Отиди на
Форум "Наука"

Реабилитация на император Нерон!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Не е лесно да оправдаеш едно чудовище. Дали съм бил добър адвокат - вие ще отсъдите ;) 

Цитирай

 

Действително ли римският император Нерон е бил толкова ужасен и като човек и като владетел, колкото историците, романите и филмите обикновено го изкарват? Тези заключения като цяло се базират на сведения писани по време на управлението му (54 – 68 г. от н.е.), както и след това.

Въз основа на тях той е считан за откачен тиранин, чието управление е съпроводено от ужасяващи актове на насилие, като отравянето на непълнолетният му брат, уреждането на убийството на собствената му майка Агрипина Младата (с която се говори, че преди това е спал), подпалването на Рим, което води до разрушаването на по-голямата част от града, жестоките екзекуции на християни, кастрирането на един юноша, за когото после се оженил и умъртвяването с ритник на бременната му съпруга Попея. Някои от тези инциденти вероятно действително са се случили, но съвременните историци все повече ги поставят под въпрос. Въпреки твърденията от критичните римски летописци, че Нерон е бил масово хулен, археологическите находки от Помпей, говорят за това, че той е бил неочаквано популярен сред обикновените граждани

 

Целия текст:

https://www.chr.bg/istorii/lichnosti/mrachniyat-oreol-na-edin-ot-naj-protivorechivite-vladeteli-v-istoriyata/

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е проблемът, чеспокойно може да се почне от египетските и персийските, юдейските лидери чак до сегашните, един доста длъг списък на тези които са били пре или мало считани.

За античните има проблем ако гледаметози ахмак Хавасс, Захи който така надмерно говори сякаш е директен наследник на фараоните, или иранците които с презрение гледат арапите защото те са наследници на персийците, да не говорим за Великият Александър който направо го шчитат за инкърнацията на съмият дявол и тнт.

Но лека полека, благодарение на такива и подобни статии истинката все така си ще изплава....Дай Боже да доживеем.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Абе убийството на майка му Агрипина Младата си е негова поръчка. Няма друга сила в империята , която би й организирала покушение !  Тя е от стара коза яре и не би се оставила на никой , особено след първото неуспешно покушение .

На доведения си брат Британик също !

Общо взето управлението му може да се раздели на две части : първата когато Нерон оставя наставника си Сенека да ръководи държавните дела и нещата вървят добре и втора : когато в резултат на разкрит заговор срещу него …."кървясва" .

Иначе според мен Светоний се "дъни" (сиреч се хваща на слуховете на враговете на Клавдиите) когато пише , че Нерон ….миришел на лошо ! (Излъчвал неприятна миризма)

Това е пра-стара обида , която е използвана с цел  тотално-унижаване на описваната личност. Неприятният мирис е символ на погнуса и отвращение. ( Луидпранд Кремонски сипейки крещящо обидни хули по адрес на бедния Никифор Фока не се спира докато не завършва , че носел скъпа но износена и миришеща на лошо дреха)

Та...въпреки , че признава , че Нерон бил с приятен външен вид той ...изтърсва за неприятния мирис ! Тоест , не се осмелява да преиначи външността му заради все пак запазения спомен за него , но мириса е по....неизвестен и за ...унижението сред бъдещите поколения-читатели ще хване почва....?!

Малко да задълбая …..за простолюдието и през античността и през средновековието , че и по новото време , не са спестявани описания ,че си миришат ...и аристокрацията …"свива нос" , тоест ...презрение !

Нобилитетът обаче си смърди на коне ! Особено мъжете !  Това си е резонно и не се квалифицира като "лоша миризма" ! Напротив !

Самият Нерон освен музикално-поетичните си залитания (между впрочем съвсем не лоши) е и запален колесничар !  Олимпийски шампион (е...малко със съдийско рамо предполагам) Но...че е смърдял на коне е безспорно.  За да е миришел на "лошо" през конската смрад или през литрите скъпи благовояния /парфюми + кисненето всекидневно в модните (а и задължителни) него време римски бани , той трябва да страдал от сериозно разложение на плътта ...а се знае , че си е бил в крепко здраве преди смъртта си - 34 годишен !

Толкоз за "издънката" на Светоний , който  иначе наистина дава безценни сведения !  Велик !

Сега за станалите хит ...възстановки . Някои не лоши , други зле , а трети гротескни ! 

 

Image result for emperor nero reconstruction          Photo Courtesy of Césares de Roma          

 

Nero. Photo Courtesy of Césares de Roma                        

 

 

Иначе като картинка си е чудна възстановка …….

Nero Roman Emperor                   Illustration of Nero

 

 

Full length color image of Emperor Nero aka.

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

   Не забравяйте, че за християните той е Звяра /666/, пръв заместник на дявола. Така че, всички преписвачи от по-следнащо време може да са притурили нещо от себе и към римските историци.

