Отиди на
Форум "Наука"

Ракета Ню Глен на Блу Ориджин


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Обява за работа намеква за сериозни провали с ракетата Ню Глен на Блу Ориджин

16 юни 2021 г. 20:00 ч. За разлика от космическата компания СпейсЕкс на Илон Мъск, която строи ракети на открито и редовно ни информира за прогреса си, фирмата Блу Ориджин на Джеф Безос е забулена в тайни. Макар че суборбиталният кораб "Ню Шепърд" е в готовност да вози туристи още от следващия месец, нищо не се знае относно това как протича работата по "Ню Глен" - тежкотоварната ракета, която ще конкурира "Фалкън Хеви".

Нова обява за работа, публикувана преди около четири дни на страниците на LinkedIn, може би повдига лекичко завесата, за да видим какво се случва зад кулисите ... 

Най-общо казано, Джеф Безос търси главен инженер. Сред множеството отговорности, които новоназначеният инженер ще изпълнява, е включена отговорността по "предоставянето на независим преглед относно големи провали на програмно и продуктово ниво, както и работа с функционалните мениджъри, за да се разрешат системичните проблеми".

Към обявата ни насочиха авторитетни журналисти, вкл. Ерик Бъргър от Арс Текника. Но какви изводи може да си направим от нея? Дали това е просто бюрократичен език, който описва стандартните за подобна обява отговорности... или е показател за сериозни трудности с разработката на "Ню Глен"? Трудно е да заключим категорично на базата на наличната информация - или по-скоро липсата на такава.

Едно изглежда сигурно - създаването на "Ню Глен" не върви според очакванията на Безос. В края на февруари Блу Ориджин оповести, че първият полет на ракетата се планира за последната четвърт на 2022 година, а не за края на 2021 година, каквото бе първоначалното намерение.

2021-new-glenn.jpg

На илюстрацията: ракетата на Блу Ориджин "Ню Глен". Image credit : Blue Origin

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4033-2021-blue-origin-ng-flrs

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Илон Мъск: ако лобирането и адвокатите можеха да те закарат до орбита, Джеф Безос щеше да е вече на Плутон!

blue-moon-convincing.jpeg

Според Илон Мъск това, което Блу Ориджин показва, не е убедително - линк (Twitter връзка)

12 август 2021 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. "Ако лобирането и адвокатите можеха да те закарат в орбита, Безос вече щеше да е на Плутон", написа Илон Мъск в Туитър относно последните опити на Блу Ориджин да оспорва процедурата на НАСА, благодарение на която агенцията е наградила единствено СпейсЕкс за строежа на пилотиран лунен модул. 

Мъск също така се съгласи с блогър, който подчерта, че ако Блу Ориджин са се фокусирали върху строежа на ракети със същия хъс, с който подхождат към оспорването на конкурса, ракетата "Ню Глен" вече щеше да лети до орбита. "Точно", бе лаконичният коментар на предприемача

Междувременно космически анализатори са притеснени от поведението на Блу Ориджин под ръководството на прездента на фирмата Боб Смит - иначе произхождащ от стария бюрократичен космически сектор, в частност Хъниуел. Компанията обмисля да подаде жалба в Съда по федерални тъжби, което би било рискован ход. Ако Блу Ориджин извива ръцете на държавните агенции и държанието на фирмата е в стил "или подкрепяте проектопредложението ни, или ще ви съдим"... то кой би изобщо би искал да си взима вземане-даване с нея?

Според анализатора Ерик Бъргър, който вчера написа за Арс Текника коментар по случая, вероятно Блу Ориджин се опитва да подражава на СпейсЕкс, когато през 2004 година Мъск оспори процедура на НАСА за награждаването на Кистлър Аероспейс и в крайна сметка си спечели договор за доставката на провизии до МКС. Но космическата индустрия през 2021 г. има коренно различен облик от този през 2004 година. НАСА вече не е отчаяна за доставчици, които да изпълняват поръчки - има ги СпейсЕкс и още много други космически компании. И най-важното - СпейсЕкс се изсилва, компанията е иновативна и бърза - докато Блу Ориджин се настанява комфортно в ролята си на стар космически доставчик, по подобие на Кистлър през 2004 г. - с десетилетни инвестиции и космически кораб, който все още не е готов да лети. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4117-2021-musk-bezos-protests

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Блу Ориджин изведе макет на ракетата Ню Глен на стартовата площадка LC-36

11 ноември 2021 г. 21:15 ч. Днес основаната от Джеф Безос компания Блу Ориджин за пръв път изведе макет на орбиталната ракета "Ню Глен" на стартовата площадка "LC-36" към космическия център Кейп Канаверал.

Новината беше оповестена от самата фирма в Туитър

Макетът ще се използва за изтрениране на процедурите по извеждане на ракетата на стартовия комплекс, както и за проверка на съвместимостта между "Ню Глен" и наземните системи.

Площадката "LC-36" е историческа: в периода между 1962 и 2005 година е била използвана от НАСА и американските ВВС за изстрелвания на ракети "Атлас". Днес тя се наема от Блу Ориджин с цел полети на "Ню Глен".

