Отиди на
Форум "Наука"

Загадките около инцидента над Сахалин


Recommended Posts

  • Потребител

Според официалната версия до гибелта на лайнера се е стигнало след чудовищен брой съвпадения

През нощта на 1 септември 1983 г. в небето над Сахалин се случи инцидент с пътническия Боинг 747 на Korean Air. Официалната версия, към която се придържат правителствата на поне четири страни – Корея, Япония, Русия и САЩ – сюжетно изглежда много просто. Обаче... Пътническият Боинг 747 на компанията Korean Air изпълнява редовния си полет KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул с междинно кацане за дозареждане в Анкъридж, Аляска. Маршрутът на полета преминава над Тихия океан, заобикаляйки територията на СССР, но още след излитането си от Анкъридж самолетът започва да се отклонява от него. В момента на гибелта на лайнера югозападно от Сахалин отклонението от маршрута е около 500 километра. Според данните на разследването от ИКАО екипажът неправилно е настроил автопилота и не е осъществявал проверка на текущите координати, разчитайки на автоматиката.

В 04:51 местно време самолетът нахлува в съветското въздушно пространство над забранена за полети зона в Камчатка, в която се намира съветска ракетна база. Официалната версия гласи, че съветските ПВО са взели Боинга за американския разузнавателен самолет RC-135, който същата нощ като че ли е наблюдавал пуска на съветска балистична ракета. На радарите RC-135 изглежда по същия начин – като Боинг. Изтребители МиГ-23 излитат, за да прехванат корейския лайнер над Камчатка, и го съпровождат до напускането му на въздушното пространство на СССР. В 06:13 Боингът отново пресича съветската граница, този път над Сахалин. Посрещат го прехващачи Су-15. В 06:24 пилотът на изтребител-прехващача Генадий Осипович изстрелва две ракети, които поразяват авиолайнера. Отломките падат в морето от височина девет километра в района на остров Монерон, югозападно от Сахалин. Според официалната версия до гибелта на лайнера се е стигнало след чудовищен брой съвпадения, но участниците от съветска страна изкарват наяве много несъответствия, които навеждат на мисълта, че нахлуването на Боинга най-малкото не е било случайно събитие, и поставят под съмнение официалната версия.

Ако формулираме накратко алтернативната версия, то според мнението на съветското ръководство нахлуването на Боинга е било разузнавателна операция, насочена към „осветяването“ на радиолокационната защита на Далечния Изток на Съветския съюз. Тук трябва да се отбележи, че значителни области от съветския Далечен Изток действително бяха затворена територия. Освен ракетните бази, там се намираха (и до ден днешен са разположени там) бази на съветския военен флот, бази на подводния флот, радиолокационни станции, бази на далечната авиация и други секретни военни обекти.

Първият въпрос, който си зададоха участниците в инцидента от съветска страна и експертите, е как лайнерът е успял да се отклони от пътната линия на полета? Към този момент лайнерът Боинг 747 е бил оборудван с най-новите навигационни системи, многократно дублиращи се една с друга, затова е много странно, че отклонението от зададения маршрут не е било установено веднага. Освен това, много странен е фактът, че американските и японските служби за управление на въздушното движение не са направили нито един опит да се свържат с рейс КАL-007, за да съобщят на екипажа за отклонението от курса.

