Отиди на
Форум "Наука"

Краят на десетилетието според астрономическото летоброене


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Днес си отива едно десетилетие - поне според астрономическото летоброене

2019-endeavour-launches.jpg

На снимката: изстрелването на совалката "Индевър" на 16-ти май 2011-та година. Photo credit : NASA

31 декември 2019 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Днес си отива едно десетилетие! Медиите и сайтовете бълват класации за "топ 10" събитията на десетилетието - и това е напълно естествено. 

Но не всички са съгласни. Някои хора твърдят, че е още рано да изпратим 10-те години на 21-ви век. Брои се от 1 до 10, съответно десетилетието е започнало в началото на 2011-та година и ще си отиде с началото на 2021-ва година. 

Откъде идва объркването? 

Съгласно информацията на сайта на НАСА, най-широко използваното днес летоброене е измислено от абата Дионисий Малки някъде около 532-рата година. За отправна точка се използва годината на раждането на Иисус Христос. Така годините преди раждането на Христос се обозначават като пр.Хр., а годините след неговото раждане - сл. Хр. 

Има само един малък проблем - в епохата от шестия век концепцията за "нула" е била още неизвестна на човечеството. Така в календара 1-ва година сл. Хр. е предшествана директно от 1-ва година пр. Хр.  

Съответно, след 31-ви декември 1-ва година пр. Хр. следва директно 1-ви януари на 1-ва година сл. Хр., сиреч, липсва нулева година. И това създава огромен проблем за нас, хората на съвремието. Ние познаваме нулата и я използваме, за да броим. Ето например - моето дете беше родено на 7-ми февруари 2019-та година. Никой нормален човек не би счел, че на 7-ми февруари синът ми е бил на една година и сега през 2020-та ще отбележим неговата втора годишнина. Напротив - детето ми е все още на нула години и ще стане на една през февруари.

Така хората чисто интуитивно броят и десетилетията и столетията. Нормално е новото столетие да е започнало в година нула - 2000-та година, както и да приключи през 2099-та. Първото десетилетие от новото столетие започна през 2000-та и приключи през 2009-та, а второто - през 2010-та и ще приключи през 2019-та. Хората нямат дори бегла представа за историята на класическите календари. Преди няколко дни един мой приятел защитаваше идеята, че десетилетието свършва сега, защото Христос се е родил в година 0. Ами не, приятел - просто много дълго време хората не са познавали нулата. 

Но далеч по-сериозен проблем от общочовешката интуиция са научните изчисления. На астрономите, които понякога смятат стотици, хиляди, милиони и милиарди години, им е трудно да пренебрегват нулевата година. Затова тяхното летоброене е различно. Всякакви префикси и суфикси се премахват. Първата година сл. Хр. си е първата. Преди това следва нулева година, съответно 1-ва година пр. Хр. се превръща в 0, 2-ра година пр. Хр. се превръща в −1 и така нататък.

И действително сайтът calendars.wikia.com ни напомня, че има спор между астрономите и историците, тъй като примерно 585-та година пр.Хр. е всъщност −584-та. Но астрономическото летоброене е единственото, което е подходящо за математически цели.

Като заключение, с приемането на съществуването на година 0 ни много по-лесно да приемем началото на вековете и десетилетията така, както е удобно и интуитивно за съвременния човек. А именно - според разбирането ни, че нулата съществува. 

Така че ако сте решили днес да отпразнувате края на десетилетието, давайте! Днес десетилетието действително приключва - поне според астрономическото летоброене. Не е ваша вината, че древните хора не са познавали нулата. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3121-2019-the-decade-is-over

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...