Отиди на
Форум "Наука"

Защо не трябва да пушим, да пием кафе, да ядем шоколад и да приемаме кока


Recommended Posts

  • Потребител

Темата се отнася до някои видове стимуланти, които хората често приемат, но по своята същност те са вредни за организма.

Тези стимуланти са никотина от цигарите, кофеина от кафето и теобромина от какаото в шоколада, като и трите вещества представляват алкалоиди с растителен произход, подобни на други известни алкалоиди, каквито са кокаина от коката, хинина от хининовото дърво, морфина от мака, кодеина, стрихнина, соланина и др. Тези алкалоиди са горчиви, отровни и токсични за тялото и приемането им води до моментална реакция на организма за изчистването им. Тази реакция е свързана с учестяване на сърцебиенето, увеличаване на отделянето на урина, и промени в нервното напрежение свързани със стимулиращото или приспиващото им действие. 

Всички тези алкалоиди представляват природни инсектициди и хербициди, които растенията произвеждат, за да се борят с насекомите, животните и растенията, които ги ядат или пречат на развитието им.

Кофеина например служи за отблъскване на насекомите, но и като хербицид, който трови и премахва растенията около кафееното дърво, като така то става по-конкурентно в борбата за светлина. 

Никотина е силен инсектицид, който отдавна се използва за борба с вредителете. 

Теобромина е много сходен с кофеина, като дори и в малки дози е отровен за някои животни като кучетата.

Хинина се справя с маларията като отравя маларийния плазмодий, като върху човека може да има редица странични ефекти като шум в ушите, виене на свят, повръщане, сърцебиене, безсъние, повишена температура, главоболие, стомашни болки. При по-тежки отравяния може да се достигне до падане на кръвното налягане, сърдечна недостатъчност, нарушения на дишането, поражения на черния дроб, атрофия на очния нерв и кома. 

Соланинът е горчив и токсичен, като е естествената защита на растенията от семейство картофови срещу животни и насекоми. 

Стрихнина е силно токсичен алкалоид в семената на Стрихниновото дърво, като той предпазва семената и отблъсква или убива животните решили да ги ядат. В малки дози стрихнина се използва в медицината, като той стимулира нервната система, изостря сетивата, тонизира мускулатурата. Семената са използвани от хората за натриване с отрова на стрелите при лов.

Кокаина също е инсектицид, който предпазва листата на  Кокаиновия храст от насекомите. Влиянието му при човека е върху нервната система, сърдачно-съдовата система и др., като при по-големи дози води до смърт.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...