Вторият въпрос е, имало ли е на борда на самолета пътници? Противно на практиката в подобни случаи, след падането на лайнера не са публикувани списъци с пътниците.Корейците трябваше да публикуват списъци с пасажерите. Такова нещо не се случи. Кой тогава може да твърди, че на борда е имало пътници?“ – казва Александър Шчербаков, военен експерт, летец-изпитател. На мястото на катастрофата са били открити само около 30 фрагмента от тела на загинали. Много по-малко, отколкото може да се предположи, ако на борда наистина са се намирали над 200 души. „Сигурен съм, че такива не е имало. Те няма как да изчезнат. И да се разтворят в морската вода също“ – казва Анатолий Корнуков, през 1983-а командир на 48-а изтребителна дивизия на Далекоизточния военен окръг (ДВО). Участниците в издирвателната операция споменават и странния багаж. „Очила, пудриери, женски чанти без съдържание. Всичките събрани вещи се събраха в 6 сандъка“ – спомня си Анатолий Корнуков. Историкът Александър Колесник е на мнение, че странният багаж „потвърждава версията за провокация и за това, че пътниците са слезли в Анкъридж“.Версията за провокация се поддържа и от Филип Бобков, който през 1983 г. заема поста на заместник председател на КГБ на СССР: „Прецизно планирана операция. Пътници не е имало, само екипаж“. За това, че според участниците в събитията полетът е бил разузнавателна операция, говори и незначителният на пръв поглед факт, че лайнерът е бил задържан за 40 минути в Анкъридж. Само по себе си задържането е обикновена практика и не предизвиква въпроси, но тя позволила на самолета да навлезе във въздушното пространство на СССР едновременно с американския спътник Ferret-D/Farrah. За това говори Василий Алексеев, който през 1983 г.е началник на управлението на специалните отдели на ВВС на МО на СССР: „Излитането му е било коригирано спрямо полета на американския спътник. Цялата система на ПВО на Далечния Изток на СССР е била разкрита“. Иван Третяк, командващ войските на ДВО през 1983 г. казва, че съветското разузнаване успяло да прихване шифрограма от Боинга до спътника: „В дълбочината виждам подводници. Добре се виждат. Правя снимки“.

Третият въпрос е защо корейският лайнер по никакъв начин не е реагирал нито на опитите да се свържат с него, нито на маневрите и предупредителната стрелба на съветските изтребители? Нещо повече, по думите на пилота Генадий Осипович, след като забелязали изтребителите, пилотите на лайнера започнали да маневрират по необичаен за пътнически самолет начин. Боингът намалил скоростта си до 400 км/ч, най-вероятно в опит да се освободи от преследвачите. При тази скорост Су-15 влиза в „тирбушон“. Целта на провокацията, ако това е било провокация, според думите на генерал Махмут Гареев, е била да се проведе разузнаване на системите за РЛС на Далечния Изток на СССР: „На американците им трябваше да ги засекат, за което им трябваше да прелетят над тях. Военният самолет веднага щеше да бъде свален“. А пътническият Боинг е бил няколко часа във въздушното пространство на Съветския съюз. „И за минута не съм си помислял, че мога да сваля пътнически самолет. Всичко друго, но не и това!“ – твърди впоследствие Генадий Осипович. Без пълното разкриване на секретните документи не може еднозначно да се каже какво се е случило в небето над Сахалин през септември 1983 г., но данните на участниците в събитията ни карат да си спомним филма на Бари Левинсън „Да разлаем кучетата“.

 https://www.blitz.bg/goreshtite-novini/zagadkite-okolo-intsidenta-nad-sakhalin_news386164.html

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Близзззз , Пигггг...

Големи източници , голямо нящо.

И големи теми естествено(аз лично още чакам автора да ни разкаже как СССР-то ни е падарило преди 30 години , бля , бля ,бля)

п.с.ясно е , че Душко работи усърдно на друго място и е оголил тука фронта , но заместника не го докарва много много.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Инцидента с KAL007 е интересен в контекста на свалянето на MH17. Вижда се, че modus operandi на Кремъл не се е променило през годините:

KAL007 -> "нищо не е падало" -> "само си падна" -> "свалихме го, но беше американски разузнавач RC-135" -> "беше пътнически самолет но с изключени светлини" -> "с включени светилини, но не се подчини на командите" -> и т.н. 

MH17 -> "нищо не е падало" -> "само си падна" -> "свалихме го, но беше украински разузнавач Ан-26" -> "беше пътнически самолет, но го свали украински Су-25" -> "Свали го БУК, но не наш а украински" -> и т.н. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 32 минути, Skubi said:

Или само защото почва студената война №2..... 

Между кои две големи сили, ще е тая студена война? И на каква идеологическа основа? С какви съюзници? И върху каква икономическа основа?

Щото в момента РФ е повече георафско понятие, отколкото сила. И няма кьорав съюзник, а само гневни и наплашени съседи. Пък и чиновническа клептокрация, плюс безпринципна външна политика, трудно ще ги минем за някаква особено вдъхновяваща идеология. Та не знам и за това питам...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 52 минути, Amazonski said:

Между кои две големи сили, ще е тая студена война? И на каква идеологическа основа? С какви съюзници? И върху каква икономическа основа?

