Отиди на
Форум "Наука"

Президентството публикува първата стенограма за КТБ със заличени имена на банки (пълен текст)


Recommended Posts

  • Потребители

Президентството публикува първата стенограма за КТБ със заличени имена на банки (пълен текст)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/09/2986470_prezidentstvoto_publikuva_purvata_stenograma_za_ktb/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 51 минути, JImBeam said:

Тая стенограма изобщо не е за КТБ

Няма друга стенограма.

ПС

За тези които се интересуват от въпроса, стенограмата потвърждава това което знаят или по предполагат с голяма степен на достоверност.  Банката е създадена и е функционирала за да бъде източвана. Работата се разпърцва когато Пеевски поисква част от баницата (активите) и  да не плаща лихви, (това е по думите на Цв. Василев, но много преди "случката" КТБ", Татаня Дончева в едно тв интервю каза че Цв. Василев и Д. Пеевски се били скарали). Тогава Пеевски задейства "машината за мръсни поръчки" (т.е Цацаров, който праща прокурорите си, и ДАНС, които си пращат баретите), и банката и Цецко изгърмяват, а Делянчо и кредитите му (кредитите взетио от неговите фирми), остават за него самия..

----------

Машината за частни мръсни поръчки си работи, и дори г-н Президентът няма думата пред силните на деня (моделът #Кой):

Цитирай

Р. Плевнелиев: Знам, че е секретно, но ще го обобщя по следния начин: В това писмо ние разбираме, че ДАНС следи много внимателно ситуацията от години, констатира някакви неща, същевременно информира президента след петък. На това писмо аз съм реагирал изключително остро, надявам се то да е стигнало и до министър-председателя и до председателя на парламента.

Ма сериозно ли някой смята, че от ДАНС просто са забравили да информират Президента, ей така години наред?!?!

А кого или по-точно #Кой са информирали, или не са информирали?!?

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 минути, nik1 said:

Няма друга стенограма

Има,има.:ag: Ама тая  е редактирана сериозно, а другата няма да я видим.

Въпроси.

1 Кой източва КТБ ? 

2 Кой я напада, защо всички знаят но не смеят да кажат? 

3 Защо нищо не е направено.

Стенограма нищо не казва. 

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 40 минути, bulgaroid said:

Има,има.:ag: Ама тая  е редактирана сериозно, а другата няма да я видим.

Въпроси.

1 Кой източва КТБ ? 

2 Кой я напада, защо всички знаят но не смеят да кажат? 

3 Защо нищо не е направено.

Стенограма нищо не казва. 

Добри въпроси! :)

Отговорих в ПС-то , редактирах си поста от по горе към JImBeam-а

ПС

Ха-ха-ха-ха, ти сам си отговорил, отговорът се съдържа в  въпросите ти, ха-ха-ха, кой... кой...., ха-ха-ха-ха, ха-ха-ха-ха -  #Кой

Ей това ми оправи настроението за днес.

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В тая стенограма наистина няма нищо съществено. Изчетох я цялата. Очевидно за мене съществените неща са се обсъждали и решавали на друго място, изглежда това се е случило преди въпросната среща, от която е стенограмата.

Иначе на мен най-силно впечатление ми направиха няколко неща. На първо място е същото това, дето вече постнато тука - за писмото от ДАНС, които били следели ситуацията от години, а пък информират президента постфактум. Аз само заради това бих ги изпоуволнил всичките там. 

Другото, което на мене ми прави впечатление е, пасажът, където Орешарски казва нещо от рода на "ако почнете да говорите, че правителството има вина, аз пък ще обърна разговора в посока "а какво е правил банковият надзор през цялото време". Очевидно Орешко е бил доста наясно с нещата, обаче дали е бил и той част от далаверата, дали го е било страх да направи нещо - казва ли ти някой.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
 

Моделът #Кои

blank.gif

05 Април 2015 | 13:34

 
Моделът #Кои
 
 

Не, няма правописна грешка в заглавието. Пеевски не е сам. Зад Пеевски не е само Доган, само Местан или дори ДПС.

Явлението „Пеевски“ и моделът, в който медии, бизнес и трите власти действат като една, нямаше да съществува, ако ги нямаше десетките депутати, които се нареждат до него в залата. Нямаше да съществува, ако ги нямаше десетките прокурори, включително главния, които са готови да сплашат журналисти, заради материали срещу Пеевски. Нямаше да съществува, ако не бяха министрите, които го приемат в кабинетите си (или пък случайно се засичат приятелски на улицата). Нямаше да съществува, ако не бяха всички главни редактори и журналисти, които са готови да пишат и публикуват грозни манипулации, за да вземат някой лев. Нямаше да съществува и ако хилядите читатели не бяха жадни за скандал, жълтина и простотия за 50 ст. в поредния парцал.

Моделът #Кой (превърнал се вече в клише) не просто съществува – щеше да е невероятно, ако той не съществуваше в тази среда. А лошото е, че той допринася обратно за сриването на средата, за липсата на доверие и прозрачност, за смазването на легалния бизнес и честните медии, прокурори, министри и депутати (изненадващо, такива има).

Моделът #Кой вирее в средата, в която всеки иска справедливо правосъдие, но предпочита да има него кой да го измъкне, като се наложи. Моделът #Кой вирее в средата, в която всяка нередност е подминавана с „е, това ли е най-големият проблем в държавата“. В тази среда той е задължително да възникне и да процъфти.

Механиката на модела е ясна. Но атакувайки механиката му просто го караме да еволюира. Изкореняването на предпоставките за него е това, което би го съборило. Лесно е да се фокусираме върху една личност, един проблем, и да кажем „ей това е най-големият проблем в държавата, като го оправим, всичко тръгва“. На практика е по-сложно. И не, нямам решение. Но ако опитаме да променим средата, и то по-бързо, отколкото тя се срива, може моделът #Кой да се разпадне, защото няма да има #кои да го поддържат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А и още нещо. Сега, дали КТБ е била или не е била мафиотска или пирамидална схема, това едно на ръка. Обаче очевидно на тази среща вече всички са били наясно, че има някакви опити да се дестабилизира цялата банкова система. Дали това е било част от схемата или някой впоследствие се е опитал да се възползва от ситуацията и да лови риба в мътна вода, остава неясно. Но ето го какво казва Плевнелиев по някое време:

Ясно е, че следващите часове са важни, ясно е, че в понеделник очакваме трета банка да подаде молба, ясно е,че е възможно още 2-3 до края на понеделника и те да подадат молби. 

Т.е. тука става въпрос потенциално за 5-6 банки. Двете са ясни - КТБ и ПИБ, една от другите може и да малката дъщерна, също Общинска банка (която странно защо не е редактирана в стенограмата). За кои други може да става въпрос - не знам. Сещам се за поне две (местни такива, както казва Искров, щото било най-лесно да се атакуват местни банки). И по-важното - защо по тоя въпрос досега няма никаква яснота. Щото това, ако наистина е така, си е атака срещу националната сигурност дефакто. 

едит: махнах някои имена на банки за всеки случай, че знае ли човек кой какво и къде следи. :)

Редактирано от sir
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/05/22/2975521_kakvo_da_ochakvame_ot_stenogramata_za_ktb/

Първият участник в разговорите около кризата с КТБ през 2014 г., който се е съгласил да бъде оповестена стенограмата при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 г. е тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков. "Вече два пъти съм заявявал, че текстът трябва да се оповести, не виждам никакъв проблем в това. Всеки трябва да носи отговорност за думите си", каза за "Капитал" той. Миков дори отишъл в президенството, за да подпише съгласието.

В неделя пред БНР настоящият държавен глава Румен Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата, но ще изчака до 26 май да получи съгласие от всички участници в разговора (кои са те, вижте в карето). Според него стенограмата няма юридическа стойност, няма и да даде отговор на въпроса "кой окраде КТБ", но "има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност".

Досега от "Дондуков" 2 са отказвали да предоставят съдържанието на разговорите. Според справка на сайта "Бивол" има общо 45 искания по Закона за достъп до информацията (ЗДОИ) и всички те са отхвърлени - четири в мандата на Плевнелиев, останалите в мандата на Радев.

