Отиди на
Форум "Наука"

Нова България


Recommended Posts

  • Потребител

Реална история:

На 27 май 1387 година бил сключен договора между Добруджанското деспотство и република Генуа. С него се прекратявала войната между двете държави и се договаряли дружески отношения. Добруджанци завършили войната по море с една от най-големите морски сили на тогавашния свят «наравно»! Добруджанското деспотство се отваряло за търговци от Генуа, които моле да живеят и да търгуват свободно по страната, а бълнарски търговци можеди да живеят и да търгуват по земите на Генуа. Със сигурност са се намерили добруджански търговци, които решили да се възползват. Във Генуа се появила малка българска махала. Още повече, че и нещата във Добруджанското деспотство, пък и в цыла България, не вървели на добре. В края на 14 - началото на 15 век България пада под турско робство. Стотици хиляди българи избягали в свободните християнски страни.

През 1492 год. Колумб открива Америка. Идеята да се стигне до Азия, плавайки на запад, пръв изказва известният за времето си флорентински учен Паоло Тосканели. Той изпраща писмо през 1474 година до португалският кралски двор, с мнението, че Земята е кълбо, и твърдението, че до Индия може да се достигне през Атлантическия океан, с приложено към писмото карта. Узнавайки за това писмо, Колумб се пали по идеята и моли Тосканели за копие на писмото. Както е известно днес, Тосканели допуска грешка, като увеличава размерите на Азия и по този начин двойно съкращава предполагащото се разстояние от Лисабон до Япония.

 

Алтернатива:

 

През 1430 на богат български търговец от Карвуна му писнало от турските безчинства и отплавал със семейството си за Цариград. Гърците не го посрещнали добре, и той продължил за Генуа. Там се установил и завъртял търговия. Синът му бил докаран в Генуа на 10-годишна възраст. Там го наричали Иван Българина (Джовани ди Булгаро). Той увеличил богатството, което получил по наследство. Притежавал кораби и търгувал по цяло Средиземно море, затова и учил своя сина да води кораби и да търгува. Момчето се родило през 1448 г., а през 1469 (на 21 год.) вече имал опит като мореплавател.

Но търговия имало не само в Средиземно море. Португалският принц Енрике Мореплавателя създал португалската морска школа и изпратил много експедиции да изучават Атлантическия океан и африканските брегове. При него португалците достигнели Златния бряг - южното крайбрежие на Западна Африка. Принц Енрике умрял през 1460 година и експедициите били временно прекъснати. Но през 1469 г. Фернан Гомиш получил от крал Алфонсу монополия върху търговията със африканците. Получил я с условието да изпраща постоянно нови експедиции и да изследва поне по 100 лиги нови земи всяка година. Естественно, трябвали му матроси и капитани. Иван Българина усетил, че там може да има печалба и пратил сина си да плава с експедициите на Гомиш. Нашия човек станал втори помощник на един от капитаните. Плавал с португалците до Златния бряг и покрай изследванията въртял много изгодна търговия с местното население. Запознал се с Атлантическия океан и корабите на португалците - каравелите.

В 1472 пристигнала вест, че баща му заболял и умрял. Върнал се в Италия и поел целия бизнес на баща си. Но Добруджанското деспотство отдавна го нямало и вече никой не защитавал интересите на българите. Властите на Генуа, пък и на другите страни във всички спорове вземали страната на сънародниците си, дори когато българите били очевидно прави. И нашият човек от малък си мислел, че ще е хубаво, ако си направим своя държава. И започнал да мисли къде. Търсил срещи с известни мореплаватели и географи. Така през 1474 година се срещнал с известния географ Паоло Тосканели и чул за идеята му. Дал му кесия с жълтици - да не казва на никого, и сам огранизирал експедиция през океана.

 

Картата на Тосканели:

800px-Atlantic_Ocean%2C_Toscanelli%2C_14

И така, нашият човек (Димитър Българина) към 1474 имал 10 кораба: 8 средно големи търговски, които плавали по Средиземно море и две каравели, купени през 1471-72 в резултат на плаванията до Гвинейския залив. През 1475 с двете каравели открива и изследва бреговете на Северна Америка. Достигнал бреговете на Вирджиния и продължил на север до Нова Скотия. Предвидливо си носил стока за търговия с по-изостанали народи и се връща с кораби, натоварени със скъпи кожи. Така експедицията се изплатила.

Видял, че местните народи (индианците) са въоръжени с оръжия от каменния век и лесно могат да бъдат победени. «Тук ще е новата ни държава» казал си човека и се върнал да събира хора и всичко необходимо.

Баща му Иван Българина също бил човек, който помагал на сънародниците си докато бил жив, и покрай тях се навъртали много българи. И още през 1476 тръгнали първите преселници - 600 души здрави мъже, добре въоръжени и снабдени със всякакви инструменти. Успели да купят от индианците един остров във устието на голяма река, защитен от океанските вълни. Индианците наричали острова Манхатън. Набързо построили дървен форт и се захванали със селско стопанство и занаятчийство. Работата потръгнала и на следващата година докарали и семействата на мъжете - към 3000 души.

За целта Димитър продал 4 от предишните търговски кораби и купил 2 големи караки, които можели да превозват по 800 души. Корабите пътували по 3-4 седмици до Америка и още толкова обратно. За година можели да правят 4 курса през пролетта, лятото и есента, а през зимата ги подготвяли за следващата година. От 1478 ясака година били докарвани по още няколко хиляди преселници. Вземали основно българи (нали идеята била да създадат българска държава!), но и майстори и нужни специалисти от какъвто народ намерят. На остров Манхатън бил издигнат Нови Търновград. А през 1479 година най-старшият православен свещенник в колонията коронясал «нашето момче» за цар на Нова България.

