Отиди на
Форум "Наука"

Ракета Ню Глен на Блу Ориджин


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Обява за работа намеква за сериозни провали с ракетата Ню Глен на Блу Ориджин

16 юни 2021 г. 20:00 ч. За разлика от космическата компания СпейсЕкс на Илон Мъск, която строи ракети на открито и редовно ни информира за прогреса си, фирмата Блу Ориджин на Джеф Безос е забулена в тайни. Макар че суборбиталният кораб "Ню Шепърд" е в готовност да вози туристи още от следващия месец, нищо не се знае относно това как протича работата по "Ню Глен" - тежкотоварната ракета, която ще конкурира "Фалкън Хеви".

Нова обява за работа, публикувана преди около четири дни на страниците на LinkedIn, може би повдига лекичко завесата, за да видим какво се случва зад кулисите ... 

Най-общо казано, Джеф Безос търси главен инженер. Сред множеството отговорности, които новоназначеният инженер ще изпълнява, е включена отговорността по "предоставянето на независим преглед относно големи провали на програмно и продуктово ниво, както и работа с функционалните мениджъри, за да се разрешат системичните проблеми".

Към обявата ни насочиха авторитетни журналисти, вкл. Ерик Бъргър от Арс Текника. Но какви изводи може да си направим от нея? Дали това е просто бюрократичен език, който описва стандартните за подобна обява отговорности... или е показател за сериозни трудности с разработката на "Ню Глен"? Трудно е да заключим категорично на базата на наличната информация - или по-скоро липсата на такава.

Едно изглежда сигурно - създаването на "Ню Глен" не върви според очакванията на Безос. В края на февруари Блу Ориджин оповести, че първият полет на ракетата се планира за последната четвърт на 2022 година, а не за края на 2021 година, каквото бе първоначалното намерение.

2021-new-glenn.jpg

На илюстрацията: ракетата на Блу Ориджин "Ню Глен". Image credit : Blue Origin

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4033-2021-blue-origin-ng-flrs

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Илон Мъск: ако лобирането и адвокатите можеха да те закарат до орбита, Джеф Безос щеше да е вече на Плутон!

blue-moon-convincing.jpeg

Според Илон Мъск това, което Блу Ориджин показва, не е убедително - линк (Twitter връзка)

12 август 2021 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. "Ако лобирането и адвокатите можеха да те закарат в орбита, Безос вече щеше да е на Плутон", написа Илон Мъск в Туитър относно последните опити на Блу Ориджин да оспорва процедурата на НАСА, благодарение на която агенцията е наградила единствено СпейсЕкс за строежа на пилотиран лунен модул. 

Мъск също така се съгласи с блогър, който подчерта, че ако Блу Ориджин са се фокусирали върху строежа на ракети със същия хъс, с който подхождат към оспорването на конкурса, ракетата "Ню Глен" вече щеше да лети до орбита. "Точно", бе лаконичният коментар на предприемача

Междувременно космически анализатори са притеснени от поведението на Блу Ориджин под ръководството на прездента на фирмата Боб Смит - иначе произхождащ от стария бюрократичен космически сектор, в частност Хъниуел. Компанията обмисля да подаде жалба в Съда по федерални тъжби, което би било рискован ход. Ако Блу Ориджин извива ръцете на държавните агенции и държанието на фирмата е в стил "или подкрепяте проектопредложението ни, или ще ви съдим"... то кой би изобщо би искал да си взима вземане-даване с нея?

Според анализатора Ерик Бъргър, който вчера написа за Арс Текника коментар по случая, вероятно Блу Ориджин се опитва да подражава на СпейсЕкс, когато през 2004 година Мъск оспори процедура на НАСА за награждаването на Кистлър Аероспейс и в крайна сметка си спечели договор за доставката на провизии до МКС. Но космическата индустрия през 2021 г. има коренно различен облик от този през 2004 година. НАСА вече не е отчаяна за доставчици, които да изпълняват поръчки - има ги СпейсЕкс и още много други космически компании. И най-важното - СпейсЕкс се изсилва, компанията е иновативна и бърза - докато Блу Ориджин се настанява комфортно в ролята си на стар космически доставчик, по подобие на Кистлър през 2004 г. - с десетилетни инвестиции и космически кораб, който все още не е готов да лети. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4117-2021-musk-bezos-protests

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Блу Ориджин изведе макет на ракетата Ню Глен на стартовата площадка LC-36

11 ноември 2021 г. 21:15 ч. Днес основаната от Джеф Безос компания Блу Ориджин за пръв път изведе макет на орбиталната ракета "Ню Глен" на стартовата площадка "LC-36" към космическия център Кейп Канаверал.

Новината беше оповестена от самата фирма в Туитър

Макетът ще се използва за изтрениране на процедурите по извеждане на ракетата на стартовия комплекс, както и за проверка на съвместимостта между "Ню Глен" и наземните системи.

Площадката "LC-36" е историческа: в периода между 1962 и 2005 година е била използвана от НАСА и американските ВВС за изстрелвания на ракети "Атлас". Днес тя се наема от Блу Ориджин с цел полети на "Ню Глен".

Към настоящия момент са изминали 21 години, откакто Джеф Безос е създал фирмата. През това време тя е създала единствено суборбитален пилотируем кораб "Ню Шепърд" (който летя два пъти с хора на борда по-рано през 2021 година), но все още не е построила нито една орбитална ракета, съответно не е изстреляла нито един изкуствен спътник. 

2021-blue-origin-mockup-new-glenn.jpg

На снимката: макетът на "Ню Глен" пътува към стартовата площадка "LC-36". Photo credit : Blue Origin

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4224-2021-blue-origin-rolls-new-glenn-mockup

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...