Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Глобален Модератор

Световното производство на тютюн достига 6 млн. тона годишно. Тютюнът се произвежда в над 120 страни. Първите места се заемат от Китай, САЩ, Индия, Турция, Русия, Бразилия, Египет, България, Италия, Полша, Аржентина, Южна Корея, Алжир, Украина, Швейцария, Унгария, Япония, Чехия, Германия, Литва. Тютюневото производство е важен отрасъл в тези страни. То ангажира големи площи обработваема земя и значителна част от неквалифицираната и неграмотна работна ръка. Споменатите държави решават по този начин свои икономически, финансови, социални и политически проблеми.

Световното производство на цигари достига 6 трилиона цигари годишно. Най-много цигари произвеждат САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Индия, Канада, Бразилия, Япония.

Най-голямо е годишното тютюнопушене на глава от населението в Куба, САЩ, Гърция, България, Русия и Сърбия.

Тютюнът съдържа коктейл от разнообразни отровни и радиоактивни вещества, чийто брой достига 4000. Ето най-известните от тях:

- никотин

- катран

- въглероден двуокис

- полоний 210

- радий 228

- олово 210

- амоняк

 

- ацетон

 

- живак

 

- нафталин

 

- бензoпирен (в тютюневата смола)

 

- циановодородна киселина

 

- над 30 ароматни въглеводорода и др.

 

 

- Никотинът предизвиква зависимостта към тютюна, бавно отравя организма, (най-вече – централната нервна система и мозъка.)

- Тютюневият катран съдържа комбинация от множество вещества (въглеводороди, нитрозамини и феноли), 60 от които причиняват рак. Оцветява зъбите и пръстите на ръцете.

- Въглеродният двуокис е силно отровен газ, който пречи на червените кръвни телца да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.

- Полоний 210 е радиоактивен елемент, който излъчва много повече алфа частици дори от плутония, използван в атомната бомба, пусната над японските градове Хирошима и Нагасаки. Периодът на разпадане на полоний 210 е около 138 дни.. Това прави елемента хиляди пъти по-радиоактивен от ядрените горива, използвани в първите атомни бомби.

- Радий 228 и олово 210 са други радиоактивни изотопи.

- Амонякът е отровен газ.

- Бензопиренът е полицикличен въглеводород, предизвикващ ракови образувания.

- Бронцкатехинът е три пъти по-опасен от бензопирена.

- Акролеинът (ненаситен алдехид) и двуазотният окис (газ)– дразнят очите

- ДДТ - отрова, инсектицид

Тютюнопушенето е основен фактор за заболявания на:

- дихателната система (възпаления на устната кухина, гърлото, трахеята, бронхите, белия дроб; рак на устата, гърлото и белите дробове)

- сърдечно-съдовата система (учестяване на пулса, повишено кръвно налягане, инфаркт на миокарда, хипертония, атеросклероза, ендартерит)

- нервната система и мозъка (уврежда мозъчните клетки и периферните нервни влакна; намаляват се скоростта на запаметяване и обемът на паметта, главоболие, инсулти)

- ДНК – различни мутации

- половата система (полова слабост, нарушен менструационен цикъл, спонтанни аборти, преждевременно раждане, раждане на деца с по-малко тегло и с малформации, раждане на мъртви деца, рак на маточната шийка)

- храносмилателната и отделителната системи (гастрити, язви и рак на панкреаса, на стомаха и на червата)

- кожата (изтънена, бледа и състарена кожа, бръчки по лицето)

- очите – (раздразнени и насълзени очи, възпаления на лигавицата на очите)

- други (възпаления на лигавицата на носа и на гърлото, развалени зъби, лош дъх от устата...)

 

Еднакво вредни са пушенето на цигари, на пури, на лула, на наргиле и дъвченето на тютюн. Еднакво вредни за здравето са както силните /тежките/ цигари, така - и леките цигари. Пушещите леки цигари по-трудно отказват пушенето.

Страничната димна струя е много по-опасна от главната. Тя не преминава през никакъв филтър и съдържа:

- 50 пъти повече амоняк

- 5 пъти повече въглероден окис

- 3 пъти повече бензoпирен

- 2 пъти повече никотин и тютюнев катран.

 

Неактивният пушач, в компанията на пушач, вдишва непречистената струя тютюнев дим плюс тютюневия дим, издишан от пушача. В последният се съдържат 10% от никотина, поет от пушача.

Икономическите проблеми, които тютюнопушенето създава, са свързани с:

- разходи за: поддържане на болнична материална база; диагностична и лечебна техника; здравни кадри; изплащане на болнични; изплащане на здравни застраховки; отсъствие от работното място и не произведена продукция; рехабилитация; инвалидност; преждевременна смърт...

- финансови вреди: тютюнопушенето отклонява средства от семейния бюджет, които биха могли да се използват за плащане на текущи разходи, за здравословно хранене, за организиране на почивки и екскурзии, за закупуване на дрехи и обувки, на подаръци или - на книги.

 

Ако една кутия цигари струва „само" 2,50 лева и един пушач си купува „само" по една кутия на ден, за 365 дни той ще трябва да заплати общо 915 лева. А ако пушите 40 години, например, сумата ще достигне незабелязано цифрата 36 600 лева. Излиза, че разходите – тези на домакинствата и тези на държавата – са по-големи, отколкото печалбата от продажбата на тютюн и тютюневи изделия.

Един пример: Ако САЩ печелят 9 млрд. $ годишно от данъците от производството на тютюн и тютюневи изделия, то 8 пъти повече – 72 млрд. $ се губят годишно за лечението на болести, предизвикани от тютюнопушенето, за рехабилитация и от непроизведена продукция.