 

За корабите от онова време: Най-разпространени океански кораби били караките:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...BA%D0%BA%D0%B0

за експедиции се използвали често по-малките и евтини каравели:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...BB%D0%BB%D0%B0

 

Новият цар считал, че трябва да могат сами да си произвеждат всичко, за да не зависят от другите европейски държави. Затова наблягал на откриването на всякакви производства. Затова събирал майстори и учени от цяла Европа. Отварял училища, за да бъде народа му образован. Така Нова България се превърнала в «работилницата на Америка». Земеделието и скотовъдството били постепенно прехвърлени на съседните индиански племена (делавари и мохикани), които продавали на българите храни срещу промишлена продукция.

Не случайно нашият човек е богат търговец, а не някой болярин или царски син. Търговците не обичат болярите! Защото всеки болярин прави във владението си каквото си иска. Налага всякакви мита и такси, взема пари "назаем" и не ги връща, или пък най-откровено си ограбва и търговци, и производители. И освен това, всеки феодал се считал за самостоятелен владетел и често не се подчинявал на централните власти.
Затова, като станал цар (е, нали и той трябва да спечели нещо!), нашия човек забранил робството и закрепостяването на селяните в държавата. Така отсякъл корена на феодализма. Царят назначавал правителство, законодателен съвет и върховен съд. Също и управителите (губернатори) на областите на държавата. Така се получила централизирана държава - абсолютна монархия. Собствеността на производители и търговци била гарантирана против незаконни посегателства. Всички граждани били обявени за равни пред закона. Така излиза, че Нова България станала първата буржоазна (капиталистическа) страна - 100 години преди Холандия и 170 години преди Англия.

Православната църква в държавата била обявена за автокефална. Българската патриаршия е унищожена, на гърците не искаме да се подчиняваме - все пак правим независима държава. Начело поставили митрополита на Нови Търновград.

И една важна подробност: Царят записал като закон - когато Нова България стане достатъчно силна, тя трябва да освободи от турците българските земи на Балканския п-в.
Така една значителна част от литературата на Нова България била посветена на тежкото положение на братята българи под турско робство.

 

От Манхатън били изпратени кораби, които да изследват бреговете на континента. Те донесли вестта, че земите на юг са много по-населени и богати. Само островите Куба и Хаити имали население колкото цяла Америка на север от Мексико! А по-нататък била империята на ацтеките.

През 1480 се появили първите търговски фактории на българите в басейна на Карибско море - на мястото на днешните Хавана (в Куба), Порт-о-Пренс (Хаити), Веракрус (Мексико) и на п-в Юкатан. Макар че всички тези места получили хубави български имена, ще използвам днешните, за да е ясно за къде говорим. Впрочем, можем да обявим конкурс за български имена на местата от Нова България. Идеи?

От самото начало имало предложения да бъде нападната и превзета богатата империя на ацтеките. Още повече, че много от местните народи били покорени със сила от ацтеките и сами предлагали на българите да воюват заедно с тях срещу омразните поробители - ацтеки. Също като в реалната история с Кортес. Но царят се колебаел и разрешил като начало само търговия. Въпросът се решил сам. Още през 1481 ацтеките хванали двама български търговци и ги принесли в жертва на боговете си, изтръгвайки сърцата им на жертвения олтар. Това предизвикало страшно възмущение по цяла Нова България. По това време в Нова България имало вече над 30 000 европейци (от тях 26 000 българи). Царя събрал 3000 души армия (Кортес имал до 1400 войници). През 1482 армията била превозена във Веракрус по море. Там към нея се присъединили войските на местните съюзници. Благодарение на металните доспехи и оръжия, конете и барута, ацтеките били разгромени, а богатствата им - откарани в Нови Търновград. Областите на бившата държава на ацтеките получили български управители.

През следващата, 1483 година българите видели за пръв път Тихия океан. През 1484 бил намерен и изследван Панамския провлак. Царят и правителството му веднага разбрали важността на новото откритие. Само 50 км суша отделяла Карибско море от цял нов неизследван океан! През 1485 били построени две пристанища - Портобело на Карибско море и Панама на Тихия океан, а между тях прекарали път. В Панама започнали да строят корабостроителница, а от Нови Търновград били изпратени три големи кораба да проверят може ли да бъде заобиколена Америка от юг. На север вече проверили още през 1480, но корабите се натъкнали на непроходими ледени полета и се върнали. Единственният полезен резултат от северната експедиция бил, че българите узнали, че водите около Нова Скотия и най-вече около Нюфаундленд гъмжат от риба. От тогава към Нюфаундленд започнали да плават рибари.

Южната експедиция имала успех. Намерили Магелановия пролив и успешно преминали през него, нанасяйки на карта бреговете му. През 1486 корабите пристигнали в пристанището на град Панама. По пътя успели да разберат за империята на Инките.

 

Експедицията около Южна Америка представила отчет на царя, в който се разказвало за държавата на инките и за богатствата й, които се оценяли като «не по-малко от тези на ацтеките». А сред народа плъзнали слухове, които умножавали тези богатства 100 пъти! Тези, които участвали в завоюването на държавата на ацтеките, спечелили много. Едни се върнали в Нови Търновград с много злато и сребро, други останали като управители на села, градове и области. Затова народа вярвал на всякакви слухове и настъпило голямо възбуждане сред всички.