Какви са (юридическите) аргументи за отказа

Казусът КТБ е обсъден на две срещи в президентството - първата е на 29 юни 2014 г., а втората на 14 юли. В средата на януари 2017 г. главният редактора на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов иска от президента да му предостави достъп до стенограмата от първата среща.


Основната теза на президентството, развита в отказа е, че тя съдържа т.нар. "професионална тайна". Според закона за кредитните институции (ЗКИ) това е информацията, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него, представлява професионална тайна и може да бъде предоставяна на лицата и при условията, предвидени в ЗКИ.

Преди две седмици административният съд в София отмени отказа на президентството. В дългото шест страници решение на съдия Стефан Станчев се приема, че няма мотиви каква е обосновката за наличие на "професионална тайна".

В решението се обръща внимание на факта, че ако действително президентството приема, че е налице такава защитена информация, то трябва да се има предвид, че ЗКИ предвижда тя да бъде предоставяна само на изрично изброените в същия закон лица - прокуратурата и съда, ДАНС, Комисията за финансов надзор, Сметната палата, международни институции, както и при извънредни ситуации и на "органите отговарящи за законодателството в областта на надзора върху кредитните и финансовите институции". Коментирайки списъка с присъстващите на срещата съдът стига до извода, че "те не са вместими съвкупно в субектите", които са изброени по закона.

Административният съд фактически приема, че ако на срещата действително е изнесена такава информация, то тя е достигнала до лица, които нямат право на достъп до нея. В разговорите, например, са участвали Николай Бареков, Радан Кънев, Меглена Кунева и Красимир Каракачанов, които към онзи момент не са били народни представители, т.е. не попадат в хипотезата, че са "орган, отговарящ за законодателството".

На следващо място съдът напомня на президентството, че ако действително в стенограмата има пасажи, съдържащи професионална тайна, то законът позволява информацията да бъде частична, т.е. като тези пасажи бъдат заличени.

От изказванията на държавния глава този уикенд става ясно, че от президентската администрация са добавили още един аргумент - че предоставянето на информацията нарушава интересите на трети лица - присъствалите в срещата. Именно това е причината да бъде започната процедура по искане на тяхното съгласие.

Техният отказ по никакъв начин не ангажира президента. Първо, защото е налице надделяващ обществен интерес - в такива случаи законът допуска институцията да не се съобрази с нежеланието за публикуване на информацията. Второ, присъствалите на срещата са публични личности и самите те са задължени по ЗДОИ.

"Става дума отново за среща, в която участват народни представители, министри, хора от УС на БНБ, вероятно и други хора. Естествено самият факт, че тези стенограми не са публични, пречи да установим кои точно са участвали. Публични лица като министри, народни представители, управители и подуправители на БНБ не следва да бъдат питани по закона за съгласие, защото има една презумпция, че те, тъй като са задължени самите те да предоставят обществена информация, и това е тяхно законово и конституционно задължение, а не въпрос на лични предпочитания, по тази причина нямат и право да изразяват несъгласие, когато тяхното име е въвлечено в мнения, разговори, официални документи", коментира ръководителят на правния екип на "Програма достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов.

Тезата, която и Радев, и преди това Плевнелиев развиват в публичното пространство (но я няма в отказа, да предоставят информацията, тъй като няма законово основание) е, че предоставянето на стенограмата ще разруши имиджа на президентството. "За мен като президент това е един много сериозен етичен проблем – за доверието в президентската институция. Недопустимо е човек, който влиза в президентството, да се притеснява да говори. Ако тези хора имат притеснение, че след като напуснат президентството, техните думи могат да бъдат публикувани, тогава президентството става една формална институция", коментира президентът в неделя.

"По принцип защитата на тайна на изразеното мнение се дължи на лица, които не са подложени съзнателно и инцидентно на обществено внимание. Например експерти, представители от банковия сектор и т.н., каквито на срещата не е имало. Действително има държави, в които такъв тип дебати остават тайна, тъй като се приема, че качеството на консултативния процес има връзка с неговата публичност. Това ограничение е само за определен период от време", коментира адвокат Кашъмов пред "Капитал".

В България достъпът до подобна информация може да се ограничи, но само за срок от две години, които са изтекли още през лятото на 2016 г. - факт, който е отбелязан от съда в решението му.

Какво може да притеснява някои от участниците

Две са темите, които може би притесняват някои от участниците в срещата - обсъждането на въвеждане на т.нар. банкова ваканция и държавната намеса за спасяването на КТБ.
Идеята за ваканцията дойде от експерти около ДПС, твърдят участници в предварителните разговори преди официалните на "Дондуков" 2. Тя не била изчистена съвсем в детайли, но най-общо представлявала въвеждане на паричен лимит, който може да се тегли само за определен период от време и обхващал всички банки в страната. "Целта не беше ясна", според представителите на БСП, които по-скоро били против. Очевидно защитниците на банковата ваканция са изгубили спора на "Дондуков" 2, защото такава идея публично не беше оповестена.

Втората дискусия била за начина, по който държавата да се намеси в случая с КТБ. Първоначално БНБ и ДПС предложили идея, коятоспоред участници в разговорите било ясно, че ще бъде отхвърлена - държавата да налее около 5 млрд. лв. и да се разплати с вложителите. Иван Искров категорично отказал други възможности - БНБ да влезе с тези пари, които имала извън дълга и извън резервите за валутния борд, или пък да гарантира заем, или пък с посредничеството на управителя да се поиска от собствениците на българските банки да помогнат на КТБ.

Вариантът, по който се знае, че е постигнато съгласие и при Росен Плевнелиев, е държавата да влезе с дял в банката, да увеличи капитала ѝ и по този начин ситуацията да се успокои. Всички депозити да се запазят и гарантират, включително и над 100 000 евро. Това трябвало да стане през специален закон за КТБ, който дори бил готов към 29 юни. След консултациите президентът Плевнелиев казва: "в ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност", без да дава повече детайли.

Твърди се, че един от участниците в срещата, който се съгласил на този вариант, след това го е отрекъл като възможност.

Тази тема е коментирана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-подробно няколко дни след втората среща на "Дондуков" 2 на 14 юли 2014 г.:"Искам ясно и категорично да заявя, че ГЕРБ не подкрепя приемането на специален закон за КТБ. Според нас най-добрият вариант в настоящата ситуация е да се следва редът, определен от действащото законодателство, което е много добро". На тази среща, по неофициална информация, и представителите на БСП са отдръпнали съгласието си да има специално законодателство, след като Сергей Станишев променил позицията си. Стенограмата от нея обаче няма да се разсекрети.

Ако получи отказ от някой от участниците в разговорите от 29 юни 2014 г, президентът Румен Радев има два варианта - да заличи имената на човека, който не желае позицията му да е публична, или самото изказване. Това обаче не би спряло публикуването на останалата част на стенограмата. Въпросът е дали ще има смисъл или ще направи участниците в подобни срещи за напред излишно мнителни и подозрителни.

За сравнение, през 2009 г. по дело, заведено от информационната агенция "Блумбърг", федералният съд в Манхатън нареди на централната банка на САЩ (Федералният резерв) да публикува детайлна информация за антикризисните мерки, които институцията е предприела, вкючително да разкрие имената на всички банки и компании, които е подпомогнала заради финансовата криза от 2008 г.

Съдия Лорета Преска е отхвърлила аргументите на Фед - че тази информация може да увреди репутацията на някои банки пред техните клиенти и акционери и следователно не би следвало да бъде достъпна до широката общественост. Според съда "централната банка спекулира с това как разкриването на подобна информация би могло да разклати финансовата стабилност на дадена банка. Тези твърдения просто не покриват тежестта на доказването, която включва всички факти, с които защитаващата се страна се опитва да докаже истинността на своите твърдения", се казва в решението на съда, цитирано от медиите.
Заключението на съда е, че Фед е нарушил закона, който гарантира на гражданите достъп до определени държавни документи и информация.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Политическият контекст през юни 2014 г.

Проблемите с КТБ ескалират на фона на развиваща се политическа криза. Резултатите от изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г., на които ДПС се представя над очакванията, дават повод на тогавашния лидер на една от двете партии в правителството Лютви Местан да заяви претенции към партньорите си в БСП.