Щото в момента РФ е повече георафско понятие, отколкото сила. И няма кьорав съюзник, а само гневни и наплашени съседи. Пък и чиновническа клептокрация, плюс безпринципна външна политика, трудно ще ги минем за някаква особено вдъхновяваща идеология. Та не знам и за това питам...

САЩ-Русия.

Сун Це казва, че говориш глупости. РФ е доста силна да събори този свят. Да не говорим за Китай който не се знае с кого е.....

Така, че според Сун Це най-голямата грешка е да подценяваш врагът....

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В един момент се зачудих кое неграмотно в авиационно отношение "журналЕ" е писало статията, после видах, че то било блиц.бг по източник от рунета 😅

Редактирано от Bruchpilot
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Преди 1 час, Skubi said:

САЩ-Русия.

Сун Це казва, че говориш глупости. РФ е доста силна да събори този свят. Да не говорим за Китай който не се знае с кого е.....

Така, че според Сун Це най-голямата грешка е да подценяваш врагът....

Да оставим малко конретната тема.  

Със сигурност мозъчните тръстове на Хегемона не подценяват врага. 

Поне урокът от  пост-Елциновския  нокдаун на Русия и неочаканата серия от крошета от нейна страна после, доста им държи влага.  Хегемонът се опитва да използва задушаващата хватка, с която навремето гътна СССР.  Дали ще успее сега?

-  Русия няма продоволствен проблем

-  Русия няма проблем със стоките на лукса и домашния уют.

-  Руснаците ги хвана бъйгън от скъпи курорти. Въобще, натъпкаха се яко със всичко, за което ожидаха през комунизма.

-  Руснаците затварят всеки ден по някоя дупка в торбата с блага.  Там не можеш ги бутна.

Къде тогава? - Да се разложи младежта - секс, наркотици и рокендрол. Клептоманският и корупционният праг на рускто население е нисък, значи ако се обезсилват системите за спрявяне с този проблем, той ще разушава дъжавата от самосебе си.

И накрая класическият шпионаж със съвременни средства, петата колона, особено в медиите и ако се случи някой предател да снесе секретно оръжие. А и скрити диверсии също.

 Как се противопоставя Русия?  -  Ами първо мачка с досада палетата, които я джафкат, насъскани от господаря си.

 Най-глупавото и беззъбо пале, дето е ясно, че не може да я ухапе, си го мачка с голям кеф. Няой да не знае кое е то?

Другите и начини на проивопоставяне ги кажете вие  :)

Редактирано от Exhemus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Skubi said:

САЩ-Русия.

Сун Це казва, че говориш глупости. РФ е доста силна да събори този свят. Да не говорим за Китай който не се знае с кого е.....

Така, че според Сун Це най-голямата грешка е да подценяваш врагът....

Какъв враг бе Скуби? На кого е враг Русия, освен на себе си и на нещастните си съседи. Единственото забележително там, освен природата, са ядрените заряди. А те имат значение, само ако някой реши да унищожи/завладее РФ, до тогава са само огромен разход и мъртва тежест. И войната няма да е "студена".

Та според теб кой и за какъв Х, ще задушава в студена война РФ, или както пишеш "врагът"?

Китай заради Сибир? Не и в тази реалност. Те каквото им трябва от там си го купуват на ниски цени, като леееекичко го и заселват. Търговският им баланс с РФ е съкрушителен, ако искат и Путин ще си купят. 

САЩ? Че те до анексията на Крим, РФ дори не им беше в зоната на преоритетите на външната политика. Където фигурират дори Филипините. За чии им е да ръчкат замръзнала от студ гора от ядрени ракети? 

За ресурси? Че те се купуват! И то евтино. И противно на напоителната пропаганда, РФ не е някакъв извор на ресурси. От прочутите редки метали, световният износ на РФ е 5%. Демек в графата "и други". Нефт, желязо, титан и т.н. никъде не е уникална, или на първо място по производство и залежи. Нито по цени на добив и рафиниране.  

Та на кой е "враг" РФ и с кого ще води студена война? Извън фантазиите на Кремъл разбира се. 

За да водиш "студена" война, трябва да си силен на всички фронтове. Къде е силна РФ?

- Международен престиж и влияние? - Тц. Пропиялха го. Остана им ветото в СС на ООН.