През 1488 година била изпратена малка експедиция към земите на инките с цел търговия и главното - разузнаване. Експедицията претърпяла неуспех. Малко след като навлезли в територията на империята, нашите хора били нападнати от отряд на инките и едва успели да избягат. Оставили 10 души убити и няколко пленници. Пленниците били доставени в столицата Куско, за да ги види господарят (сапа-инка). Опитали да ги разпитат, но не узнали много поради различните езици, на които говорели. Накрая пленниците били принесени в жертва на бог Виракоча.

Оцелелите членове на експедицията след завръщането си в Панама все пак потвърдили, че империята на инките е голяма и богата. Започнало организирането на нова завоевателна експедиция. През 1490 армията потеглила с кораби от Панама и слязла на брега на Перу. Започнало завоюването на най-голямата индианска държава.

 

Междувременно ставало и друго, много важно за Нова България. Царят се стремил да запази в тайна от европейските страни съществуването на държавата. В началото тя била още слаба и лесно можело да я завоюват. Но колко може да се опази една тайна, която знаят много хора? Десетките хиляди преселенци заминавали и не се връщали, за да разкажат на други. Но екипажите на корабите, които ги превозвали, знаели къде отиват. Царя строго ограничил корабите и хората, които имат право да плават до Европа, и все пак това били над 1000 души.

Към 1485 г. на някои хора почнало да прави впечатление, че кораби събират българи и ги превозват в неизвестна посока. Това, че екипажът не искал да каже къде, никого не учудило - така постъпвали всички по това време, за да нямат конкуренция. От чути думи от бъларските матроси постепенно се заформило мнението, че «земят на българите» е някъде на юг, може би в Африка. Това заинтересувало властите на Португалия! Още от 1452 Папата разделил света на сфери на влияние между Испания и Португалия. Всичко на юг от нос Бохадор (а от 1481 - на юг от Канарските о-ви) било на Португалия. През 1487 г. един от българските кораби бил задържан в Лисабон, а членовете на екипажа му - разделени един от друг и подложени на разпит. Българите накрая си казали, но пък португалците не им вярвали. Трябвало да положат усилия, за да ги убедят, че земята им не е в Африка, а далеч на запад, оттатък Океана. Накрая корабът бил освободен да се върне, но с португалска делегация на борда.

През 1488 г. корабът пристигнал в Нови Търновград. Делегацията веднага била «взета под охрана». Властите казали «Правим до за вашата сигурност. Тук е пълно с разбойници и въоръжени хора». Така португалците можели да видят само това, което българските власти им покажат. Показвали им предимно бедните квартали на града, но пък им показали манифактурите, където се произвеждало оръжие - мечове и саби, пушки и топове. Със тайна заповед (от португалците) царя задължил всички граждани да се разхождат по улиците въоръжени. Накрая направил военен парад «в чест на португалската делегация». В парада участвали всички мъже, които царя успял да събере. Като се върнали в Лисабон, португалците докладвали на краля си това, което българите се опитвали да им внушат: «Българите не са богати, но са много и имат силна армия. Живеят главно от плячката, която докарват от военни походи.» Както и в реалната история (РИ), Португалия се насочила в търсенето на път към Индия, заобикаляйки Африка. Което завършило с успех и й донесло огромни богатства...

След връщането на делегацията за Нова България и Америка узнали и в другите страни. Сега вече реагирала Испания! Как така всички нови земи ще са на Португалия!? Към Америка започнали да плават испански кораби. И както в Р.И. се обърнали към Папата да реши спора. Въпроса бил повдигнат в 1490, 2 години по-рано от РИ. Папата се произнесъл в 1491, а новият договор бил сключен в 1492. Сега вече разделянето било не на север/юг, а на изток/запад. Португалия получила Африка и Азия (както и в РИ), а Испания - Америка. В РИ испанците, понеже не знаели контурите на Южна Америка, се съгласили границата да мине по на запад и, без да знаят, подарили Бразилия на португалците. Но в нашата алтернатива до 1492 испанците успели на разберат до къде се простира Бразилия и не я дали на португалците.

Още от 1489 към Америка започнали да плават испански кораби. Но това били отделни кораби на частни лица (търговци) или мисии за разузнаване на Новия Свят. Испания до 1492 била заета във войната с Гранадския емират. Най-сетне през 1492 Гранада била завоювана и Испания могла да обърне повече внимание на Америка.

Другите европейски държави започнали да стават морски сили чак през втората половина на 16 век. Така че през следващите няколко десетилетия единствен съперник на Нова България за земите на Америка ше е Испания.

 

През 1490 армията на Нова България слязла на брега на Перу в района на Лима. Започнало завоюването на най-голямата индианска държава. Нахлуването на българите съвпаднало с началото на страшна епидемия, която покосила половината аримя на инките (в РИ Писаро нахлул 7 години след епидемия). Преди това епидемии от болести, донесени от Европа, преминали и през земите на делаварите, и през Мексико. Великия владетел и войн Тупак Инка Юпанки също се разболял и умрял. Престолонаследникът Уайна Капак, който бил само на 14 години, също се разболял. Той не можел да стане от леглото, периодично губел съзнание и бълнувал. Във настъпилата суматоха войската на инките била разбита. Много водни командири били убити, но Уайна Капак бил спасен. Изнесли го и го скрили от българите.

Към края на 1491 армията на Нова България превзела Куско. Още 2-3 години инките се опитвали да се съпротивляват, но бех успех. През това време Уайна Капак оздравял и възмъжавал, скрит в селището Вилкабамба, скрито в гъсти гори и засега неизвестно на завоевателите.

