Отиди на
Форум "Наука"

Ето оригинала - какво точно (не) каза Тръмп за Ерусалим (видео)


Recommended Posts

  • Администратор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел вчера, скъсвайки с десетилетна традиция в американската външна политика и предизвиквайки гнева и критиките на европейските, арабските и ислямските си партньори.

В речта си обаче той не уточни дали говори за целия Ерусалим, или само за западната му част. Израел владее нея от 1948 г. и окупира източната през 1967 г., като вторият акт не бе приет от нито един международен партньор, а ООН се е възпротивила на него с десетки резолюции. Какво е отношението на Тръмп към този проблем, остана откирт въпрос и след речта.

Никъде в текста не присъства и изразът "столица само на Израел". Това също оставя неяснота дали за Вашингтон е допустимо един ден Източен Ерусалим да стане столица на независима Палестина.

Тръмп също така подчерта подкрепата си за създаването на две държави, но само ако и двете страни одобрят това. Палестинците се надяваха на по-категорична подкрепа, особено на фона на дясното правителство на Бенямин Нетаняху, който неколкократно е казвал, че създаването на палестинска държава не е опция.

Според Барбара Плет-Ъшър - коресподента на Би Би Си - Тръмп няма стратегия, съдейки по факта, че решението му е изненадало палестинците и други арабски лидери. По думите ѝ, най-вероятно става въпрос за желанието му да изпълни обещанието си към произраелски настроените евреи в Америка и консервативните християнски среди. Фактът, че той на няколко пъти подчерта как предшествениците му не са посмели да направят тази стъпка, потвърждава тази тези. Пак според нея вицепрезидентът Майк Пенс - строго отдаден християнин, противник на абортите - е повлиял много на решението.

Накратко - Тръмп каза много неща, но намеренията му остават неясни. Засега единственият резултат е изострянето на напрежението в региона, първият тест за което ще е реакцията след петъчните молитви.

"Дневник" предлага превод на пълната реч на американския президент. Акцентите са на редакцията.

"Когато заех тази длъжност, обещах да погледна с отворени очи и свежа мисъл към световните предизвикателства. Не можем да решим проблемите си, като залагаме на едни и същи погрешни тези и повтаряме едни и същи грешни стратегии от миналото. Старите предизвикателства изискват нов подход.

Изказването ми днес бележи началото на нов подход към конфликта между Израел и палестинците.

През 1995 г. Конгресът прие Закон за посолството в Ерусалим, призовавайки федералното правителство да премести американското посолство в Ерусалим и признае града – и това е важно – като столица на Израел. Този акт бе одобрен с огромно мнозинство и от двете партии и бе потвърден с единодушно гласуване в Сената само преди шест месеца.

Въпреки това в продължение на повече от 20 години всеки американски президент преди мен използваше правото да отложи влизането му в сила и отказваше да премести посолството на САЩ в Ерусалим или да признае Ерусалим за столица на Израел.

Президентите отлагаха това с вярата, че забавянето на признаването на Ерусалим ще помогне на каузата на мира.

Някои казват, че им е липсвал кураж, но са взели най-доброто решение, основавайки се на фактите, както са ги разбирали тогава. Въпреки това, архивите вече ги има. След над две десетилетия отлагания, устойчиво мирно споразумение между Израел и палестинците не се вижда в близкото бъдеще. Би било глупост да предположим, че повторението на същата формула ще донесе различен и по-добър резултат. Затова прецених, че е време официално да призная Ерусалим за столица на Израел.

Макар предишни президенти да са обещавали това по време на кампаниите си, те не удържаха на думата си. Днес аз го правя.

Прецених, че това действие отговаря най-добре на интересите на САЩ и за търсенето на мир между Израел и палестинците. Това е стъпка, която отдавна трябваше да бъде направена, за да засили мирния процес и работата към трайно споразумение.