В началото на юни Местан казва, че парламентът няма да изкара пълния си мандат. На 20 юни КТБ иска от БНБ да бъде поставена под специален надзор и спира плащанията. Четири дни по-късно Сергей Станишев, тогава лидер на БСП, решава да стане евродепутат - нещо, което е отричал преди това. След десетина дни подава оставка и като председател на партията.

На 29 юни 2014 г., в деня на първите консултации при президента Плевнелиев за КТБ, е решено и Народното събрание да бъде разпуснато на 6 август, а предсрочните парламентарни избори да са на 9 октомври. На 14 юли е втората консултация на "Дондуков" 2 за КТБ, а Пламен Орешарски подава оставка като премиер на 23 юли 2014 г.

Участниците в двете срещи при Плевнелиев

29 юни 2014 г.

Михаил Миков - председател на 42-то Народно събрание
Пламен Орешарски - министър-председател
Бойко Борисов - ГЕРБ
Владислав Горанов - ГЕРБ
Сергей Станишев - БСП
Янаки Стоилов - БСП
Евгений Узунов - БСП
Лютви Местан - ДПС
Йордан Цонев - ДПС
Николай Бареков - коалиция "България без цензура"
Красимир Каракачанов - коалиция "България без цензура"
Меглена Кунева - Реформаторски блок
Радан Кънев - Реформаторски блок
Иван Искров - управител на БНБ
Калин Христов - подуправител на БНБ

14 юли 2014 г.

Михаил Миков - председател на 42-то Народно събрание
Пламен Орешарски - министър-председател
Бойко Борисов - ГЕРБ
Цецка Цачева - ГЕРБ
Менда Стоянова - ГЕРБ
Атанас Мерджанов - БСП
Румен Гечев - БСП
Лютви Местан - ДПС
Йордан Цонев - ДПС
Сотир Цацаров - главен прокурор
Зинаида Златанова - министър на правосъдието
Петър Чобанов - министър на финансите
Иван Искров - управител на БНБ
Калин Христов - подуправител на БНБ
Димитър Костов - подуправител на БНБ
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 6 часа, Frujin Assen said:

 

Не съм вярвал, че след толкова години тази песен отново ще е актуална.

 

Проблемът (а и коренът) са зловещите зависимости между мафиото-олигарси (в българския случай те са и са медийни босове, държат четвъртата власт и могат да направят всичко на всеки и всичко за всеки с медиите си,не е необходимо да се държат бухалки както при американо-италианската мафия,медиите могат работят като бухалки; не е необходимо да се плащат подкупи за избирането на политици,  медиите могат да ги изстрелят на върха тези политици),  депутати или цели парл. групи (т.е предствители на законодателсната власт), изпълнителна власт, и съдебна власт (в лицето на опредлени магистрати от съда или по-добре направо цялата прокуратура в лицето на Главния)

https://bivol.bg/badapples-talking-s4-1.html

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето това е стенограмата    :animatedwink:

Стенограма

От

Консултативна среща при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили и с партиите, които имат представители в Европейския парламент, състояла се на 29 юни 2014 г.

 

Присъстват:

Михаил Миков – председател на 42-то Народно събрание

Пламен Орешарски – министър-председател на РБ

Бойко Борисов – Политическа партия ГЕРБ (ПП ГЕРБ)

Владислав Горанов – ПП ГЕРБ

Сергей Станишев – Коалиция за България

Янаки Стоилов – Коалиция за България

Евгений Узунов – Коалиция за България

Лютви Местан – председател на Движение за права и свободи (ДПС)

Йордан Цонев – ДПС

Николай Баревков – Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден

Красимир Каракачанов – Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден

Меглена Кунева – Реформаторски блок

Радан Кънев – Реформаторски блок

Иван Искров – управител на БНБ

Калин Христов – подуправител на БНБ

Росен Плевнелиев: Уважаеми представители на политическите сили и на БНБ, благодаря Ви, че уважихте тази среща. Ще бъда кратък. Ситуацията е тежка и трябва да вземем важни решения. Страната е в банкова криза. Трябва да видим как да излезем от нея. Предлагам да изслушаме първо г-н Искров. Какво става в банковата система г-н Искров? Вчера КТБ, днеска ПИБ, къде ще спре това?

Иван Искров: Ще бъда откровен с вас. Не знаем къде ще спре. Помните ли онази грама на посланик Байърли за банките „гнили ябълки“?

Хор: Помним, помним…

Иван Искров: Там беше казано съвсем ясно къде е проблемът. Кредитиране на свързани лица се казва. Българските банкери вземат парите на вложителите и ги дават на себе си, за свои си бизнеси. Ако бизнесът им е печеливш – връщат нещо в банката, а печалбата я изнасят в офшорки, за да не плащат данъци. Ако е губещ – в банката не се връща нищо и вложителите го… разбирате, нали? После и данъкоплатците го… за да покрият загубите.

Радан Кънев: Това не е ли незаконно? Банков надзор няма ли? Защо сте допуснали тези свързани кредити?

Иван Искров: По закон могат да отпускат кредити на свързани лица до 10% от капитала на банката… но те се крият зад офшорки. Дават си до 200-300% от капитала, че и повече.

Радан Кънев: И като се крият няма как да ги хванете ли? С целия ви инструментариум, финансово разузнаване там, ДАНС?

Иван Искров: Това е политически въпрос. Има една приказка: « Да не се гоним, че да не се хванем ». Нашите данни сочат, че хора от всички политически сили са свързани с тези бизнеси. За ПИБ имам два доклада. От 2011 г. и сега един, предварителен. Моите инспектори са описали всичко. Анализирали са кредитния портфейл. Ние даваме предписания да си оправят бакиите, но Цеко и Ивайло не е…, пардон, не им обръщат внимание. Колегата ще каже повече. Калине…

Калин Христов: Защо да обръщат внимание, като санкция в закона няма. Можеш да си източиш цялата банка и няма кой копче да ти каже. Специално за ПИБ, там положението е неспасяемо. Някакъв кипърски безработен е взел над милиард лева кредити от банката. Общо към 3 милиарда няма да се върнат. Тази зараза е плъзнала и към чуждите банки. Имаме доклад за Булбанк. Хампарцумян… КТБ е цвете, може да се каже.

Бойко Борисов: Цвете, цвете, ако не бях го напомпал Делян с парите от държавните фирми… Дянков е виновен. Ако не беше ги дръпнал нямаше сега да се чудим що падна КТБ.

Владислав Горанов: Тихо сега. Делян вече е в ПИБ, там трябва да дадем едно рамо.

Иван Искров: С една дума – източват. Вижте кои банки тръгнаха да падат – тези с най-много свързан бизнес са КТБ и ПИБ. Следва ЦКБ на тимаджиите, Инвестбанк на Петя – тя е малка, на Маджо банката – Асет ли беше, Общинска – там е Ковачки.

Росен Плевнелиев: А западните банки?

Иван Искров: Кои западни? Гръцките ли? Италианските ли? Че те в Гърция си ги източват с размах и помпат ликвидност от нашите клонове. Но по-важното е, че паднат ли нашите „гнили ябълки“ ще одрусат и здравите през междубанковите заеми. Както казах, не му се вижда краят.

Пламен Орешарски: Да припомня, че веднъж я спасявахме ПИБ с държавни пари.

Хор отляво: Помним, помним…

Меглена Кунева: Аз не мога да разбера, нали и от Европейския съюз ни гледат. Как така източват банките, те не го ли виждат?

Петър Чобанов: Ако позволите, гледат каквото им подадем. Ето, за ПИБ искаме сега да разрешат държавна помощ. Ако не дадем от бюджета – край. От Брюксел ни искат гаранции. Пратихме им, че гарантираме помощта със злато и активи. Да не мислите, че ще проверяват? Няма никакво злато. Помощта е гарантирана с кредитите на този, кипъреца.

Меглена Кунева: Лъжете ЕС?

Петър Чобанов: Те си знаят, не пасат трева. Сега имаме там в дирекцията наш, читав човек. Тя ще разпише за помощта. Ще налеем някой и друг милиард от бюджета да стабилизираме положението, а после ще видим.

Росен Плевнелиев: Моите съветници казват, че имало някакъв Фонд за гарантиране на влоговете, там какво става, г-н Искров?