 

В България през 1952 г. пушачите са били 14%, през 1985 г. – 31%, а през 2002 г. – 40%. 66% от мъжете и 30% от жените на възраст от 20 до 45 години са пушачи. 85% от децата на 16 годишна възраст вече са опитвали цигарите. 50% от тях продължават да пушат след първия си опит. 20% от пушещите деца са активни пушачи. Пушенето убива повече хора, отколкото алкохола, пътнотранспортните произшествия и болестта СПИН, взети заедно. В България тютюнопушенето е причина за смъртта на поне 12 000 души годишно.

Пушещият по една кутия (20 броя) цигари на ден за една година ще натрупа в дробовете си 1 литър катран.

Според други изследвания, България е първа в Европа и втора в света, след Куба, по брой пушачи, на глава от населението.

У нас, броят на пушачите надвишава 3 000 000 души.

През последните 14 години, тоест от 1990 – насам, тютюнопушенето интензивно се разпространява сред жените. От 17%, през 1986, делът на пушещите жени е нарастнал, през 1996, на 24%, за да достигне 30%, през 2001.

При мъжете, процентите са, както следва: 49%, през 1986 и 1996, и 52%, през 2001.

Нараства делът на пушачите сред младежите на възраст 15 – 24 години. От 39%, през 1996, са нарастнали на 41%, през 2001, а ¾ от тях пушат всеки ден.

Пушенето е най – разпространено сред хората на възраст 25 – 45 години, като, от тях, 59% са пушачи.

Докато, през далечната 1970, средно, на глава от населението, са били изпушвани по 1550 цигари, то, през 2000, броят на изпушените цигари ве4е е 3410.

Докато, през 1990, тютюнопушенето е било главната причина за смъртта на

3 000 000 души годишно, през 1998, това число е набъбнало на 4 023 000 души. Очаква се, през 2020, тютюнопушенето да убие 8 400 000 свои привърженици, а, през 2030 – "само" 10 000 000 души.

За последните 4 години, тоест – от 2000 – насам, броят на пушачите в Холандия, например, е намалял с около 4 – 5%.

Напоследък, се оказва, че в определени случаи, тютюнопушенето е полезно, в ограничени дози, при старческа деменция (оглупяване) и при мозъчен кръвоизлив, което съвсем не означава, че употребата му е безопасна.

Защо трябва да спрем да пушим?

Цигарите НЕ СА средство за преодоляване на стреса. Напротив, те го увеличават.

Броят на жените пушачки, в световен мащаб, непрекъснато нараства, с тенденция да достигне броя на мъжете пушачи. Всяка цигара, която вие пушите, съдържа около

4 000 химически елемента. Две от съставките, свързани с повишен риск от сърдечни заболявания, рак на белия дроб и други форми на рак, са карбонатен диоксид (отровен газ) и никотин (силен наркотик).

Когато спрете да пушите:

- ще започне да се подобрява вкуса на храната;

- дишането ще е по-леко, даже да сте пушили 30 години;

- рискът от сърдечно заболяване намалява наполовина, с всяка година от спирането;

- ще намалите своето финансово бреме

Заболявания:

- Тютюнопушенето повишава риска от сърдечно заболяване и, ако се прибави и прием на алкохол, наднормено тегло или други рискови фактори, рискът се умножава. Ако пушите и приемате контрацептивни таблетки, риска от сърдечни заболявания е 30 пъти по-голям от този при непушачите.

- Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитие на карцином на белия дроб. Kарциномът на белия дроб е настоящ проблем за мъжете. Но все повече жени са пушачи и броят на жените с диагностициран карцином на белия дроб се увеличава бързо. Белодробният карцином е труден за лечение и курса на лечение продължава дълго. Колкото повече пушите, толкова повече се увеличава риска, въпреки че са повече от достатъчни и 1 - 2 цигари на ден, а по последни изследвания – и едно дръпване от цигара, за да си причините белодробен карцином.

- Хроничните белодробни болести са много по-често срещани между дългогодишните пушачи и могат да нарушат вашата работоспособност и активност.

- Пушенето въздейства също и на кожата. Остаряването е по-бързо при пушачите - с ранна поява на бръчки и изтъняване на кожата.

- Тютюнопушенето увеличава риска от развитие и на други ракови заболявания.

Как да се откажете от тютюнопушенето?

- Не се поддавайте на мита, че ще напълнеете, ако се откажете от тютюна. Напълнява се от приемането на по-големи количества храна и от обездвижване, а

не – от липсата на отровите в тютюна.

- Намерете мотивация - представете си Средиземноморския бряг, вие ще можете да се къпете със спестените пари от изхвърления навик; ще изглеждате по-добре, кожата ви вече няма да е жълтеникава и с лош тен, дъхът и ръцете ви няма да миришат на цигари, ще се чувствате по-жизнени, или си поставете други ваши цели... например – да ви се родят здрави деца или да дадете добър пример на родените си вече деца...

- Намерете подкрепа - от вашия личен лекар, както и - от вашето семейство и вашите приятели!

- Намерете други хора, с които заедно да се подкрепяте в отказването на цигарите

- Определете си дата за рязко спиране на цигарите и я отбележете в своя дневник и на календара си. Постепенното намаляване на цигарите не върши работа.

- Изхвърлете в боклука всички цигари, запалки и пепелници в дама ви

- Не позволявайте на гостите си да пушат в дома ви

- Пийте повече течности – чешмяна и минерална вода, сокове, яжте плодове и зеленчуци

- Правете физически упражнения – тичайте нагоре и надолу по стълбите, играйте гимнастика, плувайте, започнете да практикувате някакъв спорт или някакво хоби.

- Ако почувствате болки в гърлото и главоболие, това са симптоми, че организмът ви се възстановява. Болката скоро ще изчезне.

