Отиди на
Форум "Наука"

Доколко зависими сме от машините?


Recommended Posts

 • Потребител

Задавали ли сте си въпроса доколко нашият живот и ежедневие зависят от електрониката и машините?

Сравнено с изминалите векове, тази зависимост като положително или отрицателно развитие я възприемате?

Според вас, какво ни готви бъдещето? Дали машините ще станат още по-важна и неизменна част от живота ни? Дали ще изместят човешкият ръчен труд изцяло? Доколко електрониката и изкуственият интелект ще ръководят развитието на човечеството?

 • Харесва ми! 3
Link to post
Share on other sites
 • 2 седмици по-късно...
 • Администратор

Привършвам книгата "Произведено в Япония Акио Морита и Сони" на Акио Морита, книгата е писана 86 година, а автора говори за неща, които ние не знаехме до преди 10 години, така че в момента технологиите са заели голяма част от нашия живот - по-голяма от колкото си мислим. 

Според мен все повече работни места ще се заемат от машините, но все по-голяма ще е нуждата от хора, които да програмират. Имаше една статия, в която се прогнозираше до 2050 година милиони безработни заради новите технологии, но още толкова милиони ще се търсят да се занимават със софтуер и хардуер и как ще има огромна нужда от IT специалисти.

 • Харесва ми! 2
Link to post
Share on other sites
 • Дарение

 • Подобни теми

  • От xyz
   Когато се занимавате с ИИ, то определено ще стигнете (а може и да започнете от там), да четете общи приказки, а не неща по същество. Това, обаче, е напълно нормално за тази дисциплина (както и за всяка друга, която не е особено добре изучена). Именно и от такъв вид е по-долното определение.
   И така, не очаквайте някаква строгост на определението. По-скоро то ще е интуитивно, отколкото точно изказано. Първо, може ли компютърът да мисли? Отговорът е еднозначен и той е "не". Тогава, какво означава изкуствен интелект?
   Когато например делите две числа, то вие изпълнявате така да се каже някакви "механични действия". Така се казва, въпреки че няма никаква механика при изчисленията - не съществуват зъбчати колела в главата ви, които да започнат да се въртят. Именно, ако извършвате "на ръка" някакъв алгоритъм, който е реализиран като компютърна програма, то вие ще извършвате подобни механични действия.
   Изкуственият интелект (ИИ) е програма, която цели да имитира хода на мислите ви, в случай когато решавате някаква задача, но не извършвайки механични действия. Един прост пример е попълването на кръстословица. Друг пример е подреждането на кубчето на Рубик (ако не сте чували, какво е това, то ще ви кажа в една от следващите теми) и т.н..
   Ще се опитам да ви запозная с примери от теорията на ИИ, в някои други постове!
  • От Aspandiat
   Някой е сътворил живота преди 10 милиарда години
    
   Американски изследователи смятат, че знаменитият закон на Мур, приложим към транзисторите и микросхемите, всъщност е доста по-универсален. И може да работи и в други области на науката и техниката.
   Генетиците Алексей Шаров от Националния институт по застаряването на населението в Балтимор и биологът Ричард Гордън от Морската лаборатория във Флорида приложили закона на Мур към биологичните системи. И получили сензационни резултати – животът не се е зародил на Земята, а на място, съществувало много преди образуването на нашата планета.
   Законът на Мур е открит през 1965 г. от Гордън Мур, който три години по-късно става един от основателите на компанията Intel. Законът е изведен въз основа на наблюдения, които Мур споделил в сп. Electronics. Там той представил прогнозата си за развитието на полупроводниковата техника и прочие електроника. Мур предрекъл, че броят на транзисторите в микросхемите ще се удвоява всяка година. В резултат процесорите ще стават по-евтини, по-бързи и по-миниатюрни. След 10 години Мур се поправил и уточнил, че удвоението ще протича на интервали от две години. Това му откровение получило името „закон на Мур”.
   С този закон може да се предрича бъдещето, като се анализират миналото и настоящето на някоя сложна и развиваща се система. Шаров и Гордън се опитали да обрисуват миналото. За това разработили специални алгоритми.
   Преди да ги приложат към биологията, учените ги проверили на полупроводникова техника, благодарение на която законът на Мур е получил право на съществуване. Учените изчислили, че първият чип трябва да се е появил някъде през 60-те години на ХХ век. И точно така и било.
    
   След успешната проверка Шаров и Гордън заменили в изчисленията си електронните елементи с нуклеотиди. И получили, че удвояването на сложността на генома се случва на всеки 376 милиона години. От това следвало, че животът се е зародил преди 9,7 милиарда години.

   Излиза, че Земята не е люлка на всичко живо, понеже тя е само на 4,5 милиарда години. Тоест животът е дошъл някъде от друго място.
   Изчисленията с използването на закона на Мур радват на първо място привържениците на т.нар. панспермия – хипотеза, че животът на Земята е донесен от Космоса.
   Ще се зарадват и тези, които смятат, че някъде във Вселената живеят извънземни, изпреварили ни в развитието. И защо не, щом животът е на 10 милиарда години.
   Братята по разум, които са много по-умни от нас, може да са разработили начини за скоростно преместване в пространството. Тогава можем да разчитаме, че някой ден все пак ще ни посетят. Или вече са идвали. Изчисленията на Шаров и Гордън дават такава надежда.
   Статията на Гордън и Шаров, публикувана в arXiv.org, по-скоро ще предизвика много спорове в научния свят и хипотезата ще намери привърженици и противници. Трудно е дори да си представим какво ще стане с религиозните и философските представи на човечеството, ако предположението на учените се окаже вярно и намери достатъчно доказателства.
   Впрочем…
   Контактът с пришълци е неминуем след 251 години
   Самюъл Арбесман от Харвардската медицинска школа, изумен, че законът на Мур е станал едва ли не закон на природата, решил да го приложи към астрономията. Но вече с анализ на бъдещето.
   Ученият спечелил за идеята Грег Лафлин от университета в Калифорния и двамата се заели с предсказване в областта на откриването на екзопланети.
   Арбесман и Лафлин отчитали, че първата планета извън пределите на Слънчевата система е била открита през 1988 г. До днес известните екзопланети надвишават 1000 и няколкостотин претендират да приличат на нашата Земя по размери, маса, местоположение до своята звезда и температура на повърхността.
   Изследователите изчислили вероятната динамика. Оказало се, че първата сестра на Земята – с обитатели от „земен” тип – ще бъде открита през 2020 година с вероятност 75%. А през 2264 г. извънземният живот със сигурност ще бъде намерен. Така де, почти. Вероятността за това събитие се оценява на 95%. Или поне така излиза според закона на Мур, ако той се приложи към обозримата Вселена.
   http://megavselena.bg/nyakoy-e-sytvoril-zhivota-predi-10-miliarda-godini/
  • От IvanDonev
   С помощта на интернет бързо и сигурно преминаваме от индустриалната към IT епохата или както още я наричат- човешката ера.Не съм споменавал, но работя в сферата на човешките ресурси и тези промени ги усещам ежедневно.Например все по-често се случва работодателите да търсят работника, вместо обратното.Ако работникът е особено ценен, дори някои работодатели го преследват(headhunting).
   Интересно ми да я чуя колкото се може повече мнения по два-три въпроса.
   Кои според вас са професиите, които ще отпаднат в близко бъдеще?Някой може ли да прогнозира някоя нова професия?
   Какви качества ще се ценят все повече в един служител?
 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...