Израел е суверенна нация с правото на всяка друга суверенна нация да определи собствената си столица. Признаването на този факт е необходимо условие за постигането на мир

 
Ето оригинала - какво точно (не) каза Тръмп за Ерусалим (видео)

© Reuters

Преди 70 години, по времето на президента Хари Труман, САЩ признаха Държавата Израел. Оттогава столицата на Израел е в Ерусалим – градът, който еврейският народ е създал в древни времена. В наши дни в Ерусалим е съвременно израелско правителство. Там се намират израелският парламент - Кнесетът, както и израелският Върховен съд. Там са и официалните резиденции на премиера и президента. Там са централите на много министерства.

От десетилия американските президенти, държавни секретари и военни лидери се срещат с израелските си колеги в Ерусалим, както направих и аз по-рано тази година.

Eрусалим е не само сърцето на три велики религии, а и на една от най-успешните демокрации в света. В последните седем десетилетия израелците изградиха държава, в която евреите, мюсюлманите и християните, и хора от всички религии живеят и вярват свободно, уповавайки се на съвестта и вярванията си.

Днес Ерусалим е място, където евреите се молят при Стената на плача, християните минават по Пътя към Голгота, а мюсюлманите служат в джамията "Ал Акса". Той трябва да остане такова място.

Въпреки това, през всичките тези години, президентите, представящи САЩ, отказваха официално да признаят Ерусалим за столица на Израел. Всъщност, отказвахме да признаем каквато и да е столица на Израел.

Днес най-накрая признаваме очевидното: Ерусалим е столицата на Израел. Това не е нищо повече и нищо по-малко от признаване на реалността. И е правилното нещо. Нещо, което трябваше да бъде направено.

Ето защо, в съответствие със Закона за посолството в Ерусалим, нареждам на Държавния департамент да започне подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Това незабавно ще даде начало на процеса на наемане на архитекти, инженери и плановици, така че новото посолство, когато бъде завършено, да бъде великолепен паметник на мира.

Искам да бъде съвършено ясно: това решение не показва по никакъв начин оттегляне от силната ни решимост да подпомогнем трайно мирно споразумение. Искаме споразумение, което да бъде страхотна сделка за израелците и страхотна сделка за палестинците.

Не заемаме позиция по никакви окончателни решения, включително специфичните граници на израелския суверенитет в Ерусалим или за решението на оспорваните граници. Тези въпроси трябва да се решат от засегнатите страни.

САЩ остават изключително отдадени на това да съдействат за постигането на мирно споразумение, приемливо и за двете страни. Имам намерение да направя всичко по силите си, за да помогна да се изкове такова споразумение. Няма спор, че Ерусалим е един от най-чувствителните проблеми в тези преговори. САЩ биха подкрепили решение за две държави, ако и двете страни са се съгласили на това.

Междувременно, призовавам всички страни да поддържат статуквото по свещените места в Ерусалим, включително и на Храмовия хълм, познат като Харам ал Шариф.

Най-големите ни надежди са отправени към мира – универсалното желание във всяка човешка душа. С днешните си действия потвърждавам дълготрайната отдаденост на администрацията ми към едно мирно и безопасно бъдеще за региона.

Разбира се, ще има несъгласие и недоволство от това съобщение. Но ние всички сме сигурни, че в крайна сметка, работейки по тези несъгласия, ще постигнем мир, разбиране и сътрудничество.

Този свещен град би трябвало да вади на показ най-доброто у човечеството, да въздига погледа ни към възможното, а не да ни дърпа назад към стари битки, които са абсолютно предсказуеми. Мирът никога не е прекалено далеч за хората, които искат да посегнат към него.

 

Ето оригинала - какво точно (не) каза Тръмп за Ерусалим (видео)

© Reuters

Така че днес призоваваме спокойствието, умереността и гласовете на толерантността да надделят над доставчиците на омраза. Децата ни трябва да наследят любовта, а не конфликтите ни.

Повтарям посланието, което отправих на историческата и изключителна среща в Саудитска Арабия по-рано тази година: Близкия изток е регион, богат на култура, дух и история. Народите му са брилятни, горди и разнообразни, енергични и силни. Но кръвопролитията, невежеството и терорът пречат на идването на невероятното бъдеще, което очаква този регион.

Вицепрезидентът Майкъл Пенс ще пътува до региона в идните дни, за да потвърди отдадеността ни да работим с партньорите си в целия Близък изток в борбата с радикализма, който заплашва надеждите и мечтите на бъдещите поколения. Време е мнозинството хора, които желаят мир, да прокудят екстремистите. Време е всички цивилизовани нации и народи да отвърнат на несъгласията с разумен дебат, а не с насилие.