- Силни съюзници? - Тц. Китай не им е съюзник а ги използва. 

- Културно влияние? - Само в черепахите на крайните русофили. 

- Влияние в науката? - Вече не са и в десятката.

- Икономическо влияние? - Само износа на газ и те вече го използват до дупка. Извън това, 300-400 млрд. бюджет, от които близо една трета отива за силовите структури, а другото за пенсии, или диктаторчета, като Мадуро.

- Армия? - голяма, не особено ефективна, или модерна и неспособна на големи операции, освен в близост до границите на РФ. 

 

Та каква студена война? Странна една такава...едностранна. Война в която участва само РФ и само тя поема негативните последици.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, Amazonski said:

..

За ресурси? Че те се купуват! И то евтино. И противно на напоителната пропаганда, РФ не е някакъв извор на ресурси. От прочутите редки метали, световният износ на РФ е 5%. Демек в графата "и други". Нефт, желязо, титан и т.н. никъде не е уникална, или на първо място по производство и залежи. Нито по цени на добив и рафиниране.  

Та на кой е "враг" РФ и с кого ще води студена война? Извън фантазиите на Кремъл разбира се. 

За да водиш "студена" война, трябва да си силен на всички фронтове. Къде е силна РФ?

- Международен престиж и влияние? - Тц. Пропиялха го. Остана им ветото в СС на ООН.

- Силни съюзници? - Тц. Китай не им е съюзник а ги използва. 

- Културно влияние? - Само в черепахите на крайните русофили. 

- Влияние в науката? - Вече не са и в десятката.

- Икономическо влияние? - Само износа на газ и те вече го използват до дупка. Извън това, 300-400 млрд. бюджет, от които близо една трета отива за силовите структури, а другото за пенсии, или диктаторчета, като Мадуро.

- Армия? - голяма, не особено ефективна, или модерна и неспособна на големи операции, освен в близост до границите на РФ. 

 

Та каква студена война? Странна една такава...едностранна. Война в която участва само РФ и само тя поема негативните последици.

 А санкциите какво са? Диета за отслабване може би? 

-  не знам защо, ама заради тез 5% американците не можеха да заспят и накрая го измислиха -  освобождават Росал от санкции. Как така?  Агресор, олигарси и изведнъж вратичка за определена компания  :)  Къде отидоха моралните принципи?

 

  

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 9 часа, Exhemus said:

 

Да оставим малко конретната тема.  

Със сигурност мозъчните тръстове на Хегемона не подценяват врага. 

Поне урокът от  пост-Елциновския  нокдаун на Русия и неочаканата серия от крошета от нейна страна после, доста им държи влага.  Хегемонът се опитва да използва задушаващата хватка, с която навремето гътна СССР.  Дали ще успее сега?

-  Русия няма продоволствен проблем

-  Русия няма проблем със стоките на лукса и домашния уют.

-  Руснаците ги хвана бъйгън от скъпи курорти. Въобще, натъпкаха се яко със всичко, за което ожидаха през комунизма.

-  Руснаците затварят всеки ден по някоя дупка в торбата с блага.  Там не можеш ги бутна.

Къде тогава? - Да се разложи младежта - секс, наркотици и рокендрол. Клептоманският и корупционният праг на рускто население е нисък, значи ако се обезсилват системите за спрявяне с този проблем, той ще разушава дъжавата от самосебе си.

И накрая класическият шпионаж със съвременни средства, петата колона, особено в медиите и ако се случи някой предател да снесе секретно оръжие. А и скрити диверсии също.

 Как се противопоставя Русия?  -  Ами първо мачка с досада палетата, които я джафкат, насъскани от господаря си.

 Най-глупавото и беззъбо пале, дето е ясно, че не може да я ухапе, си го мачка с голям кеф. Няой да не знае кое е то?

Другите и начини на проивопоставяне ги кажете вие  :)

Бъркаш руския елит с обикновения руснак.Разликата е огромна почти като по царско време.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 часа, Exhemus said:

А санкциите какво са? Диета за отслабване може би? 

Санкциите са си санкции. Обаче не са "студена война". За война трябват поне двама участници. Те и Северна Корея са под санкции, ама никой не твърди, че тече Студена Война между тях и САЩ/ЕС/НАТО. 

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...