 

Какво е Нова България през 1492 год.? От стъпването на първите преселници на Манхатън през 1476 година са минали 16 години. От 1478 всяка година по няколко хиляди души пристигат от Европа. Основно българи, но и майстори от всякакви националности. Общо над 100 000 души. Към 60 000 от тях живеели в Нови Търновград и околностите му. Градът възникнад като форт в южната част на Манхатън постепенно заема почти целия остров. Построен е мост през река Харлем до континента, където се разширяват владенията на държавата. Българите правят същото, което и другите европейци: В случай на война между индианците се съюзяват с едни индиански племена против други. Победителите си разделят земите на победените. Така земите на Нова България се увеличават - по бреговете на океана и по терението на река Хъдзън.

Българите плавали по Хъдзън да купуват кожи от индианците, а и самите индианци също плавали на канутата си за да доставят кожите направо в Нови Търновград. Европейците създали първите ферми и плантации в околностите. Приемали на работа индианци и ги научили на земеделие и животновъдство. Постепенно селското стопанство преминава в ръцете на местни предприемчиви хора. За европейците останало производството на промишлени стоки и търговията. В града имало много всякакви работилници, много от които прераствали в манифактури. До пристанището се появила корабостроителница. Там също приемали и индианци за работници. Защото работната ръка не стигала. Едно след друго съседните племена преминавали под управление на Нова България.

Сред пристигащите повечето били мъже. Жените по-трудни се съгласявали да напуснат домовете си, за да отидат неизвестно къде. Не достигали жени и някои младежи си вземали индианки за съпруги. Поради честите войни между индианците имало доста деца - сирачета. Българите вземали момичета и го настанявали в специално училице, където учели български език и европейски начин на живот. После ги омъжвали за самотни българи. По-късно започнали да вземат за обучение и момчета, които след достигане на пълнолетие постъпвали на държавна служба и ставали лоялни граждани на държавата.

До 1492 на преселниците се родили към 50 000 бели деца и над 10 000 метиси от смесените бракове. Още към 100-200 000 индианци - делавари били поданници на държавата. В състава на 3000-та армия, превзела империята на ацтеките през 1482-83 год. вече имало няколкостотин делавари, въоръжени с метални оръжия. 200 от тях останали в новите земи - в армията, а по-способните - и на по-ниски управленчески длъжности.

Когато през 1490 г. българите нахлуват в империята на инките, във войската им вече имало и от индианците на Мезоамерика и карибските острови. Те също желаели да се обогатят от военна плячка. Към 1492 войната срещу инките била на приключване. Българите контролирали основната част на Перу и рудниците на Боливия (най-големите находища на сребро в тогавашния свят!).

Различните оценки на населението на Америка до европейците доста се различават помежду си. Аз приемам нещо средно: 3 милиона в САЩ и Канада, още толкова на Куба и Хаити. 15 милиона - Мексико, 10-12 милиона - държавата на инките. Българите подчинили към 25-26 милиона индианци. Но техният брой постоянно намалявал в резултат на новите болести, донесени от Европа.

След 1488, когато Америка станала известна на европейците, българите взели мерки да опазят земите и държавата си. Корабостроителниците в Нови Търновград, Веракрус и Панама работели на пълна мощност. Манифактурите произвеждали оръжие. Всички бели и лоялните индианци се обучавали да се бият. Бързо били построени нови фортове по крайбрежието на Атлантическия океан.

В 1492, когато испанците подписали договора за разделяне на света с Португалия и приключили войната с маврите, Нова България изглеждала достатъчно силна, за да не започнат веднага война с нея. Българите предложили преговори за разделяне на Америка и Испания се съгласила. През 1493 година бил подписан договор. В резултат Испания поучила малките Антилски острови и по-голямата част на Южна Америка (без Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия) - към 14-15 милиона кв.км. През следващите 20 - 30 години испанците били заети да усвояват тази огромна територия.

 

От около 1492 година започнали разговори, дали да не бъде преместена столицата на държавата на юг. Със завладяването на Мексико и Перу, Нови Търновград останал в северните покрайнини на страната. Някои сочели Веракрус (Мексико е половината население на държавата), други - Панама, че е на два океана. Но пък други не искали столицата да се мести. И чакат от форума да им дадем акъл какво да правят.

 

След разделянето на Америка, испанците започнали усвояването на тяхната част. Непроходимите джунгли на Амазония и на Гвиана разделили испанска Америка на две: На юг по-голямата част била наречена Нова Испания. Тя включвала Бразилия, Уругвай и Аржентина. Управлявала се от вицекрал, чиято столица станал Рио де Жанейро. На север Венецуела и Малките Антилски острови образували вицекралство Нова Гранада. Негова столица станал Каракас.

Паралелно Испания водела така наречените «италиански войни» срещу Франция. Повод станала смъртта на неаполитанския крал в 1494 г. и въпросът кой да го наследи. Но причината била, кой да доминира в Европа. Бойните действия се водели предимно в Италия. Във войните били включени и италианските и други държави - всяка според интересите си. Когато едната страна печелела битките, другите се обединявали против нея. За да не ги подчини след победата. Войните продължили от 1494 до 1559 година. Победила Испания, но хазната й била изпразнена.