Време е младите и умерени гласове в целия Близък изток да си създадат светло и прекрасно бъдеще.

Tака че нека днес отново се посветим на пътя на взаимното разбиране и уважение. Нека преосмислим старите си предложения и отворим сърцата и умовете си за възможното и възможностите. И накрая, моля лидерите на региона – политици и духовници, израелци и палестинци, евреи, християни и мюсюлмани – да се присъединят към нас в благородното търсене на продължителен мир.

Благодаря ви. Бог да ви благослови. Бог да благослови Израел. Бог да благослови палестинците. И Бог да благослови Съединените щати. Много ви благодаря. Благодаря."

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/07/3093171_eto_originala_-_kakvo_tochno_ne_kaza_trump_za_erusalim/

  •  
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, просто легализиране на статуквото, изпълнение на решенията на Сената и Камерата на представителите и още едно изпълнено предизборно обещание. При Сената май беше 94 за, а за Камарата 400 за при 30 въздържали се, през далечната 1995-та. Според повечето анализатори, нищо няма да се промени, освен още една интифада де, но това там е ежедневие. Също така на фона на огромните конфликти м/у Иран и Саудитите в различни точни на полуострова и извън него, палестинския проблем е доста назад в приоритетите. Друго тълкуване е, че след като 22 години не са се разбрали (това по повод на ветата, които са давали президентите с презумцията, че за следващите 6 месеца ще се разберат ;)), едва ли признаването на Ерусалим е пречката. Разбира се Тръмп държи да покаже, че има 'топки', каквито другите президенти не са показвали. 

Руските медии са полудели и акцентират на това, че Тръмп непрекъснато повтаря Ерусалим, а не западен Ерусалим и подчертават, че това де юре и де факто показва признаването на анексирания източен Ерусалим и пак показване на двоен стандарт с Крим. Аз предполагам обаче, че и в оргиналното решение на Конгреса е само Ерусалим. А дали легализира анексията личи по третия болд в изказването на Тръмп, а именно:

Преди 20 часа, Р. Теодосиев said:

Не заемаме позиция по никакви окончателни решения, включително специфичните граници на израелския суверенитет в Ерусалим или за решението на оспорваните граници. Тези въпроси трябва да се решат от засегнатите страни.

Аз го тълкувам, че границата си остава, както и санкциониране на новите строежи в анексираните територии. На фона на непрекъснатите конфликти м/у палестинските ръководители от Ивицата Газа и Западния бряг, както и пълното издържане на палестинската автономия от САЩ с редки помощи от ЕС и СА, това си е буря в чаша вода. Не бива да се забравя, че ако се създаде независима Палестина независимо в какви граници, тя ще е изцяло зависима икономически от д-вата Израел. Просто огромната маса палестинци няма къде другаде да отидат да работят освен в Израел, щото не могат да я карат само на помощи. ЕС ще помахат заплашително с пръст, но тихичко ще ръкопляскат под масата, те там са по-малък фактор и от Русия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според мен темата изисква огромни познания по историята на Близкия изток, особено тази след ВСВ, както и задълбочен анализ на новите посоки във външната политика на САЩ, които в момента не притежавам. Но и без да ги притежавам, на базата на бегло проследяване на предизборната кампания на Тръмп и заявленията му за американската външна политика, мисля, че този акт не е просто формален и за отбиване на номера, а е част от по-дългосрочна стратегия на САЩ към Близкия изток, свързан с преориентацията им към Азия като цяло.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има и такива мнения, че Щатите се отказват от централната си роля на 'умиротворител' в Близкия Изток. Може Тръмп така да желае, но това ще е ден до пладне. А и не мисля, че биха му го позволили. Че кой се отказва от налагане на влияние? А и кои ще заместят там Щатите? Европа е слабичка, още повече, че основния локомотив още няма правителство, а не се знае кога ще има. Пък и Германия няма влияние в БИ погледнато исторически. Там са били сферите на ЮК и Франция. Ако ЕС не може или не желае, САЩ трябва да оставят района на новата 'тройна коалиция' - Русия, Иран и Турция, която не е съвсем приятелски настроена към Саудитска Арабия, основен американски партньор (арабски) там (всъщност Иран и СА водят истинска прокси война, както е модерно да се казва сега, или война през прокситата си) и напрао враждебна към Израел, другия партньор на САЩ, който отгоре на това има огромно и влиятелно лоби в страната. САЩ просто няма как да изоставят Израел. Интересно е, че реакцията на Турция бе с/у Израел, а не с/у САЩ. Израел от години е направил Ерусалим своя столица (впрочем никой няма право да казва коя да е столицата на една суверенна д-ва, могат да я признаят или не) и Турция не я признава, но когато САЩ я признават реакцията е заплаха за прекъсване на дипломатическите отношения с........Израел. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 25 минути, mitaca said:

Има и такива мнения, че Щатите се отказват от централната си роля на 'умиротворител' в Близкия Изток. Може Тръмп така да желае, но това ще е ден до пладне. А и не мисля, че биха му го позволили. Че кой се отказва от налагане на влияние? А и кои ще заместят там Щатите? Европа е слабичка, още повече, че основния локомотив още няма правителство, а не се знае кога ще има. Пък и Германия няма влияние в БИ погледнато исторически. Там са били сферите на ЮК и Франция. Ако ЕС не може или не желае, САЩ трябва да оставят района на новата 'тройна коалиция' - Русия, Иран и Турция, която не е съвсем приятелски настроена към Саудитска Арабия, основен американски партньор (арабски) там (всъщност Иран и СА водят истинска прокси война, както е модерно да се казва сега, или война през прокситата си) и напрао враждебна към Израел, другия партньор на САЩ, който отгоре на това има огромно и влиятелно лоби в страната. САЩ просто няма как да изоставят Израел. Интересно е, че реакцията на Турция бе с/у Израел, а не с/у САЩ. Израел от години е направил Ерусалим своя столица (впрочем никой няма право да казва коя да е столицата на една суверенна д-ва, могат да я признаят или не) и Турция не я признава, но когато САЩ я признават реакцията е заплаха за прекъсване на дипломатическите отношения с........Израел. 

Мисля че след края на Ислямска държава и рано или късно придобиването на атомно оръжие от Иран /с което Израел по принцип са се примирили, макар че го отлагат с американска помощ, въпрос на време е/, цялата конфигурация на силите ще изглежда различно. САЩ имат огромни проблеми в Югоизточна Азия с Китай, те изтеглиха голяма част от флота си там. Необходима им е военна и политическа стабилност в Европа и в Близкия изток и то в дългосрочен план, затова е и смекчения тон към Русия, както и изсикването им за повече военни разходи от европейските им съюзници. Военната им доктрина предвижда война на два фронта, но не и на три.

Ето защо, мисля, че в следващото десетилетие ще направят всичко възможно да стабилизират Близкия изток, същевременно оставайки решаващ фактор там. Ябълката на раздора в Близкия изток е Палестинския въпрос - ако Израел признае Палестинската държава /най-напред САЩ трябва да направят това/, позицията на САЩ в този регион става значително по-здрава и стабилна, противоречията им с Турция и Иран до голяма степен ще бъдат отслабени, защото между тях и Израел стои Хамас, която е терористична организация /според САЩ и ЕС/, подкрепяна от Иран, черпеща сили от непризнаването на Израел. Партията на труда /социалдемократи/ в Израел са склонни да водят преговори за признаване на палестинска държава, те ги започнаха през 90-те. В момента краката на Нетаняху и партията му Ликуд се клатят от корупционни скандали

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/benjamin-netanyahu-bribe-fraud-investigation-israel-police-move-closer-indictment-pm-a7934861.html


https://www.theguardian.com/world/2017/nov/09/israeli-police-question-benjamin-netanyahu-in-corruption-inquiry

само 38 процента ог гласоподавателите казват, че биха желали да е следващ министър-председател. Свързвам нагнетяването на тези скандали, три разследвания, с опитите на САЩ да решат палестино-израелското споразумение. Не вярвам в случайности в политиката:).

