Отиди на
Форум "Наука"

Атентатът в църквата Света Неделя в София


Recommended Posts

 • Модератор Военно дело

По желание на Върбанов създавам тема за атентата в Света Неделя.

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, Frujin Assen said:

По желание на Върбанов създавам тема за атентата в Света Неделя.

 

http://focus-news.net/opinion/2015/04/16/32558/akad-georgi-markov-poukata-ot-atentata-v-tsarkvata-sv-nedelya-e-che-ne-mozhem-da-opravdavame-nito-cherveniya-nito-beliya-teror.html

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Много време мина от тогава, никаква поука не са си взели..........толкова се бавят.... дали ще повторят на събрание в нечии <сараи> , < централи>  конгреси, откриване на <нови фабрики> ,малки спретнати къщурки , двуетажни яхти ,ресторантяче Олимп, Орион обеди и вечери и пр.😜

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 1 час, Бобо said:

 Тук секретния сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност, акад. Георги Марков лансира тезата, че терористите и полицията трябвало да плеснат с ръце и да се прегърнат.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

Всичко тръгва от напълно излишното и безсмислено Септемврийско въстания.Оттам идва насилието и озлоблението и от двете страни.Септемврийското  въстание между другото е платено  с чужди пари.Ако някой ви каже че в началото на август 1923 г. е имало революционна ситуация може да му се изсмеете.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Ситуацията към 1923 не е била чак толкова проста. И страната изобщо не е била стабилна. Стамболийски тръгва към открит курс на диктатура, като мачка опозицията. Съдени са представителите на буржоазната опозиция, а в Търново и бити. С комунистите също не се церемони и на местно ниво има много арести и побои над комунисти. След преврата българските комунисти са настроени да гледат сеир- как БЗНС и Блока се борят за власт и в удобен за тях момент да се включат. От Москва обаче ги натискат да действат. Та революционна ситуация е имало, но не такава каквато си представят в Москва.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

Никаква революционна ситуация не е имало.Напротив след 15 юни 1923 година ситуацията в страната твърде бързо се нормализира.БКП си е нормална парламентарна партия /и втора или трета политическа сила в сраната/и е много далеч от революционна организация и от всякакви идеи за въоръжени бунтове.Трябва жестока критика от Москва и изпращането на емисари /и много пари/ за да се оцени на конференция в началото на август 1923 година ситуацията като "революционна" и се вземе решение за въоръжено въстание.Между впрочем колко е революционна ситуацията ще се види един месец по късно.Това решение за бунт  е в следствие желанието на Коминтерна за цялостна дестабилизация ситуацията в Европа.Иначе комунистите твърде хитро дигат въстанието в крепостите на БЗНС в Северозападна България най много пострадали от свалянето на Стамболийски.Тоест вадят горещите кестени с чужди ръце.Напук на всички плакати след 1944 година за развети червени знамена по време на бунта основните знамена на бунта са оранжеви а повече от 50 процента от въстаниците  са бивши членове на Оранжевата гвардия на Стамболийски.Но така или иначе всичко приключва за седмица но стабилизацията в страната пропада.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

Иначе БКП безспорно печели от свалянето на Ал.Стамболийски от власт.БЗНС понася страховит удар във всяко едно отношение /кадрово,организационно и т.н./ и никога не възстановява водещите си позиции в политиката в България.БКП след 9 юни си запазва структурите и част от крайните земеделци се преориентират именно към комунистите като единствената реална алтернатива на управляващия Сговор.Само да напомня че на изборите през април 1923 година при целия натиск и фалшификации от страна на Стамболийски БКП получава почти 20 процента от гласовете/реално вероятно са и повече/.Резултат който във времето може само да се подобри.Затова че сериозна част от ръководството са приемали че това въоръжено въстание е безумие с оглед възходящото развитие на партията.

  П.П. Трябва дебело да се подчертае че през цялото време на управлението си Стамболийски е разглеждал комунистите като противник а не като съюзник.Транспортната стачка е достатъчно ясен пример.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

БКП не е във възход, а в явен спад. Комунистите, както и БЗНС имат огромен взривен ръст през 1919-1920 заради поражението във ВСВ. Оттам насетне след успокояването на ситуацията те започват да губят влияние. В този смисъл през 1923 ситуацията май наистина е била "сега или никога". Защото е било ясно, че буржуазните партии и военните няма да сдадат властта без бой (всички сме чели бай Ганьо прави избори). Още повече, ако страната се успокои това е щяло да унищожи всички останали шансове.

Кой е бил прав не е било ясно. Димитров и Коларов не са били идиоти и са виждали този спад. От друга страна оставането в страни си е имало и силни и слаби страни. Нещо което винаги забравяме е, че пророци е нямало и никой не е знаел бъдещето което ние знаем.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Моят прадядо е участвал, непряко в атентата и лично v бунтовете. Имам разкази , непреки, той не е живял дълго. Сложни са били нещата, общо взето идеята която той е споделял е да се дестабилизира държавата , да е готова за едни решаващи действия с подкрепа от СССР. Както е известно,Германия пак става сила и няма възможност, забавят се нещата, до 44 та.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...