- Избягвайте моментите на силно изкушение – дори „само" едно дръпване от цигарата или изпушването на една цигара ще ви върнат много назад. Ще повлекат много още цигари.

- Купувайте си подаръци

- Не мислете за цял живот без цигари. Мислете за днес и за утре.

Какво ще спечелите, когато престанете да пушите?

След:

- 20 минути – понижено кръвно налягане и забавен пулс

- 8 часа – въглеродният окис в кръвта ви се понижава до нормата. Нормализира се и количеството на кислорода в кръвта

- 24 часа – намалява опасността от сърдечен пристъп

- 48 часа – нервните окончания подновяват растежа си

- От две седмици до 3 месеца – подобряват се кръвообращението и белодробната функция, вкусът и обонянието ви ще се подобрят

- 1 до 9 месеца – Умората, кашлицата, задухът и затрудненото носно дишане намаляват, а клетките на белия дроб отново могат да втечняват слузта, да изхвърлят вредните вещества и да потискат инфекциите

- 1 година – намалява рискът от сърдечен инфаркт

- 5 години – намалява вероятността от смърт поради белодробен рак

- 10 години – рискът да развиете голяма част от заболяванията, причинени от тютюнопушенето, се изравняват с този на непушачите.

 

Тютюнопушене или здраве? Изберете сами!

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ето една онлайн инициатива, насочена срещу тютюнопушенето:

http://tobacco.defartists.com/bg/

---

А тук можете да видите различни марки цигари и дизайнът на техните кутии.

Вижте как се рекламира смърт!

http://houel.club.fr/index.htm

---

А сега - малко илюстративни материали...

post-471-1205222132_thumb.jpg

post-471-1205222211_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Хубава статия, не знаех повечето от споменатите факти. Горд съм, че никога не съм пушил и не смятам да пуша. Единствено наргиле, но мислех, че то поне има доста ограничена вреда?!

Link to comment
Share on other sites

 • 4 седмици по-късно...
 • 3 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

Дим над бюрото

Фирмите стават все по-изобретателни в борбата срещу тютюнопушенето

Радина Колева

http://www.karieri.bg/

Ако сте пушач и работите в хотел "Шиндлерхоф" в Нюрнберг, Германия, от служебния ви рейтинг ще бъдат отнети две точки. Това не е някаква шега, а методика, която пряко влияе върху заплатата.

Собственикът на хотела Клаус Кобьол е разработил точкова система, която оценява стойността на персонала подобно на борсовите акции. Всеки служител може сам да контролира кривата на своя успех чрез поведението си. Така например участието в различни семинари вдига рейтинга, а отсъствията от работа и закъсненията го понижават. Този индекс в крайна сметка се отразява върху възнаграждението. Клаус Кобьол има и последователи - вече близо 50 предприятия в седем страни са въвели подобна система, а лицензът за нея струва между 8 и 10 хил. евро.

Причината никотиновият навик да попадне сред 14-те решаващи фактора за професионален просперитет е, че той вреди на здравето както на пушача, така и на непушещите му колеги, осигурява на пушачите допълнителни почивки в рамките на работното време и съответно създава напрежение в работата на колектива.

С тези аргументи много фирми

В Европа въвеждат ограничения и санкции

за своите служители пушачи. Те смятат тютюнопушенето не просто за личен избор, а за навик, който сериозно може да понижи ефективността на екипа. Ирландската фирма Dotcom Directories например официално записва в своя обява за работа, че за посочената позиция не могат да кандидатстват пушачи. Този случай предизвиква бурни дебати и стига чак до еврокомисаря по социалните въпроси Владимир Шпидла. В крайна сметка се оказва, че според европейското право разделянето на хората по този признак не е дискриминация.

Някои компании в САЩ също смятат никотиновата страст за негатив и наказват по-честите и по-дълги почивки "за по цигара" - на вратите на пушалните са монтирани електронни устройства, които отчитат точно кой колко време е прекарал в това помещение вместо на работното си място. Минутите, отделени за пушене, се събират и накрая се приспадат от годишната отпуска.

От една страна, тази практика може да се определи като справедлива по отношение на непушачите, които нямат причина за чести паузи. Производителността обаче не е функция само на времето, прекарано в работа. Няма причина да бъде санкциониран пушач, който спазва сроковете и отговаря на изискванията и очакванията на своя работодател. В блога на KARIERI.bg читател дори обръща внимание на положителния ефект от срещите в пушалнята - "събирането с колеги за по цигара може да допринесе много за свършената работа, тъй като представлява неформален канал за комуникация".

"Пушенето не влияе върху работата и способностите на служителите", категорична е Йорданка Здравкова, директор "Човешки капитал" във веригата ресторанти "Хепи". Според нея въвеждането на каквито и да било санкции или поощрения за отказване от цигарите е нерелевантно и би могло да се сравни с определяне на възнагражденията на база сексуална ориентация например.

В офисите на компанията не се пуши, а в ресторантите - само по време на почивката в стаите за персонала, където си отдъхват както непушачи, така и любители на цигарения дим. Всъщност това е масовата практика в българските компании, която беше въведена със закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места от началото на 2005 г. Глобата при нарушение започва от 50 лв. за физически лица и 500 лв. за юридически.

Всички компании в България твърдят, че спазват нормативния акт и са създали специални места за пушене в своите офиси. Един от читателите на KARIERI.bg обаче споделя друго: "Работя в една от най-големите държавни фирми и съм с трима страстни пушачи в стая. Всеки пуши от една до две кутии на ден. В стаята е като в газова камера. Пушенето принципно е забранено, но тъй като никой не контролира, никой и не спазва забраната. Аз водя всекидневна борба за глътка чист въздух с колегите, но забележките и молбите ми в повечето случаи са безрезултатни."

