Отиди на
Форум "Наука"

Космическата 2019 година: цялостно обобщение


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическата 2019 година: цялостно обобщение

2018-3-jan-yutu-2-roving-moon.jpg

Снимка на лунохода "Юту 2", заснета от китайската спускаема мисия "Чанг'e 4". Photo credit : CNSA/CLEP

Това е четвъртата статия от традиционната поредица "празнични статии", в които правя обзор на изминаващата година и очертавам събитията, предстоящи да се случат през следващата година. В първата статия разгледахме топ 10 космически мисии на десетилетието. Във втората очертахме научните и междупланетните събития, които трябва да станат факт през 2020-та. В третата статия разгледахме какво ново се очертава в областта на пилотираната космонавтика през 2020-та година. Ред е сега да направим цялостно обобщение на 2019-та година. 

30 декември 2019 г. 09:51 ч.

Светослав Александров. През 2019-та година бяха проведени общо 102 орбитални изстрелвания. Така за втора поредна година, както и за втори път след 1990-та (годината преди разпадането на СССР), в световен мащаб има над 100 орбитални космически полета. 

Абсолютен лидер в спътниковите изстрелвания е Китай с общо 34 изстрелвания, но страната отбеляза 2 провала. САЩ е на второ място с 27 изстрелвания, но американците нямаха нито един провал тази година. Изненадващо руснаците, които са на трето място с 25 изстрелвания, също нямаха нито един провал (за последен път Русия отбеляза безаварийна година през 2003-та). Европа и Индия имаха по шест орбитални полета, като всичките индийски бяха успешни, а един на европейците (на лекотоварната ракета "Вега") бе провален. Японците имаха само два старта през 2019-та - и двата успешни. 2019-та е трагична за космонавтиката на Иран, защото от две проведени ракетни изстрелвания, и двете завършиха с провал и освен това при наземната подготовка на трета ракета настъпи експлозия. 

През 2019-та година Русия и САЩ бяха единствените държави, извели хора в космоса. Общо 12 души достигнаха космическото пространство - 9 на три руски и 3 на един американски кораб. Трите руски космически мисии бяха орбитални и благодарение на тях на МКС пристигнаха следните астронавти и космонавти: Алексей Овчинин, Ник Хейг, Кристина Кук, Александър Скворцов, Лука Пармитано, Ендрю Морган, Олег Скрипочка, Джесика Меър и Хазааа ал-Мансури. Единственият пилотиран космически полет на САЩ през 2019-та беше осъществен посредством частния кораб на Върджин Галактик "Юнити",  като мисията бе суборбитална и на борда на кораба летяха астронавтите Дейв Маккей, Майк Масучи и Бет Моузес. Моузес се превърна в първата жена-астронавт, летяла в космоса на частен космически кораб. 

Три роботизирани мисии достигнаха Луната - китайската "Чанг'e 4", частната израелска "Берешийт" и индийската "Чандраян 2". В началото на 2019-та "Чанг'e 4" извърши първото в историята на човечеството кацане на обратната страна на естествения ни спътник. През пролетта "Берешийт" се превърна в първата частна мисия, достигнала орбитата на Луната - забележителен успех за частното предприемачество. За съжаление проблем с жироскопа провали кацането. Индийската мисия "Чандраян 2" влезе успешно в орбита около Луната през август. Очаква се роботизираната станция да работи там поне няколко години. Но прикаченият към нея спускаем апарат "Викрам" не успя да кацне. 

Три кацания на астероид бяха отбелязани - всичките от японската мисия "Хаябуса 2" и всичките върху астероида Рюгу. По време на две от тях бяха събрани скални и почвени проби, които по-късно ще бъдат доставени на Земята и анализирани в лаборатории. По време на третото кацане бе освободен астероидоходът "Минерва 2", който се бе повредил предварително и можеше само да излъчва радиосигнал, без да изпраща данни от инструментите му. Но японските специалисти успяха да изпълнят нова мисия чрез "Минерва 2" - да измерят гравитационното поле на Рюгу. 

Американската мисия "Паркър" за изучаване на Слънцето направи три сближения с него, а на 26-ти декември облетя Венера с цел корекция на орбитата. Всичко на борда продължава да работи нормално.

Безспорният триумф в междупланетната космонавтика за годината бе на САЩ и беше постигнат още в първия ден на 2019-та. Точно така, на 1-ви януари американската междупланетна сонда "Ню Хърайзънс" посети Арокот (известен доскоро като Ултима Туле). Това бе първото посещение на небесно тяло, намиращо се отвъд орбитата на Плутон, от човешки апарат. 

Относно програмата на Международната космическа станция - бяха извършени цели 11 излизания в открития космос. Една от тези "космически разходки" бе руска, а 10 - американски. За пръв път след пенсионирането на космическите совалки имахме толкова много излизания в открития космос, защото се наложи екипът да подмени остарели батерии на МКС, както и да ремонтира търсача на тъмна материя "Алфа Магнитен Спектрометър". Този спектрометър никога не е бил предвиждан да бъде сервизиран в космоса, така че НАСА се подготвяше за "космическите разходки" в продължение на няколко години. Агенцията смята, че степента на сложност на поправката съперничи на сложността на някогашните ремонти на космическия телескоп "Хъбъл". 

Освен първия полет на жена на борда на частен американски космически кораб през 2019-та, бяха отбелязани още две постижения, касаещи жени. На 18-ти октомври в открития космос излязоха едновременно две астронавтки - Кристина Кук и Джесика Меър - това бе първата изцяло женска "космическа разходка". А в събота, на 28-ми декември, Кристина Кук постави рекорд за най-продължителната космическа мисия за жена-астронавт. Така Кук счупи рекорда на американката Пеги Уитсън от 288 дни. 

През 2019-та година следните държави имаха за пръв път изкуствен спътник: Етиопия, Непал, Шри Ланка, Руанда, Судан, Обединените арабски емирства. 

Бяха проведени първите полети на няколко нови ракети - на два нови варианта на индийската PSLV, на три частни китайски ракети за извеждане на микроспътници, както и на американската "Атлас 5 Н22". Полетът на последната ракета бе много важен и можем само да се радваме, че бе успешен. Това е пилотираната ракета "Атлас 5" без обтекател, с два твърдогоривни ракетни двигателя и степен "Центавър" с два американски ракетни двигателя "RL10". По време на нейната първа мисия през декември успешно бе изведен в космоса кораба на Боинг "Старлайнър", който, както знаем, заради проблем с часовника не се скачи с МКС, но въпреки това демонстрира способностите са маневриране в космически условия, след което се завърна на Земята. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3119-2019-obobshtenie

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...