Иван Искров: По принцип във Фонда за гарантиране на влоговете трябваше да има пари за изплащане на гарантираните в КТБ, ако фалира. Обаче банкерите все натискаха вноските там да са малки, че да не им се налага да търсят пари от пазара, ами да си работят с това, което спестяват от гаранциите по влоговете. Е, сега пари – йок.

Янаки Стоилов: Може ли аз да попитам? Кой ще ни даде пари?

Петър Чобанов: Кой нищо няма да ви даде, той само взима. (смях в залата). Ще теглим кредит, за да изплатим гарантираните 3.6 млрд. лв. Ще натискаме клиентите да не ги теглят от банките. Ще измислим там някаква мизерия да им е трудно да си ги вземат. Така парите ще останат по другите банки. Може и да ги позакрепим. Поне временно. После ще го мислим.

Бойко Борисов: Орешарски, ти си отиваш, а аз пак ще дърпам кредит. Я кажете как ще си вземем нашите пари. Аз изгорях с едни 20 милиона само от КТБ. Дадох ги на оня тъп културист, той ги набутал баш там.

Хор: Да, кажете, парите ни…

Иван Искров: За парите имаме два варианта. Единият е банкова ваканция.

Калин Христов: Проведохме консултации. Данчо Ммм Цонев и Влади Горанов се разбраха. Затваряме банките за две седмици. Спираме преводите навън. Вътрешните ги лимитираме до 5000 лв. Ограничаваме тегленията в брой до 400 лв. седмично. Подстригваме влоговете над 100 000 евро. Горе-долу като в Кипър. Ето, приготвили сме тук един документ. ГЕРБ и ДПС го подписаха. Чакаме другите.

Росен Плевнелиев: Но така икономиката ще спре!

Влади Горанов: Ще спре за тези, които плащат през банки. Който е скатал кеш ще продължи да работи и ще изкяри много като му фалира конкуренцията.

Бойко Борисов: Ние от ГЕРБ сме съгласни. Подготвени сме. Цецо ме информира, че фирмите ни са заредени с кеш до капачката.

Михаил Миков: Ние не сме съгласни. Нашите фирми нямаха време да влязат на поръчките и да заредят с кеш. Дайте ни още 6 месеца, година време и после ваканцувайте. Не е справедливо сега.

Радан Кънев: Нашите избиратели няма да ни подкрепят за такава мярка. Гаврийски е твърдо против, даже каза, че ще остави Алианц отворена ако другите затворят.

Йордан Цонев: Това е шантаж и национално предателство. Ето как чужди интереси работят против народа. Няма да се удивя, ако Сорос крепи Алианц.

Бойко Борисов: Ето, казвах ли ви. ДСБ и БСП са една партия. Като не искате ваканция какво искате? Като дойда на власт да тегля заеми ли? Да ми го пишат на мен тоя заем?

Петър Чобанов: Заем така или иначе ще трябва да се тегли. Към 16 милиарда. Ако направим банкова ваканция ще подстрижем влоговете над 200 бона и можем да свалим заема на 9 милиарда.

Бойко Борисов: Ето, виждате ли?

Радан Кънев: А не може ли да подстрижем тези, банкерите, които са източили парите?

(Дружен смях в залата)

Красимир Каракачанов: Първо, как ще подстрижеш офшорките? Второ, ако тръгнеш да ги стрижеш, кой ще ти даде после лихва за партийната субсидия и безотчетни за кампаниите?

Николай Бареков: За телевизия, за кебапчета…

Росен Плевнелиев: Мда, и за технопарка ми… Добре, това предложение за банкерите отпада.

Йордан Цонев: Подписвате ли се за ваканцията, или…?

Михаил Миков: Ние не подписваме. Казах, нямаме достатъчно кеш във фирмите и ще изгубим от сделката. Фирмите на ГЕРБ ще ни унищожат с техните резеври. Може и да сме на власт, може да сме с ДПС, но Делян не ни дава нищо. Завардил е всички капии в поръчките.

Радан Кънев: И ние не подписваме, ама вие сте за прокурор…

(Смях в залата)

Росен Плевнелиев: По този повод ни предстоят консултации и със Сотир Цацаров. Той не дойде на срещата и моли да го извините. Имал работа с Делян покрай КТБ.

Бойко Борисов: И аз имах работа с Делян покрай КТБ. Добре си работехме. Булгартабак, туй-онуй… Искров, кажи ми сега как да си взема тия 20 милиона от културистчето в КТБ. Вежди и той се набутал там, плаче ми по телефона, блокирали му ги.

Евгений Узунов: Ми ще ги загубиш, като не слушаш предупрежденията. Ето, аз своите ги спасих навреме. Останаха едни 160 бона блокирани, ще ги плати Фонда.

Иван Искров: Спокойно.  С ваканция или без, няма да ги оставим там тези пари.

Разработили сме план. И Делян помогна. В Библиотекарския го съгласуваха. Ще правим цесии.

Радан Кънев: По тази тема може и Командира да даде някой съвет.

Калин Христов: Искам да отбележа, че от БНБ направихме каквото беше по силите ни. Предупредихме когото трябва преди да затвори КТБ. Ето, Нели Кордовска по нощите ходи в КТБ, но си спаси влога. Не сме виновни, че подценявате нашата оперативна информация и не реагирате навреме.

Пламен Орешарски: За Кордовска имам доклад от ДАНС, че оная нощ са я хванали да разнася пари в черна торба. Замажете там нещо.

Калин Христов: Ще замажем, отбелязвам си. Сега обаче е важно да се погрижим за останалите. Ще действаме с цесиите. Не се притеснявайте, всичко е под контрол.

Пламен Орешарски: Така, аз разбирам, че няма консенсус за банковата ваканция. Борисов – сори, след мен ще теглите заем. Дами и господа, трябва да тръгвам. (към Плевнелиев: Това ли е страничният изход? Плевнелиев: Да, тука, по стълбичката, през бомбоубежището и директно в тоалетната на подлеза).

Росен Плевнелиев: Благодаря ви, че се изслушахте и бяхте конструктивни. Следващата консултация ще е на 14.07, ако не са ни изгонили дотогава с камъни.

Йордан Цонев: За да не ни изгонят по майдански предлагам всички присъстващи да поемат ангажимент да не разгласяват какво сме говорили тук. А банкерите да гарантират ангажимента – с кредити, лихви, изпълнителни листа, знаете как.

Иван Искров: Ще вземем мерки.

Росен Плевнелиев: Има ли против? Няма. Закривам заседанието.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Jimka, Това което си дал е нещо друго, събирането е във връзка с банковата криза, горвори се за банкновата криза, и за "гнилите ябълки" в системата, а не за КТБ (чети какво пише, ранко е за уискито май :), иначе поздравления за интереса!)

Та, ето я стенограмата за КТБ:

https://www.president.bg/docs/1497024633.pdf

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/09/2986470_prezidentstvoto_publikuva_purvata_stenograma_za_ktb/

ИВАН ИСКРОВ: Уважаеми г-н Президент, Уважаеми г-н Председател на Народното събрание, Уважаеми г-н Премиер, Дами и господа, Преди всичко искам да благодаря от името на нашия Управителен съвет за поканата да бъдем тук и да се опитаме заедно с вас да формираме единна позиция на държавата, за да знаем какво правим ние, като Централна банка, и правителството като основният провайдър на ликвидност във всяка една страна, в т.ч. и в България.

Това, което искам да маркирам, е с две думи какво се случи до Корпоративна търговска банка /КТБ?, защо се случи?

и т.н.