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има ли някаква статистика, отразяваща мненията на избиратели по отношение независима Палестина? По принцип признаването на Ерусалим за столица на Израел май отрязва мераците на палестинците за тяхна столица да бъде обявен изт. Ерусалим и може би посланието на Тръмп е "приемете това, пък ние ще помислим за вашата независимост". Остава също въпроса за икономиката на независима Палестина съсредоточена в ивицата Газа и Западния бряг. Какво става, ако евреите ги признаят, но въведат паспортни ограничения, че те ще изпукат там от глад оттеглят ли се американците от финансовия ангажимент.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 минути, mitaca said:

 

Преди 2 минути, mitaca said:

Има ли някаква статистика, отразяваща мненията на избиратели по отношение независима Палестина?

Нямам такава статистика под ръка, може да се потърси в мрежата.

Преди 4 минути, mitaca said:

Ерусалим и може би посланието на Тръмп е "приемете това, пък ние ще помислим за вашата независимост".

++ добре казано, вероятно подкрепено и с преговори и пазарлъци с по-умерените политически сили сред палестинците, които текат успоредно

Преди 5 минути, mitaca said:

Остава също въпроса за икономиката на независима Палестина съсредоточена в ивицата Газа и Западния бряг. Какво става, ако евреите ги признаят, но въведат паспортни ограничения, че те ще изпукат там от глад оттеглят ли се американците от финансовия ангажимент.

Според мен палестинците ще трябва да се простират според чергата си, а тя не е много голяма. Палестинците са отчайващо бедни и живеят като в гето - БВП на човек е около 2900 долара годишно, и както сам казваш, цялата им икономика е зависима от израелската. От друга страна в Израел живеят и работят около 20 процента малцинства от арабски произход - решаването на въпоса с палестинската държава с взаимни компромиси ще бъде от огромна полза и на двете страни: от една страна ще извади най-силния коз на екстремистите от арабска страна, от друга ще даде на палестинския народ алтернатива за развитие, от трета ще умиротвори самия Израел. Всичко това, според мен, обаче може да стане със силния натиск на САЩ върху всички заинтересовани страни, в това число Русия, Турция и Иран, както и другите им арабски съюзници. Висш пилотаж в дипломацията и пазарлъците, но нали за Тръмп казват, че е ако има някакъв гений, той е да сключва изгодни сделки, ще видим дали е така.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно мнение по казуса изказа и Емил Джасим в "Лице в лице". Неговата хипотеза е, че с признаването на Ерусалим се отклонява вниманието от тежките обвинения в корупция отправени към Нетаняху изкарали десетки хиляди на протести в началото на декември, както и от критиките към самия Тръмп в Щатите. Както и консолидация около правителството в Израел последвала палестинските протести. Но това ми се струва (ако е така) по-скоро странична цел. Интересен е и факта, че преди няколко месеца Русия предложила да 'пренесе' своето посолство от Тел Авив в зап. Ерусалим, ако Израел разреши руско посолство в Палестина да се открие в изт. Ерусалим. Също така според Стефан Тафров, САЩ око не съгласувал, то поне е уведумил предварително правителствата на СА и Йордания, а най-вероятно и Ирак. Арабите се вдигнаха на протести, но правителствата по-скоро се опитват да ги тушират отколкото да ги поощряват. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, mitaca said:

Интересен е и факта, че преди няколко месеца Русия предложила да 'пренесе' своето посолство от Тел Авив в зап. Ерусалим, ако Израел разреши руско посолство в Палестина да се открие в изт. Ерусалим. Също така според Стефан Тафров, САЩ око не съгласувал, то поне е уведумил предварително правителствата на СА и Йордания, а най-вероятно и Ирак. Арабите се вдигнаха на протести, но правителствата по-скоро се опитват да ги тушират отколкото да ги поощряват. 

http://www.mid.ru/ru/press_service/spokesman/official_statement/-/asset_publisher/t2GCdmD8RNIr/content/id/2717182

Това е официален документ на руското МИД от 04.2017. Позицията е ясна: Западен Йерусалим за Израел, Източен за Палестина, две столици, две държави, двустранни преговори.

 

 

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...