В "TNT България" няма такива оплаквания. Розалина Атанасова, мениджър "Човешки ресурси" в компанията, oтбелязва, че там са въвели ограничението още преди появата на законовата разпоредба. Служителите могат да пушат само в определено помещение. Неприятно усещане им създава само задължителната периодична уборка на фасовете, попаднали извън пушалнята.

Практиката в "ТNT България" може да се възприеме като полусанкция. Именно защото е изключение, тя потвърждава правилото, че

Българските фирми предпочитат стимулите

поне що се отнася до тютюнопушенето. Те насърчават отказването от цигарите и съответно поощряват непушачите. Аргументите за подобна политика: ако никотиново зависимите се откажат от своя навик, ще подобрят здравословното си състояние, ще намалят отсъствията по болест и разходите за цигари и ще използват пълноценно работния си ден. Което във всички случаи носи ползи и за работодателя.

Един от най-нашумелите примери в това отношение е община Мадан. През 2003 г. бившият кмет Валентин Гаджев е сред първите в страната, забранили пушенето в кабинетите на администрацията. Говори се дори за 10-процентно увеличение на заплатите на общинските служители, които не пушат. Настоящият кмет на общината Атанас Иванов продължава традицията по отношение на ограниченията за пушене, но заплатите на служителите в местната управа не се определят от това дали са пристрастени към цигарите или - не.

В инвестиционната компания "Елана" не просто осигуряват уютни помещения за пушачите, които всъщност са малцинство, но са обмисляли и поощрения за непушачите и за служителите, които отказват цигарите. "В момента това не е приоритет, но и не сме се отказали от идеята", споделя Сирма Накова, мениджър "Човешки капитал" във фирмата, без да навлиза в детайли. Накова допълва, че ако подобна практика бъде въведена, тя трябва да е много внимателно обмислена - така, че да не нарушава ничии права. По думите й служителите на "Елана" стриктно спазват забраната за тютюнопушене на работното място - дори по време на напрегнатите борсови сесии, които продължават близо шест часа. Тогава брокерите не могат да напускат мястото си, освен ако няма кой да ги замести за "една цигара време".

На този етап българските компании се пазят от сериозни преференции за непушачите. В същото време в Хърватия едно преводаческо бюро въведе

Бонус за отказване от цигарите

- добави около 13 евро към месечните им заплати. В случай обаче, че отново посегнат към цигарите, те трябва да върнат парите обратно. Интересна, но малко спорна стратегия, защото хората, които никога не са пушили, не получават нищо.

Пушачите във Великобритания се радват на внимание и от страна на здравните експерти. Британският национален здравен институт NICE призовава работодателите да стимулират своите служители към въздържане от вредния навик, като им осигурява специални отпуски за лечение от никотиновата зависимост. Британските експерти са разработили и онлайн калкулатор, който изчислява колко биха спечелили фирмите, ако направят така, че сред персонала им да има по-малко пушачи. Според института британската икономика губи милиарди лири вследствие на отсъствия и здравни усложнения, причинени от тютюнопушенето.

В крайна сметка в Европа, а и в нашата страна се налага мнението, че непушенето е по-добро от пушенето - и за отделния човек, и за компанията. Как да се накарат самите служители да прозрат тази истина? Категорично чрез поощрения, а не чрез санкции. Практиката доказва, че стимулите винаги имат по-силен положителен ефект от наказанията.

В другата крайност

Собственикът на малка компютърна фирма в Германия уволнил трима души, защото настоявали да се забрани пушенето на работното място. Според него желанието на тези служители създало излишно напрежение в колектива и било вредно за работата в компанията. Не се съобщава дали самият началник е бил пушач.

Пълна забрана

Здравното министерство предлага тотална забрана за тютюнопушенето на обществени места от 2010 г. Ако този закон влезе в сила, цигарите ще бъдат забранени в закрити заведения, ресторанти и кафенета, където досега имаше изключения. Пушенето ще бъде позволено единствено на улицата и вкъщи, а ограничението на работното място остава непроменено - пушачите ще могат да палят цигара само в специално предназначените за това помещения.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребители

Колкото и да говорите на един пушач за вредата от пушенето файда няма! Ама никаква... Аз съм пушач и много добре знам какво причинявам на организма си, как се застрашавам от рак и други болести и как пулса ми е нон стоп учестен за разлика от на нормалните хора, как кислорода в кръвта ми е по-малко, как се сбръчквам и кожата ми става гадна... И пак ПУША. И каквото и да ми говорят пак си пуша. И ако някой иска да ме спасява от цигарите да ми даде ноу хау как да не ми се пуши - щото ми е по-лесно да не ям и да не пия отколкото да не пуша...

Никотинзаместващите лепенки и таблетки са шитняяяяя....изобщо не лекуват психологическата зависимост....

Който измисли как да се спрат цигарите без рецидивиране на зависимостта според мен ще вземе Нобелова награда :)

Всъщност предупрежденията са полезни за онези младоци, които не пушат но пред тях е живота с изкушенията да пропушат. Те да се замислят.... Веднъж пропушиш ли си оставаш пушач цял живот. Като наркоманията е и всъщност си е наркомания, просто от цигарите се мре по-бавно и не изпадаш в изродски състояния

Ако ще сто хиляди евро да ми дадат ще се МЪЧА и пак ще ми се пуши...и да речем ще си събера еврото и след време пак ще се изкуша да запаля...въпросът не е само до воля.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Глобален Модератор

Седем мита за пушенето

Хората пушат от векове. Но все още отказват да приемат истината за употребяваната от тях отрова. По този начин между поколенията се предават митове за пушенето.

Мит 1. Най-вредното в цигарите е никотинът.