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 3 часа, nik1 said:

 

Проблемът (а и коренът) са зловещите зависимости между мафиото-олигарси (в българския случай те са и са медийни босове, държат четвъртата власт и могат да направят всичко на всеки и всичко за всеки с медиите си,не е необходимо да се държат бухалки както при американо-италианската мафия,медиите могат работят като бухалки; не е необходимо да се плащат подкупи за избирането на политици,  медиите могат да ги изстрелят на върха тези политици),  депутати или цели парл. групи (т.е предствители на законодателсната власт), изпълнителна власт, и съдебна власт (в лицето на опредлени магистрати от съда или по-добре направо цялата прокуратура в лицето на Главния)

https://bivol.bg/badapples-talking-s4-1.html

Това Ники е половината истина. Другата половина е кръгът "Капитал"- същите такива олигарси които вършат същото. Това което достига до нас са отгласите от титаничната битка която те водят кой да управлява България и да краде парите и.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не, Фружка, не разбираш основни неща  за играта. Капитал нито е във властта, нито със властта, нито е обичан от властта, той е вечната опозиция (демек не играе тази игра)

Иначе е вярно, че богаташите си купуват медии, но не е вярно че всички са в играта или че всиките им медии са тип бухалка. Съмнявам се че можеш да направиш обективна преценка, или ще ме разбереш,  но виж, ако не ти, тези които четат,  медиите на ..ТИМ - Блумберг, Bulgaria on air. Te са еталони за професионализъм, етика, плурализъм и отразяване на различни гледни точки (как се съчетават предавания с водещи либератианци, и с водещи леви популисти)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Тези медии които си изброил са медийните бухалки на кръгът "Капитал". Играе разбира се в тази игра! Добри в нея няма. Каква опозиция Ники? Та нали точно дяснофанатичните партии довчера бяха част от правителството и извиваха ръцете на Борисов?

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 минута, Frujin Assen said:

Тези медии които си изброил са медийните бухалки на кръгът "Капитал". Играе разбира се в тази игра! Добри в нея няма.

Фружине не ми слушат простотии и тролщини

ТИМ нямат нищо с Капитал, (знаеш ли какво е ТИМ)  освен това тези медии, вкл Капитал са насочени към по-малък кръюг "потребители"- те са с икономическа насоченост - елитарни са, нямат общо нищо с никакви игри.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, JImBeam said:

Росен Плевнелиев: Благодаря ви, че се изслушахте и бяхте конструктивни. Следващата консултация ще е на 14.07, ако не са ни изгонили дотогава с камъни.

Йордан Цонев: За да не ни изгонят по майдански предлагам всички присъстващи да поемат ангажимент да не разгласяват какво сме говорили тук. А банкерите да гарантират ангажимента – с кредити, лихви, изпълнителни листа, знаете как.

Иван Искров: Ще вземем мерки.

Това цялото е доста талантливо написан пародиен монтаж, но ако го изиграят талантливи актьори, ще има безспорен успех в "Сатирата". :ag:

Не знам защо, но докато го четях се сетих за "Службогонци" от Иван Вазов и си направих някои паралели, открих доста общи неща.

„Службогонци”, комедия в две действия, написана от Иван Вазов през 1900 г./избрано/

https://chitanka.info/text/3760/3#textstart

Явление Второ

Баба Дона. Ваша милост е оратор?

Какавидов. Дал ми господ дарец. Тогава ме уволниха. (Стоянка излиза.)

Баба Дона. Ха, вий там служехте?

Какавидов. Учител и псалт. Сега, видите? Гладувам. Тъй е писано: достойните хора да теглят.

Баба Дона. Каква служба искате?

Какавидов. Митничарят в Харманлий бере душа.

Баба Дона. Господ да си има милост за него. Роднина ли ви е?

Какавидов. Не е роднина.

Баба Дона. А вие каква служба искате?

Какавидов. Неговото място.

Баба Дона. Тъй ли? Че отбирате ли от тая работа?

Какавидов. Човек се учи, госпожо. Мечката е мечка, па и тя… Работата е да не стоим празни.

 

Явление Трето

Боздугански, сам:

Сега вече Балтов трябва да ми даде служба. Сега именно имам най-голяма нужда да служа на милото отечество.

Пхюй, мизерии и поразии, откак съм човек!

Знам девет езика, способен съм за всяко нещо, имам ум да въртя цяло царство, а умирам от глад. Поразия!

Всичко предприемах и във всичко фиаско. Ставах и вестникар. Не вървя. Спрях вестника на втория брой. Какво спечелих? Само седем абонамента, които събрах.

И литература захващах — и от нея няма файда. Литературата е средство да умреш бавно от гладна смърт…

Ожених се. Жена ми ме напусна на втората неделя. Не можа да ме оцени… (Мисли.)

Тъжно ми става, като си помисля, че в България има хиляди и хиляди служби, а за мен няма служба. (Тупа с крак, навъсен.)

Но аз няма да мра от глад! Или трябва да ида да работя с моето образование и таланти? Аз съм заслужил на България! Служба ми дай, господин Балтов! Три министерства сега имаш в ръка! Служба дай или смърт! Дай ми учител, дай ми в полицията — всичко приимам… Дай ми в краен случай инженерство, секретар или дипломатически агент, началник на пожарната команда!… Няма? Тогава има вакантна служба редактор на „Държавний вестник“…

Аз съм се борил и жертвувал за народа. (Назърта към лявата врата.) Ах, каква лъскава женица! Автос-пиос? (Хваща се за корема.) Ох, нямам барем съпруга да ми утешава душата… (Поглежда из дясната врата.)

 

Явление Тринадесето

Балтов (учуден):

Що значи това? (Съглежда писма на масата и ги преглежда.) Това са частни писма. Препоръки пак! Вечно препоръки!

(Разтваря едно писмо и го чете, най-напред мълком, после с глас.) „Не отказвайте, драгий господин Балтов, защото това лице е верен наш човек.“ (Въси се.) Наш човек! Това му е всичкото достойнство! И защото е наш, аз трябва да му дам службата на други един съвестен чиновник, който наистина не е наш човек, но е човек.

(Отваря друго писмо и чете.) „Любезний Балтов, препоръчвам ви горещо молбата на господин Ивана Георгиев, наш привърженик и заслужил в изборите на партията, заради интересите на която побърка и напусна търговията си…“ Това е от народния представител Димитров. (Хвърля писмото на масата.) Жертва, значи, на партията! Мъченик!

(Отваря друго писмо.) От друг депутат. Препоръчва ми един Михайлович. Той пролежа две години в затвора за кражба или за изнасилване… не помня добре… И той мъченик на партията! Мерзост!

(Чете друго писмо мълком, после с глас.) „Господин Рачев, както лично ще ви заяви, спира вестника си, понеже е решил от опозиционер да стане наш партизанин. Не е благоразумно да се изпуска такава сила и ще бъде акт от политическа мъдрост да му се даде една служба…“

(Захвърля писмото на масата и отваря друго писмо.) От депутата Крилов. (Чете.) „Приносящият това писмо…“ (Продължава мълком да чете, а после с глас.) „…Не му отказвайте тая службица, понеже в ланските избори при едно сбиване с неприятелите има счупени два предни зъба и едно ребро. На него главно дължа избора си…“

(Взима друго.) Ха! От подпредседателя на камарата! Ходатайствува за Боздугански. (Усмихва се горчиво.) Сигурно Боздугански и нему е посочвал револвера си.

(Чете друго писмо мълком. Удря си ръката по масата.) Мене ме просто душат! Разврат! А интересите на службата, на държавата, на страната? А страшното социално зло? Но кой мисли за това? Всяка партия има своите хиляди гладници, хиляди „наши“, които е длъжна да нареди на държавната трапеза, като дойде на власт, а хиляди други, изпъдени от служба, ще очакват нови политически промени, за да се докопат пак до кокала. Всяка партия си има войска паразити, откъснати от живота, непотребни на обществото, които могат да живеят само на народния гръб… И тая сган расте, увеличава се всеки ден и час. Така е било досега, така ще бъде и занапред. Ужасно! Ето наизлечимия недъг на изкилений парламентарен живот у нас. Всички съдействуваме за разпространението заразата на леността, на развалата на народната душа, губим цели поколения, като ги правим неспособни за труд и честност!… Възмутително!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 21 часа, JImBeam said:

Ето това е стенограмата    :animatedwink:

Стенограма

От

Консултативна среща при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили и с партиите, които имат представители в Европейския парламент, състояла се на 29 юни 2014 г.