Към настоящия момент са изминали 21 години, откакто Джеф Безос е създал фирмата. През това време тя е създала единствено суборбитален пилотируем кораб "Ню Шепърд" (който летя два пъти с хора на борда по-рано през 2021 година), но все още не е построила нито една орбитална ракета, съответно не е изстреляла нито един изкуствен спътник. 

2021-blue-origin-mockup-new-glenn.jpg

На снимката: макетът на "Ню Глен" пътува към стартовата площадка "LC-36". Photo credit : Blue Origin

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4224-2021-blue-origin-rolls-new-glenn-mockup

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Модератор Космически науки

НАСА праща мисия до Марс на първата ракета Ню Глен

NASA-Escapade.jpg

Мисията ESCAPADE се състои от два спътника, които ще изучават магнитното поле на Марс. Image credit : NASA

27 ноември 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. По време на следващия стартов прозорец към Марс през август 2024 г. НАСА очаква орбиталната ракета на Блу Ориджин “Ню Глен” да е готова, за да може посредством нея към Червената планета да бъде изпратена мисията ESCAPADE. Мнозина обаче са скептични, че това изобщо ще се случи.

ЕSCAPADE (съкр. от Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers mission) e нискобюджетна мисия, като разходите за нея възлизат на не повече от $79 милиона – което е съвсем нищожна сума в сравнение с милиардите, изхарчени за марсоходите “Кюриосити” и “Пърсъвиърънс”. Ето защо НАСА смята, че определен риск може да бъде поет. Мисията се състои от два микроспътника, които трябва да изучават магнитното поле и горните слоеве на атмосферата на Марс.

Но за да може да отпътува, ESCAPADE има нужда от ракета. За тази цел НАСА се е доверила на Блу Ориджин и орбиталната ракета “Ню Глен”, като агенцията е дала $20 милиона – трикратно по-малка сума в сравнение с тази, нужна за полет на борда на ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9”, но цената отразява високия риск от провал, който съпътства дебюта на “Ню Глен”.

Проблемът с Блу Ориджин се състои най-вече в това, че Джеф Безос е основал фирмата си през 2000 г., две години преди Илон Мъск да основе СпейсЕкс, но докато Мъск вече е провел стотици орбитални мисии, Безос не е изпратил даже и един прост микроспътник в орбита. Досега Блу Ориджин са изстрелвали единствено суборбиталния кораб “Ню Шепърд”, както в безпилотен режим, така и с хора на борда. Но орбиталната ракета “Ню Глен” трябваше да е готова още през 2020 г., а към настоящия момент имаме четиригодишно закъснение. Минимум.

Блу Ориджин все още не са изкарали на стартовата площадка дори прототип на ракетата, с който да бъде изрепетирано обратно броене, зареждане с гориво, статично огнево изпитание. Това са стандартни процедури, които при другите компании отнемат месеци, даже години. Фирмата на Безос дори не е дала начален ход.

Ако “Ню Глен” не е готова за полет през 2024 година, следващата възможност за изстрелването на ESCAPADE ще е през 2026 година, защото чак тогава Земята и Марс ще са отново в подходяща позиция за полет между двете планети.

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/27/nasa-new-glenn-escapade/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Блу Ориджин показа снимки и сподели за прогреса на ракетата Ню Глен

2024-new-glenn-hardware-1024x616.jpg

Втората степен на “Ню Глен”. Photo credit : Blue Origin

12 януари 2024 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Успехът на ракетата “Вулкан” на ЮЛА с двигатели на Блу Ориджин бе чудесен подарък за всички нас, космическите фенове. Но това не е единственият носител, който чакахме с огромно нетърпение – собствената орбитална ракета на Блу Ориджин “Ню Глен” също трябва да направи своя дебют през новата година! Изпълнителният директор на фирмата Дейв Лимп показа снимки и сподели какъв е текущият прогрес.

2024-new-glenn-hardware-1-1024x672.jpg

Първата степен на “Ню Глен”. Photo credit : Blue Origin

“Докато има все още много работа пред нас, наскоро ние отбелязахме няколко вълнуващи и явни постижения относно предстоящата ни ракета “Ню Глен” и клиентите, които ни се доверяват да качат полезни товари. Първата и втората степен напуснаха производственото съоръжение и вече са на Комплекс №36 на космодрума Кейп Канаверал. Превозването вчера в продължение на 8 мили със сигурност бе забавно да бъде съзерцавано отстрани, но безспорно стресиращо за шофьора на камьона и екипа”, написа Лимп в LinkedIn.

Може би най-доброто, което виждаме на снимките е, че това са функционални степени на ракети, като втората е оборудвана с двигатели! Това е много различно от предишните снимки на нискокачествени макети.

2024-та година може да се окаже годината, в която спящият гигант Блу Ориджин се събужда. Фирмата е основана от Джеф Безос през 2000 г., две години преди СпейсЕкс, но докато през 2023 г. Илон Мъск изстреля 98 ракети, през изминалите вече близо две десетилетия и половина Безос не бе изстрелял нито един полезен товар в орбита. Сега с ударното начало на 2024-та, успешното изстрелване на “Вулкан” и въвеждането на товари на път към Луната, може да кажем – безспорно ни чакат вълнуващи времена за дългоочакваната конкуренция на Мъск.

https://cosmos.1.bg/space/2024/01/12/new-glenn-progress-shared/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...