 

Появили се и други европейци - на север около Нюфаундленд. Още през 1000 год. легендарният Лейф Ериксон достигнал острова и построил селище там. Но викингите били прогонени от местните индианци. През 15 век През 1472 год. португалският мореплавател Жуан Ваш Кортириал открил за Португалия «новата земя на треската (рибата)». Предполага се, че баските рибари стигали в плаванията си до Нюфаундленд и даже основали рибарски селища на острова. В РИ от 1498 до 1521 натам плавали и португалски рибари и основали свои селища. През 1497 английските власти изпращат Джовани Кабото да търси път към Азия северно от Америка (така наречения Северозападен морски път). Северозападния път търсили и португалците. През 1500 год. натам тръгва Гашпар Кортириал. Неуспехът не го спита и през 1501 той тръгва пак заедно с брат си Мигел. Корабите се разделят и Гашпар изчезва безследно. На следвашата, 1502 год. Мигел се отправя на нова експедиция в търсене на брат си, но и той не се завръща.

Появата на други европейци на Нюфаундленд накарала властите на Нова България да помислят за северните си граници. Студените и неприветливи земи на Лабрадор и Нюфаундленд не представлявали интерес за българите. Затова българската експедиция, изпратена през 1494 година изследвала залива Свети Лаврентий и намерила реката със същото име. През 1495 бил построен форт на мястото на град Квебек, който да контролира входа в реката. През 1496 било изследвано течението на реката. Стигнали до Монреал. По-нагоре по река Свети Лаврентий имало прагове, през които не можело да се плава. Но могли да плават по притока на Св. Лаврентий - река Отава. По нея стигнали до мястото на град Отава. На тези две места (Монреал и Отава) през 1497 г. били построени нови фортове от които българите започнали търговия с кожи, доставяни от местните индианци.
През 1498 местните българи решили да пратят експедиция нагоре покрай река Св. Лаврентий за да проверят до къде са праговете. Но били изпреварени. Отгоре в Монреал дошла друга българска експедиция! Оказало се, че още през 1495 г. българи, изследващи горното течение на река Хъдзън, чули от индианците за "голямата вода" на северозапад и намерили езерото Онтарио. През 1497 и там била създадена търговска фактория. А през 1498 от там се спуснали до Монреал. През 1500 година българите се изкачили покрай водопада Ниагара и открили и другите Велики езера.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 60
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Бих искал да чуя мнения по три въпроса:

1. Опазването в тайна на сьществуването на Нова България през първите години. Да не би някоя европейска страна да ни подчини докато още сме слаби и неорганизирани. Колко дълго ще можем да опазим тайната и как? И струва ли си?

2. След като Нова България е достигала състоянието, което описвам за 1490-те години, колко време ще може да се развива спокойно? В РИ другите страни строят първите си селища в Северна Америка чак през 17 век, тогава са и първите отнемания на чужда территория. До тогава - най-много някоя война с Испания за Перу или Мексико.

3. Царя объявил, че когато стане достатъчно силна, Нова България трябва да освободи старите земи от турците. Да, ама тоя цар ще умре, и после колко време ще се помни това? И дали потомците ще го изпълнят?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През първите години корабите на Нова България карали за Европа основно ценни кожи (най-много от бобри) и по-малко селскостопанска продукция и солена риба. От 1483 българите започнали да се разплащат със златни и сребърни монети, които секли от златото и среброто, постъпващи от Мексико и Хаити, а по-късно и от Перу и Боливия.

 

Колко българи можем да превозим до Америка? Според историците населението на Второто Българско царство било към 4 милиона души. От тях колко може да са избягали на Запад. 100 000? 200 000? От тях повечето се съгласили да отплават за новата държава. До към 1500 год., който искал да замине, заминал. Остават българите в България. От самото начало капитаните на Нова България плавали и до Османската империя - и за търговия, и за да разузнаят положението там. Разбира се, вземали и хора за Америка. Но и на турците раята им била необходима - да ги храни. И към 1515 година забранили на корабите ни да отвеждат поданиците на султана. До тогава били превозени към 200 000 българи от цяла Европа и Османската империя. След тази година притокът на българи значително намалял. От там нататък българите в нова България се увеличавали основно от естествения прираст. И, разбира се, постепенно се увеличавал процента на метисите и на говорещите свободно Български език индианци, които се считали за граждани на страната. Впрочем, както и във всички европейски колонии, българският език се наложил като език за общуване между многото племена и народи на страната, говорещи на най-различни езици.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Слава Богу, форум "Бойна слава" проработи отново. Там тази тема се обсъжда - ако някой се интересува.

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=15533

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По няколко хиляди души да се изнизват безследно от италианските пристанища, все българи, всяка година, щеше да направи впечатление. Както и обратните пристигания за търговия и набор на нови заселници. Така че западняците щяха да се усетят какво става и доста по-рано от описаното да се юрнат и те към Америките.

По-вероятно е било бг експедицията предвид теченията да нацели Бахамските острови (като Колумб), или по-южните Кариби като Тур Хейердал със салът Ра, отколкото Манхатън.

За населението на предколумбова Америка съм срещал оценки 2.4 милиона на север от Рио Гранде. Което значи доста трудно да събереш 200 000 индианци само от делауерите. Най-голямото държавно образувание на източния бряг наброяваше до 40 000 души мисля (на територия от ок. 14 000 кв км.

За Ацтеките оценките са - към 20 млн, маите около 9 млн в апогея им, Инките ок 10 млн. Няма обаче човешки жертвоприношения при инките.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 23.12.2019 г. at 1:10, Warlord said:

По няколко хиляди души да се изнизват безследно от италианските пристанища, все българи, всяка година, щеше да направи впечатление.

От начало не. На кой му пукам за някакви си български бежанци? Махат се и слава Богу! Но когато това продължава в течение да години, вече ще възникнат въпроси. Затова съм им дал време да 1487.

On 23.12.2019 г. at 1:10, Warlord said:

западняците щяха да се усетят какво става и доста по-рано от описаното да се юрнат и те към Америките.