Това, че капка никотин може да убие кон и предизвиква рак, го знае всяко дете. Изпушвайки една цигара обаче, поглъщаме от 0,1 до 1,8 милиграма никотин. Така, по конската схема, би трябвало да се гътнем още след първата изпушена кутия цигари. Всъщност самият никотин не е канцерогенен.

Това е преди всичко наркотик, който предизвиква зависимост. А вече с дима в организма ни попадат наистина опасни вещества. Техните съставки, попадайки в кръвта, а оттам – в органите, предизвикват развитието на злокачествени образувания.

Мит 2. По-безопасно е да се пушат лула и пури, защото при тях димът не се вдишва.

Този вид пушене наистина рядко предизвиква рак на белите дробове, но пък е сред причините за рака на устата и гърлото.

Мит 3. Цигарите ни успокояват и спасяват от стреса.

Истината е, че съставките на тютюна (смоли, никотин, дим и т.н.) не успокояват, а просто раздразват главните участъци на нервната ни система. Затова, веднъж свикнал с цигарата, човек не може да се успокои без нея. Получава се затворен кръг: и възникването, и премахването на стреса зависят от цигарите.

Мит 4. Пушачите са слаби.

Огледайте се – наоколо е пълно с пушещи дебеланковци. Притъпявайки глада с цигари, най-много да си докарате гастрит или язва. Да се отслабва с помощта на цигарите, е все едно да се топите от инфекциозна болест.

Мит 5. Цигарите Light са по-безопасни от обикновените.

За съжаление не е така. Пушейки по-леки цигари, се "дърпа" по-силно и по-дълбоко, което може да доведе не само до рак на белите дрообве, но и на алвеолите и бронхите.

Мит 6. Пушенето ни помага да се съсредоточим.

Не! Стимулирането на нервната система с помощта на никотина води до изтощаване на енергийните възможности на мозъка. Тютюнът се превръща в своеобразен стимулатор: при умствено натоварване човек пали цигарите една след друга, само и само да не загуби концентрацията си.

Мит 7. Невъзможно е да спреш цигарите, намалявайки количеството никотин.

Трудно е, но може. Още повече – вместо да намалите количеството изпушени цигари, по-добре е да минете на никотинозаместителна терапия (лепенки, дъвки...). Тези средства снабдяват организма с никотин, като намаляват остротата на синдрома на отказването.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

леталната доза при вътрешен прием на никотин при човек е 50-100 мг за непушачи и 100 - 400 мг за пушачи

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Глобален Модератор

Откриха ваксина срещу тютюнопушенето!

Никотинова ваксина спасява от цигарите за цял живот. Откритието е на американски учени от Научноизследователския и медицински център в Бостън, съобщи ABCNews. Очаква се новото средство срещу цигарите да бъде прилагано и в България до месеци, коментираха наши лекари. Тя все още е в клинични изпитания, но се очаква те да приключат до края на годината. Инжекцията се слага на пушачите в серия от 4-5 дози в продължение на няколко месеца. При пушене никотиновите молекули влизат в кръвообръщението и попадат в мозъка, където предизвикват усещане на удоволствие.

Ваксината подпомага имунната система на тялото да произведе антитела, които се присъединяват към никотиновите частици. Така те значително увеличават своя размер и не могат да попаднат в мозъка.

Постига се спад на никотина в мозъка. Стимулирането на удоволствието спира, а това отказва пушачите от цигарите след време, обяснява механизма на действието й шефът на екипа изследователи д-р Нанси Риготи.

Ваксината би имала успех, ако хората са мотивирани да си я поставят. Така специлистът по превенция на тютюнопушенето д-р Георги Котаров от Националния център по опазване на общественото здраве коментира откритието. Сега у нас пристрастеността към цигарите, освен с помощта на психолог, се лекува още с никотинозаместващи препарати и дори с антидепресанти.

Като откритието на века в медицината определи ваксината водещият наш психиатър д-р Петър Маринов.

Ваксината определено ще има голям успех. Никотиновата зависимост е по-силна и от хероиновата. При хората, потърсили психиатрична помощ за отказване от цигарите, успехът надхвърля 60 на сто, защото те имат мотивация, заяви той и припомни, че половината от населението на България се състои от пристрастени пушачи.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 месеца по късно...
 • Администратор

Ранните пушачи имат по-голям риск да развията множествена склероза

Пушачи, които са започнали да пушат преди 17-та си годишнина имат по-голям риск да развият множествена склероза (МС).

Link to comment
Share on other sites

 • 5 месеца по късно...
 • Потребител

Едно обяснение на едно интересно явление при пушачите, а именно обилното храчене рано сутрин, след ставане:))

Респираторния тракт, основно трахеята и главните бронхи са покрити с еднослоен респираторен цилиндричен ресничест епител, дълго название от което за обяснението, ще ни трябва да знаем, само това, че епителът, който покрива дихателните пътища е ресничест. По апикалната повърхност ( както би се изразил цитолога ) сиреч по тая, която се намира във върховата част на клетката ( lat. apex - връх ) има множество реснички, наречени киноцилии. Тези реснички са подвижни, движат се самостоятелно и предизвикват изтласкване на слузестия секрет ( т.нар. мукус ), който непрекъснато се секретира по повърхността на лигавицата покриваща респираторните пътища, по посока към гълтача, така че да го преглътнем, а да не пълни белите ни дробове и да прави проблеми.

Да, обаче..., пушачите благодарение на една прекрасна съставка в цигарения дим, която не си спомням, периодично парализират киноцилиите по повърхността на респираторния си епител, така че няма кой да изпълни ролята на ескалатор за непрекъснато секретиращия се мукус по лигавичната повърхност, което от своя страна води до стичане на секрета в белите дробове и достигането му до алвеолите.