   За вярване са само оригиналите достигнали до нас. А има ли такива?  :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На първата възстановка са го докарали почти кат бай ти Тръмп. 
Ами не само християните, но и сред съвременниците си е имал страшно много врагове. Колкото до убийството на Агрипина, защо да няма друга сила в империята, която да й види сметката, по-късно се намира такава сила, която да прати килъри във вилата на Нерон, които той не дочаква. Макар че  едва ли сплетните на недоволния сенат са били насочени точно срещу майка му. Дори и да е виновен за смъртта й, както и тази на Британик, това не намалява заслугите му за обществото и преустройството. Иначе за близките - кофти, както се казва от императора е слънце -  който стои прекалено далеч от него измръзва, който се доближи прекалено изгаря. Но в крайна сметка по-важни са държавата и народа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎22‎.‎7‎.‎2019‎ г. at 8:57, Warlord said:

Колкото до убийството на Агрипина, защо да няма друга сила в империята, която да й види сметката, по-късно се намира такава сила, която да прати килъри във вилата на Нерон, които той не дочаква.

Лорде , покрай многото ти ангажименти напоследък ,  ми се струва , че си ...позабравил някои подробности.

Срещу Агрипина има няколко покушения ….ако бяха организирани против волята (незнанието) на Нерон , Агрипина би взела мерки и ликвидирала (с негова подкрепа или поне неутралитет) въпросните съзаклятници. Имала е и възможности  и средства и хора за целта. А и акъл .

Нерон  100%  е поръчителят !  Причините са сериозни. 

Енергията и амбициите на Агрипина за власт  са огромни . Прекалени за римското общество него време , ако и да е то  либерално що се отнася до разводи и поведение , но все пак....

Изобразена е на монети редом до Нерон , управлява показно (засенчвайки  сина си) нещо което дразни и наместника Сенека и Сената , че даже и Секст Бур преторианския префект назначен на тази длъжност благодарение на същата Агрипина ,  води до отстраняването й .

Матроната , обаче не се примирява със ….това отхвърляне - егото й е силно наранено от синовната според нея неблагодарност ….и тя започва флирт с ….Британик !

Разбира се това води до скоропостижна смърт на нещастния момък и серия от покушения срещу ….нея самата !

Сега ….натам не трябва само да се обвиняват древните автори  (в случая най-вече Светоний и Тацит) в тенденциозност срещу Юлиево-Клавдиевци , защото хората чинно си споменават както добрите така и лошите страни.  Както и казват ….натам Агрипина не мирясвя , а започва да издига друг свой фаворит - от родата на Тиберий . Та присъдата й е подписана.  В случаят дори авторите донякъде оправдават/смекчават/  майцеубийството на Нерон. (респективно и братоубийството на доведения си брат) .

Убийствата на Октавия (съпруга и доведена сестра)  и на ританата в корема бременна Попея може и да са.....слухове .  Тук съгласен.  Но ! След заговора на Пизон - колко глави падат ?  ….Сенека , Лукан , Петроний , Тразеа  - интелектуалния елит …..

On ‎21‎.‎7‎.‎2019‎ г. at 20:34, Exhemus said:

   Не забравяйте, че за християните той е Звяра /666/, пръв заместник на дявола. Така че, всички преписвачи от по-следнащо време може да са притурили нещо от себе и към римските историци.

   За вярване са само оригиналите достигнали до нас. А има ли такива?  :)

В такъв случай на съмнения относно коректността на преписвачите ….следиш хронологичните събития . А те не са в ползу Нерону . Хич даже.....

Целият Запад се надига -  Галия , Испания , Африка и пасивност на Германия въпреки , че последната е натоварена от Цезаря да смаже разбунтувана Галия.

Плюс отдръпване/предателство/  на преторианската гвардия . Това християните няма как да ...преиначат ...

Проличава и пълната неспособност на Нерон за каквито й да е адекватни действия. Едно евакуиране на Изток където уж имал привърженици например е все пак някакво решение.  Въпреки, че лоялността на Изтока при кризисни ситуации е повече от съмнителна (справка Помпей Магнус и Марк Антоний)

Уж обичащият го плебс (народа на Рим) и пръстта си не мърда за него .

Та всички вътрешно-политически сътресения недвусмислено сочат , че през  последните години от управлението си Нерон е напълно неадекватен да управлява

On ‎21‎.‎7‎.‎2019‎ г. at 18:43, Евристей said:

 ...а се знае , че си е бил в крепко здраве преди смъртта си - 34 годишен !           

Недоглеждане от моя страна - умира на възраст малко над 30 години ! След 14 годишно управление …..условно разделено на две - със Сенека и без него

Тоест  след заговора на Пизон  и ликвидирането на политическия елит -  държавното управление е вече на автопилот....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

добре запазен бюст на добре изглеждащата Агрипина

woman_bust5b.jpg

 

какво обаче и е мнението за управленските способности на сина си ….

No philosophy, my son; it is of no use to an emperor. - Agrippina the Younger

тоест …...не става !!!  

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...