Отиди на
Форум "Наука"
SAlexandrov

Пилотиран кораб Союз МС-12. Старт на 14-ти март 2019 г.

Recommended Posts

Пилотираният кораб Союз МС-12 бе зареден с гориво и сгъстени газове. Старт: 14-ти март 2019 г.

6 март 2019 г. 17:05 ч. На 4-ти март Роскосмос съобщи, че специалистите от РКК "Енергия" са приключили със зареждането на пилотирания кораб "Союз МС-12" с гориво и сгъстени газове.

Изстрелването на кораба с екипаж, състоящ се от Алексей Овчинин (космонавт на Роскосмос), Ник Хейг и Кристина Кук (астронавти на НАСА), е планирано за 14-ти март от космодрума Байконур.

Това ще е вторият пилотиран космически полет за 2019-та година, но ще е първият орбитален и първият по превоз на хора до Международната космическа станция. Напомням на читателите, че засега през тази година има изпълнен един суборбитален космически полет, от страна на САЩ, проведен на 22-ри февруари, когато пилотираният кораб "Юнити" изведе в космоса трима души. 

2019-soyuz-ms-12.jpg

Пилотираният космически кораб "Союз МС-12". Снимка: РКК Енергия

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2642-2019-soyuz-ms-12-prelaunch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ракетата-носител Союз-ФГ с пилотирания кораб Союз МС-12 бе изведена на стартовата площадка

2019-12-march-soyuz-fg-launch-pad.jpg

Ракетата-носител "Союз-ФГ", която ще изведе в орбита кораба "Союз МС-12". Снимка: Роскосмос

12 март 2019 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 12-ти март, ракетата-носител "Союз-ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-12" бе изведена на стартовата площадка №1 (известна като Гагарински старт) на космодрума Байконур.

Изстрелването на кораба ще бъде проведено на 14-ти март в 21:14 ч. българско време. 

На борда на "Союз МС-12" ще летят космонавтът на Роскосмос Алексей Овчинин и астронавтите на НАСА Ник Хейк и Кристина Кук. Хейг и Овчинин получават втори шанс да пътуват до Международната космическа станция, след като на 11-ти октомври миналата година един страничните ускорители на тяхната ракета "Союз-ФГ" не успя да се отдели по план. За щастие системата за аварийно спасяване на "Союз МС-10" сработи и двамата успяха да се спасят.

Ако този път всичко мине нормално и "Союз МС-12" достигне до орбита, Хейг, Кук и Овчинин ще се присъединят към живеещите на борда на МКС Ан МакКлейн (астронавтка на НАСА), Давид Сен-Жак (астронавт на Канада) и Олег Кононенко (космонавт на Русия). Така екипажът на станцията ще стане отново шестчленен. 

В края на месец март се планира в открития космос да излязат Кристина Кук и Ан МакКлейн, с което за пръв път в историята на космонавтиката ще бъде проведена космическа разходка само от жени. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2652-2019-soyuz-ms-12-on-launch-pad

Share this post


Link to post
Share on other sites

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-12 с трима души на борда излетя към МКС!

2019-14-march-soyuz-ms-12-launch.jpg

На тази красива снимка е отбелязано днешното излитане на руския космически кораб "Союз МС-12" с един руски космонавт и двама американски астронавти. Photo credit : NASA/Bill Ingalls

14 март 2019 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:14 ч. българско време от стартовата площадка №1 (Гагарински старт) на космодрума Байконур излетя успешно ракетата-носител "Союз-ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-12". В 21:23 ч. корабът благополучно се отдели от третата степен на ракетата и започна самостоятелен полет към Международната космическа станция. 

Изстрелването донесе облекчение за тримата души на кораба и най-вече за руския космонавт Алексей Овчинин и неговия американски колега Ник Хейг. През октомври миналата година двамата излетяха с кораба "Союз МС-10", но ракетата-носител аварира и те трябваше да извършат спешно кацане, за да се спасят. Този път всичко мина успешно и те най-после са на път към МКС. Заедно с тях лети и астронавтката на НАСА Кристина Кук. 

Скачването на "Союз МС-12" с модула "Рассвет" на МКС е планирано за тази нощ, на 15-ти март в 03:07 ч. българско време. Пътниците на кораба ще се присъединят към живеещите на станцията Ан МакКлейн, Олег Кононенко и Давид Сен-Жак, с което екипажът й ще стане отново шестчленен.

Напомням на читателите, че днешното изстрелване маркира началото на втората пилотирана, но първата орбитална космическа мисия за 2019-та година. Преди по-малко от месец, на 22-ри февруари, американският космически кораб "Юнити" на частната компания Върджин Галактик изведе в космоса по суборбитална траектория астронавтите Майкъл Масучи, Дейв Маккей и Бет Моузес. 

За повече информация: Роскосмос, НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2660-2019-14-march-soyuz-blasts-off

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пилотираният космически кораб Союз МС-12 се скачи с МКС

15 март 2019 г. 08:09 ч. Късно тази нощ в 03:02 ч. българско време пилотираният космически кораб "Союз МС-12" се скачи успешно с модула "Рассвет" на Международната космическа станция. На борда на орбиталния комплекс пристигнаха руският космонавт Алексей Овчинин и американските астронавти Ник Хейг и Кристина Кук. Сега екипажът на МКС е отново шестчленен, тъй като в орбита от месец декември живеят Ан МакКлейн, Давид Сен-Жак и Олег Кононенко. 

Овчинин, Кук и Хейг ще прекарат шест месеца на МКС, като в рамките на този период ще трябва да извършат над 250 научни опита. От тях 75 са уникални и никога не са били провеждани в космоса. Междувременно три товарни кораба, един руски "Прогрес" и два американски "Сигнус" и "Драгън", се очертава да пристигнат през този период и да подпомогнат тези опити. Астронавтите ще посрещнат и поне един нов частни пътнически кораб на САЩ, като например "Старлайнър" на Боинг, който очакваме да полети за пръв път през тази пролет. 

Източник : НАСА

2019-15-march-soyuz-ms-12-docks-iss.png

Кадри от приближаването на "Союз МС-12" към МКС. Photo credits : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2661-2019-soyuz-ms-12-docks-iss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...