С всяка изпушена цигарка, киноцилиите се блокират за период от 30мин., ако не се лъжа ( със сигурност не беше по-малко от 30 :)) )... Посредством една проста сметка, може да се разбере в какъв период от време киноцилиите остават парализирани при един пушач през денононощието...

През нощта въпреки, че някои не пушат, нарушената функция на киноцилиите води до събирането на мукус в белите дробове... Със събуждането, а ако секрета е в повече - още по време на съня - се започва така известната на всички "тутунджийска кашлица", която има за цел да поизпразни малко белите дробове от натрупалите се през нощта секрети...

При "дрътите пушачи", тутунджийската кашлица се проявява много често и през деня, поради факта, че "респираторния многослоен цилиндричен епител с киноцилии" се е превърнал в "многослоен плосък невроговяващ епител". Явление известно като метаплазия - един клетъчен вид се променя в друг - близкородствен. Явлението има за цел да ограничи неблагоприятното влияние на тютюневия дим върху подлежащите тъкани, които се намират под лигавицата. За целта е най-подходящ - "многослойния плосък...". Тоя епител обаче няма киноцилии и няма кой да изтласка секрета към гълтача - поради тая причина той се натрупва в белите дробове... Поради тая причина при дрътите пушачи въпросната кашлица е много по-често наблюдавана...

Не се задушаваш в собствения си секрет, тъй като много голяма част от него се резорбира през алвеоларната стена... Но, това изливане на секрет в алвеолите ти, всеки ден - прави от тях едни чудесни септични ями, които предразполагат към редица гадории....

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А как би коментирал това съдържание в тютюна?

- Полоний 210 е радиоактивен елемент, който излъчва много повече алфа частици дори от плутония, използван в атомната бомба, пусната над японските градове Хирошима и Нагасаки. Периодът на разпадане на полоний 210 е около 138 дни.. Това прави елемента хиляди пъти по-радиоактивен от ядрените горива, използвани в първите атомни бомби.

- Радий 228 и олово 210 са други радиоактивни изотопи.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

По начина по който зададе въпроса, си мисля, че се чудиш как при редовно инхалиране с такъв радио-изотоп пушачите са още живи...:))

В случая с радиацията си мисля, че е важно количеството радиация на което е изложен човек, както и енергията, която притежават самите радиоактивни лъчения. Алфа-лъчите са с малка енергия и малка прониквателна способност, един лист хартия и свободния им пробег е приключил. От друга страна си мисля, че енергията на самото лъчение зависи от атомната маса на излъчващото вещество, колкото последната е по-голяма, толкова е по-голяма и енергията на лъчението, но тук е необходимо да се изкаже спец. по тия въпроси. И ако тая зависимост е вярна, ще е вярно и това, че полоний-210 излъчва алфа-частици с висока енергия. От там прониквателната способност и реактивоспособността на частиците е много по-голяма. От тук и вредата, която оказват върху живата тъкан, също е по-голяма. Но, мисля че в тютюневие дим не се съдърва такова количество полоний-210, олово-..., или някакъв друг радио-изотоп, който да предизвика значителни ефекти за малък интервал от време.

Мисля, че при пушачите проблемът е в хроничното излгане на действието на даден радиоизотоп - в хроничното излагане на малки дози радиация и инхалирането на свободни радикали като NO. Според мен в цигарения дим няма такива радиоактивни елементи, които да доведат до развитието на неоплазми, даречем в рамките на година. Според мен има подобни увреждащи агенти, но силата им на действие е малка и решаващо за характера на ефекта, който ще имат е продължителността им на въздействие.

Трябва да се има предвид, че клетката има и вродени механизми за справяне със свободните радикали - основното неприятно следствие от излагането на радиационно лъчение. Алфа - лъчите, водят до образуване на водороден пероксид, хидроксилни и супер-оксидни радикали ( във водна среда ), но клетката като аеробна система има ензими като каталаза и супер-оксид дисмутаза, които се справят с посочените силно реактивоспособни частици.

За първи път връзка, между действието на даден фактор от външната среда и развитието на новообразувания е направена от един британски хирург - Percivall Pott. Според него високата честота на рак на носната кухина и кожата на скротума при КОМИНОЧИСТАЧИТЕ:)) се дължала на хроничното им излагане на сажди. Сега са изолирани и установени редица канцерогени в саждите, както и в цигарения дим в частност, но в случая решаваща роля за развитието на даден неблагоприятен ефект има продължителността на действието на съответния канцероген.

Не трябва да се пренебрегва и реактивността на организма, способността му да се справи с действието на дадения канцероген, да го неутрализира и т.н.

Но, влиянието на радиацията върху организма е интересна тема..., заслужава си проучването:))

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
По начина, по който зададе въпроса, си мисля, че се чудиш, как при редовно инхалиране с такъв радио-изотоп, пушачите са още живи...

Точно така.

И още - как, при наличието на толкова информация за вредата от употребата на тютюна и тютюневите изделия (все пак, сме в XXI век, а не - на границата между Късното Средновековие и Новото време, когато гледали на тютюна като на лекарство!), пушачите доброволно товарят организма си с толкова много вредни субстанции. Толкова ли са зависими от някои субстанции, толкова ли организмът им не може без тях, или проблемът е психологически?

И последно - какви методи за отказване на цигарите има? Чувал съм за някакви лепенки и за някакви цигари, ама - пълни с някакви билки, а не - с тютюн, които създават чувство на отвращение към цигарите.

В този ход на мисли, трябва ли медицинските методи за спиране на тютюнопушенето да се комбинират с психо-терапевтични? За избягване на психологическата зависимост да се пали цигара след ядене (или - по време на ядене), с кафето или - докато се чака рейса? Или - по време на междучасие?