 

Присъстват:

Михаил Миков – председател на 42-то Народно събрание

Пламен Орешарски – министър-председател на РБ

Бойко Борисов – Политическа партия ГЕРБ (ПП ГЕРБ)

Владислав Горанов – ПП ГЕРБ

Сергей Станишев – Коалиция за България

Янаки Стоилов – Коалиция за България

Евгений Узунов – Коалиция за България

Лютви Местан – председател на Движение за права и свободи (ДПС)

Йордан Цонев – ДПС

Николай Баревков – Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден

Красимир Каракачанов – Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден

Меглена Кунева – Реформаторски блок

Радан Кънев – Реформаторски блок

Иван Искров – управител на БНБ

Калин Христов – подуправител на БНБ

Росен Плевнелиев: Уважаеми представители на политическите сили и на БНБ, благодаря Ви, че уважихте тази среща. Ще бъда кратък. Ситуацията е тежка и трябва да вземем важни решения. Страната е в банкова криза. Трябва да видим как да излезем от нея. Предлагам да изслушаме първо г-н Искров. Какво става в банковата система г-н Искров? Вчера КТБ, днеска ПИБ, къде ще спре това?

Иван Искров: Ще бъда откровен с вас. Не знаем къде ще спре. Помните ли онази грама на посланик Байърли за банките „гнили ябълки“?

Хор: Помним, помним…

Иван Искров: Там беше казано съвсем ясно къде е проблемът. Кредитиране на свързани лица се казва. Българските банкери вземат парите на вложителите и ги дават на себе си, за свои си бизнеси. Ако бизнесът им е печеливш – връщат нещо в банката, а печалбата я изнасят в офшорки, за да не плащат данъци. Ако е губещ – в банката не се връща нищо и вложителите го… разбирате, нали? После и данъкоплатците го… за да покрият загубите.

Радан Кънев: Това не е ли незаконно? Банков надзор няма ли? Защо сте допуснали тези свързани кредити?

Иван Искров: По закон могат да отпускат кредити на свързани лица до 10% от капитала на банката… но те се крият зад офшорки. Дават си до 200-300% от капитала, че и повече.

Радан Кънев: И като се крият няма как да ги хванете ли? С целия ви инструментариум, финансово разузнаване там, ДАНС?

Иван Искров: Това е политически въпрос. Има една приказка: « Да не се гоним, че да не се хванем ». Нашите данни сочат, че хора от всички политически сили са свързани с тези бизнеси. За ПИБ имам два доклада. От 2011 г. и сега един, предварителен. Моите инспектори са описали всичко. Анализирали са кредитния портфейл. Ние даваме предписания да си оправят бакиите, но Цеко и Ивайло не е…, пардон, не им обръщат внимание. Колегата ще каже повече. Калине…

Калин Христов: Защо да обръщат внимание, като санкция в закона няма. Можеш да си източиш цялата банка и няма кой копче да ти каже. Специално за ПИБ, там положението е неспасяемо. Някакъв кипърски безработен е взел над милиард лева кредити от банката. Общо към 3 милиарда няма да се върнат. Тази зараза е плъзнала и към чуждите банки. Имаме доклад за Булбанк. Хампарцумян… КТБ е цвете, може да се каже.

Бойко Борисов: Цвете, цвете, ако не бях го напомпал Делян с парите от държавните фирми… Дянков е виновен. Ако не беше ги дръпнал нямаше сега да се чудим що падна КТБ.

Владислав Горанов: Тихо сега. Делян вече е в ПИБ, там трябва да дадем едно рамо.

Иван Искров: С една дума – източват. Вижте кои банки тръгнаха да падат – тези с най-много свързан бизнес са КТБ и ПИБ. Следва ЦКБ на тимаджиите, Инвестбанк на Петя – тя е малка, на Маджо банката – Асет ли беше, Общинска – там е Ковачки.

Росен Плевнелиев: А западните банки?

Иван Искров: Кои западни? Гръцките ли? Италианските ли? Че те в Гърция си ги източват с размах и помпат ликвидност от нашите клонове. Но по-важното е, че паднат ли нашите „гнили ябълки“ ще одрусат и здравите през междубанковите заеми. Както казах, не му се вижда краят.

Пламен Орешарски: Да припомня, че веднъж я спасявахме ПИБ с държавни пари.

Хор отляво: Помним, помним…

Меглена Кунева: Аз не мога да разбера, нали и от Европейския съюз ни гледат. Как така източват банките, те не го ли виждат?

Петър Чобанов: Ако позволите, гледат каквото им подадем. Ето, за ПИБ искаме сега да разрешат държавна помощ. Ако не дадем от бюджета – край. От Брюксел ни искат гаранции. Пратихме им, че гарантираме помощта със злато и активи. Да не мислите, че ще проверяват? Няма никакво злато. Помощта е гарантирана с кредитите на този, кипъреца.

Меглена Кунева: Лъжете ЕС?

Петър Чобанов: Те си знаят, не пасат трева. Сега имаме там в дирекцията наш, читав човек. Тя ще разпише за помощта. Ще налеем някой и друг милиард от бюджета да стабилизираме положението, а после ще видим.

Росен Плевнелиев: Моите съветници казват, че имало някакъв Фонд за гарантиране на влоговете, там какво става, г-н Искров?

Иван Искров: По принцип във Фонда за гарантиране на влоговете трябваше да има пари за изплащане на гарантираните в КТБ, ако фалира. Обаче банкерите все натискаха вноските там да са малки, че да не им се налага да търсят пари от пазара, ами да си работят с това, което спестяват от гаранциите по влоговете. Е, сега пари – йок.

Янаки Стоилов: Може ли аз да попитам? Кой ще ни даде пари?

Петър Чобанов: Кой нищо няма да ви даде, той само взима. (смях в залата). Ще теглим кредит, за да изплатим гарантираните 3.6 млрд. лв. Ще натискаме клиентите да не ги теглят от банките. Ще измислим там някаква мизерия да им е трудно да си ги вземат. Така парите ще останат по другите банки. Може и да ги позакрепим. Поне временно. После ще го мислим.

Бойко Борисов: Орешарски, ти си отиваш, а аз пак ще дърпам кредит. Я кажете как ще си вземем нашите пари. Аз изгорях с едни 20 милиона само от КТБ. Дадох ги на оня тъп културист, той ги набутал баш там.

Хор: Да, кажете, парите ни…

Иван Искров: За парите имаме два варианта. Единият е банкова ваканция.

Калин Христов: Проведохме консултации. Данчо Ммм Цонев и Влади Горанов се разбраха. Затваряме банките за две седмици. Спираме преводите навън. Вътрешните ги лимитираме до 5000 лв. Ограничаваме тегленията в брой до 400 лв. седмично. Подстригваме влоговете над 100 000 евро. Горе-долу като в Кипър. Ето, приготвили сме тук един документ. ГЕРБ и ДПС го подписаха. Чакаме другите.

Росен Плевнелиев: Но така икономиката ще спре!

Влади Горанов: Ще спре за тези, които плащат през банки. Който е скатал кеш ще продължи да работи и ще изкяри много като му фалира конкуренцията.

Бойко Борисов: Ние от ГЕРБ сме съгласни. Подготвени сме. Цецо ме информира, че фирмите ни са заредени с кеш до капачката.

Михаил Миков: Ние не сме съгласни. Нашите фирми нямаха време да влязат на поръчките и да заредят с кеш. Дайте ни още 6 месеца, година време и после ваканцувайте. Не е справедливо сега.

Радан Кънев: Нашите избиратели няма да ни подкрепят за такава мярка. Гаврийски е твърдо против, даже каза, че ще остави Алианц отворена ако другите затворят.

Йордан Цонев: Това е шантаж и национално предателство. Ето как чужди интереси работят против народа. Няма да се удивя, ако Сорос крепи Алианц.

Бойко Борисов: Ето, казвах ли ви. ДСБ и БСП са една партия. Като не искате ваканция какво искате? Като дойда на власт да тегля заеми ли? Да ми го пишат на мен тоя заем?

Петър Чобанов: Заем така или иначе ще трябва да се тегли. Към 16 милиарда. Ако направим банкова ваканция ще подстрижем влоговете над 200 бона и можем да свалим заема на 9 милиарда.

Бойко Борисов: Ето, виждате ли?

Радан Кънев: А не може ли да подстрижем тези, банкерите, които са източили парите?

(Дружен смях в залата)

Красимир Каракачанов: Първо, как ще подстрижеш офшорките? Второ, ако тръгнеш да ги стрижеш, кой ще ти даде после лихва за партийната субсидия и безотчетни за кампаниите?