В реалната история са се юрнали само испанците! И в нашата алтернатива също. Другите са изразили възмущение от решението на Папата да раздели света между Испания и Португалия, но не са направили нищо чак до началото на 17 век!

On 23.12.2019 г. at 1:10, Warlord said:

За населението на предколумбова Америка съм срещал оценки 2.4 милиона на север от Рио Гранде. Което значи доста трудно да събереш 200 000 индианци само от делауерите. 
За Ацтеките оценките са - към 20 млн, маите около 9 млн в апогея им, Инките ок 10 млн.

Писах вече, че има най-различни оценки на населението на Америка от онова време. От няколко милиона общо в двете Америки до над 100 милиона. 

20 милиона ацтеки са много за земите, които населяват - няма как да се изхранят с технологиите на енеолита. За 200 000 делавари е моя грешка. Имал съм пред вид ВСИЧКИ индианци - що-годе лоялни поданици на държавата. 

 

Благодаря за коментара!

Редактирано от Димитър56
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За ацтеките мисля се имаше предвид цяло Централно мексико не само етническите ацтеки. Тука даже ги дават 25 милиона - http://www.aztec-history.net/aztec_population

Колкото до Северна Америка там е направо мъртвило. За сравнение - най-голямото държавно образувание на източния бряг, това на индианците поуатан, наречено Ценакомоко, на територията на днешния щат Вирджиния, е заемало ок. 25 000 кв.км. Което за сравнение е колкото територията на дн. Северна Македония, но на която територия живеят според оценките едва между 14 и 20 000 души. Което прави гъстота от населението под 1 човек на квадратен километър. Като в случая говорим за държавно организирано земеделско общество, което гледа царевица и съответно има възможност да изхранва повече хора, докато нататък във вътрешността са предимно ловци-събирачи, което означава още по-рехави популации.
За още едно сравнение - в прословутата битка при Литъл Бигхорн въпреки, че като никога успяват да се съберат воините на  поне 4 големи индиански племена, силите които  събират са няма и 2000 въоръжени мъже.
Тъй че да събереш 200 000 поданици от тоя район, че и лоялни на БГ държавата, това може би ще стане ако тя успее пряко да подчини всичко поне до делтата на Мисисипи. Обаче и това да стане без да ги избива много. Както и да предотврати масовото им измиране от европейските болести, които ще плъзнат, което не го виждам как ще стане.

За 200 000 избягали от османците българи също съм крайно скептичен. Тогава бягането на запад не е било толкова модерно колкото сега. Може би от Карвунската област някои моряци ако са успели да се изнижат с кораби и някой търговци и по-богати велможи по търговските пътища. Но тези случаи са били единични. Тогава населението си е било още доста диво, закрепостено, силно привързано към земята си и без идея, че може да се избяга на някъде, плюс това османците бързо стигат чак до Виена, то бая бягане има да му удариш докато стигнеш неосманска земя. Сега албанците примерно са бягали към Италия, ама тя мисля в най-близката част почти се вижда даже отсрещния бряг в ясно време. Докато ние сме както се казва в черво адово, Черно море и то бързо става вътрешно османско езеро и не дава особено изгодни опции за бягство. Колкото са бягали то са бягали във Влахия, защото е било най-бързо и лесно и дори може да се каже, че не е било кой знае какво преселване да се преместиш от единия на другия бряг на реката.

Така че Испанците и дори Португалците ще имат и демографския шанс да ни изтласкат или претопят в Америките, както и силата на своите армади да разбият нашия флот. Имаме ли въобще корабостроителница за бойни кораби?
 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Към Warlord,

 

основната причина испанци и португалци да се устремят към Америка е липсата на свобода в страните им. Наричали са ги десперадос,(отчаян,готов на всичко човек). Отчаян и готов на всичко човек може да бъде само този,на когото са отнели свободата.  От една страна религиозната свобода на испанците и португалците е била смачкана от Светата инквизиция,а от друга са били буквално закрепостени от феодалите и кралете. Тази тирания е принудила като с камшик много испанци и португалци да тръгнат да завладяват света където или да заграбят богатства и с тях да си купят свобода,или да устроят на парче земя общество в което да живеят свободно. В "османска" България не е било така. Българинът е можел сравнително свободно да изповядва християнската си религия. И не е бил "вързан" икономически за местният турски големец. Така той е нямал "стимул" да превзема света.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Вярно е това, даже преди време бях пускал една доста еретична тема по този въпрос, която сериозно разрита кошера :))

 

Иначе не само в Португалия и Испания, подбудите и на германците, французите, холандците, британците и ирландците да бягат към Новия свят са доста подобни. Във Франция е сравнително спокойно докато тя владее Луизиана, всеки един недоволен от властта и положението, просто се качва на първия кораб от Бордо и заминава за Новия свят. Когато обаче Франция губи Луизиана и недоволните маси вече няма накъде да се оттичат, в страната започват да избухват революции.
Освен тези социални причини, обаче има и чисто географски. Испанците и португалците са физически най-близко до Америките, отворени са повече към океана отколкото към сушата и имат достатъчно кораби за експедиции. Докато балканските народи, дори и да бяха свободни по това време пак нямаха да имат шанс за основаване и задържане на колонии извън Средиземноморския басейн.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Боже, какви глупости! 

On 27.12.2019 г. at 7:20, deaf said:

В "османска" България не е било така. Българинът е можел сравнително свободно да изповядва християнската си религия

Във границите, в които турците позволяват... и докато позволяват

On 27.12.2019 г. at 7:20, deaf said:

не е бил "вързан" икономически за местният турски големец. 

И феодализъм не е имало!? 

