Отиди на
Форум "Наука"

Ултравиолетова (бактерицидна) лампа в кухнята


Abate

Recommended Posts

  • Потребител

Привет на всички кулинари.
Въпросът ми е по-скоро към химиците и физиците, но нищо чудно информацията да дойде и от човек, който работи в сферата на месопреработването.
Та, става дума за влиянието на бактерицидните лампи при обработката на меса предназначени за зреене и сушене. В нет-а има много малко практическа и полезна информация - има такова нещо, но подробности, указания, практически съвети - не!
Давам пример с домашно приготвяне на "Панчета" - италиански деликатес приготвен от свинско месо, включващ осоляване, зреене, термична обработка  72-75 градуса, сушене и опушване. Всичко в рецептата е ясно, ако сте заклали прасето сами и сте спазили при това куп санитарни изисквания. Ако обаче месото е купено от магазин, неизвестните стават много. Кога е заклано прасето, спазени ли са хигиенните норми, как е транспортирано, къде е съхранявано...! Тъй като едва ли има някой, който може да отговори на тези въпроси, се налага прибягване до някои хитрости и една от тях е дезинфекция на месото с UVC лампа. Тук следва същинския въпрос: Знае ли някой колко време се облъчва месото, с какъв интензитет, проникват ли лъчите през фолиото за вакуумиране? Ще се радвам на компетентни научни отговори. Надявам се да бъда полезен и с интересни рецепти, заимствани от световните кухни!

bacon-1.jpg

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Осоляването и термичната обработка са напълно достатъчни за избиване на бактериите. УВ лампите чистят само въздуха и обвивката и не проникват в месото.

  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ммммм... Не съм напълно убеден. Моите проучвания в тази сфера показват активно използване на бактерицидни лампи в цехове за преработка на месо, в хладилници за съхранение, в камери за зреене. Както писах в началото - при спазване на лична хигиена и санитарни норми - да. Обаче никой не ви дава такива гаранции за месото което купувате от магазина!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лампите чистят въздуха и повърхностите и просто намаляват вероятността за вторично замърсяване заради лоши хигиенни практики, но няма как да изчистят в дълбочина опаковано и замърсено или развалящо се месо. За консервиране, тоест за премахване на бактериите от месото се използват открай време сол и топлина. Солта обезводнява бактериите и ги убива, а топлината ги изпича. УВ лъчите принципно не проникват в дълбочина и затова за хората са вредни само за кожата.

  • Харесва ми! 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

UV разлага ядрото на бактериите нали това всеки знае.  Képtalálat a következőre: „UV lampas fertotlenites”

И в зависимост от мощността и честотата прониква до дадена дълбочина. Képtalálat a következőre: „UV lampas fertotlenites”

Но ако месцето е заразено от сърцевината и от там почне да гние /например при суджучето остане въздух вътре/ тогава и цялата светлина гама не те спасява....Ще се омирише и хайде на боклука.....Само мършоядите могат да го консумират....

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...