Николай Бареков: За телевизия, за кебапчета…

Росен Плевнелиев: Мда, и за технопарка ми… Добре, това предложение за банкерите отпада.

Йордан Цонев: Подписвате ли се за ваканцията, или…?

Михаил Миков: Ние не подписваме. Казах, нямаме достатъчно кеш във фирмите и ще изгубим от сделката. Фирмите на ГЕРБ ще ни унищожат с техните резеври. Може и да сме на власт, може да сме с ДПС, но Делян не ни дава нищо. Завардил е всички капии в поръчките.

Радан Кънев: И ние не подписваме, ама вие сте за прокурор…

(Смях в залата)

Росен Плевнелиев: По този повод ни предстоят консултации и със Сотир Цацаров. Той не дойде на срещата и моли да го извините. Имал работа с Делян покрай КТБ.

Бойко Борисов: И аз имах работа с Делян покрай КТБ. Добре си работехме. Булгартабак, туй-онуй… Искров, кажи ми сега как да си взема тия 20 милиона от културистчето в КТБ. Вежди и той се набутал там, плаче ми по телефона, блокирали му ги.

Евгений Узунов: Ми ще ги загубиш, като не слушаш предупрежденията. Ето, аз своите ги спасих навреме. Останаха едни 160 бона блокирани, ще ги плати Фонда.

Иван Искров: Спокойно.  С ваканция или без, няма да ги оставим там тези пари.

Разработили сме план. И Делян помогна. В Библиотекарския го съгласуваха. Ще правим цесии.

Радан Кънев: По тази тема може и Командира да даде някой съвет.

Калин Христов: Искам да отбележа, че от БНБ направихме каквото беше по силите ни. Предупредихме когото трябва преди да затвори КТБ. Ето, Нели Кордовска по нощите ходи в КТБ, но си спаси влога. Не сме виновни, че подценявате нашата оперативна информация и не реагирате навреме.

Пламен Орешарски: За Кордовска имам доклад от ДАНС, че оная нощ са я хванали да разнася пари в черна торба. Замажете там нещо.

Калин Христов: Ще замажем, отбелязвам си. Сега обаче е важно да се погрижим за останалите. Ще действаме с цесиите. Не се притеснявайте, всичко е под контрол.

Пламен Орешарски: Така, аз разбирам, че няма консенсус за банковата ваканция. Борисов – сори, след мен ще теглите заем. Дами и господа, трябва да тръгвам. (към Плевнелиев: Това ли е страничният изход? Плевнелиев: Да, тука, по стълбичката, през бомбоубежището и директно в тоалетната на подлеза).

Росен Плевнелиев: Благодаря ви, че се изслушахте и бяхте конструктивни. Следващата консултация ще е на 14.07, ако не са ни изгонили дотогава с камъни.

Йордан Цонев: За да не ни изгонят по майдански предлагам всички присъстващи да поемат ангажимент да не разгласяват какво сме говорили тук. А банкерите да гарантират ангажимента – с кредити, лихви, изпълнителни листа, знаете как.

Иван Искров: Ще вземем мерки.

Росен Плевнелиев: Има ли против? Няма. Закривам заседанието.

 Е, то това е бъзик, майтап, черен хумор, няма как е да наистина казано (иначе отразява действителността). Почти всяка реплика е невъзможна (само Бареков се вписва :)).

Взето е от тук:
http://megavselena.blog.bg/politika/2017/05/30/stenograma-na-bylgarskata-politicheska-deistvitelmpst-i-bezz.1549296

Цитирай

 

Янаки Стоилов: Може ли аз да попитам? Кой ще ни даде пари?

Петър Чобанов: Кой нищо няма да ви даде, той само взима. (смях в залата). Ще теглим кредит, за да изплатим гарантираните 3.6 млрд. лв. Ще натискаме клиентите да не ги теглят от банките. Ще измислим там някаква мизерия да им е трудно да си ги вземат. Така парите ще останат по другите банки. Може и да ги позакрепим. Поне временно. После ще го мислим.

 

Ха-ха-ха-ха-ха

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.06.2017 г. at 11:39, nik1 said:

Не, Фружка, не разбираш основни неща  за играта. Капитал нито е във властта, нито със властта, нито е обичан от властта, той е вечната опозиция (демек не играе тази игра)

О, играе я, играе ... стига да му позволят. А не му позволяват от доста време. Затова е опозиция. Вечна опозиция. Кръжеца там са тия, дет я измислиха тая игра навремето. Или, хайде, не измислили, но поне изкопирали отвън и приложили на родна почва в изданията си (повечето вече несъществуващи). Ще се изненадате какви са и бяха собствениците на медии в БГ. Не са само политици и бизнесмени. Има и мутри (ако приемем, че те не са бизнесмени), и бивши ченгета, и чужди НПО-та 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е Капитал отдавна не е в играта. Тя играта всички я знаят де. Идеята ми беше че не всички медии я играят (Блумберг знаете чия е, но тя не се занимава с нищо подобно) . О аз не се изненадвам за собствениците, имам вътрешна информация за някои от тях..

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 6/9/2017 at 21:22, nik1 said:

Президентството публикува първата стенограма за КТБ със заличени имена на банки (пълен текст)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/09/2986470_prezidentstvoto_publikuva_purvata_stenograma_za_ktb/

 

On 6/9/2017 at 22:44, nik1 said:

Имената на банките в ПДФ файла наистина са заличени и вместо тях има под черното изписани многоточия.

Но черните квадратчета, които покриват размера на сумите, обсъждани от участниците, когато става дума каква ликвидност би трябвало да се налее в банковата система, за да се предотврати кризата не скриват размeра на тези суми;

обърнах пдф файла в ртф уърдовски формат и при натискане върху почернената сума отдолу лъщят много интересни цифри.

Аз няма да ги публикувам тук, за да не бъда обвинен в разгласяване на държавна тайна, но тези, които са публикували документа или са големи шегаджии, или са абсолютно некомпетентни.

По-долу само ще цитирам монтаж от тези реплики, с почернения вариант, те и така са си колоритни.

Искам дебело да подчертая, че този текст съм го копи-пейстнал от публикувания официално документ, никакви намеси от моя страна:

МИХАИЛ МИКОВ:

Мисля, че въпросът на г-н Бареков и отговорът на г-н Искров ясно очертаха нещата. Г-н Искров в т.4 казва: пълна ликвидна подкрепа. Това значи 3-4 млрд.

 

Николай Бареков:

Г-н Миков, имаме ли по 1-2 млрд. на ден, защото народът като усети 3-4 дена пари, ще спре да тегли на 5ия ден?

Иван Искров:

Колкото - толкова, колкото е необходимо - толкова. Когато попитаха и когато всички анализатори в еврозоната смятаха, и много ви моля да разберете защо е много точен отговорът ми - или подкрепяме банките нелимитирано докрай, или преминаваме в тяхната хипотеза, която е..., тогава става в компетенциите, г-н Миков, на Централната банка - квестори, затваряме, синдици след това и изплащане на депозитите. Но пак няма да стигнат парите и пак държавата ще се бръкне за много милиарди, само че ще сме си разбили банковата система. Марио Драги пръв се изправи и започнаха да се успокояват нещата в еврозоната, когато каза: колкото-толкова.

 

БОЙКО БОРИСОВ:

(прекъсва Иван Искров)

Един кратък въпрос, както казва и Бареков - ако по 1 млрд. теглят на ден и до петък не свършите работа, стои си Чобанов, стоят си всичките, доверие нула, и какво правиш от другия понеделник, вложителите са 50-60 млрд.? Питам и нормално ви казвам  -  отместете  фокуса,  г-н  Стоилов,  от  банките  върху политиката. По-добре ние, политиците, да се жертваме, там да правим панаири. Отместете го този фокус, за да се успокоят хората.

 

ЙОРДАН ЦОНЕВ:

 

Позволете ми да улесня г-н Искров с едно изречение, преди да каже отговорите на въпросите, които му бяха зададени.

Уважаеми г-н Президент, уважаеми колеги, много подробно, вече една седмица, особено последните два дни, разискваме по въпроса колко. И понеже г-н Бареков, и всички г- н Миков питат колко, няма отговор на този въпрос по няколко причини.

