния. Войните обединяват войниците от Севера и Юга, от Венеция и Генуа, от Милано и Флоренция.

Италианската пехота през ВСВ е била въоръжена с доста остаряла карабина Манлинхер- Каркано с 6,5 мм патрон. Правят се опити да се подобри с патрон 7,35 и цевта да я направят по - къса. Но все пак тази карабина си остава не много надеждна и точна по сравнение с оръжието на другите велики държави. 

Финската армия закупува и използва това оръжие против СССР , отзивите на фините били че е много лошо. Интересно е че президента Кенеди бива убит от ли Харви Осуалд с помощта на такава стара, евтина , нискокачественна при това купена на старо втора ръка карабина в Далас Тексас. Известно време преди убийството Л Осуалд купува такава пушка по пощата за смешната сума от 12 - 13 долара. Изумително точен изстрел по подвижна цел от голямо разстояние с пушка и патрони много ниско качество. 

450px-Ce141.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 6 часа, RIZAR said:

5b924a31c993a1dfd511f7701f904cb7.jpg

Забележете, колко туби за бензин или/ и вода са нареждали на машините, които са изпълнявали роля и на "допълнителна" броня.

Интересната Камионетка 42 Сахарина ( SPA AS 42 ) - без броня, производство на ФИАТ . С извънредно големи гуми и резервоар специално за Северна Африка. Отвсякъде натоварена с туби за вода и бензин до 24 броя. 4 движещи колела, но само предните 2 са маневрени. Такава броня от туби особенно с бензин е доста опасна. Но колата е открита и ако стане нещо лошо може леко да избягаш от купето. Въоръжаването е било много разнообразно според условията и нуждите оръжие. За Северна Африка ОТЛИЧНА техника ! особено за разузнавателни действия и внезапни удари в тила . 

345-AScolor.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Много важна за обединяването на Италия е операта:ag:.  Италия се е обединила още през 1870г.  През Първата световна война  италианците вече хвърлят поглед над предимно чужди земи, ако изключим Трентино . Другите земи Каринтия, Истрия и Далмация били населени повече с австрийци , словени и хървати. Неслучайно последните се включили решително на страната на омразната им Австро-Унгария и направили италианците на пух и прах близо 3 г.

През Втората Световна война, вече италианците освен горните земи искали от Франция - Савоя и всичко до линията Лион - Марсилия. Въпреки, че се включили в окупацията на Франция след капитулацията й, максималистичните й претенции не били удовлетворени от Хитлер. Освен от Франция, Италия успяла да окупира Далмация и Истрия от Югославия.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Стигаме и до най-мощното сухоземно оръдие на италианската армия -

07575.jpg?w=584&h=188

Obice da 210/22 modello 35

07574.jpg

Гаубица

  От 1939 до 1943 са произведени  85 бройки .

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 2 часа, Du6ko said:

Знам , че за Италия 1 и 2 Световни войни са много важни за обединяването на страната като един общ народ. Италия е една от страните където регионално езика се отличава много силно оо официалния. Войните обединяват войниците от Севера и Юга, от Венеция и Генуа, от Милано и Флоренция.

Италианската пехота през ВСВ е била въоръжена с доста остаряла карабина Манлинхер- Каркано с 6,5 мм патрон. Правят се опити да се подобри с патрон 7,35 и цевта да я направят по - къса. Но все пак тази карабина си остава не много надеждна и точна по сравнение с оръжието на другите велики държави. 

Финската армия закупува и използва това оръжие против СССР , отзивите на фините били че е много лошо. Интересно е че президента Кенеди бива убит от ли Харви Осуалд с помощта на такава стара, евтина , нискокачественна при това купена на старо втора ръка карабина в Далас Тексас. Известно време преди убийството Л Осуалд купува такава пушка по пощата за смешната сума от 12 - 13 долара. Изумително точен изстрел по подвижна цел от голямо разстояние с пушка и патрони много ниско качество. 

450px-Ce141.jpg

Незнам какво си чел ама пушката е много добра и изключително популярна , в Италия е била на въоръжение до1981г. използвана е дори в България една от най-добрите пушки за времето си.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Както виждаме италианците усилено са използвали всички запазени оръжия от П.С.В.

Едно старо оръдие da 100/17 mod.1914  е превърнато в мобилно - e1f40166d25649b1d3028d9fce381a97.jpg

 

повече снимки на самото оръдие тук - https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Obice_da_100/17_modello_14

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Италиански минохвъргачен разчет от пехотната дивизия  1ª Divisione fanteria da montanga «Superga»  ( Планинска пехотна девизия) в  Тунис, 1943г.

8e4a53c042db29682a4ca6cb9f40d02d.jpg

Дивизията е разгромена при втората битка при прохода Касерин и се предава на 12 май , 1943г.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Последната снимка от бронираната дивизия Ариете преди битката при Ел Аламайн -

ce65d97dd67c9902cde56acf02313f6d.jpg

След битката цялата дивизия е унищожена. Навярно по-голямата част от тези войни на снимката са загинали в битката , изпълнявайки военния си дълг, но служейки на една одиозна идеология и на една военна машина обречена на неуспех.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Един отличен модел на самоходно оръдие, 1942/43  Semovente Ruotato da 90/53 Breda 501 , останало само като прототип. След капитулацията на Италия най-вероятно е унищожено.

https://www.aviarmor.net/tww2/armored_cars/italy/semovente_ruotato_da90-53.htm

 

a205e00967e03c965b0ddffa56b1a886.jpg

5d8315124e9bca50b474a2343e4040ba.jpg

7b109fa1a7b13f3e3defc2b75095fce4.jpg

 

plans102.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Италианците имат по-сполучливи  мобилни  противотанкови оръдия - Autocannone da 90/53 su Breda 52

c7fc5daf85ac1b104831dc4287feb7d3.jpg

260px-90_3RO_posteriore.jpg

90/53 su Lancia 3Ro

Оръдието 90/53 Mod. 1939 е монтирано на Lancia 3Ro,

260px-Lancia_3_ro_05.JPG

тежък камион, използван от Кралската армия в няколко версии, като мобилна-работилница, танкер, резервоар транспортьор и като артилерийски влекач, дори и за влекач на самото оръдие 90/53 Mod 39 . Експлоатация на батареята изисква повдигане на рамката  на 6 крикове.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...