Понякога искрено се чудя в ресторанта пушачите за какво отиват? За да се насладят на храната и питиетата или - за да пушат? И много се дразня, когато някой ме одимява, когато се храня.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Защо го правят след като знаят за вредата...

Първо, никотина е психостимулатор, също като кофеина, амфетамините, кокаина и пр. Срещу него се изгражда много силна зависимост, по-силна от тази спрямо кокаина, и същата като тази спрямо хероина, морфина и кодеина.

Никотина повлиява ЦНС, тъй като може да се свързва с рецепторите за невромедиатора ацетилхолин, тия рецептори поради тая причина се наричат още никотинови. Ацетилхолина е предимно възбуждащ невромедиатор, следователно никотина свързвайки се с неговите рецептори упражнява и такъв ефект върху ЦНС.

Особено силно изразено действие има върху крайномозъчната кора, като запазва работоспособността на индивида дори и при стресови състояния. Никотинът повишава интелектуалната устойчивост на индивида, а дори завишава и интелектуалните му способности. Не е нещо значително, но е факт.

Упражнява множество ефекти върху дейността на вътрешните органи. Това се дължи на факта, че дейността на вътрешните органи се контролира от вегетативната нервна система, която пък използва като невромедиатори АЦЕТИЛХОЛИН и норадреналин.

т.е. всичко това иде да рече, че никотинът оказва физиологични ефекти върху човешкия организъм, не е просто дим, който вдишваш - нещо гадно остава в теб - и след това издишваш. По-голямата част от пушачите живеят точно с тая представа - не знаят, че никотинът повлиява еди-кои си рецептори, и понеже се вкарва отвън и то в значителни дози, води до намаляване естествената синтеза на ацетилхолин от страна на холинергичните неврони ( тия които нормално отделят ацетилхолин ), не знаят, че води и до намаляване на рецепторите за ацетилхолин, не знаят, че след това, всички абстинентни явления се дължат именно на това...и т.н.

Защо не спират въпреки, че знаят...?

"На мене, баце - никога нема да ми са случи т'ва!" - това е израз на един феномен, който всички са наблюдавали и който е формулиран от един психолог, Хърбърт Спенсър, май се казваше, но може и да бъркам, като когнитивен дисонанс, когато две когниции влезнат в противоречие, това води до вътрешен конфликт, който поражда неудоволствие и за това индивида посредством редица прийоми се стреми да излезе от противоречието, НАЙ-ЧЕСТО КАТО УМАЛОВАЖИ ЗНАЧЕНИЕТО НА ЕДНА ОТ ДВЕТЕ КОГНИЦИИ...

Знам, че пушенето ми вреди, но не е сигурно, че ще заболея от рак на белите дробове, например... Пробвал съм да откажа цигарите, беше ми много неприятно, първоначално и в последствие, непрекъснато гледах на цигарките, като на изкушение... Изкушението пораждаше у мен неудоволствие, защото непрекъснато трябваше да се възпирам за да не му се поддам... Затова, за да няма изкушение и от там неудоволствие - пропуших отново...

Това, което оказва като че ли, решаващо значение за това какво ще направи човек, е това, което се случва в момента... Не се чувствам добре, когато не пуша, затова си пуша, знам, че има риск за здравето ми, но никой не може да ме убеди, че точно аз ще бъда жертвата... Както и с младите шофьорчета, всеки приема за невъзможно да се появи по вечерните новини, но... все някой трябва да е жертвата...

Не знам в какво се състои психологическата зависимост, че има "органическа" - има, но психологическа..., нямам представа... Обичам всичко да се вижда, да може да се измери, да е ясно, да се притегли ако трябва, да пипнеш, да померишеш, въобще да използваш, колкото се може повече сетива в съчетение с логична мисъл, и да е, колкото се може по-малко абстрактно... В психологията и нейните обяснения е пълно с абстракции... Въпреки това все си мисля, че рано или късно всичко ще се сведе до органиката и физиологията...

Не мисля, че заслужилите пушачи изпитват удоволствие от припалването на поредната, при тях е по-скоро за да се избегне неудоволствието от неприпалването... Ако си ги отказал и припалиш след време, ще изпиташ същото удоволствие, както когато си припалил за първи път... Ако припалиш отново, се връщаме на първото - пушиш няколко месеца, и продължаваш след това с цел да избегнеш мъките по отказването...

Не знам, съвременните методи за "лечение", какво предлагат и на какво точно се базират... При алкохолиците се прилагат препарати като дисулфирам, който блокират дехидрогеназите ( ензимите метаболизиращи алкохола ), и предизвикват отвръщение у пациента спрямо алкохола... Отвръщение, което се наблюдава и у хора с естествена ниска активност на дехидрогеназите, при които вероятността да развият алкохолизъм е нищожна, в противовес на тия с висока активност на същите ензими... Не знам дали има нещо подобно при пушачите... Тия лепенчици, няма представа какво вкарват вкъщи ( в организма :) )... От това, което съм виждал закоравели пушачи спират да пушат, когато състоянието им приближи леталния изход... Когато пак претегляш - по-добре жив да се мъча, отколкото филма да приключи окончателно...

Психотерапия... Психотерапията според мен има за цел да създаде у пушачите точно това - някаква субститивна доминанта... Нещо, което да замени цигарите, като източник на удоволствие у пушачите... Източника да е по-богат, като удоволствие, или поне да се внуши на пациента, че е такъв... След което, ако сме внедрили успешно тая доминанта у пациента е необходимо да създадем у него такава връзка, която да казва, ако искаш да имаш кладенца с хубавото, в никой случай недей да търчиш до кофата на няколко метра от него, пипнеш ли я - кладенеца изчезва... Трябва да се убеди пациента, че пушенето и новото, което се опитваме да прокараме и направим част от живота му са абсолютно несъвместими... Но, задължително е новото да радва повече отколкото цигарите, в противен случай нищо няма да се получи...