 

Първо, колко зависи от това какво?. Ще ви поясня какво означава това. Колко зависи от това как? Значи, може да трябват 2 млрд., които да погасят първите няколко дни и да спре паниката при определено говорене, при определен тип действия. Могат категорично да не стигнат 20 млрд., ако кризата и паниката се разшири. Българската банкова система има 86 млрд. активи. Съотношението пари към други активи е около 10%, при средно за ЕС 3 за еврозоната, 4 за ЕС, но тези 10% не могат да стигнат. Ето защо няма отговор на въпроса - колко? Колкото трябва - толкова.

 

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ:

10 млрд. можем ли да извадим

 

 

ЙОРДАН ЦОНЕВ:

Ако предприемем необходимите действия, можем, за това говорим. И не е нужно да ги даваме и никой няма да ги изтегли.

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ:

Вие обърнахте ли внимание какво каза Орешарски преди малко? Ако той излезе и каже истината за банковия надзор и каже, примерно, че КТБ е източена последните няколко години и някой не си е свършил работата, приключва всичко. Затова наистина дайте да намерим някакъв компромис.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ:

Нека първо да успокоим хората. Че ще си дерем кожите по време на изборната кампания, спор няма, повярвайте ми.

 

 

(възниква спор, всички говорят едновременно) РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

Моля ви, искам да кажа нещо много важно, моля ви за спокойствие. Всичко до момента върви по някакъв нормален и джентълменски начин

 

Михаил МИКОВ:

Кое е чудовищно?

БОЙКО БОРИСОВ:

Ами това да заплашиш банковия надзор, че години наред не е работил.

 

МИХАИЛ МИКОВ:

Каза как е работил.

БОЙКО БОРИСОВ:

Добре, как е работел? Това са вече опасни теми, а аз все пак уважавам    г-н Станишев, Местан и теб...

 

Добре, казваме за декларацията, дата за избори, и повече не се консултираме.

 

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

 

Благодаря на всички. Бяхте изключително отговорни, изключително добронамерени. Мисля, че от името на целия народ мога да ви благодаря, мога да ви пожелая успех. Всички сте поканени долу и след това знаете, че има възможност и пред медиите да се говори.

Напомням за последен път, че вашите индивидуални изказвания след нашето общо изказване трябва да бъдат добре премерени и съгласувани вече с общата ни позиция, за да не се говори излишно.

 

no comment

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Б. Киров said:

обърнах пдф файла в ртф уърдовски формат и при натискане върху почернената сума отдолу лъщят много интересни цифри.

 Аз съм с офис 2007 и копирам частта /или целия текст/ и го пействам в уорда и цифричките си излизат като в оргинал - без никакво почерняне, но за имената на гнилите ябълки добре са се погрижили /макар че сигурно всеки се досеща/

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Б. Киров said:

 

Имената на банките в ПДФ файла наистина са заличени и вместо тях има под черното изписани многоточия.

Но черните квадратчета, които покриват размера на сумите, обсъждани от участниците, когато става дума каква ликвидност би трябвало да се налее в банковата система, за да се предотврати кризата не скриват размeра на тези суми;

обърнах пдф файла в ртф уърдовски формат и при натискане върху почернената сума отдолу лъщят много интересни цифри.

Аз няма да ги публикувам тук, за да не бъда обвинен в разгласяване на държавна тайна, но тези, които са публикували документа или са големи шегаджии, или са абсолютно некомпетентни.

По-долу само ще цитирам монтаж от тези реплики, с почернения вариант, те и така са си колоритни.

Искам дебело да подчертая, че този текст съм го копи-пейстнал от публикувания официално документ, никакви намеси от моя страна:

МИХАИЛ МИКОВ:

Мисля, че въпросът на г-н Бареков и отговорът на г-н Искров ясно очертаха нещата. Г-н Искров в т.4 казва: пълна ликвидна подкрепа. Това значи 3-4 млрд.

 

Николай Бареков:

Г-н Миков, имаме ли по 1-2 млрд. на ден, защото народът като усети 3-4 дена пари, ще спре да тегли на 5ия ден?

Иван Искров:

Колкото - толкова, колкото е необходимо - толкова. Когато попитаха и когато всички анализатори в еврозоната смятаха, и много ви моля да разберете защо е много точен отговорът ми - или подкрепяме банките нелимитирано докрай, или преминаваме в тяхната хипотеза, която е..., тогава става в компетенциите, г-н Миков, на Централната банка - квестори, затваряме, синдици след това и изплащане на депозитите. Но пак няма да стигнат парите и пак държавата ще се бръкне за много милиарди, само че ще сме си разбили банковата система. Марио Драги пръв се изправи и започнаха да се успокояват нещата в еврозоната, когато каза: колкото-толкова.

 

БОЙКО БОРИСОВ:

(прекъсва Иван Искров)

Един кратък въпрос, както казва и Бареков - ако по 1 млрд. теглят на ден и до петък не свършите работа, стои си Чобанов, стоят си всичките, доверие нула, и какво правиш от другия понеделник, вложителите са 50-60 млрд.? Питам и нормално ви казвам  -  отместете  фокуса,  г-н  Стоилов,  от  банките  върху политиката. По-добре ние, политиците, да се жертваме, там да правим панаири. Отместете го този фокус, за да се успокоят хората.

 

ЙОРДАН ЦОНЕВ:

 

Позволете ми да улесня г-н Искров с едно изречение, преди да каже отговорите на въпросите, които му бяха зададени.

Уважаеми г-н Президент, уважаеми колеги, много подробно, вече една седмица, особено последните два дни, разискваме по въпроса колко. И понеже г-н Бареков, и всички г- н Миков питат колко, няма отговор на този въпрос по няколко причини.

 

Първо, колко зависи от това какво?. Ще ви поясня какво означава това. Колко зависи от това как? Значи, може да трябват 2 млрд., които да погасят първите няколко дни и да спре паниката при определено говорене, при определен тип действия. Могат категорично да не стигнат 20 млрд., ако кризата и паниката се разшири. Българската банкова система има 86 млрд. активи. Съотношението пари към други активи е около 10%, при средно за ЕС 3 за еврозоната, 4 за ЕС, но тези 10% не могат да стигнат. Ето защо няма отговор на въпроса - колко? Колкото трябва - толкова.

 

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ:

10 млрд. можем ли да извадим

 

 

ЙОРДАН ЦОНЕВ:

Ако предприемем необходимите действия, можем, за това говорим. И не е нужно да ги даваме и никой няма да ги изтегли.

НИКОЛАЙ БАРЕКОВ:

Вие обърнахте ли внимание какво каза Орешарски преди малко? Ако той излезе и каже истината за банковия надзор и каже, примерно, че КТБ е източена последните няколко години и някой не си е свършил работата, приключва всичко. Затова наистина дайте да намерим някакъв компромис.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ:

Нека първо да успокоим хората. Че ще си дерем кожите по време на изборната кампания, спор няма, повярвайте ми.

 

 

(възниква спор, всички говорят едновременно) РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

Моля ви, искам да кажа нещо много важно, моля ви за спокойствие. Всичко до момента върви по някакъв нормален и джентълменски начин

 

Михаил МИКОВ:

Кое е чудовищно?

БОЙКО БОРИСОВ:

Ами това да заплашиш банковия надзор, че години наред не е работил.

 

МИХАИЛ МИКОВ:

Каза как е работил.

БОЙКО БОРИСОВ:

Добре, как е работел? Това са вече опасни теми, а аз все пак уважавам    г-н Станишев, Местан и теб...

 

Добре, казваме за декларацията, дата за избори, и повече не се консултираме.

 

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

 

Благодаря на всички. Бяхте изключително отговорни, изключително добронамерени. Мисля, че от името на целия народ мога да ви благодаря, мога да ви пожелая успех. Всички сте поканени долу и след това знаете, че има възможност и пред медиите да се говори.

Напомням за последен път, че вашите индивидуални изказвания след нашето общо изказване трябва да бъдат добре премерени и съгласувани вече с общата ни позиция, за да не се говори излишно.

 

no comment

Наистина без коментар. Потресаващо

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...