Българинът е имал ПОВЕЧЕ причини да бяга от испанеца или португалеца! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 27.12.2019 г. at 3:12, Warlord said:

Тогава населението си е било още доста диво, закрепостено, силно привързано към земята си и без идея, че може да се избяга на някъде,

Било е по-малко диво от това в Западна Европа по онова време! Поне проф. Стивън Рънсимън мисли така. Най-развитата в культурно, научно и техническо отношение държава в Европа през 14 век е била Византия. България не и е отстъпвала много. 

А за идеята, че може да се избяга някъде - нея ще я дадат емисарите на Нова България 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 9.10.2019 г. at 15:31, Димитър56 said:

 

Сега откриваните нови инфота, населени места и други развалини, показват съвсем друга информация....Практически 90% от местното население бива избито благодарение на разни европейски болеси донесени неохотно от първите мореплаватели. Практически на тези държавни, градски разпаднали или на разпадане царства правят голямата си победа тези мършояди/Кортез, Пизаро и тнт/ които сега от Колумб надолу почват да ги детронизират индианците.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 27.12.2019 г. at 3:12, Warlord said:

Испанците ще имат и демографския шанс да ни изтласкат или претопят в Америките, както и силата на своите армади да разбият нашия флот.

Това можем да го обсъдим. Но по време и сьбития, а не да го постулираме изначално като аксиома. 

On 27.12.2019 г. at 3:12, Warlord said:

Имаме ли въобще корабостроителница за бойни кораби?

Имаме. Писал съм 

Редактирано от Димитър56
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеже страната се разширила на юг, Нови Търновград останал в северните и покрайнини. Затова някои започнали да предлагат преместване на столицата. За нова столица бил предложен град Веракрус (Нови Преслав?). Но царя не бързал. Построил си един Зимен дворец във Веракрус и живеел там от 1496 г. през зимата, а през лятото се връщал в Нови Търновград. През същата година във Веракрус започнало да работи Министерство на Южните земи със разширени пълномощия.

Държавата била абсолютна монархия със назначавана администрация. Всички са обявени за равни пред закона, и индианците също, но само ако се покръстят и научат поне говоримо български. Както се сещате, някои са по-равни. И това е в централните части на страната, където властта е силна. По перифериите, където държавната власт не поглежда, всеки си прави каквото иска - Дивия Запад в български изпълнение!

В 1493 год. престолонаследникът (велик княз) навършил 20 години и бил изпратен за губернатор в Хавана за 2 години - да се учи да управлява. После замества баща си, когато той отсъства. През 1528 година цар Димитър I Основателя умрял на 80 години. Възцарил се синът му Иван (кръстен на дядо си). България е имала царе с име Иван, но то е било винаги допълнено с друго - Иван Асен, Иван Шишман. Затова нашия ще е Иван I.

 

И така няколко години Нова България се развива необезпокоявана от други европейци, понеже още не знаят за нея. После още няколко години, докато Испания завърши войната за Гранада. После испанците се съгласяват да разделят Америка с Нова България и да вземат, каквото им дават. Що да не го вземат, щом им го дават? Пък после дали ще спазват договора - от тях зависи...

Усвояването на Испанска Америка ще продължи поне 20-30 години. Едва после можем да очакваме война с Нова България. И най-вероятно първата война с Испания ще е за Потоси.
Потоси е град в южна Боливия - най-голямото находище на сребро в света по онова време. Индианците не са знаели за него. В РИ го е открил испанец 15 години след завоюването на Перу. В нашата алтернатива го открил българин - рудар към 20 години след завоюването на Перу - в 1510 г. В РИ град Потоси бързо растял и в продължение на 200-250 години бил най-големият град и промишлен център на цяла Америка. При нас за няколко години на мястото израснал град, който бързо растял и богатеел. През 20-те години на 16 век за града и среброто се разчуло из целия свят. А се намирал само на 200 км от границата с Испанска Америка...

 

До 1530 година испанците успели да вземат под контрол териториите си в Южна Америка и да стигнат до границите на Нова България. Изключение правели само джунглите на Амазония. Изследователи и завоеватели били все същите, които знаем от РИ: Колумб, Охеда, Веспучи, Кортес, Писаро и т.н. Пръв от испанците бил Колумб. Не му провървяло като в РИ - за титли вицекрал и адмирал на океана и дума не ставало. Америка била открита преди него. Успял да си издейства титла аделантадо (първопроходец), която краля давал на откривателите и завоевателите на нови земи. Титлата била пожизнена и давала право на длъжност генерал-капитан на завладените земи. Колумб присъединил към Испания и станал генерал-капитан на Караибските острови.

Ернан Кортес се родил през 1485 г. През 1504, само на 19 години, вече бил в Америка. Служил на различни господари, докато не се озовал в южна Бразилия. Там през 1519 решил, че е време да завладее земя за себе си. Молил краля да го направи аделантадо, но отговор не получил. И тръгнал сам, събирайки свой отряд, без да дочака кралско благоволение. Изследвал залива Ла Плата, открил реките Парана и Парагвай, и основал Буенос Айрес. В крайна сметка през 1521 успял да си издейства да бъде признат за губернатор на превзетата от него област Ла Плата. Но още след година вицекралят на Нова Испания го уволнил, за да назначи един свой познат. Кортес започнал борба за поста, ходил в Рио при вицекраля, писал на краля в Испания. Накрая краля, запазвайки Ла Плата за човека на вицекраля, му дал титла аделантадо и го пратил да завоюва Парагвай.