Или пък, да се установи, какво пациента цени повече от тютюнопушенето и да се направи опит, да му се внуши или най-добре да се убеди разумно, че съществува несъвместимост между това на което отдава най-голямо значение и цигарите... Все възможни варианти... Имах един материалец по тоя повод, как да мотивираме пациента към поведенческа промяна, ако го изнамера - ще го пусна...

Мисля си, че ако се намери ефективен медикаментозен метод за лечение - няма да е необходима психотерапия... Но и психотерапевтите, като ги знам какви са образи, не знаят по кой свят ходат, па камоли да помогнат на някой...

Ресторант, на спирката, в кафето..., все тая... те си знаят, колко е неприятно, когато в рамките на 30мин. или час не запалят, а колкото и да го сучеме, никой не обича да му е неприятно:))

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ами тези лепенки съдържат никотин ( Nikotinel) има и такива дъвки (Nicorette) тяхната цел е да заместят нуждата от вкарване на никотин с цигарата, като постепенно се намалява дозата. Колко действат е друг въпрос. Има и разни други методи- фитотерапия ( Табекс), иглотерапия, аккупунктура, хипноза.

Това, което се смята за най- ново според Pfizer революционно (все пак те са производителя) е varenicline с търговско название Champix ( има го и в Бг - ама е малко скъпичък :) ) та той се свързва с алфа4бета2 никотин- ацетилхолиновия рецептор, като по- този начин не позволява на самия никотин да се свърже с него и да упражни действието си.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

За ацетилхолина не се споменава. Ето това намерих като инфо:

Варениклин има висок афинитет и селективност на свързване към α4β2 никотиновитеацетилхолинови рецептори на неврона, където действа като частичен агонист – съединение, което притежава едновременно агонистично действие с по-ниска присъща ефикасност отникотина и антагонистични действия в присъствието на никотин. Електрофизиологични проучвания in vitro и неврохимични проучвания in vivo показват, чеварениклин се свързва с α4β2 никотиновите ацетилхолинови рецептори на неврона и стимулирарецептор-медиираната активност, но в значително по-ниска степен от никотина. Никотинът секонкурира за същото място на свързване с човешкия α4β2 nAChR (никотинов ацетилхолиноврецептор), към което варениклин има по-висок афинитет. Поради това варениклин може даблокира ефективно способността на никотина да активира напълно α4β2 рецептори имезолимбичната допаминова система, невронният механизъм стоящ в основата назатвърждаването на навика и усещането за удовлетворение, изпитвани при тютюнопушене. Варениклин е високо селективен и се свързва по-силно с рецепторния подвид α4β2 (Ki=0.15 nM), отколкото с другите известни никотинови рецептори (α3β4 Ki=84 nM, α7 Ki=620 nM,α1βγδ Ki= 3,400 nM) или с не-никотиновите рецептори и транспортни системи (Ki > 1μM освенкъм 5-HT3 рецепторите: Ki=350 nM).

Ефикасността на CHAMPIX за спиране на тютюнопушенето се дължи на частичнотоагонистично действие на варениклин на ниво α4β2 никотинови рецептори, където свързванетому произвежда ефект, достатъчен за облекчаване на симптомите на непреодолимо желание иотнемане (агонистично действие) при едновременно намаляване на ефектите на затвърждаванена навика и усещане за удовлетворение от тютюнопушенето чрез предотвратяване насвързването на никотина с α4β2 рецепторите (антагонистично действие)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Хем частично агонистично, хем антагонистично действие... Браво на младежите :))

Интересно, има ли положителни резултати...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
:) младежите дават много милиарди всяка година за всякакви изследвания (Pfizer де). Според дани от изследвания върху пушачи, при които е прилаган чампикс 44% не пушат след 12 седмици лечение с него и 71% не пушат ако лечението е 24 седмици - сериозни цифри Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Темата ( за тютюнопушенето ) е толкоз дъвкана ( с и без полза ) от всеки, който ходи на два крака и има главен мозък, че не може да предизвика никакъв интерес у мене:)) Не, че знам всичко по въпроса ( или въобще нещо, кой-знае какво ), но е станала много обичайна, тривиална, липсват некакви значителни последствия от коментарите по нея... Би ми било интересно да чуя за някакви "по-редки" ефекти на тютюна, в които да не се говори, колко е вредно и какъв голям здравен риск има... Или пък нещо свързано с различните ефекти на различните сортово тютюн върху човешката физиология... Или какво е действието на тютюна върху животните... Има ли някакви подобни форми на зависимости при животните... Нещо по-сериозно ( и по-конкретно ) за психологическият дял на зависимостта... Абе нещо, което да не е приказвано толкоз:))

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Вредата от тютюнопушенето е изключително вредна, но вие явно ще продължавате да пушите! С увеличаването на цените на тютюневите изделия обаче, освен че сте жертва на тютюнопушенето, вие ще ставате жертва и на тези, които налагат тези цени!

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител
С увеличаването на цените на тютюневите изделия обаче, освен че сте жертва на тютюнопушенето, вие ще ставате жертва и на тези, които налагат тези цени!

Точно така. Вдигането на цената е може би най ефективната мярка за ограничването на тютюнопушенето. Друг начин е като се намали броя на местата за купуване на цигари. Едно е 2 барачки на 10метра друго е, 1 барачка на 2км.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Добре, че не пуша - ем ми е здраво, ем ми е евтино...

Аз съм не съм пушач, но много често съм пасивен пушач. Въпреки че избягвам места където се пуши, но колкото и да избягваш пак си сред пушачи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...