Кортес стигнал с кораби до Асунсион и основал през 1525 града, който му станал столица. От там пратил отряди в различни посоки да изследват и разширяват владенията му. Един от отрядите отплавал с лодки по река Пилкомайо («птичата река» на езика кечуа). По нея стигнали до Андите, където били спрени от български граничен пост. Срещу този пост през 1528 испанците построили свой - Виля Монтес. През 1530 в Асунсион вече знаели за сребърните рудници на Потоси, който бил на 250-300 км от Виля Монте. Кортес веднага се заинтересувал и уведомил вицекраля в Рио, че ще е хубаво този град да бъде също присъединен към Испаня. Писал и на краля в Испания.

През 1530 Испания приключила с победа поредната война със Франция. След кратка почивка може да се започне нова война, този път в Америка?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 12/28/2019 at 12:22, Димитър56 said:

Било е по-малко диво от това в Западна Европа по онова време! Поне проф. Стивън Рънсимън мисли така. Най-развитата в культурно, научно и техническо отношение държава в Европа през 14 век е била Византия. България не и е отстъпвала много. 

А за идеята, че може да се избяга някъде - нея ще я дадат емисарите на Нова България 

Рънсимън мисли така за времето на Симеон. По времето на Шишман вече нещата стоят по много по-различен начин - на запад вече има Университети и 100 000-ни градове, докато тук татарските опустошения от 13-14 в. доста забавят развитието на тази част от Европа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 12/28/2019 at 12:44, Димитър56 said:

Имаме. Писал съм 

Уж изчетох всичко, ама явно съм се разсеял точно в този момент :) А откъде инженери? Да строиш бойни кораби, не е като да строиш товарни. Трябва таран, трябват абордажни мостове, трябват по три реда оръдия, бордови портове, складове за барут, частично брониране, по-голяма маневреност. И не на последно място опитност на екипажите и капитаните за водене на морски битки. Всичко това не знам дали е по силите на шепа бежанци от балканите събрани от кол и въже по италианските пристанища ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, Warlord said:

Уж изчетох всичко, ама явно съм се разсеял точно в този момент :) А откъде инженери? Да строиш бойни кораби, не е като да строиш товарни. Трябва таран, трябват абордажни мостове, трябват по три реда оръдия, бордови портове, складове за барут, частично брониране, по-голяма маневреност. И не на последно място опитност на екипажите и капитаните за водене на морски битки. Всичко това не знам дали е по силите на шепа бежанци от балканите събрани от кол и въже по италианските пристанища ;)

Венециянският Арзенал годишно 60 нови кораба произвежда и много повече ремонтира. Практически по 1 на ден е бил капацитетът му.....И генуанците и холандците и това го превъзхождат после......

https://bencsik.rs3.hu/hajok-toertenete-a-velencei-flotta.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първия който реши щеше да ни попилее флота като стой та гледай. Португалците може би, като най-свободни от други войни и проблеми към момента на основаването на Нова България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Warlord said:

Първия който реши щеше да ни попилее флота като стой та гледай. Португалците може би, като най-свободни

Португалците са подписали договор, че отстъпват Америка на Испания и го спазват. Другите ще трьгнат да плават през океана чак след 50-100 години. Остава само Испания 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами още по-лошо, ще трябва да се сблъскаме с непобедимата армада. Кой ще строи корабите, кой ще произвежда оръдията и барута? За 50 години дали ще могат да бъдат построени арсенали от нищото с достатъчен капацитет за да доближим поне малко този на испанската армада? Тук вече са нужни специалисти в много области, нужно е и много ноу хау, много производствени мощности, много работна ръка и т.н., а тепърва почваме от дървен форт насред пуста прерия, 500 селянина и един търговец самообявил се за цар ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 54 минути, Warlord said:

Ами още по-лошо, ще трябва да се сблъскаме с непобедимата армада. Кой ще строи корабите, кой ще произвежда оръдията и барута? За 50 години дали ще могат да бъдат построени арсенали от нищото с достатъчен капацитет за да доближим поне малко този на испанската армада? Тук вече са нужни специалисти в много области, нужно е и много ноу хау, много производствени мощности, много работна ръка и т.н., а тепърва почваме от дървен форт насред пуста прерия, 500 селянина и един търговец самообявил се за цар ;).

Кат немаш взимаш под наем от тези които имат....Пари вадим от варене на ракия. Между първите сме в европа които чрез турско сътрудничество се научаваме от арапите на това което се казва дестилация...С ракия купуваме от руснаците всичко което е нужно за корабите. Най-важното слагаме ръка върху тяхната конопена индустрия, защото платната и въжетата правени от тях са най-доброкачествените за тогава....Еееее коприната е по-хубава но  това е следващото, когато срещу афганистански опиум ще им купуваме коприната и порцелана на безценица.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

От руснаците викаш? Само дето през 15 век Русия леко не съществува. Има Московско княжество, което даже няма излаз на море все още. Та ако тия ше трябва да ни правят корабите, пиши я заминала работата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, Warlord said:

От руснаците викаш? Само дето през 15 век Русия леко не съществува. Има Московско княжество, което даже няма излаз на море все още. Та ако тия ше трябва да ни правят корабите, пиши я заминала работата.

Дърва, коноп, кожи и други суровини,  нещо все ще има срещу ракийката ни.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Май забрави, че имаме цели два континента, чистак-бърсак нови и недокоснати. Дървен материал, кожи и каквито искаш суровини имаме за без пари, само някой трябва да отиде и да ги добива. Проблема е кой ще ни строи корабите, кой ще ни произвежда барута и кой ще ни лее топове? Не чакай на индианците ;) не чакай и на руснаците.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...